Inlägg

Inlägg som Phod har skrivit i forumet
Av Phod

Nu jävlar får det vara nog med de här hackerattackerna! Ska vi bara acceptera att leva i sån här misär? Jag skulle köpa en Bollinger idag, men de var slut! Fick hålla till godo med Pol Roger.

Av Phod

ECDSA-sårbarhet i PuTTY

PuTTY har haft en sårbarhet i användandet av ECDSA NIST P521-nycklar. Om du använt sådana är det teoretiskt möjligt för en part som haft tillgång till din kommunikation att komma åt den privata nyckeln.

CVE-2024-31497
Kritisk sårbarhet i PuTTY

Nu använder jag inte ECDSA-nycklar personligen och tror inte att jag jobbar med något system som gör det, men har ändå spenderat en hel del tid idag med att uppdatera program. Rätt jobbigt att Tortoise* är drabbat, för det betyder ju så gott som alltid en omstart.

Jag antar att jag inte är ensam om att småsvära över detta.

Av Phod
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det finns många problem idag.

Ta en simpel sak som att jämföra förändring i XML filer, se vilka förändringar som har skett. Vid pytteliten förändring så ta vilken filecompare som helst, men vid större hur gör man då?

1: Utför kontrollen manuellt, vilket tar lång tid.
2: Kodar ihop något, vilket säkert tar tio gånger så lång tid som alternativ 1. (man hoppas på att det går återanvända)
3: Man laddar hem något som ofta inte är väldigt pålitlig källa som ett githubb projekt.
4: Man laddar upp .csv filerna till någon av dessa hundratals webtjänster som man får upp när man googlar.

Om vi tar den generella utvecklaren som ej jobbar med någon superhemligt, men ändå inget som är helt offentligt. Så gissar jag många väljer alternativ 3 och 4, vilket innebär att den sparar tid för dens risker den tar med att slarva med hanteringen av andras data.

Vad har det här med tråden att göra? Var GitHub det enda du läste??

Men om du inte har väldigt stora XML-filer är det där inte så värst svårt problem, och det borde inte ta så lång tid att skriva en rekursiv jämförelse.

Av Phod
Skrivet av freddehboy:

Kommunikationen fungerar fint till det apit men för svaret i consolen är lite underligt --> data: "Execpetion Error: unable to verify the first certificate"

Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Har du konfigurerat lokalt så att HTTPS med certs å allt fungerar för övrigt?

HTTPS brukar inte funka så bra på localhost. Oftast brukar problemet vara att servern presenterar ett certifikat för hostnamnet, och det funkar ju inte när man anslutit till localhost.

Av den information som givits går det inte att avgöra vilket anrop det är som inte klarar av att verifiera certifikatet, men ett av dem är det.

Av Phod
Skrivet av SuperSverker:

Nä - Det görs enklast med hjälp av utforskaren och SMB tyvärr

Men varför? Är det det gamla vanliga, att ingen tycker det är viktigt nog att lösa på ett mindre manuellt sätt?

Av Phod
  1. Kör t.ex. pingplotter tills det här inträffar och se om du får packet loss när det sker. Om du får packet loss känns det sannolikt att mediakonverteraren tappar uppkopplingen. Får du inte det så är det kanske problem med DNS.

  2. Är det senare prova att göra DNS-uppslag när detta sker.

  3. Ta kontakt med Ownit igen och förklara allting. Hur ofta det sker, symptomen med mediakonverteraren o.s.v. Och beroende på vad du kom fram till i föregående steg, påpeka detta!

Kontakta dem gärna skriftligt om du har möjlighet, det är bra att ha det dokumenterat. Och var saklig och så detaljerad som möjligt.

Av Phod
Skrivet av Tallem:

Du verkar fast inställd på "jag har inte problemet, så därför kan det inte existera".

Nej, men jag jobbar med att lösa problem. Jag har jobbat mycket med att effektivisera arbetsflöden och automatisera manuella sådana. Det är klart att man kanske klarar sig med att stoppa huvudet i sanden och inte göra sådant, men man kanske också blir omsprungen av en konkurrent som jobbar effektivare.

Om hela företaget upplever att Teams funkar dåligt kanske ni skulle lösa det problemet, t.ex., istället för att bara gnälla på Microsoft. För uppenbarligen finns det många som det fungerar bra för, och man kanske inte vill vara den där som tycker att bara för att jag har problem så har alla andra det också. Det är exakt det här jag menar med att SweClockers har förändrats. Nu är det så många som bara väljer att klaga istället för att lösa sina problem.

Av Phod
Skrivet av Erik_T:

Sweclockers är inte teknikfientligt. Sweclockers är idiotifientligt.
Många av de ändringar som Microsoft gör i Windows är rena försämringar från användares synvinkel. Försämringar är rätt att klaga på, oavsett om det är ny teknik eller inte. Oavsett om man är teknikentusiast eller inte.

