Inlägg

Inlägg som TLovskog har skrivit i forumet
Av TLovskog

Hmm. Nu blev man ju lite osäker. Det ser ju definitivt ut som om G751 har 1.2. En del testsiter hävdar att det är thunderbolt.

Annars hade den kunnat lätt vara min framtida arbetsstation. 32GB minne är inte fel när man är en tung användare av virtuella maskiner.

Av TLovskog

Hej,

Tack för snabba svaret. Synd på 1.1a iofs.

Har ASUS någon bärbar med Core i7, 16GB minne och displayport 1.2?

Av TLovskog

Har en liknande önskan. Eftersom otroligt få datorer har vettiga dockor med stöd för mina dubbla 27" 2560x1440 så har jag lite gett upp. Näst bäst blir en minidisplay port med MST hub.

Svårt att få reda på vilken DP version som ASUS maskiner har. Så, Caroline, vet du hur det är med N550JK-DS521H?

Av TLovskog

Du har egentligen helt rätt. Däremot är den svenska termen fasskena felaktig. Fasskenan sitter i centralen för att enklare koppla ihop grupper, säkringar och faser. Typ.

Det är helt rätt att kommunikation över elnätet bäst fungerar på samma fas. När man hade låg frekvens på själva bärvågen ( 100kHz och X10 ) var det svårt att få det att fungera mellan faser. I modern utrustning använder man en bärare i MHz området och den hoppar mellan faserna i hela systemet. Detta genom de kapacitiva kopplingarna som finns mellan alla faser. Detta i sin tur beror på mängder av kablar från olika faser som ligger i långa sträckor tätt tillsammans. Samt även i centralen.

Däremot är detta en något osäker och okänd koppling. Kan funka. Kan inte funka.

Man kan då använda en fasbrygga / phase coupler. Detta är helt enkelt en DIN enhet med 3 kondensatorer som kopplar ihop faserna. På så vis hjälper man systemet att få tydling kapacitiv koppling mellan faserna.

Däremot hade jag personligen använt en trådad förbindelse eller trådlöst i detta fallet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TLovskog

Tyckte själv innan att 4K var helt onödigt. Fast det var innan CES 2015 och nu vet i tusan. Efter en vecka i Las Vegas är jag kluven.

Både Netflix i 4K, Amazon men framförallt UltraFlix såg väldigt bra ut.

Dock föredrar jag en full HD OLED än 4K LCD. Svärtan var riktigt imponerande.

Visserligen är showen inget perfekt ställe för jämförande tester, men ändå.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TLovskog

Varför skulle en iPhone 6+ medföra hat?

I vilket fall, jag bytte från iPhone 5s till iPhone 6. Tycker nog 6 an är lite för stor egentligen. 6+ kändes monstruös. Jag föredrar enhandsfattning. Dubbeltappen på home funkar, men 5/5s storlek känns vettigare. Önskar nästan en iPhone 6 Compact
Så är du van vid 5 känn ordentligt på 6 och framförallt 6+ innan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TLovskog

Jag vet att de har dessa priser i en prislista, men jag har aldrig behövt betala några avgifter. Varken för SIM kort eller nya abonnemang.

En gång försökte de ta betalt för SIM kort på 3 butiken i Emporia i Malmö, men det blev gratis ändå till slut.

Värt att nämna iofs att familjens abonnemang står på mig, så det kanske hjälper.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TLovskog

Ännu en läsvärd artikel från Städje. Är Jörgen den enda Svenska journalisten som överhuvudtaget kan skriva egna artiklar, längre än 4 meningar?
Om det för en gång skull är en artikel värd namnet om teknik så kan man vara helt säker på att den är signerad J. Städje. Åtminstone på webben.

Hur kommer det sig ...

Av TLovskog

Sådana här initiativ tycker vi om. Då är lådan bestämd för nästa CAD maskin i alla fall.

Var tidigare imponerad av Fractal Design när de skickade en ny sats för USB frontkontakten till mig när densamme gick sönder. Detta är ett strå vassare.

Bra jobbat.

Av TLovskog

Synd att det inte var "färgen" på brytaren som gick att ändra via mjukvara ... MX Red, Brown, Black ... hade ju varit lite mer intressant.

Av TLovskog
Citat:

Jag köpte ju en stor tv för att slippa glasögon och nu ska man ha glasögon för att se 3D - nej, tack.

Underbar kommentar!

Av TLovskog

Hej,

Alltid varit trogen Gigabyte sedan lång tid tillbaka och är helnöjd. Igår uppgraderade jag min sons minecraftserver och stötte på ett märkligt fenomen.

Jag köpte ett 990FXA-UD3 med en FX8350 och 32GByte minne. Tidigare satt det ett annat äldre GigaByte moderkort med en Athlon historia. OS är Ubuntu 13.04 64 bitars.

Efter att jag bytt delarna startade maskinen utan problem, men inga USB enheter fungerade. Dock fungerade tangentbord i BIOS.

