Inlägg

Inlägg som Earthchill har skrivit i forumet
Av Earthchill
Skrivet av HappySatan:

Konstigt nog inget som min körskollärare ägnade någon som helst tid åt. Nog för att vi började på småvägar, men pratade aldrig om vad som döljer sig bakom a-storlparna. Kanske för ett bilarna på stenåldern hade betydligt smalare stolpar och därför mindre problem med det.

Och som sagt är jag öppen för att ta hjälp att bli böttre. Men det utesluter inte roliga tekniska hjälpmedel.

Låter vettigt! Har generellt bra syn, men det fläckvis synbortfall kanske inte påverkar synen rakt fram (eller hur man nu säger).

Precis, märks inte förrän det är riktigt illa på en vanlig undersökning. Hjärnan är fantastisk på att fylla i det som saknas med det man såg några sekunder tidigare i en annan vinkel (då det inte var t.ex. en bil där).

Av Earthchill
Skrivet av anton studs:

Du kanske behöver träffa en ögonläkare som kan kolla om allt är ok

Precis, kontakta en ögonläkare och säg att du vill kontrollera att du inte har fläckvis synbortfall. Man märker det inte förrän man är nästan blind men upptäcker man det i tid hos läkare kan man få medecin som bromsar.

Av Earthchill

5 batterier i serie är ju ganska ovanligt, 4 är mycket vanligare. Tror den här är precis vad du behöver, men jag kan inte garantera att det blir rätt. Misstänker att den laddar ganska långsamt, om du har bråttom kanske du får använda den ursprungliga laddaren.

Av Earthchill
Skrivet av Cybrus:

Vad gäller yrkesmässiga kvalifikationer, har du haft stor nytta av dessa programspecifika kurser eller är det mer att du presenterar dig som ”typ maskiningenjör”? Kort sagt, har man någon konkurrenskraftig fördel av programnamnet?

Vad är det för obligatorisk matte man läser extra?

Har du haft möjlighet att jämföra kurser med andra som studerar t.ex. maskinteknik?

Något som varit extra roligt på programmet? 😁

Jag tror faktiskt jag har använt alla kurser jag läste i yrkeslivet, är fler som jag önskar att jag la mer jobb på än som jag ångrar. Eftersom jag läste "Marina system" presenterar jag mig som "skeppsbyggare" eller "naval architect" eftersom det är de etablerade namnen för utbildningen. Det är ju inriktningen som som avgör var man passar bäst i arbetslivet efter examen. Om man gått maskin, fysik eller farkost spelar oftas inte så stor roll. Undantaget är när man träffar någon som gått precis samma utbildning och vet exakt vad den innebär.

De byter namn på mattekurserna, men jag har för mig att det var differentialekvationer (någon form av fortsättningskurs), optimieringslära och reglerteknik (som mest var mattematik). Alla var valbara på maskin.

Det är stort överlapp på inriktningar på farkost och maskin så man kan ta examen med samma kurser. Vissa inriktningar är dock bara valbara på maskin eller bara på farkost.

Jag trivdes jättebra i sektionslivet (den del av kåren som hör till programmet man valt). Marina system var en suverän inriktning. Man fick jobba hårt, men det var roligt och man lärde sig sanslöst mycket. Dessutom var de kursansvariga intresserade av pedagogik och hade jättebra uppläggg på kurserna.

Av Earthchill

Jag läste farkost 2004-2009. Då var det snarare maskin med mera obligatorisk matte, och därmed möjlighet att välja andra kurser i den senare delen av utbildningen.

Är man intresserad av fiberkompositer, flyg, fartyg, tåg eller bilar känns det som ett givet val.

Sitter på tbanan nu. Ställ gärna mer detaljerade frågor så svarar jag senare.

Av Earthchill

Den statliga myndighet jag jobbar på har varit skyldig att vänta minst tre månader från att annonsen sätts ut innan vi bestämmer oss. Om det är något generellt för statliga myndigheter så fördröjer det ju ganska många anställningsprocesser. Därefter är det hos min arbetsgivare säkerhetskontroll som tar 4 till 8 veckor och därefter säger den tilltänkta kandidaten upp sig från sitt nuvarande jobb och har då oftast 3 månaders uppsägningstid.

Med andra ord tar det 8 månader från att annonsen går ut tills någon börjar jobba hos oss.