Fast om man anser att det här är en klar försämring så kanske man inte är den skarpaste kniven i lådan. För... det går ju fortfarande snabbare att logga ut på andra sätt. Precis som det gjort i flera år, i flera operativsystem. Det är bara på SweClockers jag upplever att sådant här är ett problem.

Av Phod
Skrivet av qc3fxv3a:

Det är min plan och min uppfattning är att det är ganska glasklart. Men samtidigt är min erfarenhet att det ofta dyker upp någon detalj som stjälper även tydliga avtal. Och rätt ofta brukar man faktiskt få vettiga synpunkter i det här forumet.

Skrivet av qc3fxv3a:

Mitt resonemang bygger på att han begick avtalsbrott när han ställde in överenskommet datum. Sedan fick han en chans att kompensera för detta, som han inte tog.

Men jag fattar inte... Vad är det du vill? Ha rätt på ett datorforum? OK, vi säger att det är ett glasklart avtalsbrott. Är du nöjd med det?

Alla som har haft med hantverkare att göra vet att det kan vara svårt de ofta inte är så intresserade av att göra småjobb. Då kan två månader vara tight med tid. Det kan vara något att komma ihåg inför framtiden. Och sedan så brinner det fortfarande i knutarna, vad jag förstår. Då ska du inte lägga din tid på att argumentera på ett forum, utan försöka få ditt jobb gjort, om möjligt. Visst, det kommer kanske att kosta litet mer, men om du inte hade anlitat någon på så lösa boliner från första början kanske du inte varit i den här situationen.

Jag förstår att det här framstår som kritik mot dig, men det är liksom så här det går till när man är vuxen.

Av Phod
Skrivet av SuperSverker:

Jag gillar argumentet där Microsoft försvårar enkla saker såpass för användaren att det ligger på användaren att ändra ett beteendemönster som är 10+ år gammalt.

Vilket alternativt workflow föreslår du när man behöver logg-hoppa mellan flera olika servrar och mappvägar?

Lägga allt på molnet och köra via webbläsaren?

Vad är "logg-hoppa mellan flera olika servrar och mappvägar"? Är det någonting med att plocka hem loggfiler via RDP?

Av Phod
Skrivet av evil penguin:

Men varför ligger detta i betakanalen om planen i nuläget inte är att trycka ut detta i 24H2 om några månader?
Just den aspekten tycker jag inte är själva problemet i det här fallet.

Sant. Den här ändringen verkar ju rätt vettig, så den kommer nog att komma ut.

Skrivet av evil penguin:

Sant, detta förefaller bara påverka den mest GUI-centriska vägen ut.

Skrivet av SuperSverker:

Jag gillar argumentet där Microsoft försvårar enkla saker såpass för användaren att det ligger på användaren att ändra ett beteendemönster som är 10+ år gammalt.

Att klicka på sin användare är mer förknippat med att man vill göra något med den, vilket den här ändringen är ett steg emot. Att det idag är en genväg till att logga ut förstår jag inte riktigt vitsen med. Själv kör jag det klassiska sättet där man får Sign out, Sleep, Shut down och Restart. Funkar så gott som likadant i Windows 11 som i diverse serverversioner av Windows.

Av Phod
Skrivet av Tallem:

Använder man Windows 11 dagligen så ser man att detta inte är ett problem hos Sweclockers utan hos Microsoft. Nog för att reklam och annat är jobbigt att dras med men utöver det så känns det ju verkligen som att MS gör allt i sin väg för att försämra användarupplevelsen. Utforskaren i Win 11 dras med så mycket buggar att endast den får mig att vilja byta tillbaka till Windows 10. Nya Outlook och nya Teams är ju sinnessjukt kassa "uppdateringar" där det ena bara är segt och ointuitivt och det andra hänger sig oftare än all annan programvara jag har installerat. Osv osv.
Problemet är som sagt verkligen inte Sweclockers.

Det är exakt det här jag menar med att SweClockers börjar bli teknikfientligt. Förut var det ju Bosse, 65, som hade sådana här klagomål. Men nu är det här de här klagomålen kommer. Jag förstår inte?

Om man verkligen använder Windows 11 dagligen så har man inga problem med att logga ut, även med uppdateringen som beskrivs i artikeln. Jag överdriver inte, det finns ju minst två andra alternativ som är höger-klick, klick. Och vem använder utforskaren mer än ibland? Hur många filer måste du manipulera under en dag?? Om det är många så hade du haft ett annat work flow. Jag kör Outlook i webbläsaren, som allt annat nu för tiden, så den vet jag inte så mycket om. Men Teams hänger sig aldrig för mig. Du borde kanske se över problemet istället för att klaga på Teams.

