Inlägg

Inlägg som Biffy har skrivit i forumet
Av Biffy

Hej alla och tack för era svar! Det blev en Archer AX55. Dels hade den modellen mycket goda recensioner och dels hittade jag den till halva priset.

Den stödjer Wifi6 vilket även PS5 gör, så förhoppningsvis får jag mycket bättre prestanda än idag. Om inte följer jag mrqaffe's råd och drar kabel helt enkelt.

Av Biffy

Dags för ny router - Är en TPLink Archer AXE55 ett bra val?

Hej! Min situation idag:

* Gammal ASUS RT-AC66U från 2013
* Lägenhet 87m2
* Internet via stadsnät 100mbit (har inga planer på att skaffa något snabbare)
* Ca 10-15 enheter
* PS5 gaming över wifi

Faktum är att min nuvarande router fungerar i regel bra men vi har ibland konstiga lag-spikes i Fortnite. Jag misstänker att det är något med wifit. På balkongen och i pojkens rum (rummet längst bort från routern) är täckningen kass.

Jag vill ha en högpresterande router som ger täckning i hela mitt hem med WIFI6-standard. Jag har kollat lite och hittat en Archer AXE75 som dessutom ger WIFI6E.

Denna router måste vara en klar uppgradering från det jag har idag? Vi spelar en del på PS5:an (främst Fortnite) och den kan nyttja WIFI6 så det måste också bli en klar uppgradering?

Om det finns ett annat bättre val i liknande prisklass så får ni gärna tipsa.

Av Biffy

Jag håller Eneby lite i bakhuvudet medans jag kollar på andra lösningar.

Det visade sig att Sonos har en produkt som heter Amp. Då får jag alla smarta funktioner och kan köra ett par befintliga högtalare samtidigt som TVn kopplas in i ett ARC HDMI-uttag i ampen. Ingen latency alltså. Jag får till och med en RCA över.

Funderar vidare. Fortsätt gärna att tipsa.

Av Biffy
Skrivet av beejac:

Kör på en smart receiver istället så kan du koppla vilka högtalare som helst!

Hej! Ja, det är reservplanen. Men hade varit smutt med en smart högtalare då de är mycket enklare att använda. Men lever de inte upp till förväntningarna så får jag kolla på det.

Av Biffy
Skrivet av mrqaffe:

Prisvärt ljud får du med Ikea Eneby 30, den har blåtand och analog 3,5mm anslutning, högtalarna är stendumma men du kan koppla dem till en Google Nest Mini för att göra ett smartsystem, Eneby (V2) kan numera parkopplas för stereo och man kan stänga av auto-off funktionen så ett stereopar Eneby 30 och en mini hamnar på 2000kr och låter svårslaget för pengarna om du jämför med färdiga "smarthögtalare" och väljer du mono så blir det 700 kr billigare (men också sämre ljud.)
Kanske inte vad du föreställt dig men lyssna på dem för de är prisvärda och Ikea har konsoler till dem om man vill hänga dem på väggen, Eneby 20 är mindre och kan drivas med batteri men låter inte lika bra.
https://www.ikea.com/se/sv/images/products/eneby-bluetooth-hoegtalare-vit-gen-2__0914161_pe783865_s5.jpg?f=g
https://www.ikea.com/se/sv/cat/bluetooth-hoegtalare-46193/

Hej och tack för svaret! Jag har läst manualen och googlat, men hittar inget om att de kan stereokopplas? Hur gör man det?

En nackdel är att BT blir automatiskt inaktivt när 3.5mm-kabeln sitter i, vilket innebär att jag skulle behöva rycka i och ur den. Men kan ha missuppfattat det hela.

I övrigt (enligt en forumtråd) ska inte Enebys 3.5-ingång ha någon latency vilket låter fantastiskt.

Av Biffy

Hjälp mig välja (eller inte välja) smart högtalare

Hej på er! Min gamla stereoförstärkare från 2005 har nyligen gått sönder. Jag är ingen audiofil eller så men vill gärna kunna spela musik lite då och då. Det är kul med riktigt bra ljud men egentligen inget krav.

Min numera trasiga förstärkare använde jag främst till TVn via en RCA-sladd så att jag fick ut ljudet från TV (och därmed TV-spel) i stereon. Jag hade också en cd-spelare men den spelar mindre roll.

Innan jag börjar kolla på en ny förstärkare så vill jag kolla om en smart högtalare kan vara något för mig. Jag var väldigt nära att klicka hem en Sonos Five. Den är perfekt och har dessutom en 3.5mm ingång så att jag kan fortsätta koppla in TVn. Dessvärre har jag förstått att denna ingång ger ett input lag vilket absolut inte går an. Den hade i övrigt allt - Grymt ljud, snygg design, smart funktion men går ändå bort.

Därför undrar jag: Finns det en smart högtalare likt Sonos five MEN som har bra inkopplingsmöjligheter utan input lag? En 3.5mm eller RCA duger gott, men då ska den från tillverkaren ha en dokumenterad låg eller ingen latency.

Om detta inte finns på smarta högtalare så får jag helt enkelt börja kolla på stereoförstärkare.

Av Biffy

Denna är dock väldigt snabb, men då går priset upp:

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/242851-d...

För 200 kr mer kan jag köpa en extra router och få kommunikationen på 5GHZ AC wifi istället och säkra 100mbit lätt som en plätt. Det får nog bli så.

Av Biffy

@HenKenny:

Jag gillade att den hade tre portar och passthrough. Den du länkade verkar dessutom ha väldigt svårt att ens komma i närheten av 100mbit i testerna, tyvärr.

Av Biffy

Jag har hittat en powerline adapter som verkar riktigt bra:

https://www.dustinhome.se/product/5010824600/tl-pa8030p-kit-p...

