Inlägg

Inlägg som TLovskog har skrivit i forumet
Av TLovskog
Skrivet av beh:

Var ska du få tag i en processor att löda på då? Antagligen kommer dessa inte att säljas lös, för vem vill i ärlighetens namn ha en BGA processor?

Processorerna säljs ju löst idag, så varför inte imorgon? Intels processorer i aktuella serier är väl uteslutande med LGA kapsel så det ändrar sig inte. Det kanske kan bli svårt för en privatperson att få tag på enstaka, men sådant brukar ju alltid lösa sig.

Av TLovskog

Själv säger jag ÄNTLIGEN!!!

När vi ändå håller på så löd dit minnena också och 200 GB SSD systemdisk. Den sista gången jag uppgraderade de centrala delarna (grafikkortet har jag faktiskt uppgraderat några gånger) måste ha varit någon tidig Socket 1 maskin. Sedan dess är det nästan alltid så, för min del, att behöver jag byta upp moderkort eller processor så måste jag byta båda. Då har det nog oftast varit så att minnena har rykt också.

En av fördelarna blir ju att vi sparar en del pengar på CPU och minnes socklar (och vi sparar råmaterial).

CPU Sockel LGA1366 kostar i 1000 tal strax under 200kr (digikey.com; Molex).
4st DIMM sockets kostar i 1000 tal strax över 200kr (digikey.com; Molex).

De stora tillverkarna har naturligtvis ännu bättre priser, men det är inte alls gratis.

Dessutom, och det kanske jag tycker är viktigare, blir vi av med ett par felkällor. Det är naturligtvis också elektriskt bättre att slippa ett gäng övergångar och kontakter. Dessutom kan vi sätta minnen närmare CPU och slipper onödigt långa ledningsbanor som behövs för dagens överdimensionerade DIMM socklar.

Att löda dit den är inte heller några problem. Pitchen på LGA1155 under 1mm (0.036" eller 0.9144mm), vilket är "gigantiskt".

Det är inga problem att byta en LGA/BGA med rätt utrustning. Däremot är det inte ekonomiskt försvarbart.

Under mina 30+ år som byggare av datorer har jag nog bara varit med om en eller 2 komponentfel (CPU, minnen eller moderkort). Lillkillen har haft ett moderkort som brunnit när han byggt, men det var självförvållat.

Av TLovskog
Skrivet av skyjuice:

Hon tykte Samsung S3 var för stor egentligen

Vilket väl avgör saken. Kan inte se annat än med den beskrivningen du ger och ovanstående så är det iPhone 5 som gäller.

Själv har jag både S3 och iPhone 5 och hur gärna jag än skulle vilja att S3 var min favorit (främst på grund av bankdroid vilket av någon outgrundlig anledning bara finns till Android) så tycker jag bättre om iPhone5 p.g.a den mindre storleken.

För att inte tala om den nya systemkontakten. Sjukt hög kvalitetskänsla rakt igenom.

Av TLovskog
Skrivet av Full Strike:

Är också i köptagen och är sugen på en U2713HM. Har därför plöjt igenom ett rejält antal reviews och recensenterna verkar eniga om att den är ett lyft från föregångaren U2711, trots mindre färgrymd. Och dessutom billigare av någon anledning. Haken för mig är att jag behöver 3 st, vilket blir lite smådyrt med den skärmen.

Satt också med 3 skärmar innan och provade 3st 27" men kunde konstatera att det blev för bra. Känns utmärkt med 2st 27" med 2560x1440. Inga problem med för liten text. UPPLEVER det ungefär som mina full HD 22" jag hade innan.

Av TLovskog

Hej,

Själv kör jag med 2st Dell U2713 för CAD mot ett AMD 6870. Köpta på Dustin för 5495kr styck.

Riktigt nöjd med bilden och framförallt upplösning/storlek. Använder den mest för CAD / Adobe.

Av TLovskog

All elektronik drar ström när den är inkopplad. Den switchade nätdelen i en laddare drar även den ström när den går på tomgång. Jämför med en bil som går på tomgång. Dock är det numera väldigt lite. Det finns laddare som har en egenförbrukning så lite som 30mW. Vilket i princip inte är någonting. En vanlig lampa drar 2000 gånger mer.

Förr kunde de dock dra relativt mycket, typ 1-2W eller så.

Man får nog anse att den varning skulle kommit för flera år sedan, nu när den kommit finns det annat att fundera på.

