Inlägg

Inlägg som Erich Lespenhalt har skrivit i forumet
Av Erich Lespenhalt

Certifieringar

Har börjat fundera på att börja reparera mac-datorer. Nu undrar jag om någon här har någon erfarenhet av utbildningar för macar. Vad kostar det att bli certifierad reparatör? Vilka anordnar kurser? Och så vidare.

Av Erich Lespenhalt
Skrivet av perost:

Nej, DDR, DDR2 samt DDR3 är alla fysiskt inkompatibla. DDR-minnen kommer alltså inte ens att passa i moderkortet.

Okey, då vet jag. Tack för snabbt svar förresten.

Av Erich Lespenhalt

Gamla DDR-minnen till DDR2-system

Ett moderkort har gått sönder så jag ska införskaffa ett nytt. Jag har hittat ett ASUS där minnena ska vara DDR2. Kan jag använda mina gamla DDR-minnen till det nya moderkortet? Mina RAM-minnen heter TWINMOS 256MB DDR400 RAM PC3200 (M2G9108A-TT).

Av Erich Lespenhalt

Jag har Windows 7 Home Premium 64 bitars som jag betalt med egna surt förvärvade pengar. Jag har inget behov av Professional eller Ultimate eftersom min dator inte kommer anslutas till en domän.

Det enda jag saknar är funktionen att kryptera filer.

Av Erich Lespenhalt

Jag hade problem med en xp-dator som startade om sig själv. Felet förvärrades från att ha startat om några minuter efter bootning till omstart direkt under bootningen.

Felet visade sig vara ett trasigt nätverkskort.

Pröva att plocka bort hårdvara allteftersom. Grafikkort, minnen och nätverkskort verkar vara boven i många fall med omstarter.

Du kan även pröva att reparera operativsystemet med en cd-skiva om felet inte beror på hårdvara. Kommandot chkdisk /r återställer systemfilerna.

Av Erich Lespenhalt

Min xp-dator har inte ominstallerats sedan 1/3 2005. Vista-datorn installerade jag för snart två år sedan och den har rullat på snällt varje dag utan krångel.

Jag kanske ska tillägga att jag inte spelar några spel på datorn då min erfarenhet av spel är att de är stora datordödare. Vill man förstöra en fungerande dator ska man installera spel på den.

Av Erich Lespenhalt

Hjälp med felsökning

Jag har tagit på mig att laga en anhörigs dator. Operativsystemet var skadat men det har jag lyckats reparera. Nätverkskortet hade dött så det bytte jag ut men nu går det bara att surfa en halv minut innan Internet dör. Datorn är full med jox eftersom den används av en barnfamilj varför jag misstänker att det är något program som kvaddat datorn.

Är det någon som har någon idé varför det inte går att surfa mer än en halv minut. Just nu söker Ad-Aware genom datorn men eftersom den inte kan ansluta till Internet kan den inte uppdatera sina definitioner.

Jag kan också säga att det inte är ett router- eller modemproblem.

Av Erich Lespenhalt

Jag har under många års tid försökt se tjusningen med Linux eller BSD och har därför provat många distributioner men alltid återvänt till Windows eftersom det os:et aldrig krånglat för mig, och då använde jag ändå med Millennium i några år. När jag kört Linux har systemet varit långsamt med program som slutat svara och många totala krascher. Men ska jag rannsaka mig själv måste jag erkänna att det varit på gamla datorer jag kört Linux, gamla datorer med begränsad prestanda. Nya datorer blev vigda åt Windows.

Nu har jag OpenSuSE 10.3 som referens på en dator med en processor på 2 GHz och är positivt överrraskad. Det var bara att peta in nätverkskabeln och börja surfa. Alla program man kan tänkas behöva finns inbakat i operativsystemet. Det finns ordbehandlingsprogram, ett brännarprogram, program för att chatta (om man gillar sådant), fildelningsprogram med mera. Med andra ord är OpenSuSE som Windows blir när man installerat de program man behöver. Än så länge har jag inte lyckats få med OpenSuSE-burken i arbetsgruppen (det har tydligen något med samba att göra).

Om Microsoft börjar göra som Linux-utvecklarna gör när de fyller sin distro med färdiga och nyttiga program, skulle Windows bli ännu framgångsrikare.

Någon total övergång till Linux blir det inte för mig, hur bra Linux än kan bli i framtiden. När Windows 7 släpps ut på marknaden om något år kommer jag att skaffa mig också det.

Av Erich Lespenhalt

Trådskaparen behöver ett program som kan läsa filen index.dat. Gör en Googlesökning på index.dat viewer och ladda ner eventuellt program så får du reda på det mesta som ungarna gjort med datorn.