Allvarligt talat, jag förstår inte hur man kan ha så mycket problem med ett operativsystem. Speciellt inte idag när allt är jävligt stabilt, och inte som när man körde Netscape Navigator på Windows 95 och vilket program som helst kunde dra ner hela operativsystemet (och gärna gjorde det).

Av Phod
Skrivet av qc3fxv3a:

I februari fick jag tag på en snickare som skulle hjälpa mig med något. Det var väl lite av ett extraknäck för honom, han skulle nog använda vissa av sin arbetsgivares resurser för detta men det verkade som han hade tillåtelse till det. Hursomhelst, han skulle kommit hit och arbetat en helg för några veckor sedan. Ett par dagar innan helgen vi kommit överens om meddelar han att han har förhinder, något familjerelaterar har inträffat.

Extraknäck, använder arbetsgivarens resurser. Redan här kan man ana att arbetet inte kommer att ske på utlovad tidpunkt, om man inte ignorerar de röda flaggorna och hoppas att få något gjort bra, billigt och snabbt.

Skrivet av qc3fxv3a:

Det är inte akut för mig att få arbetet utfört (men det måste ske innan typ nu) så vi kom överens om att höras om två veckor och se om hans situation förändrats. Jag sa även att om han kände någon som han kunde rekommendera för arbetet så kunde jag tänka mig den lösningen. Jag tycker att jag varit väldigt flexibel och tillmötesgående här som både accepterade att vi sköt på arbetet tills saker lugnat ner sig för honom resp kunde acceptera en annan utförare om han fortfarande hade förhinder.

Det är inte akut för dig, men det är ändå akut ("det måste ske innan typ nu" betyder att det är akut, bara så du vet). Du lägger det på honom att hitta en ersättare och du skjuter på arbetet till en odefinierad tidpunkt. Vem hade kunnat ana att det här skulle gå fel? Ah, just det, det gjorde vi ju redan i förra stycket.

Skrivet av qc3fxv3a:

Som ni kan ana fick jag återigen negativt besked när jag pratade med honom för någon vecka sedan, och han hade heller inte något förslag på någon annan som kunde göra arbetet (jag tror inte han ens försökt hitta någon).

No shit, det är ofta så här att anlita hantverkare som jobbar privat/svart. Det är därför man anlitar någon man själv eller en vän känner.

Skrivet av qc3fxv3a:

Nu behöver jag anlita någon annan, och det kommer bli dyrare pga kort varsel etc. Det är väl ganska glasklart att jag hade haft rätt till ersättning för merkostnaden utifrån vår ursprungliga överenskommelse. Frågan är om jag på något sätt skjutit mig i foten genom att acceptera att vi sköt upp saken resp ev annan utförare? Han bröt ju avtalet när han ställde in första gången. Har jag på något sätt accepterat detta avtalsbrott genom mitt agerande och därmed förlorat min rätt till ersättning för merkostnader?

Och nu vill du få rätt på ett datorforum? Dra honom inför rätta så får du reda på vem som har rätt, det är enda sättet. Du får inte arbetet gjort eller någon "ersättning" från nördpoäng och ett "gillat" inlägg. Sådana här inlägg leder aldrig till någonting. Det debatteras juridik, hälften av inläggen kommer från folk som bara sitter och gissar; och det leder i slutändan inte till något. Ju snabbare du skrider till handling så får du ditt akuta jobb gjort. Om du vill ha det bra och snabbt gjort så kommer det att kosta. Sedan kan du försöka få tillbaks litet av pengarna från hantverkaren du anlitat.

Av Phod

Är SweClockers på väg att bli det mest teknikfientliga svenska forumet? För det första handlar det om en beta, så rubriken är överdrivet alarmistisk. För det andra finns det andra sätt att logga ut ur Windows, där konto-widgeten kanske är den minst intuitiva p.g.a. att det är oklart om det handlar om att logga ut ur Windows eller Microsoft-kontot när man använder den. För det tredje så leder sådana här nyheter bara till oändligt många svar om att Windows var bättre förr och folk som talar om att det kör Linux. Eller kommer att göra det vilken dag som helst.

Av Phod
Skrivet av Icetec:

Jag vet inte vad du menar med normal fingersättning men jag använder sällan lillfingret för att trycka på siffror, vilket gör att lillfingret hamnar extremt nära caps lock när jag trycker på siffror rent allmänt. Det är inte jobbigare än att använda shift för att göra ett stort F istället för ett litet.

Men det är klart, den mest rimliga anledningen är så klart att du är mycket mer seriös och gör viktigare saker än alla andra på din dator så att du inte kan använda en extra knapp. Och om du är osäker så var det här sista sarkasm

Nu när du säger det så är det ju så jag skriver %, så jag vet inte varifrån jag fick att det skulle vara så jobbig. Men alternativet till ALT-F4 är ju fortfarande allt annat än ergonomiskt, så inget rage quittande med 60% alltså.