All elektronik som är inkopplad kan naturligtvis börja brinna, men jag skulle inte oroa mig mycket för det. Största brandrisken med elartiklar är fortfarande spisen och kyl/frys med mycket god marginal.

Av TLovskog
Skrivet av Arginj:

Åh fan, okej. Men det står ju något bakom skärmen på scenen, kan det vara "LTE" som står där? Alltså LTE/HSDPA.

Nej. Det är med största sannolikhet DC-HSDPA det står.

Av TLovskog
Citat:

Fullt fokus på användaren blir det ju inte förrän iPhone-användarna kan ladda sina telefoner med laddare från alla andra moderna telefoner, vilket var vad de skrev under på för ett par år sedan.

Väldigt tjat i alla forum om detta MoU. De har fullföljt sitt åtagande med adaptern. Detta kommer väldigt ofta upp och det känns som samma visa som att människor inte ser skillnad på Utility Patent och Design Patent i Samsung vs. Apple sandlådan.

Och, igen, jag är helt övertygad att Apple har frågat användarna, operatörerna, distributörerna, butikskedjor, ... om de tycker gemensam laddare med micro USB är högsta prioritet eller om det är andra egenskaper som är viktigast. Sedan har man tagit sitt beslut ... och säkert vägt in affärsdelar i det hela. Det lite intressanta är att det verkar bara vara icke-Apple personer som stör sig över att Apple personer inte kan låna laddare av andra. Apple folket verkar inte bryr sig. Jag har hellre en bra kontakt som ger bra tillbehör utan att man måste flytta runt sladriga micro USB eller använda flera kontaktvägar (3.5mm, bluetooth, etc) även om det blir dyrare. För mig är priset sekundärt och industridesign vinner (notera att jag skriver industridesign).

Skrivet av Evil Peter:

Jag anser dock att du har fel i att andra vill göra som Apple och låsa in sig i sitt eget ekosystem. Android handlar till stor del om öppenhet och Microsoft har ju till och med lagt in stöd för Android-appar i Windows 8 (vet inte hur det stödet blir på portabla enheter, men det finns åtminstone i fullversionen) så där finns det ju en tydlig länk. De två systemen delar laddare, som vi talat om, och man ser inga tillverkare inom dem ha samma aggressiva inställning mot varandra som relationen är mellan flera av dem och Apple. Helt enkelt kan jag inte se hur någon annan tillverkare strävar åt samma håll som Apple i dagsläget.

Som sagt, med 20+ år i branschen på olika nivåer, stort kontaktnät med folk från RIM, Nokia, Apple, Motorola, Samsung, Sony, ST Ericsson, Qualcom, Broadcom, Siemens, etc ... så kan jag bara säga att du har helt fel.

Dock. Det är skillnad på att VILJA, samt att LYCKAS.

Skrivet på min älskade Galaxy S3

Av TLovskog
Skrivet av Evil Peter:

Det är klart alla tillverkare har tänkt till,

...

Men precis som du säger, vi får vänta och se om de hållit sitt ord eller inte.

Jag får för övrigt undvika att berätta för tjejen att en ny laddare kostar så mycket. Hon har en MBP men blir alltmer förbittrad över diverse detaljer som det.

Olika tillverkare fokuserar på olika saker. Jag har inte sagt at en ev. vändbar kontakt är den största anledningen, men det är typiskt Apple att fokusera på en sådan detalj. Fullt fokus på upplevelsen och användaren. Är nog också ganska säker på att utrymmet är en av de större sakerna, precis som att använda micro Sim och mindre.

Vad gäller micro USB så har den varit problemfylld, även om den har förbättrats med fler och större fästpinnar, genomgående fästen, etc. Iofs inget specifikt egentligen för just micro USB, utan alla kontakter med liknande uppbyggnad. Jag har jobbat i 20+ år med mobiltelefonutveckling som ingenjör,projektledare och chef på tre olika företag så jag vet vilket strul den har varit, jämfört med tidigare varianter. Tack vare mycket tester och trix och fix så har man klarat det, men ett bättre och mer genomtänkt val kunde man gjort. Antar att Apple helt enkelt valt att ändra sig och fullfölja sina löften till EU med hjälp av en adapter. Antagligen eftersom micro USB möjligen enligt sina egna kriterier inte håller måttet (affärsmässigt, användaren, eller ... ???)

... eller också så är modellerna bara hittepå och Apple valt annorlunda och faktiskt valt micro USB eller något som är kompatibelt ändå ... Eller så är den inte alls symmetrisk utan har fler kontakter och med thunderbolt ... Vem vet ?

