Inlägg

Inlägg som toge har skrivit i forumet
Av toge
Skrivet av jansson_101:

Det ska fungera fint med dina laddare och sladd. Dock en ganska dyr laddare men antager att du ska använda den till fler saker än att bara driva en raspberry pi.
Annars är ju orginalladdaren billigare och mer beprövad. https://www.electrokit.com/produkt/raspberry-pi-4-stromforsor...

Jag får testa helt enkelt, men känns som det borde gå va?

Precis, den är dyr men jag har planer kring att använda den till flertalet prylar som jag har med mig. Har tänkt använda den för MacBook, Raspberry Pi och några andra grejer.

Av toge

Men om man rent hypotetiskt skulle använda denna kabel som specificerar att den åtminstone klarar att köra ut 3A. Jag antar att amperen pumpas ut per automatik givet vad apparaten behöver eftersom det väl är så det fungerar med ampere sedan gammalt? Om jag med andra ord skulle ansluta en Raspberry Pi så skulle den då pumpa ut någonstans mellan 1-2.5 A beroende på hur belastad Pin är.

Om ovan amatörmässiga och högst höftade slutsats stämmer så bör ju den viktiga parametern vara att laddaren inte skickar ut mer än 5V. Givet att det verkar vara en ganska positivt omtalad laddare så får man anta att den vid icke-PD-anslutingar helt enkelt pumpar ut 5V som standard. Frågan är då bara om den utöver detta också kan pumpa ut den ampere som enheten vill ha eller om den sätter en hård spärr vid 5V/1A eller vad det nu kan vara. Att volten är rätt, men att den helt enkelt har ett tak för antalet ampere.

Av toge
Skrivet av MatteN:

Det är väl bara att testa?
Eller köpa en orginal: https://www.amazon.se/-/en/Original-Raspberry-power-supply-ve...

Är bara i researchstadie än så länge, så har inte köpt laddaren än. Vill bekräfta att saker jag tänkt ladda den med kommer gå att ladda först.

Har redan originalet, men testar en idé kring en rese-setup där målet är att slippa ta med separata PSU för varje enhet och istället använda en och samma laddare för allting.

Skrivet av Rouge of Darkness:

Ja det bör gå bra sålänge den levererar nånstans mellan typ 4.9-5.2v.

Micro usb snackar inte power delivery så den ska i te skicka nått annat. Teoretiskt iaf.

Nej precis, det var det jag tänkte. Att kabeln inte kan tala om vad den kräver för ström. Men då får man helt enkelt lita på att laddaren går till någon slags fallback då till 5V?

Av toge

Ström till Raspberry Pi 3 B+ via USB-C?

Är det möjligt att använda en USB-C-laddare (likt Satechi 165W) tillsammans med en micro USB till USB-C-kabel för att ge ström till Raspberry Pi 3 B+?

Raspberry Pi 3 B+ verkar ha rekommenderad ström på 5.1V/2.5A. Laddaren nämnd ovan har 5V/3A specificerad, så specifikationsmässigt så ska det ju fungera då jag förstått det som att rekommendationen 5.1V är som en slags marginal ifall volten dalar pga kabellängd etc. Även 2.5A verkar vara i högsta laget om man ska tro vad andra skriver om detta, då det ska fungera med lägre ampere också.

Men jag är helt okunnig när det kommer till hur detta fungerar i praktiken. Jag vet att USB-C-laddare vanligtvis kommunicerar med enheterna för att "förhandla" om den ström som enheter behöver. Men då jag utgår ifrån att Raspberry Pi 3 B+ och andra lite äldre eller enklare micro USB-enheter är lite dummare, hur hanterar laddaren detta då?

Här är bild på strömspecifikationerna tryckta på laddaren:

Av toge
Skrivet av toge:

I programmet kan man ange vad argumentet ska bestå av, i mitt fall filnamnet på filen som ändrats. Så om jag då väljer en .bat-fil som programmet ska köra, där den skickar med det som argument, så får jag pathen till filen i fråga som %1 i scriptet.

För nu så har jag testat att köra ditt script manuellt i PowerShell, bara för att se att scriptet fungerar innan jag aktiverar det i programmet. Så då kör jag helt enkelt:

powershell C:\Users\Tobias\Documents\rename_with_date.ps1 "C:\Users\Tobias\No screen\test.txt"

Jag testade nu att köra

powershell C:\Users\Tobias\Documents\rename_with_date.ps1 "'C:\Users\Tobias\No screen\test.txt'"

Alltså med "''" runt argumentet, och det fungerade klockrent! Ett problem, som jag tror att jag löst (även om jag är osäker på om det är så man brukar göra) är att programmet förväntar sig en .bat-fil. Så jag skapade en bat-fil som ser ut såhär:

@echo off powershell.exe -File "%~dp0rename_with_date.ps1" %1

Som då kör PowerShell-scriptet från samma mapp. Det verkar fungera! Tack så mycket!