Du får ursäkta mig, men jag har litet svårt att sätta mig in i hur det är att känna sig så underlägsen att man måste briljera litet med att man äger ett hus i en tråd om tangentbord. Det här var också sarkasm.

Av Phod
Skrivet av piddan:

Hej,

Kom hem till detta ytterst otrevliga meddelande idag. Kan alltså inte logga in på mitt konto, eftersom det tydligen är massa annat folk som gör olovliga försök. Kommer fortfarande åt min mail på telefonen, men kan inte logga in och kolla aktivitet, byta lösen eller liknande. Känns konstigt att jag inte kan komma åt mitt eget konto, tycker att de borde fråga efter mer uppgifter etc för att verifiera att jag är jag. Känns lite oklart huruvida någon faktiskt har fått tillgång till det eller inte.

Vad borde jag göra? Har Microsoft något supportnummer eller liknande man kan ringa? Hittade inte så mkt på sidan, eftersom jag inte är inloggad.

<Uppladdad bildlänk>

Får du inte upp ett meddelande i Authenticator varje gång någon försöker logga in, eller gäller det bara Work or School konton?

Av Phod
Skrivet av Icetec:

Jag har en villa med dedikerat datorrum och kör 60%. Det har liksom inte med storleken på tangentbordet att göra i sig p.g.a. utrymmesbrist utan det handlar om att man slipper veva runt så mycket med händerna och har musen nära hela tiden eftersom att det liksom inte finns någon direkt nackdel. Eventuellt om man skriver mycket siffror och behöver en numpad så det kan jag ju köpa i så fall, men jag väljer då hellre en separat numpad på höger sida om musen (Alltså tangentbord - Mus - numpad).

F5 nås enkelt genom caps lock+5. Alt F4 nås enkelt genom alt+caps lock+4. Och så vidare.

Att välja 60% är helt enkelt inte en speciellt stor uppoffring eftersom man redan använder layers varje dag även om man kör ett 100% stort tangentbord. Hur skriver du t.ex. K istället för k? Genom att du använder ett lager (shift). Hur kopierar och klistrar du in något? Se där, du tvingas använda lager (Control+C och V).

Det enda som händer när du kör 60% är att du lägger lite fler saker bakom ett lager, och det är ju inte direkt någon större uppoffring när det finns en gratisknapp på exakt alla tangentbord i hela världen som aldrig används till något annat som sitter till och med bättre till än vad Ctrl och Shift gör (Caps lock).

Det handlar alltså inte om att man skulle sakna fysiskt utrymme att ha ett tangentbord utan om smidighet. Vänd på slanten istället, hade du hellre valt ett tangentbord som är 300% stort där du slipper använda lager för att skriva ! och @ utan istället har dem som separata knappar? Eller hade du hellre sluppit att behöva hålla på med lager för att skilja på S och s när det går att ha dem som separata knappar?

Vadå, är du hyresgäst eller?

Jag vet inte om du är sarkastisk eller ej, men kombinationerna CAPS-5 och ALT-CAPS-4 är ju inte så bara jämfört med F5 och ALT-F4 om kan har normal fingersättning. Du kanske inte känner till det, men de som faktiskt använder datorer till någonting brukar föredra att ha knappar och grejer för det de använder ofta. Det finns en uppsjö controllers för videoeditering, musik o.s.v. Men 60% funkar säkert bra för Discord, YouTube och VLC.

Av Phod

Akkogear har bättre byggkvalitet än Varmilo, om du frågar mig. Deras 5087-modell är TKL, men personligen föredrar jag deras 75%-tangentbord. De är dessutom hot swap, så det är bara att skaffa de brytare man föredrar.

Av Phod
Skrivet av NordhNet:

Tänkte samma sak, kanske bara fungerar med deras egna skivor? 😁

Det är synd att de slutade sälja den äldre varianten av Galant. I.o.f.s. är det inte konstigt, för jag gissar på att det har en kärna av tungsten. Det har varit slitsamt att bära det i fyra flyttar, men det är fortfarande stabilt som bara den. De gick ju också att få i konfiguration á 220x160 cm, eller något sådant. Nu säljer IKEA enbart pytteskrivbord för trångbodda.

Av Phod

Vad är grejen med Westium Data?

Jag har sett Westium Data dyka upp på prisjakt några gånger den senaste tiden, alltid med sjukt höga priser. Idag bestämde jag mig för att kolla in deras webbshop, den är helt sinnessjuk. Några exempel:

Vad har de för anledning att ha så höga priser? De driver ju sin egen shop, så de har inget att förlora på att helt enkelt plocka bort produkter de inte kan sälja. Bolaget omsätter fyra till fem miljoner kronor om året. Säljer de ett fåtal produkter varje år?