Inlägg

Inlägg som Azodan har skrivit i forumet
Av Azodan

@Triffid: lite OT men jag älskade e-cvt i Priusen jag hade. Den har förstört alla andra (iaf som jag provat) automat-lådor så nu är det bara elbil som gäller för mig. Problemet är bara att jag vill ha mer än min plånbok tillåter.

Av Azodan
Skrivet av ChaosClocker:

Har någon hittat information om vi kommer få en ny styrkrets eller tror vi AMD stannar med 5xx serien för Zen 3?

Tror att det stannar med 500 sedna blir det en 600 för Zen 4 och DDR5.

Av Azodan

Jag köpte en 3600 och tänker köpa en 4xxx sedan

Av Azodan
Skrivet av Callister:

Skulle någonsin kunna förklara lite mer hur RTX IO hänger ihop med vad jag har för SSD disk? Jag trodde det var en fristående sak och inte hängde ihop med lagringsdisken.

Vet inte riktigt vad du menar men det måste vara en NVMe SSD så grafikkortet kan, om operativsystemet tillåter, gå direkt till SSDn och fråga om datat den behöver.

Av Azodan

Ja, jag är då peppad. Uppgraderar jag till ett RTX 3080 från mitt GTX 1060 6GB så kommer jag, enligt mina beräkningar, att få ungefär 5 gånger prestandan för ungefär 5 gånger högre pris...

Av Azodan
Skrivet av lasseTM:

Tror inte folk förstår bara hur stor skillnad det är på mellan elbilar, jag förstår att det är lockande att köpa en elbil för 450k istället för 550k men chansen är att personen som köper Skodan tror jag är att man inte kommer välja elbil i fortsättningen tyvärr.
Även med en Tesla idag måste man vara lite "entusiast" för att köra elbil men det är 10 gånger värre med något utanför Teslas nätver vilket är synd, men det är ju så Tyskarna har byggt upp det hela.

Har det inte visat sig i diverse undersökningar att det inte verkar spela någon roll vilken elbil folk köper så vill dom att nästa bil också är en elbil. Jag har visserligen bara provkört Tesla två gånger men så speciella tycker jag inte att de är. Det kanske blir skillnad om man ska leva med den varje dag men jag tror att för mig personligen så skulle jag inte ha något problem med någon utav elbilarna som finns på marknaden idag.

Av Azodan
Skrivet av FiftyFifty:

Sitter också och kollar på detta kortet. Asus har ju dock 30 euros cashback på Asus B550-I just nu.

Har dom? Jag ser bara att de hade nått spelpaket till den 31 Augusti.

Jag köpte ett Asus B550-I Strix eftersom Gigabyte som var billigare inte fanns i lager. Jag tycker också att de två Asus z170-i har varit bra. Det end ajag skulle vilja klaga på är väl att CMOS batteriet sitter jäkligt till. Var tvungen att montera ut moderkortet och lyckades precis koppla ur det med en nagel

Anledningen till att jag var tvungen att ta ut batteriet var att jag när jag satte en offset vcore på -0,1V så vägrade kortet POSTa men det löste inte problemet utan jag var tvungen att använda BIOS Flashback. Det verkar inte som att moderkortet gillar att man använder offset vcore då jag har fått väldigt skumma värden på det.

Av Azodan

Lite konstigt att Enyaq iV 60 inte kommer standard med värmepump i Sverige. Sätesvärmare bak är inte standard (på en 450kkr bil) jag hoppas det finns som tillval. Sedan tycker jag det är dumt/snålt att viss säkerhetsutrustning inte kommer som standard på iV 60. Jag hoppas att det också går att välja till men då undrar man vad priset blir jämfört med iV 80. Jag har inget behov av den större batteriet men jag vill ha backkamera, ACC och säkerhetssystemen.

Av Azodan
Skrivet av B.Linder:

Glöm inte att det ska vara 2.0!!

Jajust 2.0 ska det va

Av Azodan

Har ni ingen Abit NF7-S poster?

Av Azodan
Skrivet av EneRgiZE_MFZ83:

Jag vet, men om du klickar på bilden så ser du att det är bara 1 st 8 pin kontakt som man själv kan koppla in genom en sladd för sig, alla dom andra 8 pin sitter redan i hopa in i nätdelen och går ej plocka av för sig, eller det är ingen betydelse ?

Adaptern kommer bli från 6+2 kontakten som du egentligen skulle koppla in i grafikkortet och inte direkt från nätagget eftersom det skiljer sig hur den kontakten ser ut mellan olika tillverkare.

Av Azodan

Fick mail från Skoda där de berättar lite mer om den online-event som de ska den 1 September kl. 19:00. Även bilkonfiguratorn kommer att öppna i samband med eventen så förhoppningsvis får man reda på vad den kommer att kosta.

https://skoda-virtual-event.com

https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/live-on-si...

Av Azodan
Skrivet av Anonymous FTW:

Sen förstår jag inte riktigt hur du kan tro att Polestar 2 är för liten men inte Model 3? Skiljer inte mycket mellan dem.

Model 3 har betydligt längre axelavstånd 288cm vs 270cm. Även om axelavståndet inte är hela sanningen om hur stor en bil upplevs så är det en bra indikation.

Av Azodan
Skrivet av jorgen69:

Kommer kortet att få plats under NH-D15s?
Är några mm luft mellan med 1080Ti.