Två saker som jag kom på:

  1. Jag skulle vilja radera alla filer som har samma namn i samband med att dupliceringen skapas. Så om det redan finns "test_20230107_2235.txt" och "test.txt" sparas i samma mapp, då ska "test_20230107_2235.txt" raderas tillsammans med "test.txt" i samband med att "test.txt" dupliceras och får ett nytt datum/tid. Så det ska alltid bara finnas en fil som har just det namnet (i detta fallet "test").

  2. Jag skulle vilja att scriptet bara körs om filändelsen är .txt.

Av toge
Skrivet av Thomas:

Aha, felet är utanför scriptet (eller på rad 1, beroende på), tänkte inte ens på det. Kan man ange argument själv i det andra programmet, eftersom du nämnde %1 förut? Testa isåfall "%1" MED citattecken runt, så borde $args[0] innehålla hela sökvägen även om det är mellanslag i.

Om inte det heller funkar så testa "'%1'" (" på utsidan och ' inuti); den varianten funkar från cmd, men jag tror att det är cmd som gör att det krävs dubbla uppsättningar.

I programmet kan man ange vad argumentet ska bestå av, i mitt fall filnamnet på filen som ändrats. Så om jag då väljer en .bat-fil som programmet ska köra, där den skickar med det som argument, så får jag pathen till filen i fråga som %1 i scriptet.

För nu så har jag testat att köra ditt script manuellt i PowerShell, bara för att se att scriptet fungerar innan jag aktiverar det i programmet. Så då kör jag helt enkelt:

powershell C:\Users\Tobias\Documents\rename_with_date.ps1 "C:\Users\Tobias\No screen\test.txt"

Av toge
Skrivet av FX9:

Du måste skriva hela sökvägen inom ""

"C:\Users\Tobias\No screen\fil.abc"

Lägg in hela scriptet här så kan vi nog lösa det

Såhär ser scriptet ut nu:

$arg = $args[0] $currentDate = Get-Date -format "yyyyMMdd_HHmmss" if ($arg -match '\d{8}_\d{6}') { $newName = $arg -replace '\d{8}_\d{6}', $currentDate } else { $newName = $arg -replace ".txt", "_$($currentDate).txt" } Move-Item "$arg" "$newName"

Jag kör det såhär:
powershell C:\Users\Tobias\Documents\rename_with_date.ps1 "C:\Users\Tobias\No screen\test.txt"

Så jag har argumentet med citattecken åtminstone.

Av toge

Hmm. Jag får samma error även när jag lägger till citattecken runt argument på sista raden.

Fattar att det är svårt att debugga såhär, så jag kan kolla vidare och försöka lösa det själv tills vidare.

Av toge
Skrivet av Thomas:

Just ja, jag glömde bort det där.
För att man ska kunna köra Powershell-script så måste man först tillåta det. Det är för att folk inte ska skapa malware och liknande och lura folk att köra det.
Det görs genom att du söker på Powershell i startmenyn, högerklickar och kör som administratör, och i den kör:

Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy Unrestricted -Scope CurrentUser

Sedan bör scriptet köras.

Originalet tas bort oavsett om den hade datum eller inte, antog att det var meningen. Eftersom kopiera + ta bort original är samma som flytta så använde jag Move-File.

Aha. Är det en dum idé att aktivera? Öppnar det upp för malware?

Jag testade i vilket fall och får följande:

Move-Item : Cannot find path 'C:\Users\Tobias\No' because it does not exist.

Vilket beror på att mappen som filen ligger i heter "No screen", så mellanrummet skapar problemet. Jag skriver pathen med citattecken, så det borde inte behöva escapeas, men jag kanske missar något?

Av toge

Kommer förresten originalfilen att tas bort i ditt script? Jag kunde inte se något i koden som verkade ta bort, men det kanske sker per automatik?

Av toge
Skrivet av Thomas:

Om jag inte missar något så bör detta script fungera.

Spara som typ "rename.ps1" och säg till programmet att köra "powershell rename.ps1" eller dylikt; förhoppningsvis så tar den argument, annars kan du testa att bara köra ps1-filen direkt.

$arg = $args[0] $currentDate = Get-Date -format "yyyyMMdd_HHmmss" if ($arg -match '\d{8}_\d{6}') { $newName = $arg -replace '\d{8}_\d{6}', $currentDate } else { $newName = $arg -replace ".txt", "_$($currentDate).txt" } Move-Item $arg $newName

Tack för detta!

Förlåt min okunskap, men jag får inte scriptet att köra. Får följande felmeddelande:

cannot be loaded because running scripts is disabled on this system. For more information, see about_Execution_Policies at https:/go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=135170. At line:1 char:1 + ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ + CategoryInfo : SecurityError: (:) [], PSSecurityException + FullyQualifiedErrorId : UnauthorizedAccess

Tolkar jag det rätt att jag behöver tillåta att script körs någonstans i systemet?

Av toge

Tack!

Jag hittade också Watch 4 Folder som kan övervaka en mapp och sedan utföra exempelvis ett batch-script när någonting händer med filen i fråga.

Jag är dessvärre helt lost när det kommer till batch-script, så vore oerhört tacksam om någon med mer kunskap kunde hjälpa till. Skulle inte tro att det är jätteavancerat, men vad vet jag.

