Inlägg

Inlägg som Irlut har skrivit i forumet
Av Irlut
Citat:

Ursprungligen inskrivet av carweb
Vet ju att Java går att använda i webbapplikationer, men krävs det inte Windows eller någon annan dylik form av operativsystem för att köra ett Java-program? Hur pass basic kan man använda Java?

Java kan användas till det mesta, utom riktiga låglevelsaker (såvitt jag vet har ingen lyckats prata ICMP med ren Java).

Gällande webbprogrammering kan man i allra högsta grad använda Java - dels JSP (Java Server Pages) för någon slags analog mot PHP - och utöver det även applikationsservrar med webbgränssnitt (exempelvis JBoss).

Java är plattformoberoende, och det finns en myriad av tolkar. Suns officiella tolk finns till Windows, Linux, MacOS och såklart Solaris - kompilerad för ett flertal olika arkitekturer. Vill man prompt köra på en Alpha-processor får man tyvärr kompilera en open source-tolk.

Av Irlut

Att skjuta ut fiber till samtliga lägenheter har två fördelar - du kan gå längre från access-switchen, och du kan potentiellt få högre hastighet utan magiska specialmodulatorer.

Nackdelarna är att kabeln är mycket känsligare (måste således dras i befintliga slitsar - och den kommer gå sönder förr eller senare), krav på dyr utrustning (switchar med 16 eller så fiberportar är inte billigt, måste ha fiber->koppar-konverterare i lägenheterna).

Kort sagt, fiber är dyrare och sämre.

Vad gäller ert nät låter det på din beskrivning som att det kan vara en bra idé att bytta ett ringnät för "coren" (switcharna i källaren) och sedan dra stjärnnät ut till lägenheterna i respektive hus.

Tyvärr är det omöjligt att säga vad det kommer kosta utan att först inspektera fastigheterna. Detta är något som bör göras av kunnig personal. Dags att begära in en offert alltså.

Glöm inte att föreningen sedan måste få någon form av anslutning mot Internet. Dom flesta operatörer brukar kunna ordna fastighetsnät åt en, och kunna ge ett pris på detta i offerten. Prata med diverse internetleverantörer, både drakarna (Telia, Bredbandsbolaget, Bahnhof, Rix|Port80 osv) och små lokala operatörer.

Av Irlut
Citat:

Ursprungligen inskrivet av )ExecutoR(
Nej, om du läser igenom nyheten så ser du att det är hot-swap, så lian-limodulen är inte alls det jag efterfrågar. Det jag vill ha finns redan, men de kostar lite väl mycket, jag tror inte jag har sett någon för under 1000kr.

Hotswap-funktionaliteten sitter i styrenheten för SATA-bussen. Det thermaltake har tillfört är ett kontaktdon som gör det lättare att byta diskar.

Dom allra flesta (om inte alla) SATA-styrenheter klarar hotswap.

Av Irlut

Dödad innan debatten drar igång. Originalfrågan verkar vara besvarad.

*tråd låst*

Av Irlut

Jag skulle inte köpa någon 802.11n-utrustning föränns standarden är klart. Det kommer ofrånkomligen dyka upp kompatibilitetsproblem i framtiden. Kör 802.11g sålänge.

Av Irlut

Cyberax, om du specifierar hur ditt nät ser ut i dagsläget (gärna med en bild) tror jag det blir lättare att få hjälp.

Av Irlut
Citat:

Ursprungligen inskrivet av azorac
Rätta mig om jag har fel men en router behöver inte alls inehålla NAT en router är igentligen bara något som flyttar trafik mellan olika nät.

Nja. Den korrekta definitionen är att en router agerar på lager 3 i OSI-modellen, medan en switch håller sig till lager 2.

Sen brukar ju definitionen idag bli lite luddig då vid har switchar som klarar lager 4-7, och routrar som kan switcha.

Se http://en.wikipedia.org/wiki/OSI_Model för vidare info.

Av Irlut

Hm. Ni är ute på lite hal is och slirar. Var försiktiga

Av Irlut

Grattis till varningen. Läs forumreglerna.

*tråd låst*

Av Irlut

Många högskolor erbjuder (extremt prisvärda) bärbara datorer till studenterna. Kan vara värt att titta på innan ni köper.

