Inlägg

Inlägg som Sidde har skrivit i forumet
Av Sidde
Skrivet av Yoshman:

Vad betyder "hårdvarustödda virtuella maskiner" mer än att den isolering de erbjuder numera har olika former av HW-acceleration i kisel?

Hypervisors ("VMs") och OS-kärnor gör i grunden exakt samma sak: de hanterar resurser och erbjuder olika former av services till sina "applikationer", en av de viktigaste services man erbjuder är isolering från övriga "applikationer".

För en hypervisor är applikationerna OS-kärnor, för OS-kärnor är applikationer "vanliga" applikationer (user-land processer).

HW-stödet för isolering kommer primärt ned till MMU. Hypervisors har en MMU av MMUs, kärnor har en MMU.

Båda har buggar, både i programvara och definitivt även i HW (nu när AMD börjar få en relevant andel i datacenter börjar också antalet hittade HW-buggar ökar rejält, tyvärr lär samma gälla ARM64 men där finns ändå fundamentala fördelar i att det är en långt renare/enklare ISA).

Hypervisors och OS-kärnor har olika uppgifter. Om vi delar dator-HW i ett datacenter används naturligtvis en hypervisor för att ge oss en OS-kärna var.

Men som utvecklare/organisation, ge ett enda relevant use-case (utöver att man av någon anledning måste köra saker på olika OSes) där det finns en fördel med VMs över containers. Det man vill uppnå är separation mellan olika services, containers har en högre grad av isolation än "vanliga" applikationer och egentligen räcker det stöd OS:et ger, men av pakteringsmässiga och mer eller mindre dålig ingenjörskonst i programmeringdesign har det visat sig väldigt fördelaktigt att paketera services i "containers".

Själva containers/applikationer har aldrig behövt köras som root, däremot behövde docker-services:eb köras som det för att kunna göra sin "magi" mot Linux cgroups/namespaces.

Detta var ett problem som löstest i kärnan 2016 med cgroups v2 och som markerats "stabilt" i Docker sedan 2020, v20.10.

Värt att notera är att Docker-desktop (Windows/MacOS) aldrig behövt köras som root då man där kör QEMU under huven då containers faktiskt kör Linux.

Edit: och att man alltid kan köra som "root" i containers är ju inget problem. Detta är ju en funktion hos Linux namespaces där både PIDs (via PID namespace) och användare (via USER namespace) har ett värde inuti container, men har något annat på "host" (så root i container kan vara vilken användare som helst på host).

En container har visserligen isolering mellan processer men man delar tyvärr väldigt mycket med kerneln.
Container-escape-sårbarheter är rätt vanliga och framförallt klart vanligare än VM-escapes.
Det finns gott om sårbarheter i kerneln eller andra delade resurser som man måste tänka på.

Andra problem är att det inte bara är kerneln man delar utan även annan HW.
T.ex ska du prata med ett annan hårdvara som delas mellan containrar eller kerneln:
(Såklart blir det samma problem om man delar hw mellan VMar, men det är klart mer ovanligt)

Men de två andra delarna som ger större problem för containrar än dedeikerade VMar är filsystem och nätverk.
Om t.ex OSet du kör container-runtimen på har massa nätverkstjänster som bindar resurser till alla nätverksinterface är/kan dessa också exponerade i en container. Vissa tjänster som t.ex en redis-databas är by default inte ens uppsatt med auth...
För filsystem har det visat sig rätt svårt att isolera bort filsystemet från en container när du samtidigt måste t.ex expnera /proc.
Och tittar man på docker så är det ju inte ovanligt att man exponerar hela sitt filsystem för alla containrar.

Sagan om root är också problematisk, för även om en process i en container som är root, inte är root för "kerneln" så är du root på filsystemet. Många applikationer är inte designade i sig för att köras med höga behörigheter och ger därför inbyggda sårbarheter såsom att man får skrivrättigheter till delar av sitt filsystem man annars inte ska köra.

Det jag vill säga att vi är rätt många som anser att Containrar inte alls är lika säker för separation som VMar.

Av Sidde
Skrivet av s1lvertunga:

Har främst upplevt strul med diverse VM och container-plattformar. Random buggar och fel som felsöks i 4h endast för att upptäcka att "det är en arm-grej, gör såhär istället". Sen är det ju främst inte Arms fel såklart, utan produkterna jag använder. Men ändå sånt som får mig att känna att jag saknar x64/amd64.