Av Erich Lespenhalt
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ratatosk
Nej, du får inte tillgång till mera än du hade, detta är mest ett nytt sätt att raportera minne, för att få tyst på alla "dumma" frågor varför man inte har tillgång allt sitt minne.
Vad för kör du till dina 8GB för resten, Linux64?
Själv har jag 32 bitars XP och 64 bitars Vista.

Jag har fortfarande bara ett minne på 1024 MB installerat. Förut stod det också att jag hade 1024 MB men nu har jag plötsligt berikats med ytterligare 7 GB. Men det är nog som du säger att det är ett nytt sätt att rapportera minne. Mycket märkligt dock eftrsom 8 GB ligger utanför ramen vad 32 bitars Vista klarar av?

Av Erich Lespenhalt

Nu har också jag installerat servicepacken och jag upplever att datorn går snabbare nu. Men en sak måste vara en bugg i servicepacken för det står att jag har 8 GB ram-minne vilket är alldeles uppåt väggarna. Home premium 32 bitar har väl inte ens stöd för så mycket ram-minne?

Av Erich Lespenhalt

Delphi - fel applikation öppnas

För att öppna e-postklienten har jag haft denna fungerande kod:
KOD:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var em_mail : string;
begin
ShellExecute(Handle,'open',
PChar(em_mail), nil, nil, SW_SHOWNORMAL) ;

em_mail := 'mailto:delphi.guide@about.com?subject=' ;
end;

markera kod

men nu plötsligt fungerar inte koden utan vad som öppnas är mappen där projektet är sparat. Det måste vara något som associaeras fel. Varför beter sig delphi så här? Hur ska jag få delphi att tolka koden korrekt?

Av Erich Lespenhalt

Visst ser jag fel. Bl a använder du dig av vad som tycks vara c#-språk. I delphi använder man inte "textbox" utan TEdit. En TLabel har ingen text-property utan "caption".

Length-metoden används för att få fram antalet tecken i en string.

Av Erich Lespenhalt

De söker inte igenom dina variabler efter "?". Pröva med funktionen Pos.

var position2 : integer;
begin

position2:=Pos('?', Edit.Text);
if position2 = 0 then
begin

ShowMessage('No ?');

Gör något
end;

Av Erich Lespenhalt

Första träffen på Google gav det här svaret:

Citat:

Start up a new project and put one image control on a form. Use Object Inspector to load some picture (Picture property). Set the DragMode property to dmManual.

Marco Cantu har lämnat följande kod hur man använder drag n drop i Delphi mellan en ListBox och en Edit:

Citat:

Set DragMode property to dmAutomatic.

procedure TForm1.EditTypeDragOver(Sender, Source : TObject;
X, Y : integer; State: TDragState; var Accept: Boolean);
begin
Accept:=true;
end;

procedure TForm1.EditTypeDragDrop(Sender, Source:TObject;
x,y:integer);
begin
(Sender as TEdit).Text:=(Source as TListBox).Items[(Source as TListBox).ItemIndex];
end;

Du kan utgå från den här koden och experimentera tills den passar din mediaspelare.

Av Erich Lespenhalt

Shellexecute - Delphi

Jag har ett program där jag använder ShellExecute för att starta nslookup:

ShellExecute(Handle, 'open', PChar('cmd.exe'), PChar('/k nslookup '), nil, SW_SHOW);

Nu skulle jag vilja att nslookup startas i läget set type=mx, men jag får inte till det med att sätta parametrarna rätt. Det är något som måste anges i raden PChar('/k nslookup ? ? ?').

Har någon en lösning på detta?

Av Erich Lespenhalt
Citat:

Ursprungligen inskrivet av wpr21
http://www.delphibasics.co.uk/RTL.asp?Name=AnsiPos

Nåt sånt kanske?

Utmärkt. Det borde vara något sådant.

Av Erich Lespenhalt

Delphi - söka tecken i sträng

Jag skulle behöva lite hjälp här. Hur kodar man när man vill att programmet ska söka efter ett särskilt tecken i en sträng? Anta att man matar in en sträng i en editeringsruta varvid strängen ska genomsökas efter ett snabel-a, '@'.

Att det har att göra med Length(s) och case of har jag förstått.

Av Erich Lespenhalt

En page fault ska tydligen vara en "interrupt" som sker mellan mjukvaran och hårdvaran. Det ska inte vara så farligt. Kontrollera minnet med memtest som finns att ladda ner. Observera att det skulle vara minnesfel bara är ett förslag.

Av Erich Lespenhalt

Det är väl minnena som är inblandade när det gäller paging och så vidare.