Motsatsen är ett privat företag i USA. Man har annonsen ute tills man hittar någon man gillar, ingen säkerhetskontroll (eller så är är den likvärdig i tid med den svenska), sedan är det mellan 0 och 2 veckors uppsägningstid.

Det är otroligt stor skillnad. Men nu är nog min arbetsgivare ungefär så långsam som det är möjligt att bli, och mitt andra exempel är så snabbt det kan bli.

Av Earthchill
Skrivet av Prokofjevna:

Jag ontaktade Komplett. De säger att att alla ärenden går direkt till Asus. Jag vet att man har reklamationsrätt i tre år, men Asus säger alltså att mitt ärende inte är godkänt, när jag fyllt i alla formulären. De skriver också att det kostar minst 1200 kr om de inte upptäcker något fel. Jag känner att vi är helt i händerna på dem och deras godtycke, 1200 är mycket för mamma...

Säg till de att du vill reklamera (en gång till) och att de enligt lag är skyldiga att ha kontakten med dig. De får prata med Asus hur mycket de vill, men om Asus säger bu eller bä ska vara irrelevant för dig som slutkund.

Är nog lättare att ringa än att maila, då kan de inte fördröja genom att låtsas missförstå mailen.

Förstår hur irriterande det är. Känns som det kan bli en långkörare med supporten.

Av Earthchill

Borde gå att reklamera detta. Batteriet kan bli ganska mycket sämre över de tre åren man kan reklamera, men att det inte fungerar alls utan sladd, det är klart sämre än man kan förvänta sig.

Viktigt att gå till stället man köpte datorn på och trycka på att man vill reklamera (med hjälp av konsumentköplagen) och inte använda garantin (som till skillnad från lagen är frivillig).

Av Earthchill

Nu kan jag inget om Rust men jag känner igen det från .NET Core. Före .NET Core låg väldigt mycket i basramverket. Var det redan installerat (~200 MB) blev programmen väldigt små. Men de gick ju inte att köra utan att installera basramverket. När uppdatering till basramverket gjordes påverkades alla .NET-program på datorn. Med andra ord blev det inte så många uppdateringar för den som brydde sig om driftsäkerhet.

I och med .NET Core ligger allt i NuGet-paket (verkar motsvara crates). Vill man göra något litet (t.ex. för embedded) så behövs förmodligen bara ett NuGet-paket för att utnyttja hårdvaran i den micro-kontroller man vill använda. Vill man göra en webservice som kör på Windows eller Linux blir det sanslöst många beroenden. Med andra ord fungerar denna modell för både embedded och "stora" program.

För den som utvecklar ramverket/en blir det mycket lättare. De kan köra på i full fart och lägga till funktioner och göra uppdateringar. Olika team kan jobba på olika paket oberoende av varandra och releasa när de själva vill. Är du som utvecklare (eller dina kunder) orolig för att något kan sluta fungera med uppdateringarna kan du ligga kvar på gamla versioner (så länge du håller koll på säkerhetsuppdateringar).

Tror alla små paket i första hand är ett sätt att kunna jobba snabbare med flera utvecklare. Alltså löser man ett organisatoriskt problem, men gör det svårare för slutanvändarna som verkligen vill ha koll. Den "gamla" modellen passade bra för stora företag med hierarkisk struktur och få konkurrenter. Den "nya" modellen passar bra för open source och när man vill konkurrera med små lättrörliga företag och open source-projekt som snabbt gör nya saker.

Av Earthchill
Skrivet av improwise:

Osäker faktiskt men då är det väl en inte helt oviktig detalj att nämna i sammanhanget och att det normalt inte är några som helst problem att sitta i baksätet på en Model S när man har huvudet mot nackstödet. Brukar du frakta runt sumobrottare i mitten av baksätet eller?

Har åkt diverse olika Model S (taxi) och slår i taket i baksätet på de utan glastak. Med glastak har bara håret nuddat. Är 1,88 m men har långa ben. Är den enda taxin i Sverige som jag slagit huvudet i taket på. Finns däremot massor med benutrymme. Var innan pandemin så det kan vara bättre på nyare Model S.

Av Earthchill

Jag har en Toyota Yaris 2013 som helt saknar mellanregister (eller så är det vägbullret som döljer mellanregistret). Om han byter stereo eller högtalare berätta hur det går. Har svårt att tänka mig att man kunde göra en så dålig DAC 2013, känns som högtalarna måste vara minst en nivå sämre än stereon.

