Inlägg

Inlägg som Azodan har skrivit i forumet
Av Azodan
Skrivet av Kasken:

Du har absolut en poäng i att det i viss mån blir fel att jämföra en äldre förbränningsmotor-bil med en ny el-bil. Personligen gör jag det oftast för att bemöta lyriska el-bils påhejjare som framhåller el-bilens överlägsenhet när det gäller driftskostnader.

Det är detta som väldigt många saknar förståelse för, långt ifrån alla har ekonomiska möjligheter att göra den initiala investeringen.

Än står det ju skrivet i stjärnorna, så tiden får utvisa hur fel jag kommer ha... Men jag har extremt svårt att föreställa mig begagnatmarknaden där det om 10-15år köps o säljs el-bilar även i de lägre prisklasserna. Vem vågar t.ex köpa en el-bil som är 15år gammal och har 20.000mil+ på mätaren när ett utbytesbatteri går loss på 80-100.000:-? Marknaden för dessa kommer vara iskall, och priserna därefter.

Köpte en elbil för 320kkr och över 10 år är den ju garanterat billigare än att behålla min 12 år gamla bil i 10 år till om man räknar drivmedel, skatt och service.

Vad gäller batteriet på en begagnad bil så har de ju visat sig hålla bättre än vad man först trodde och det är ganska lätt att kolla status på dem (bilens BMS rapporterar det) så jag tror att det visst kommer att finnas folk som vågar köpa en äldre batteribil.

Av Azodan
Skrivet av Zarper:

Låter som att du får in syntolkning, kollat runt i inställningarna?

Du hade rätt, i hjälpmedelsinställningarna så var det både 'ljudbeskrivning' och 'nedsatt hörsel' på!

Av Azodan
Skrivet av Zarper:

Låter som att du får in syntolkning, kollat runt i inställningarna?

Mjo, tycker att jag har kollat allt. Man kan ju välja ljudspår och om man väljer syntolkning så är det ju bara det som hörs men om man väljer det andra ljudspåret så hörs båda.

Av Azodan

Har fått problem med en LG TV att den verkar spela upp båda ljudspåren på SVT-kanalerna samtidigt så det blir typ eko samt att ena ljudspåret så läser den upp texten om det är text. Nån som har varit med om liknande?

Av Azodan
Skrivet av Irre:

Tror jag läste det i Aftonbladet. Har förstått att de satt ett mycket lågt pris för att få en en fot i marknaden. Misslyckas de så står ägarna där utan ett utbyggt servicenät. Själv undviker jag elbil i det längsta. Elpriserna rusar och inget tyder på att de skall sjunka.

Köpte en elbil i slutet av Augusti, laddade i 383 kWh i September och jag körde 181 mil samma månad. Med min gamla bil skulle det kosta ~2300kr i bränsle nu blev det ungefär ~400kr (då jag bor i norr). Så man kan säga att jag har fått en 12 år nyare bil med nya däck för ungefär 1400kr i månaden...

Av Azodan

Min NAS med en I5 4440, 32Gb RAM och 6 st HDDs (4 4TB 2 1TB) drar ungefär 55W i idle där den tillbringar den mesta av sin tid. Trodde faktiskt att den skulle dra lite mer.
Har fått för mig att diskar mår dåligt av att spinna upp och ner så jag har slagit av de ska spinna ner i idle, men är jag bara paranoid?

Håller på att gå runt i huset och mäta lite saker då jag tycker att vi ligger lite högt i 'baslast' men har inte hittat nått som drar så mycket än

Av Azodan

Har en värmematta på jobbet så man har varma händer! Enda nackdelen är att tangentbordet blir skevt när det blir varmt och vickar lite

Av Azodan
Skrivet av calinou:

Har precis fått det installerat men inte programmera. Har fastnat totalt med installation. Supporten hör inte av sig.
Det hade jag inte tänkt på om det skulle börja brinna och låset slutar fungera att man bli innelåst.......Har precis som dig inte heller möjlighet att komma ut via en annan utväg. Ska köra kurser i min lokal och det kommer massa barn så jag vill inte ta risken för andra. Nu blir jag så nojig att jag återgår till mitt gamla lås med nycklar.

På mitt Doorman V2 så går det att vrida låsvreded mer så låses det upp 'manuellt'.

Av Azodan
Skrivet av jocke92:

Så som jag har förstått det så är det inte alls hälsosamt för en brandman att släcka en brand i ett litium batteri. Att man blir permanent skadad av att andas in röken. Så det gäller även elcyklar. Så det måste vidtas försiktighet vid släckning

Killgissar att brandmän kan ha samma skyddsutrustning som vid vanliga fordonsbränder, all brandrök är ju farlig.

Jag tror att Bolt i har fått så mycket uppståndelse i USA pga. av att GM in i det sista försökt fixa brandrisken med mjukvaruuppdateringar det var endast för någon vecka sedan de annonserade att de skulle byta ut alla batterier.

Jag är inte speciellt orolig att min bil ska börja brinna men med det sagt så har jag tänkt att skaffa en brandvarnare som jag kan sätta i carporten som sitter ihop med huset. Det borde jag ha haft även när min gamla bensinbil stod där.