Av Irlut

Gällande att din nätmask har ändrats från 255.255.254.0 till 255.255.255.0 så beror det på att dom har krympt ditt nät från ett /23 (512 IP, 2 "C-nät"), till ett /24 (256 IP, 1 "C-nät").

Detta är dock bara storleken på själva nätet, och det betyder inte att varje enskild kund kan använda så många IP:n. Det kan regleras på annat sätt.

För mer information läs på http://en.wikipedia.org/wiki/Classless_Inter-Domain_Routing

Av Irlut

Something Positive - http://www.somethingpositive.net
Punch an' Pie - http://www.punchanpie.net (roligare om man läst Queen of Wands - http://www.queenofwands.net/ innan)
Erfworld (http://www.giantitp.com/comics/erf0001.html - samma sida som OOTS)
Striptease - http://www.stripteasecomic.com/

Sen vill även jag rekommendera Order of the stick (se Myrans inlägg) och Ctrl+Alt+Del (se många inlägg ovan )

Av Irlut
Citat:

Ursprungligen inskrivet av E-Zone~t§~
Förtydligande

Även om kunden inte vill betala så ska väl möjligheterna finnas att få välja själv vilken fart man vill ha. Det finns ju dom som kommer att vilja betala mera för mera fart....

Jag förstår inte ditt resonemang. Du vill alltså att leverantörerna i stadsnäten skall leverera tjänster som är så dyra att kundbasen inte vill ha dom? Anslutningen mot stadsnätet är tyvärr inte gratis för operatörerna.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av E-Zone~t§~
Sen finns det faktist stadsnät där det inte finns snabbare än 10/10 ....ganska många ..

Ja, på grund av orsak så att säga. Vissa stadsnät låser operatörerna bakom sin egen utrustning, andra saknar helt enkelt kapaciteten som behövs för att leverera snabbare. Vissa andra är så små att det helt enkelt inte är ekonomiskt gångbart att ansluta sig till dom.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av E-Zone~t§~
Sen är det klart att dom är vinstdrivande ingen gör väl något gratis .. iaf nästan ingen

Det är bra att du har det i åtanke, men jag tycker inte riktigt att det reflekteras i dina påståenden ovan.

Av Irlut

Necropost.

*tråd låst*

Av Irlut

Omröstningen saknar ett par alternativ, exempelvis det som mats42 talar om - kunderna vill inte betala mer. Sedan saknar vissa stadsnät kapacitet, men det kan nog ses som ett tämligen lättlöst problem.

Vidare tar en del stadsnät ut avgifter av operatörer som vill operera i näten. Inte så konstigt, med tanke på att dom flesta stadsnät är vinstdrivande organisationer. Tyvärr har dessa avgifter en tendens att vara rätt höga.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av mats42
Räkna med att 1 Mbyte garanterad bandbredd kostar ca 1000 kr/månad.

Jag förutsätter att du menar 1 megabit per sekund i garanterad bandbredd, istället för 1 megabyte (jmf. hastighet och avstånd). Du har räknat lite väl högt

Av Irlut

Läser just nu om The Baroque Cycle, än så länge ett par hundra sidor in i bok nummer ett, Quicksilver.

Rekommenderas om man gillar vetenskapsnörderi och swashbuckling.

Av Irlut

Även jag har kört server hemma i ett otal år nu. Linux Lover har rätt, orkar man är det skitskoj.

Personligen har jag dock ledsnat på att slanta upp pengar för elen, så nu flyttar burken till datahall. Det kanske kan vara något för dig att kika på?

Av Irlut
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lofe
Är det någon som har erfarenhet av ip-telefoni? Är det bra/billigt?

Det fungerar bra vad jag har märkt. Kör det på jobbet och hemma. Sök i forumet lär du hitta ett inlägg från mig där jag gör en liten lista över iptele-operatörer.

Av Irlut

På jobbet får det oftast heta "rutt" resp. "rutter". Jag brukar säga "rauter", som träverktyget.

Av Irlut

Kortet verkar bara stödja WEP. Antingen får du konfigurera om routern för detta, eller byta ut kortet mot ett nyare.