Har gjort lite tester i det scenario som jag vill använda filerna för och kommit fram till att det förmodligen är bäst med detta flöde:

1. Filerna kommer vara strukturerade som "ord_YYYYMMDD_HHMMSS.txt". Det är bara filer med .txt som detta ska göras på.
2. Pathen till filen kommer finnas som variabel %1 i scriptet.
3. Scriptet ska därefter duplicera originalfilen och döpa den nya filen till "ord_YYYYMMDD_HHMMSS.txt" (där "YYYYMMDD_HHMMSS" är det nuvarande datumet och tiden) och sedan radera den gamla filen.
4. Om originalfilen skulle sakna datum/tid (alltså bara "ord.txt") så ska samma sak göras med denna, dvs duplicera filen, ta "ord"-delen av filnamnet och appenda datum/tid.

Antar att scriptet kommer behöva lokalisera "ord" i filnamnet och spara denna i en variabel som sedan används för att duplicera och lägga till datum/tid efteråt.

Av toge

Övervaka mapp och byta namn på filer vid ändring

Jag är lite nyfiken på om det finns en metod för att åstadkomma följande.

1. Jag sparar en fil i en mapp. Filen kan redan finnas där, den sparas helt enkelt om och får därmed ett nytt "modified date".
2. När filen är sparad, dvs när "modified date" uppdateras, byt då namn på filen så att den får dagens datum som ett prefix.

Det skulle exempelvis kunna finnas en fil som heter fil.doc i denna mapp. Jag öppnar filen, gör ändringar och sparar den. Jag skulle då vilja att filnamnet automatiskt ändrades till 2024-01-07 fil.doc efter att jag sparat den. Om jag sen går in dagen efter, gör ändringar och sparar igen så vill jag att filnamnet automatiskt ändras till 2024-01-08 fil.doc.

Går detta att göra och hur gör jag det smidigast?

Av toge

Av någon anledning så hade SSL-inställningarna i Cloudflare slagit om från "Full" till "Flexible". Slog över den igen till "Full" och nu fungerar det. Kan fortfarande inte besöka 192.168.89.* lokalt dock, men själva reverse proxyn verkar fungera i alla fall.

Av toge
Skrivet av KAD:

Jag kan inte docker, men är det inte docker-containerns IP som ligger på 89-nätet och det fysiska nätet som är 1-nätet?

Jag hade börjat felsökningen med det faktiska felet, kollat i utvecklarverktyget i webbläsaren hur redirectsen faktiskt ser ut.

Testade igen att ha 192.168.1.0/24 istället för 192.168.89.0/24 och får följande meddelande i terminalen när jag kör docker-compose:

ERROR: for 6c3378413d16_nginx-proxy-manager Cannot start service npm: Invalid address 192.168.1.254: It does not belong to any of this network's subnets

ERROR: for npm Cannot start service npm: Invalid address 192.168.1.254: It does not belong to any of this network's subnets

Av toge
Skrivet av KAD:

Jag hade börjat felsökningen med det faktiska felet, kollat i utvecklarverktyget i webbläsaren hur redirectsen faktiskt ser ut.

Ska kolla!

Av toge
Skrivet av dozix:

Du ska använda ditt nät där. I detta fallet 192.168.1.0/24

Jag testade det, men fick error direkt vid docker-compose. Minns inte det exakta meddelandet på rak arm, ska testa igen.

Av toge

Problem med Nginx proxy manager, Cloudflare och subnet

Jag försöker följa denna guide för att få till reverse proxy till min hemmaserver med hjälp av Nginx Proxy Manager och Cloudflare.

Jag är lite förvirrad kring steget länkat ovan ("2. Define Default Network") och särskilt det som handlar om subnet.

I guiden så anges 192.168.89.0/24 som subnet. Ska jag kunna köra samma subnet rakt av eller behöver jag ange något som gäller specifikt för mitt nätverk? Jag når servern lokalt via 192.168.1.122 men jag antar att subnet kan och ska vara något helt annat?

Varför jag undrar är för att NPM i Docker senare i guiden får en statisk IP-adress som är 192.168.89.254. Och enligt guiden ska jag sedan kunna besöka både 192.168.89.254:81 och 192.168.1.122:81. Men när jag kör docker-compose så funkar bara 192.168.1.122:81.

Detta verkar då också bli ett problem när jag försöker skapa ett CNAME för NPM i Cloudflare, alltså npm.mindomän.com. Jag lyckas sätta upp allt med Let’s Encrypt och liknande, men besöker jag npm.mindomän.com när allt är inställt så får jag bara ”too many redirects”.

Jag misstänker helt enkelt att det är steget vid subnet som orsakar problemet eftersom IP-adressen jag anger inte ens går att besöka lokalt.

Av toge

Nedgraderade till Raspbian OS Bullseye och nu fungerar allt som det ska. Så det verkar ha berott på någonting i mjukvaran för Raspberry Pin.

Av toge

Testade även att använda NO-IP som DNS för att se om det var något problem med TP-links egna, men får samma problem där.

Edit: Även testat att besöka porten lokalt utan DNS och får även där 403. Tyder det på att det är något fel med själva tjänsten/Raspberry Pin?