Av Azodan
Skrivet av jetblack:

Hur funkar elbilars parkeringsvärme? Tycker ärligt talat det är svårt att hitta info ang. en så pass viktigt funktion för vårt klimat. Finns några bilar i den mer rimliga kategorin som har det och hur funkar det?

Köpte nyss en Hyundai Ioniq (38kWh) och trodde att den skulle gå och värma med schema i bilen utan att sladden är inkopplad men det gick tyvärr inte utan laddsladden måste sitta i. :/

Det går dock på de modeller som har Hyundai BlueLink att starta värme med appen på telefonen utan att laddsladden sitter i.

Av Azodan

Är ändå ganska peppad på en ny spelare i grafikkorts-branchen. Jag hoppas att de kan ställa till lite oreda i Nvidias och AMDs annars så lugna vardag

Av Azodan
Skrivet av Rouge of Darkness:

såg klippet från GN här om dagen och satt också och funderade medans jag läste på hur de kunde uttala sig om att 60% last som vissa i deras test lämnat in på skulle vara orealistisk last...

skulle säga att typ 50-75% last är väl ganska normalt spectrum att ligga i på nätaggregatet.

De körde först i 140% last till överbelastningsskyddet löste ut sedan körde de igen och då failade det vid 60%

Av Azodan
Skrivet av anon333222:

@JonasT . Kan du inte köpa in 10 såna och köra de igenom konstlasten?

https://www.computersalg.se/i/6506141/gigabyte-p750gm-n%C3%A4...

Kan ju va skillnad att köra dom i 230V

Av Azodan

För mig brukar mina Linux-äventyr sluta innan jag ens har laddat ner en distro. Vilken ska man välja? Sedan kan samma distro ha flera olika fönsterhanterare, vilken ska man välja? De gånger jag har lyckats få ner en ISO så brukar äventyret sluta ungefär som för @hulkenstrong

Av Azodan

Beställde två https://www.elgiganten.se/product/gaming/gamingskarm/252629/h... till pojkarna, har inte fått hem dom än men det kanske är ett alternativ. Verkar va hyffsad om man kollar på https://www.rtings.com/monitor/reviews/hp/x24ih och med tanke på priset.

Av Azodan
Skrivet av Dem8n:

Skulle vara intressant att ställa det mot Peltor och Guardio där du kan såga i plåt med tigersåg samtidigt som du pratar i telefon via kåporna.

Det hänger nog mycket i hur bra mikrofonen är, om den klipper vid höga ljud så klipps ju även rösten som pratar.

Peltorkåporna har nog (har inte kollat upp) fler mikrofoner att jobba med medans RTX Voice bara har en.

Av Azodan

Jag hade en 500GB SATA disk på den tiden som nätaggen inte hade SATA-strömkontakter så jag använde en Molex till SATA-kontakt. Tyvärr hade jag glömt att koppla adaptern till nätagget när jag hade mekat färdigt i datorn.
Men så kom jag ihåg det häftiga med SATA, man kan ju hotswappa dem, så det enda jag behövde göra var att koppla ihop adaptern som satt i hårddisken med strömkontakten från nätagget!
Sagt och gjort lägger jag mig ner på golvet framför datorn under bordet, för vem orkar dra fram datorn för att bara koppla ihop två sladdar? In med händerna i datorn fumlar runt och får tag på två molexkontakter och börjar försöka koppla ihop.
Tyvärr så går det att få ihop en molexkontakt upp och ned, alltså så att minus möter plus och plus möter minus. Det slutade med att det sprakade till, luktade bränt och att en kall kår for längs ryggen. Som tur var hade jag en exakt likadan disk som jag kunde transplantera kontrollerkortet ifrån men det var några svettiga timmar innan man fått tillbaka datan.

Av Azodan

Jag gillar det! Men det känns som att det kommer att vara åt det lite dyrare hållet. Hur är det med böjda HDMI/DisplayPort kontakter får mna i flera då alla uttag sitter på en rad på grafikkortet?

Av Azodan
Skrivet av henkezan:

Väntar först och främst på en riktig recension av 3060. Det måste väll komma vilken sekund som helst nu?
Vet inte hur pass trovärdiga de läckta benchmark är.

Stämmer läckta benchmark om prestanda strax under 2060 super = inget köp!
Stämmer spekulationerna som var innan läckta benchmark om 2070 super prestanda = kommer försöka få tag i ett kort.

Skrivet av Felixark:

Samma har men brukar inte Benchmarksen släppas samma tid som lansering sker .Kommer nog försöka lägga en order och om inte prestanda är något bra som kommer jag avboka kortet innan det blir levrat.

https://www.sweclockers.com/nyhet/31423-nvidia-geforce-rtx-30...

Citat:

För den som är nyfiken på Nvidias Geforce RTX 3060 äger lanseringen rum imorgon, den 25 februari klockan 15:00. Säljstarten för den nya mellanklassaren sker först tre timmar senare klockan 18:00.

Av Azodan

Kylpasta?