Det borde inte vara någon skillnad. Kortet 'bygger' ju åt andra hållet

Av Azodan
Skrivet av Gainsgoblin:

@snajk: eller så kör man bara in på en mack man passerar då dom finns överallt. Sluta påstå att det tar 10 minuter att tanka, det krävs otroligt mycket mental gymnastik för att ta sig dit. Att du ens föreslår att gå in på en mack och betala om du enbart ska tanka och använder det som argument visar ju dock på en hel del mental gymnastik

Behöver man inte köra till en laddare? Betala där? Koppla in laddkontakten? Tiden det tar att ladda en elbil är garanterat mer OM man inte har tillgång till laddning hemma.

Jag har inte ens en stor tank men tar mig runt 70-80 mil, med en elbil skulle jag ta mig runt 40-50 vilket betyder att jag måste ladda dubbelt så många gånger per månad som jag tankar i dagsläget. Om jag tankar och vi leker med att ditt påstående på hutlösa 10 minuter per gång för en ICE stämmer så har jag lagt ner lika mycket tid på en månad att tanka min ICE som jag lägger ner på 1 enda laddning av en elbil. Om vi räknar med tiden det tar mig att tanka så är vi troligtvis under 10 minuter per månad på en mack.

Generellt tycker jag det är tråkigt att argumenten i den här tråden är så otroligt överdrivna. Att påstå att det tar 10 minuter att tanka för det tar så lång tid att fylla bensin, komma till macken och det är alltid kö är ju helt absurda argument.
Om något så är det väl vid superchargers det brukar vara kö för att ladda en elbil? Att laddare för elbilar inte finns i varje håla som en bensinmack gör?
Om man håller sig till vettiga argument och erkänner att det finns infrastrukturproblem för elbilar i dagsläget blir det en vettigare diskussion. Hade jag kunnat ladda utanför min bostad hade det självklart varit en fördel elbil, men alla kan inte det i dagsläget och att försöka påstå att det tar mer tid att tanka på en mack än att ladda en elbil är bara löjligt.

Själv har jag utvecklat ett hat mot att åka på macken att tanka. Det känns alltid som att man måste tanka tex. När man är påväg hem från jobbet en fredagkväll (då känns varje minut extra sjukt dryg). Väl på macken måste man stå och andas en cancerogen ånga från en vätska som man betalar väldigt mycket pengar för, bara för att elda upp.

Av Azodan

@Hulle: Det ryktas väl om att Mazda ska göra en av MX-30. De företag som har försökt (BMW, GM) har gett upp det, antagligen för att det inte är värt besväret.

@Jonas79: GM stoppade produktionen av Volt förra året.

Av Azodan
Skrivet av Exxovion:

Intressant att nämna är att bensin har en mycket högre energitäthet jämfört med dagens batteriteknik.

100 liter bensin motsvarar ungefär 1000 kg batteri.

Så... batteriet i en Tesla Model S som exempel innehåller samma mängd energi motsvarande 50 liter bensin.

Batteriet i en Tesla Model S 100kWh innehåller samma energi som ungefär 10,53 liter bensin eller 9,33 liter diesel.

Det visar verkligen hur effektiva elbilar är tycker jag.

Edit: körde min Prius 3200mil med ett snitt på 0,45 l/mil. En Tesla model 3 hade kört runt 8550 mil på samma mängd energi.

Edit 2 (för att sånt här är kul): vi har kört ungefär 18500mil med våran v50 1.8f. hade vi istället kört en Tesla Model 3 så hade vi använt ca. 105000 kWh mindre energi, ungefär lika mycket som vi har förbrukat i vårat hus de senaste 10 åren...

Av Azodan
Skrivet av SAFA:

Jo, så är det. Tittar man på miljöaspekten så har ju batteriet en stor del av påverkan mycket beroende på dess livslängd.
Om man tar som exempel att batteriet är dugligt i 10 år även om man inte använder det. (Håller mitt laptop batteri 5 år så är jag glad). Och att det klarar 1000 fulla laddcykler innan det är slut. Tar vi sen siffrorna tidigare i tråden på hur långt en medelbil kör per år så ligger vi runt 1200 mil. Vilket då blir 12000 mil på 10 år. Ett optimerat batteri skulle då räcka i 12 mil för att bli utslitet på 10 år. Så köper man en bil med 40 mils räckvidd i detta exempel så hinner man bara använda 12/40 = 30% av batteriet innan det tar slut p.g.a. ålder. Tolv mil som räckvidd för en ren elbil lär inte räcka för särskilt många och då hamnar vi på laddhybrid.

Återstår väl att se hur det blir med livslängd o antal laddcykler man klarar med batterierna. Sen om de kan återanvändas som energilager för hemmabruk eller bara buffra elnätet påverkar ju kalkylen.

De flesta tillverkare ger 8 års garanti, vissa tom. 10 år på batteriet så jag antar att de är väldigt säkra på att de kommer att ha en livslängd på långt över 8 - 10år.

Av Azodan

Trodde att det var en Swec-tävling. "Svara på 3 frågor om Amazon och motivera varför just du ska bli marknadschef."

Av Azodan
Citat:

En titt på klockfrekvenser för de inblandade processorerna i dessa resultat visar 2,4 GHz för Apples A12Z Bionic, 3 GHz för Microsoft SQ1 och Intel Core i3-1000NG4 kördes i 1,1 GHz.

1000NG4 har ju turbofrekvens upp till 3.2GHz så att säga att den körde i 1.1GHz är väl kanske inte helt korrekt.