Det du beskriver är det jag skrev lite längre upp också: #19928823
Speciellt i servervärlden när AIX, HP/UX och Solaris tynade bort så började många produktleverantörer bara strunta i att fixa arch-oberoende applikationer även om det var rena c/c++-program som kunde kompileras på alla plattformarna.
Det är nog till stor del för att det finns en hel generation där ute nu som aldrig sett något annat än x86 och "molnet".

Av Sidde
Skrivet av s1lvertunga:

Väntar med spänning på bättre hypervisor-support för ARM. Det är en del applikationer som fortfarande har svårt för min m1.

Vad känner du saknas i de hypervisors som finns? Framförallt vad är det för applikationer? 3D?
Är bara nyfiken.

Är ju inte världens mest sofistikerade nätverks och storage-lösningar om man tittar på inbyggda i macos genom utm eller liknande. Men man får ju en aarch64 på FreeBSD och Linux så det mesta som lirar på en modern arm fungerar ju rakt av.
Även Windows 11 för ARM ska fungera även om jag inte testat det själv.

Av Sidde

Så skönt att vi går tillbaka till en värld med fler ISA för det innebär att produktbolag behöver tänka till lite mer än bara leverera Wintel-produkter. Även Linux-världen har haft samma problem på sistone där allt för många produkter defaultar till att man har x86_64 och även om man sätter om arch i buildscript så är det hårdkodade delar till x86...

Av Sidde

Jag kör med Mac Mini (Intel) som HTPC men har dessutom en AppleTV och de båda kompletterar varandra.

Det största problemet jag ser med Mac Minin är att nästan alla tjänster man konsumerar som streamingtjänster går via webbläsaren. Många streamingtjänsters funktioner är klart mer anpassat för deras egna app och då är AppleTVn klart mer användbar. Vissa tjänster har en så spartansk hemsida att det knappt är användbart.
AppleTVn kan också anpassa framerate på skärmen efter behov (24fps) vilket inte fungerar om du bara kör Mac Minin.

Däremot finns det också gott om tjänster som knappt har en App eller att Appen är värdelös.
Youtube till exempel där webbplatsen är enormt mycket bättre än någon reklamfylld app.
Spotify har inte ens en AppleTV-app..
Många andra exempel kan finnas där bara webbsidan existerar och lösningen blir att man måste ha en dator.
Emulering av "tv-spel" är också smidigt att kunna göra.
Samt att jag under lång tid körde steam-klienten och kunde streama spel till Mac Minin vid TVn, men detta fungerar numera också till AppleTV.

Dock kan sägas att med en ARM-baserad Mac Mini kan du ju köra iOS-applikationer i MacOS så möjligheterna finns kanske för att få en mer komplett lösning än vad jag har.

Av Sidde
Skrivet av Bozzeta:

https://www.youtube.com/watch?v=fpnvFGObiKQ

Synd bara att GT7 blir det enda bilspelet som kommer fungera med VR2. Forza och Assetto är överlägsna.

När man kommer från pc-världen av VR-simracing så skulle jag nog säga att iracing och ACC(inte perfekt i VR) är nivån för racing att sikta på. Forza likt GT är ju båda väldigt arkadisk utan någon vettig däcksfysik till exempel.

Av Sidde

The Expanse är en mycket bra serie. Gissar på att du kanske sett tv-serien så kanske inte behöver säga så mycket mer

Kan rekommendera denna tråd för lästips:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1234080-nagon-mer-an-j...

Av Sidde
Skrivet av danedi:

Aktiekursen är en smula missvisande att använda som metrik i detta fall då intel har haft väldigt många nyemmissioner av aktier av både röstande och icke-röstande aktier. Med andra ord finns det offantligt mycket fler Intel aktier i omlopp än vad det gjorde 1998.

Exempel: Om ett AB har 100 aktier i omlopp i hela företaget när det startats 1998 (likt ett modernt svenskt nyboag av AB form ofta gör) och varje aktie är värderad till 1000 kr och samma bolag år 2000 har 1000 aktier totalt med ett värde av 500 så har ju aktienettovärdet i bolaget femdubblats fast kursern på en enskilld aktie har halverats.

Sant det du säger att aktiekursen inte berättar sanningen eftersom det inte säger antalet aktier.
Men market cap ser väldigt lika ut tyvärr för Intels del när det kommer till grafen över aktiekursen och market cap.

Av Sidde
Skrivet av walkir:

Undrar hur många datorhallar som ser ut så här idag:

https://images.idgesg.net/images/article/2018/11/mac-stadium-mac-mini-100779174-large.jpg

Ett gäng Mac Mini M1/M2:or som presterar långt över Intel sett till effektförbrukning.

