Inlägg

Inlägg som ph0x har skrivit i forumet
Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Luap
"Plattor på 133 megabyte" Trodde vi hade kommit längre än så

Precis vad jag också tänkt påpeka.

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maDa
Troligen så ligger dom två IPna i samma serie och delar samma default gateway.. så den kommer ta _någon_ av dem..

Jepp, de ligger på samma subnet och har därmed samma gateway, precis som jag skrev i originalinlägget.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av maDa
Bästa är t.ex om ni kör en FTP, så kör två stycken och lyssna på vardera interface, det borde fungera. fast de blir ju två olika FTP'er somsagt.

Kör glftpd och har satt round robin för pasv_ip och active_ip, men trafiken går likväl ut genom eth0 avsett hur jag gör (Den trafik som _ska_ gå ut med eth2 går ut genom eth0 med IP't från eth2, bara det är lagom fucked up. ;). Har även provat med apache, men får samma resultat där. Dvs en vhost på varje IP, men trafiken går fortfarande bara genom eth0. (ACK-paketen dyker upp på eth2 dock..)

Av ph0x

Dubbla nätverkskort?

Hej!

Jag håller på att hjälpa en kompis att sätta upp dubbla nätverkskort för Internet i hans burk (Där är tre för närvarande, ett till hans burk och två till Internet). Det uppkommer dock ett litet problem, trafiken vill alltid åt ut genom eth0.

Såhär ser konfigurationen ut:
eth0 - DHCP från BBB
eth1 - Internt (10.10.10.2/24)
eth2 - DHCP från BBB

Noterbart är att eth0 och eth2 får IP utan bekymmer och det går att skicka trafik ut från dem, men när man skickar med eth2 så går det ut genom eth0 med IP't från eth2. Rörigt? Inte då, det blir värre!

Jag kör bandbreddsmätning på eth0 och eth2 och ser att det inte går en enda byte ut genom eth2. Knepigt, men den får in ACK-paketen på det interfacet eftersom trafik går in. Jag kan alltså dra igång en nerladdning på vardera kort och se att jag ligger i 1MB/s på varje kort, dvs full bandbreddsutnyttjing. Fint, så långt funkar det.

Om jag nu tar och skickar data genom eth0 och eth2 samtidigt så går trafiken ut genom eth0 oavsett om jag har låtit programmet gå ut med IP't från eth2 eller eth0. Om jag kör iptraf och filtrerar på IP't från eth2 så ser jag att det skickar trafik, men bandbreddsmätaren visar att trafiken går på eth0 och inte eth2.

Jag tror att felet ligger i routingtabellen, i och med att eth0 och eth2 ligger på samma subnet. Om jag tar bort gatewayn för eth0 så går trafiken för eth0 ut genom eth2!

Förslag på hur man kan göra? Att lägga dem på olika subnet är lite svårt, då det är dynamiska IP från BBB. :/

Tack på förhand!

Av ph0x

På TFT-skärmar så är det, annars ser bilden keff ut.

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Solstice^
"cirka 1 Terabyte (1000 Gigabyte) data "

stog det..

är inte 1024gb = 1 tb?

eller är det bara jag som vill ha det så?

Nu är det så att lagringsvärlden inte är som resten av datorvärlden.
1GB på en hårddisk är 1000MB och inte 1024MB som operativsystemet räknar.

Jag vill också ha det på ditt sätt, men det vill inte tillverkarna. :/

Av ph0x

Socket 939 har stöd för Dual Channel, och så har även processorerna för denna socketen (Athlon 64 och Athlon 64 FX). Minnena håller jag på att slå ett öga på själv, vet inte riktigt vilka som stödjer dual channel. :/

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av GauntMan
Skulle vilja se längre batteritid och nån form av extra påhängsbatteri.

Det har funnits länge ju!
Slå ett öga på "Backup Battery Pack for iPod" från Belkin!

Av ph0x

Undrar om det med bättre menyer och "On The Go" listorna kommer ut som en uppdatering för tredje generationen, då det bara luktar programvaruuppdatering. Man kan ju alltid hoppas...

Av ph0x

Låter precis som samma fenomen jag har på min Compaq Presario 2175US, tydligen ett ganska så känt problem också. :/

Av ph0x

Det här var intressant! Enligt dell.se så finns den processorn med 1 eller 2MB cache, prisskillnaden dem emellan är ~4000SEK (ex. moms). Sen undrar man vilken minneskonfiguration de valde, vilka supportavtal de valde.

En annan dum fråga är varför man väljer Windows 2003 Server Standard och inte den billigare Windows 2003 Server Web Edition som är mer lämplig för en webbserver?

Om jag nu väljer bort OS helt och hållet så är Dell 2.000:- billigare än XServe. Go figure?

Valde:
3.2GHz - 1mb cache
2GB (4x512mb)
3x73GB diskar (10krpm)
PERC/4Di (128mb minne)
Därefter valde jag det billigaste av supportalternativen.

Det hade varit trevligt om de listat ALLT som de fick till båda servrarna och vilka konfigurationer de valde, det hade sett lite mer opartiskt ut då.