Spelade ingen roll hur jag gjorde. Lösningen hittade jag på nätet och var enkel. Slå på IOMMU. Sedan fungerade allt och jag han ner till datorhallen i Malmö och installera innan ungarnas LAN startade. Lugnt i grannskapet.

Frågan jag har är varför är IOMMU default disabled och vilka andra ( om några ) biverkningar finns med IOMMU påslaget?

Av TLovskog

Jag håller med om att standard här är bra. Tycker bara det är märkligt att när argumentet är mindre antal laddare att man då inte går hela vägen och slutar leverera med laddare per automatik.

Ser det dessutom som ännu viktigare på datorsidan. Har aldrig upplevt ett egentligt problem på telefon / plattan. Dock många gånger man förbannat datortillverkarna för bristande standard på kontakten.

När det gäller dockningsstationen håller jag verkligen med dig. Det hade varit en otroligt bra sak. Tycker överlag det är märkligt att det finns så få bärbara med dockning. Speciellt nu när bärbara kan ersätta stationära och plattor ersatt bärbara.

Jag hade kunnat ersätta min stationära CAD maskin om det bara funnits ett vettigt sätt att enkelt koppla in mina 2 skärmar och alla USB prylar.

Av TLovskog
Skrivet av boldtaar:

Frågan hur står år miljövinningen i längden?
Det skickas ju ändå med en ny laddare till varje telefon. Den dag standarden byts så kommer börja folk börja dumpa sina lager med laddare de bygg upp under åren.

Håller med. Märkligt att redovisa en massa besparingar i elektronikskrot när ändå alla levererar en ny laddare med.
Dessutom, när det gäller mobilladdare, så är det sorgligt att man valde en micro USB. Helt värdelös. Apples nya är fantastiskt bra ur både mekaniskt hänseende samt ur användarperspektivet.

Av TLovskog
Skrivet av saddam:

Det är många som säger att Storage spaces ger urkassa skrivprestanda, typ 20MB/sek även för ett stort raid med många diskar. Men de kan läsa typ 300-400MB/sek.

Stämmer det?

Jag har i alla fall mellan 150 och 200MB/sek vid skrivning. Den Storage Spacen består av 2st 3T diskar (Western Digital).

Av TLovskog

Kör du ZFS (eller Storage Spaces i Windows 8 eller något annat liknande) så använder du inte alls den inbyggda lilla extra hårdvaran i SATA kontrollern för RAID. Utan du använder SATA portarna bara som just SATA anslutningar. Så då spelar det ingen roll alls hur diskarna är anslutna. Jag kör så själv i min Linux storage/backup server. Fake RAID är, IMHO, bara en meningslös kvarleva från gamla tider.

Jag var absolut inte sarktastisk (ypperligt sällan jag är och extremt sällan online eftersom det nästan aldrig funkar)
Storage Spaces är en riktigt bra nyhet i Windows 8. Tyvärr har många fastnat i detta med Modern UI och Startmenyn så man har missat allt nytt i Windows 8. För mig helt obegripligt, men men ...

I Windows 8 är det bara att skapa ett Storage Space med alla fysiska diskar. Dessa kan sedan kombineras på olika sätt. Mirrored (RAID1), 3 way mirrored, Parity (RAID5 like). Sedan anger du vilken enhet (D:\ E:\ etc) som alla diskar skall ha och hur stor den skall vara. Du kan t.o.m ange att D:\ driven skall vara 20T trots att du inte har så mycket (5x3T). När det börjar bli tomt blir du uppmanad av Windows att lägga till fler diskar och voila ...

Både Storage Spaces och ZFS är en betydligt modernare version av RAID0,1,5,6,10 etc ... som dessutom låter dig blanda och ge bland diskarna.

ZFS är lite bökigare än vanilla ext(2,3,4). När det väl är på plats är det dock smidigare att använda. Dock har man datorvana och google, så bör det inte vara några bekymmer alls.

Av TLovskog

Imponerande att få in så mycket i en så liten låda.

Strunta i den inbyggda RAID lösningen. Låt OS göra en software RAID istället. Då används diskarna precis som de är och OS tar hand om RAID delen.

Idag är våra dator så snabba att en accelererad äkta RAID kontroller (med egen CPU etc och $$$) inte behövs, åtminstone inte för småbruk. De som finns på moderkorten brukar betecknas "fake RAID" och är ett mellanting mellan RAID kontrollers med egen hårdvara och en lösning i ren mjukvara.

Sedan kan det vara klurigt med RAID5, många och så stora diskar. Storleken på diskarna har ökat mycket snabbare än tillförlitligheten. Ett stort bekymmer med RAID5 är att när en disk går sönder så skall alla andra diskar läsas helt igenom. Finns det då ett läsfel (URE - Unrecoverable Read Error) på en an de diskarna stannar re-build helt ... normalt sett. Kanske finns nya drivrutiner eller andra lösningar som har en väg runt detta.

Beroende på OS så har jag istället gjort följande.

På min Linux server för lagring och backup som står offsite använder jag ZFS, vilket är ett modernt filsystem med inbyggd "RAID liknande funktion", men dessutom oerhört flexibelt och som med jämna mellanrum kan kontrollera integriteten av filerna. RAID har bara koll på när diskarna fallerar i sig själva. Här har jag alla familjens foton och videor så lite paranoid inställning till data där.