En eftermarknadsstereo kanske har en riktig equalizer så att man delvis kan kompensera för de skumma högtalarna i och för sig.

Av Earthchill

Vore intressant att se vad som händer när internet går ner. Vad fungerar lokalt och vad slutar fungera helt?

Av Earthchill

Verkar vara extremt varierande beroende på hur det är kopplat hemma. Som jag förstått det får vissa den hastighet som utlovas med andra nästan noll. Säkrast att köpa på öppet köp/ångerrätt och testa.

Av Earthchill

Har funderat mycket på en tunn dator men det verkar svårt att få det tunnare än ett SFX-agg (63 mm) hur man än gör. Ser fram emot att se hela datorn längre fram.

Av Earthchill
Skrivet av Bamsebjörn:

Kollat på någon fodrad rock? Dessa kan du ju få måttbeställda från skräddare, kostar säkert en 7-8000 beroende på materialval och så, men då får du ju en riktigt schysst jacka som är anpassad specifikt efter dina mått.

Exempel på rock och en typdesign: https://www.boozt.com/se/sv/j-lindeberg/kali-wool-coat_267212...

Om man vill pröva om man trivs i rock brukar HM har motsvarande för 500 kr eller så. Jag är ganska långsmal jag också (men kortare) och det kändes som om de långa rockarna alla var långsmala. Blir tokig av HMs websida så jag lyckas inte leta upp en nu.

Av Earthchill

Garantin kan ju tillverkaren definiera hur de vill. I det här fallet på ett kasst sätt.

Brukar vara väldigt viktigt att säga att man vill reklamera och inte anvönda garantin. Då är det lagen som avgör och inte företagets garanti. Eftersom det gått mer än 6 månader är det ju tyvärr du som måste bevisa att du inte har haft klocka eller smycken som slitit det onormalt. Men bara att nämna reklamation när man pratar med återförsäljaren brukar hjälpa.

Av Earthchill

Har du inget uppvärmt utrymme för inkommande vatten? Har varit i många stugor där det funnits ett litet isolerat utrymme med ett element där man kunnat stänga av vattnet och tappa resten av systemet.

Annars har ju flera redan varit inne på att göra ett sådant utrymme åt NASen...

Av Earthchill

Du får berätta hur det funkar när du fått den

Av Earthchill

Vore kul om du kunde göra ett blindtest på latensen. Låt någon annan byta mellan kort och lång kabel och testa om du kan märka skillnad när du inte vet vilken som är inkopplad.

Av Earthchill
Skrivet av grizzly666:

Det är inte alltid bara o trycka i en lång HDMI/DVI/Displayport kabel som andra säger funkar.
Det kan mycket väl vara att du får en kabel av någon som använt den och den funkar felfritt men hemma hos dig med din tv/reciver/dvd/dator (dvs dom två enheter kabeln ska sitta imellan) så är det stendött.
Beror helt enkelt på vilka HDMI/DP chip som sitter i enheterna vissa kan fungera mycket bättre med långa kablar än andra.

Och detta gäller redan vid ganska korta kablar i stort sett allt över 3meter, vid 5m så är det inte direkt ovanligt med problem, har själv haft en 5m hdmi kabel som ej funkade över 480p mellan dator/tv heller dator/reciver men mellan mediaspelare (popcorn C-200) och Tv heller reciver funkade fint i 1080p.
Hade ingen nytta av den mellan C-200 o reciver (funkade ej heller mellan reciver/tv med C-200 dock) men vet att det funkade felfritt då jag provade i en vecka (tills jag orkade böka runt o sätta i vanliga hdmi kabeln igen).

Därmed så är det väldigt svårt för en butik att säga med 100% säkerhet att DENNA kabel kommer funka, heller helt enkelt inte sälja några långa kablar för o eventuellt slippa dessa problem/klagomål (är rätt säker på att en del butiker gör detta valet idag).

Jag är allt för medveten om det. Har första generationen ASUS ROG Swift, den fungerar bara med kabeln den levererades med 🤣. Har prövat igenom Inets "bästa" kablar och de var alltid sjysta och lät mig lämna tillbaka när det inte fungerade. I och med att kablarna vi nu pratar om är optiska ökar ju sannolikheten att det kommer fungera. Är ju bara några centimeter i varje ände där man har traditionella kopparkabel-problem.