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kr^PacMan
Så var det, hela min syn på Windows och speciellt Apple förändrades med den filmen. Skildringen av Steve Jobs är rätt jobbig som en gammal Mac-fantast.

Slå ett öga på "conspiracy.com" (Även kallad "AntiTrust"). Tycker den syftar en del på Bill Gates och Microsoft där, heh. Faktiskt helt okej film det där.

Av ph0x

Om den låter som en ambulans så kan det vara att cpu-fläkten inte snurrar med tillräckligt hög hastighet. Så låter mitt MSI-kort då cpu-fläkten snurrar med för låg hastighet, om jag inte minns helt fel.

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Razor_cut
Jag startade nämligen datron med clearcosmoms jumpern på clear...

Så jag tror att biosen e pajj

"CLEAR CMOS" återställer bara inställningarna i BIOS till så som de är default. Brukar användas då man glömt lösenordet till BIOS eller om någon inställning spökar till det. Du förstör inte ditt BIOS-chip om du använder den jumpern alltså.

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tolle
de billigare raid korten är egentligen bara vanliga ide controllers med lite mer avancerade drivrutiner osv? desutom finns det grejer så du kan köra raid utan ett raidkort under linux.

Du läste verkligen vad jag skrev, inte sant?
Jag har funderat kring LVM, vilket jag också skrev. Mig veterligen så sköts raid på de billigare korten inte med drivrutiner utan med hårdvara och kan i vissa fall emulera ett symbios scsi.

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peppelorum
Kör du raid1 så får du även där nästan dubbelt så snabb läsning, skrivning går dock lika långsamt som vanligt.

raid0 = striping
raid1 = mirroring

Då blir väl knappast läsningen snabbare med mirroring, utan datan ligger lite säkrare på diskarna

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ply
men om du bara är ute efter stor disk så letar du inte efter raid0 eller raid1..
JBOD!
prova lvm eller ccd!

/K

ccd har jag inte hört talas om (iaf inte som någon mjukvaruraid), lvm vill jag inte köra, det verkar på tok för krångligt och all data är väl inte intakt på ett smidigt sätt efter ominstallation? Har inte satt in mig helt i LVM, men jag kommer dock att köra med hårdvaruraid.

Av ph0x

Därför att jag förlorar 120GB om jag ska köra mirroring. Om jag haft gott om pengar så hade jag kört raid5 på minst fyra kanaler och fyllt chassit med diskar, men jag vill ha en tyst, hyfsat sval server med lite lagringsutrymme. Är inte ute efter direkt snabbare läsning eller skrivning, utan bara en enda stor disk, vars data är intakt även efter en ominstallation av operativsystemet.

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av vaLKyr
Varför 120+120+80? I en raid0a blir det ju som 80+80+80. Kör dom 2 120Gb i en array istället. och 80Gb som.... nåt annat..

Det har du iofs rätt i. Ska undersöka det där lite mer sen, men jag är inte helt säker på att raid0 kräver lika stora diskar. raid5 gör det, dock inte raid1 (Du kan mirrora en liten disk på en större, lite onödigt bara ;).

Av ph0x
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xds
Jag körde med en HighPoint controller förut. Körde både i slackware och FreeBSD utan problem. Borde inte vara några problem med de nyare heller. Lättast är väll att kolla på den specifika distens hemsida vilken hårdvara den stödjer?

Eftersom jag ska kompilera en egen kernel (2.4.21, Slack9 kommer med 2.4.20 som standard, kan dock patchas upp till 2.4.21) och inte använda standardkernel för slack så undrade jag om den stödjer det.

Av ph0x

Hårdvaru-RAID?

Godkväll!

Jag har tänkt att köpa mig ett RAID-kort (PCI, IDE/ATA) och köra mina nuvarande diskar i RAID-konfiguration (RAID-0 över alla diskarna var det tänkt, RAID-5 är för dyrt för mitt tycke, ska bara vara lokal filserver). Jag har lite funderingar på vad jag ska köpa för hårdvara, mest med tanke på Linuxstödet.

Jag kommer att köra Slackware 9.0 med 2.4.21-kernel (Hemmakompilerad) och köra 120+120+80GB i en array. Tänkte köra systemet på en egen seperat disk som inte är med i en array för att säkerställa driften. Kommentarer angående detta? Bra val, eller bör jag köra allt över raiden och skippa den seperata, långsammare och äldre disken?

Jag kan säga att jag även haft funderingar kring att köra LVM, men detta verkar för omständigt och krångligt för mitt tycke.

Hårdvaran det lutar åt är (saxat från datorbutiken.com):
* HighPoint RocketRaid 133 2-channel ATA133 RAID
* Promise Fasttrak100 TX2 IDE RAID
* Adaptec ATA-RAID 1200A 2CH ATA100

Någon som har erfarenhet eller känner till något om hur pass bra/dåligt dessa kontrollerkort fungerar med Linux? Är det lätt att få drivrutiner till dem, eller finns de med i kerneln direkt? Andra hårdvarurekommendationer (Max 1.200SEK inkl. moms)?

Tack på förhand och ha en trevlig kväll!