Också med den erfarenheten jag kan säga att Apples intåg påverkade hela branschen fundamentalt. Inte så att det inte hade hänt ändå, men det fick bollen i ordentlig rullning och på ett annat sätt. Ungefär som när Nokia började med inbyggda antenner. Också en stor förändring.

Vad gäller inlåsning och ECO system så har bara Apple lyckats med det alla andra vill göra och kommer satsa på. Hårdvaran är snart, om inte redan, ointressant ... content is King ...

Av TLovskog

Synd att man envisas med att sätta kontaktdon på alla sidor om korten på dessa små maskiner. Begränsar ju starkt utseendet på chassin.

Av TLovskog
Citat:

Nej. Körde iPad 2 tidigare men bytte just av den anledningen. Att behöva konvertera material för att spela upp det på en platta känns inte 2012.

Som skrivits i tråden på flera ställen. Det går utmärkt. Finns hur många spelare som helst som klarar detta. En som också nämnts, och som jag använder, är GoodPlayer. Den kan läsa lokalt, via samba, via DLNA, FTP, HTTP, Dropbox, GDrive, ... och alla format jag har slängt till den funkar utmärkt utan konvertering.

Jag har använt den säkert i 3 eller 4 år.

Av TLovskog

... men visst ... just nu har jag fått betala 790kr för en Apple laddare till en av våra MacBooks och de sekunderna som babs genomför transaktionen är det ju surt ... men vad gör man inte för en laddare med magnetisk kontakt ...

Av TLovskog
Skrivet av Evil Peter:

Att behöva tänka på vilken sida som ska vara upp på laddaren anser jag vara ett väldigt mycket mindre problem än de problem Apple skapar för användaren i att det nu blir ännu vanligare att iPhone-ägaren måste ha med sig sin laddare/adapter (både eftersom den nya kontakten är ovanligare inom Apple-sfären, samt att han inte kan låna något annat märkes laddare).

Fast vi kan vara övertygade om att Apple har övervägt detta väldigt noga och tänkt både djupare och längre än alla gissare som finns här inne.

Micro USB är billig, men mekaniskt en mardröm. En egen är dyrare, men du får den exakt till ändamålet. Oftast sitter micro USB på många telefoner ytmonterad direkt på main board eller på en FPC, med tveksam mekanisk fastsättning som följd. Detta tillsammans med det moment som den (relativt sett) långa kontakt utgör är inte helt enkelt att lösa. Apples kontakt sitter skruvad med 4 skruvar direkt i aluminium ramen.

Ytterliggare faktorer att tänka på är användbarhet. Apple har säkert haft ett helt batteri med användartester där man undersökt saken. Skulle inte förvåna mig om att man upptäckt att folk haft problem med just den gamla kontakten (och en hel del kontakter) med att den måste vändas rätt ... inte mycket men dock ... då ser man till att plocka bort det momentet.

Det faktum att man låser användarna till sina egen standard är naturligtvis en poäng. I vågskålen bredvid ligger då att man säkert kallt räknar med lika många tillbehör från 3:e part som innan (= konkurransen består marknaden flödar med tillbehör, och Apple kan sälja premium tillbehör på namnet).

Sedan har man naturligtvis övervägt väldigt noga just problemet med att ha en egen laddare och säkert intervjuat många användare, telefonoperatörer, butiker, etc. Själv har jag väldigt sällan haft problemet med en laddare till min iPad. har jag glömt så har det alltid funnits att låna. Tror nog det har varit mer problem med olika länders vägguttag och adaptrar, än just laddaren själv.

+ säkert en hel massa annat som jag inte kunde gissa mig till

och kommit fram att ... vi kör en egen en vända till.

Om då alla mockups etc stämmer det vill säga ... får vi se den 12/9

Av TLovskog
Skrivet av Evil Peter:

Det primära folk klagar på är att Apple inte följer den standard som finns för laddning av telefoner. Den standard som Apple själva var med och kom överens med de andra tillverkarna om att alla telefoner skulle ha två år från överenskommelsen (som var 2010).

Det finns ingen allmän standard för hur man kommunicerar med tillbehör.

Läser man många inlägg så får man dock uppfattningen att många verkar tro att om bara dumma Apple anammade micro USB så skulle alla tillbehör funka för alla telefoner. Eftersom USB inte verkar räcka, då även Samsung skapade en egen variant till S3, så är det en sanning med modifikation. Laddning ja, även om det där har varit lite si och så. Motorolas micro USB laddare funkade ex. inte till en Sony Ericsson jag hade förr.