Tyvärr är dessa såpass dyra att jag lika gärna kan köpa en likadan router till och köra denna som media bridge. Det verkar som den bästa lösningen om jag vill få mina enheter att komma upp i 100mbit.

Av Biffy

@HenKenny:

Tack för info. Jag spelar inget online utan är främst ute efter snabba nerladdningar till mitt PS4 och att kunna köra Youtube samt Netflix snabbt och högupplöst på TVn.

Huset är från 2007 så det känns som den klart bekvämaste och enklaste lösningen för att slippa 2.4ghz wifi. Definitivt värt att testa på öppet köp iaf.

Jag får helt enkelt googla fram tester. Det verkar vara så att de presterar väldigt olika beroende på modell. Om nån utav er kör det och vill tipsa om en bra modell så tar jag tacksamt emot tips!

Av Biffy

@ecce:

Ok. Jag känner att jag gärna provar men vill i så fall ha en modern powerline. Gärna en som är släppt i år.

Det verkar finnas dom som kommer upp i flera hundra mbit.

Av Biffy

@HenKenny:

Jag har kollat på powerline innan jag kollade på wifi-lösningen. Dock fattade jag det som att det var svårt att komma upp i 100 Mbit. Runt 60 i testerna jag såg. Ni kanske har annan input? Kan jag nå 100 Mbit via powerline?

Av Biffy

Tack för svar. Det har dock visat sig att ethernetporten i RP-AC52 bara är 100mbit, tyvärr. Annars bra idé.

Av Biffy

@teejee:

Tackar! Det lutar åt den. Men om man kör den som repeater/brygga så förstärker den bara befintlig 5ghz nät? Den skickar inte ut ett eget SSID?
Och allt man kopplar in i ethernet porten "konverteras" till dess wifi? Att koppla in enheter i ethernet-porten blir precis som att stoppa i något i portarna i routern?

Av Biffy

@infigo:

Absolut, helt rätt. Dock finns närmaste uttaget i hallen så det blir en lång och jobbig kabeldragning. Eftersom mitt 5GHZ-nät är så snabbt vill jag helst konvertera istället.

En gigabit-switch plus en sådan kanske: https://www.amazon.com/NETGEAR-Universal-Ethernet-Adapter-WNC...

Dessutom rätt snygg.

Av Biffy

Konvertera ethernet till 5GHZ wifi

Hej!

Jag köpte nyligen en Asus AC66U bredbandsrouter. Den har AC och dual-band. 5GHZ-nätet funkar väldigt bra och jag når 100 mbit som är min bredbandshastighet. Dessvärre är inte 2.4ghz-nätet alls i närheten av bra. Hastigheterna dippar och det är allmänt instabilt. Jag bor i ett större hyreshus och det finns 20+ wifis på 2.4ghz-nätet. Trångt alltså.

Dessvärre kan varken min PS4 eller TV koppla upp sig mot 5GHZ-nätet. Jag letar efter en bridge (tror jag det heter) där jag ansluter min PS4 och TV och sedan kopplar sig denna bridge helt enkelt upp sig mot mitt befintliga 5GHZ-n'ät. Kraven på denna bridge är:

1) Tre eller fler ethernet gigabit-portar
2) Ska helst klara AC
3) Måste kunna koppla upp sig mot 5GHZ-nät
4) Bridgen måste kunna leverera minst 100mbit till mina enheter, annars kan det kvitta
5) Helst under tusingen i pris
6) Bridgen ska inte skicka ut ett eget wifi, utan bara ansluta till befintligt

Av Biffy
Skrivet av MacPain:

Jag skulle ta storlek före 3D, alla dagar i veckan. Men det är en personlig åsikt. Bara du vet vad din egna åsikt är.

Det skulle va hertzen då. Men ska du spela konsol så räcker ju 50hz.

Ok! Nä, det är inte ens säkert att 3D-funktionen kommer att användas om jag ska vara ärlig. Men grejen är att jag får en TV från deras 800-serie istället för deras 600-serie. Känns som en bättre TV överlag, men så kanske det inte är?

Av Biffy

Har blivit riktigt sugen på denna:

http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/KDL47W807ASN/so...

Jag går ner lite i storlek, men får en 3DTV och 100Hz. Vad tycker ni om denna?

Av Biffy
Skrivet av Rydisen:

Mycket bra TV den Sonyn, länkade inte den eftersom du skrev 55"
De där "200 Hz"-funktionerna etc är nästan bara skit, och är definitivt skit om du ska koppla in något och spela på TVn då de bidrar till väldigt hög input lag, såklart.

Får man fråga varför det är så stort krav att kunna hämta i butik? Menar, du sparar 2000:- på att köpa från Electro World istället för elgiganten (De två butikerna är samma kedja vad jag vet).

Ok, är det en regel att stänga av alla bildförbättringsfunktioner när man ska spela? Den här TVn var ju känd för låg input lag, men den får alltså hög input lag med bildförbättringsfunktionerna på?

Jag har för vana att köpa vissa produkter i butik. Det har med garantiärenden att göra. Om något går sönder så vill jag kunna slänga TVn i förpackningen och åka in med den till butiken direkt. Inte invänta några krångliga returanvisningar.

Av Biffy

Tack för era svar!

Jag kan tänka mig 50" också har jag kommit fram till. Även VGA kan kvitta som jag skrev ovan.
Jag har läst tråden om låg input lag och hittade denna:

http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/KDL50W656ASAE/s...

Klart intressant. Dock ingen 3D och enbart 50hz, men den ska ha bra bild och låg input lag. Jag kan även hämta den i butik.

Panasonic TVn är intressant, men lite dyr som du skrev. Den går heller inte att hämta i någon utav de stora elektronikkedjorna.