Amazon kör iaf ARM mer och mer under namnet: Graviton

Av Sidde
Skrivet av DasIch:

Det är väl snarast en indikation på att Intel är kraftigt undervärderat. Jag menar, det förefaller ytterst osannolikt att det faktiska värdet i bolaget är samma som 1998. Om bolaget likviderades idag borde man få ut bra mycket mer pengar än 1998.

Att det pratas om "fritt fall" när bolaget gör 8 miljarder USD i vinst kan ju viss inverkan på kursen.

Tillväxt är ofta tyvärr vad som styr samhället och företagens värderingar.
Att göra vinst och kunna betala sina anställda är sällan gott nog, ägarna vill ha utdelning också.

Året 1998:
Hela världen var påväg att datoriseras, en dator i varje hem och på varje kontor och Intel var standarden.
x86 började dessutom ta plats på servermarknaden.
I båda dessa fall var tillväxtpotentialen enorm.
Dessutom gick utvecklingen så fort att ny hårdvara behövdes med täta intervaller för att möta mjukvarukraven.

Året 2023:
Få behöver nya datorer. Mobiltelefoner blir allt mer en central del av folks interaktion.
Intel är den dominanta spelaren i datacenter-miljöerna men både AMD och ARM tar marknadsandelar för CPUerna i hög takt och för GPUer (machine learning, beräkningar etc.) är det Nvidia som skördar framgångarna.

"Nobody Gets Fired For Buying IBM"
Vilken tillväxt finns egentligen för Intel? De har ett oerhört starkt varumärke men hur länge kan man leva på gamla meriter.

Av Sidde
Skrivet av UncleDirty:

Jag tror den här snytingen är bra för Intel på sikt, de behövde en rejäl näsbränna!

Lite lagom med ändringar men inte börja skära bort sådant som kan ge vinst på sikt som de har gjort förut, de har ju trotts allt feta investeringar i pipen!

Du menar som de precis gjort med att kapa RISC-V likt sin ARM-satning (och tappade mobilmarknaden).

Av Sidde
Skrivet av THB:

Intels CPU'er är världsledande idag och Arc-serien är riktigt bra för att vara en första serie och presterar likvärdigt med Nvidia/AMD i samma prisklasser.
Så detta är inget i det stora hela.

Att som vissa tro att detta är slutet för Intel och att de kommer gå i konkurs nästa år eller behöva räddas av staten visar att vissa lever i en väldigt konstig drömvärld.

Aktiekursen ligger dock på nivå med året 1998.
Så det är ju inte sådär jättebra heller med tanke på vilken utveckling datorvärlden haft sedan 90talet.
Det visar om något att framtidstron inte finns i företaget.

https://imgur.com/mHQOj9Q.jpg

Av Sidde

https://www.tomshardware.com/news/intel-sunsets-network-switc...
Surprisingly, Intel also pulled the rug from under its respected RISC-V Pathfinder program without a formal announcement, raising questions about its commitment to its other broad investments in the RISC-V ecosystem.

Så mycket hype under ett halvår om hur de skulle satsa.
Går bra för Intel...

Av Sidde
Skrivet av deltascu:

För att vara en sådan milstolpe är det lite fascinerande att Amiga 1000, också med Motorola 68000 CPU, multitasking, bättre grafiskt gränssnitt och ljud släpptes 2,5 år senare för en åttondel av priset. Den hände mycket och snabbt på den tiden.

Prissättningarna under denna tid är väldigt mycket baserad på vem man försöker sälja till och som du säger, mycket händer väldigt fort. Sun släpper sin första Sun 1 1982 för ungefär samma prislapp också som Apple. Prisskillnaden mellan företagsdatorer och hemdatorer är enorm under denna tidsepok.

Företag som Sun lämnar dessutom 68k-plattformen 1987 till förmån för 32bits SPARC så dessa plattformar överges av highend precis när lowend börjar sälja i volym.

Av Sidde
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Nå Apple lisa var cool. Största problemet på tok för dyr. Ser man tillbaka när OS GUI började slå igenom så var det väldigt många applikationer som fortfarande var dosbaserade. Liksom ta året 1994. Typ alla större spel kördes i dos, många program som släktforskning och annat var i dos. Windows 3.11 som var ett riktigt os med GUI var något som många inte startade varje dag.
Jag skulle själv gissa det för min del dröjde till slutet av 1996 innan jag startade ett os med GUI varje dag hemma. (alla mina spel var i dos etc)

Det är en aningen Wintel-centrisk bild du ger dock.
Amiga, Atari, Apple etc. hade alla en relativt stor andel användare under sista åren på 80talet och första halvan av 90talet.