På min windows maskin använder jag det utomordentliga Storage Spaces som är nytt i Windows 8. Liknar ZFS i idé och funktion.

Av TLovskog
Skrivet av SmörBacon:

Finns det någon fördel med windows 8 över huvudtaget? Tycker man tagit flera steg tillbaka med 8an. Att de släppt någon liten windows update som heter 8.1 skiter jag fullständigt i. Garanterat bara ännu mer lull lull. Finns det någon på riktigt som har bytt till 8an för det ger så mycket mer än 7an? Är ganska irriterad på microsoft precis nu!

Finns ju en hel del. Många arbetsmoment har fått en hel del småförbättringar ex. progress för filkopiering/flytt. Nu har man alla i en dialog. Finns många liknande förbättringar.

Startup tiden är betydligt bättre.

Storage Spaces är kanon.

Rappare i GUI.

Sedan tycker jag nog det är betydligt bättre med startsidan än den otroligt oöverskådliga trädstrukturen i startmenyn. Ofta använda program taggad på taskbar, andra program på startskärmen och riktigt sällan använda söker man efter.

Helt ärligt, det mesta är bättre med 8:an ...

Av TLovskog
Skrivet av MultiMan:

Eftersom det verkar finnas tveksamheter på vissa håll:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfatt...

"Svenska språket

4 § Svenska är huvudspråk i Sverige.

5 § Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden."

Det är inte alltid man bara kan gå rakt på en lag och dessutom göra egna tolkningar. Ibland måste man använda både förarbetena och de officiella tolkningar som finns.

Språklagen gäller ”det allmänna”, det vill säga statliga och kommunala myndigheter och andra som bedriver offentlig verksamhet. Språklagen gäller också beslutande politiska församlingar: riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Den gäller även kommunala bolag, föreningar, stiftelser eller enskilda personer som utför myndighetsuppgifter, eller där det allmänna har ett dominerande inflytande. Språklagens bestämmelser gäller alltså även privata aktörer som bedriver verksamhet på statens, landstingets eller kommunens uppdrag. Alla dessa är skyldiga att följa språklagens bestämmelser.

(Källa: Förarbetena och Språkrådets tolkning av SS 2009:600)

Inte då språket på ett OS i en försäljning mellan två privatpersoner där köparen klart och tydligt har en omfattande undersökningsplikt.

Tvärtemot så tar man ställning för att Sverige är ett land där det talas fler språk och det skall också vårdas.

Citat:

Dessutom
I övrigt delar jag inte alls din uppfattning att: "Om man köper en begagnad maskin måste man rimligtvis vara inställd på att det kräver lite micklande, annars köper man en i butik med support."

Vi har kanske det låtit det sjunka så lågt, men det finns inget rimligt i ett sådant antagande om säljaren inte påtalat att "micklande" behövs.

Angående din parallell till boktitlar. Tradera är på svenska och annonsen är på svenska, alltså bör datorn vara på svenska om inget annat anges. Ett rimligt antagande.

Inte mycket att tillägga. Vi är överens om att vi inte är överens i frågan. Jag tycker inte alls det är konstigt om en begagnad produkt kräver lite micklande som att ställa om språk. I den globala värld vi lever så kan jag mycket väl tänka mig att en site på nätet oavsett om den är på Svenska kan saluföra en engelsk produkt.

Av TLovskog

1100 kronor på en begagnad sak som man har betalt 3000 kronor för är helt orimligt. Jag tycker du har gjort helt rätt som bränner och skickar med en Svensk skiva. Bra kompromiss för båda.

Citat:

Att underlåta att ange information är ett alltför vanligt sätt att försöka göra något mer lättsålt och få mer betalt.

Tror nog det är ungefär lika vanligt att hitta felaktigheter och smådetaljer och sedan kräva kompensation. Min erfarenhet är att det finns en del väldigt fräcka personer på både blocket och tradera.

Som skrivits innan så är det undersökningsplikten som gäller och den är väldigt omfattande. Själv hade jag inte alls blivit förvånad om en begagnad dator i Sverige levererats på Engelska eller Svenska. Japanska och Kinesiska är en annan sak iofs, då hade man kanske undrat lite.

Är nu nyckeln dessutom för en Svensk installation så är det ett icke problem. Om man köper en begagnad maskin måste man rimligtvis vara inställd på att det kräver lite micklande, annars köper man en i butik med support.

Jag kan lite om bilar, har inget intresse och framförallt kan jag inte avgöra vad som är ok eller inte. Jag skulle av den anledningen ALDRIG köpa en bil begagnat. Därför köper jag nya bilar var 3:e år. Kostar mer, men det är en prioritering jag gör och priset jag får betala.

Vad gäller böcker så är väl titeln tämligen alltid på det språk som boken är på. Hade jag köpt boken "The Lord of the Rings" på tradera och fått den på Danska hade det kanske varit lite oväntat.