Dessutom finns det ingen lag eller standard för micro USB. Det finns ett MoU ( Momorandum of Understanding ) mellan EU och 10 mobiltilverkare, inklusive Apple. Detta är ingen lag och Apple är egentligen inte bunden att följa. Dock skrev man under det och bör ju därför göra något för att inte hamna i onåd hos EU. Vilket man då gjort ( helt i enlighet med MoU ) med en adapter med micro USB i ena ändan och 30 pinnaren i andra. Problem solved, vad gäller den saken.

En bättre lösning kunde varit att man skapat en micro USB med extra pinnar, men kompatibel med laddarna, så var det hela löst. Dock måste jag nog tycka att den nya symmetriska ( om nu den blir det ) och därmed vändbara är en god ide. Helt i linje med Apples fokus på användaren.

Av TLovskog
Skrivet av JZ0NiC:

Nu vill jag inte vara sån men Samsungs 11pin kontakt är precis som Apples, Proprietär.

Håller med. Det ÄR lite humoristiskt att folk hackar på Apple som har haft en proprietär i 10 år, för att byta till en ny. När Min Galaxy S2 inte är kompatibel med min Galaxy S3 ... åtminstone vad gäller MHL adaptern.

Av TLovskog
Citat:

Det är som om Ferrari skulle stoppa all sin utveckling av nya bilar för dom tycker 458 Italia är den ultimata sportbilen.

Fast just bilindustrin är väl precis så som Apple. Man släpper en ny grundläggande design och sedan gör man justeringar i ett antal år.

Även om min huvudtelefon är en Galaxy S3, vilken är riktigt bra ( lite stor bara för min smak ), så tycker jag nog Apple tänker helt rätt när de inte kastar sig in i 6 månaders-ändra-allt-fokus-på-specifikationerna hysterin.

Mindre förändringar gör att användarna inte känner ett behov av att byta ut fullt fungerande prylar till nya prylar, bara för att designen ändrats och man vill tvunget se nytt. Användarna känner sig också säkert mer nöjda med sin investering då den nya inte är drastiskt mycket nyare. Vilket då säkert är en orsak till att Apple kan ta mer betalt och hålla ASP uppe längre.

Av TLovskog

Vet inte om jag tycker Samsung är så mycket att hänga i julgranen när det gäller kompatibiliteten. Jag fick byta min MHL adapter mellan S2 och S3 eftersom Samsung var tvungna att flytta runt pinfunktionerna. Med min iPhone och iPad har jag haft samma VGA och HDMI dongeln alla år. Med Apples dongeln finns dessutom en passthrough för 30 pinnaren.

Miljöaspekten tas också upp och det hade ju varit ett argument om tillverkarna inte alltid skickade med en laddare. Som det är nu blir det i alla fall inte färre laddare på skrothögen.

Fast en riktigt bra telefon är S3:an om än stor som ett dasslock.

Av TLovskog
Skrivet av smurfisen2k:

Min fråga var mer om det kan finnas andra saker än upplösning som är viktigare på en TV-apparat. Visst, ljud håller jag med om är viktigt, men jag syftar på panelen

Sist jag bytte projektor, så blev jag överraskad om hur viktig maskningen till duken var. Efter att ha tittat på alla möjliga projektorer visade man mig på "The Rock" i Lund en 2.35:1 med sammets maskning till det formatet. Efter det tyckte jag inte projektorn var fokus längre. Spelade ingen roll vilken, för skillnaden med en riktigt maskad duk eller en 16:9 med 2.35:1 material och "svarta band" upptill och nedtill var mycket större.

Behöll faktiskt min SONY 720p och köpte en ramspänd 2.35:1 2.70m bred. Just nu väntar jag på en riktigt bra projektor med support för 2.35:1 innan jag uppgraderar.

Av TLovskog

Såg en scen ur StarWars I på Sony HQ "The Square" 2010. 4k på 300 tum. Rätt mäktigt och fantastisk skärpa och bild. Dock har jag inte den platsen hemma. Hoppas man i så fall ser till att vi får 2.35:1 också.

Av TLovskog

Passiva y-kablar är inte någon jättehit. Det KAN strula rätt rejält eftersom HDMI innehåller handskakning med display delen. Om man bara har en skärm igång så KAN det fungera, beroende på hur avstängd den skärmen man inte vill ha bild på är. Funkade t.e.x inte i mitt fall. Även om projektorn var avstängd så svarade den på något vis så källen blev helt konfys om vad som gällde --> oftast svart bild.