Det är bara IBM-kompatibla klonerna där GUI inte var allt för vanligt för program, men det har också att göra med att just IBM-kompatibla program skulle kunna säljas till en stor mängd datorer och Windows var inte något man kunde ta för givet för alla.
Men som du säger för även om Win3.x var oerhört vanligt om vi tar skolmiljöer och liknande så var väl det först Windows 95 som gjorde att fönsterhantering blev vardagen.

Rätt lustigt att nuförtiden är Windows det OSet som är kanske sämst i klassen på CLI.
Så illa att Microsofts lösning är att köra Linux i en Hypervisor.

Av Sidde

Det är rätt kul att utforska dessa gamla datorer. Har själv inte tidigare haft erfarenhet av Apples datorer från 70-80talet men under hösten har jag spenderat en massa tid med Hypercard och System 6 på en Macintosh Classic jag fått. Köpte en BlueSCSI-adapter också så jag kunde kasta ut SCSI-disken och köra SD-kort istället.

Riktigt kul att upptäcka hur mycket som är kvar sedan den tiden i MacOS/System fortfarande, allt från kortkommandon till benämningar på funktioner. Dessutom att det är rätt många funktioner i en dator från 80talet som fortfarande kan räknas som "moderna" som t.ex möjligheten att från OSet justera brightness på skärmen och att kunna göra det på en 80tals-dator kändes rätt fränt måste jag säga.

Och hypercard! Vilken fantastisk produkt och det vore oerhört trevligt om en motsvarande lösning fick fotfäste och blev populärt igen.

Mitt foto från höstmörkret:

https://i.imgur.com/D40yIZJ.jpeg

Av Sidde

Väntan har varit lång på denna plattform men skulle så gärna vilja att den var mini-itx så man kunde montera det i en Fractal Design Ridge-låda. Men hoppas den går att få tag på mobot under året i vilket fall så blir det ett köp.

Haiku verkar satsa på risc-v så kanske blir en rolig data detta.

Av Sidde
Skrivet av DasIch:

Det hör inte till kategorin video, utan idiokrati. Tror inte gemene man har blivit en hjärndöd TikTok;er. Ännu.

Det laddas upp 720 000 timmar video på Youtube, om dagen. Vet inte hur ditt flöde ser ut men jag har då inga mobilvideos i mitt.

Tiktok med sin 1 miljard aktiva användare och instagram med x antal personer genererar gissningsvis fler videos och fler tittare. Så pass mycket att youtube börjat med deras shorts nuförtiden...
Jag har själv ingen lust för varken av dessa ny plattformar men tyvärr är det så att korta videos har vunnit över de långa...

Edit:
Men framförallt visar det på att de flesta användare faktiskt genererar sin content i sin mobil. Och till stor del lagras filmer/videos också i molnet. Klassiska "power users" göra säkerligen inte så men då kanske man faktiskt väljer att köpa större disk till sin dator också.

Av Sidde
Skrivet av DasIch:

Nishat att hålla på med stora filer, som video och bild? Redigera video via molnlagring låter... inte så kul.

Gör inte gemene man sådant på mobiltelefonen, tiden för systemkameror och stationära datorer känns förbi.
Och video nuförtiden är väl en 15sekunders dans.

Av Sidde
Skrivet av Gurrrra:

Det är väl upp till var o en hur dom lagrar saker, så att leverera datorer med så lite lagring för det priset 2023 känns förbannat snålt. Själv så lagrar jag iaf inte mycket alls på nån annans server nånstans långt bort så skulle aldrig klara mig med fjuttiga 256gb.

Mac Minin som dator fyller en massa olika mindre behov där kanske varje typ av behov är få procent av försäljningen men totalen av alla behov är betydligt större. Så att kunna spara 2-3k i pris för att få en mindre modell är faktiskt rätt tacksamt.
Jag använder t.ex en Mac Mini som "HTPC" och då duger 256GB ypperligt för att inget ska ändå lagras lokalt.
Väldigt många Mac Minis används som byggservrar och annat i server-världen då Apple lagt ner Xserve och få andra alternativ finns för att köra osx i servermiljö. Och det finns finns säkerligen tusentals andra usecase som inte är det klassiska arbetstationen där man lagrar sin musik och sina foton på.