Inlägg

Inlägg som toge har skrivit i forumet
Av toge

Jag har sedan tidigare svartlistat UAS genom att köra sudo sh -c 'echo blacklist uas >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf', då det potentiellt kunde hjälpa att disken tidigare matade ut sig själv med jämna mellanrum.

Jag provade nu att ta bort blacklist uas och starta om. Då mountar disken korrekt. Så verkar som att det är det som är problemet. Konstigt nog har jag kunnat svartlista tidigare och få disken att mounta utan problem. Det hjälpte dessutom med problemet att disken matade ut sig då den sedan jag svartlistade har fortsatt vara mountad i flera veckor.

Av toge

Hittar ingen mount point för extern hårddisk

Jag skapade en tråd för ett tag sedan gällande att min externa hårddisk hade en tendens att mata ut sig själv. Har tack vare svaren i den tråden fått disken att nu inte mata ut sig på flera veckor. Dock hände det för några dagar sedan igen. Jag använder Ubuntu Server på en NUC och disken är formaterad i exFAT.

När detta har hänt tidigare så har jag bara behövt köra rm -rf på mappen som disken mountas i och därefter startat om datorn. Jag märkte dock efter omstart att disken inte mountades igen.

När jag kör lsusb så får jag följande:

Bus 002 Device 002: ID 0bc2:331a Seagate RSS LLC Expansion Desk
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0aaa Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Så den verkar dyka upp som en ansluten USB-enhet. Men kör jag sudo fdisk -l så dyker den externa disken inte upp i listan över diskar. Jag har även testat sudo lsblk -o NAME,FSTYPE,SIZE,MOUNTPOINT,LABEL men får även där inte upp den externa disken.

Har testat att ansluta disken till min Mac och där dyker den upp och fungerar utan problem.

Vad behöver jag göra för att få disken att mounta igen?

Av toge

Stort tack för alla hjälpsamma svar!

Har svartlistat Uas och disken har faktiskt gått på nu i ett par dagar. Återstår att se om det händer igen, testar i sådana fall era andra tips och återkommer.

Av toge
Skrivet av varget:

[Tue Feb 1 10:43:21 2022] usb 2-2: USB disconnect, device number 2

Testa annan kabel, annan usb port, uppdatera UEFI.

Om du har möjlighet testa disken i en annan dator.

Skrivet av varget:

Vet inte om det är ett problem längre men du kan testa att lägga till uas (https://en.wikipedia.org/wiki/USB_Attached_SCSI) i blacklist med

sudo sh -c 'echo blacklist uas >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf'

och starta om

*Igen lista inte blid på vad folk skriver på internet, speciellt inte när sudo är inblandat.

Tack! Lite följdfrågor:

• Hur uppdaterar jag UEFI?
• Av vilken anledning vill man blacklista UAS?

Av toge
Skrivet av xxargs:

du klipper för hårt - behövs fler rader kring dessa fel - dvs. rader som det står 'sda' sdb' och allt som handlar om SCSI-enheter (sata-diskar och USB-diskar behandlas som SCSI-diskar rent logiskt) även meddelande som har med USB om det är externa USB-disken som krånglar.

typ de sista 4 helskärmssidorna uppåt från när disken ejektas.

En del SATA/USB-kontroller för externa diskar uppvisar inte den önskade driftsäkerheten som man önskar för saker som skall vara igång långa tider och de flesta USB/SATA-chip från jmicron, asmedia mfl. har var och en långa listor av olika buggar som utvecklarna har slagits med och upptäckt på vägen, men de har inte hittat alla...

En sak att kolla är att strömförsörjningen till diskarna verkligen är stabil och att det inte är en massa hyss där, samma sak att man inte håller på med att starta upp och stänga av diskarna hela tiden och dessvärre envisas en del USB/SATA-chip att stänga av spindeln på själva disken när det har varit för lång tids inaktivitet och att det inte går att ställa om med några kommandon - man får göra ett script som läser på disken på slumpat ställe var minut eller så (slumpat för att inte disk-cachen skall ge data istället för disken själv, då när det hämtas från diskcachen så accessas inte disken.) - alternativt fyller på en loggfil på disken med några tecken per minut eller lägger in en ny filtid på en 0-bytes-fil då data och metadatat alltid synkas mot disken fysiskt med skrivning inom någon minut, oftast inom 30 sekunder.

slutligen - måste du köra just exFAT? - det är inte lika välbeprövat filsystem som ext4 eller tom. BTRFS när det gäller återhämtning av störningar/avbrott - att prova annan filsystem kan ge en ide om det är kopplat till val av filsystem eller inte, även om det för närvarade låter som mer lågnivå, under filsystemsnivå när det gäller fel, men som du själv redan nämnt - kan ta tid att prova ut om det är veckor mellan felen.

Skrivet av varget:

^^^This

Om du vill ha hjälp så ha med allt. Eller iaf det som är tidsmässigt nära på några timmar.

Okej, idag hände det igen och jag har nu kopierat loggen från ungefär då jag tittade till datorn först runt kl 8 imorse fram till nu. Finns på https://pastebin.com/ykYEynmZ

Runt 10:43:21 verkar något I/O-error hända som gör att den matar ut sig.

Skrivet av xxargs:

slutligen - måste du köra just exFAT? - det är inte lika välbeprövat filsystem som ext4 eller tom. BTRFS när det gäller återhämtning av störningar/avbrott - att prova annan filsystem kan ge en ide om det är kopplat till val av filsystem eller inte, även om det för närvarade låter som mer lågnivå, under filsystemsnivå när det gäller fel, men som du själv redan nämnt - kan ta tid att prova ut om det är veckor mellan felen.

Jag är helt ärligt väldigt novis när det kommer till hårddiskar och format, men jag fick tipset att köra exFAT just för att jag använder både Windows och macOS, men det kanske finns liknande format som lirar bra med båda som är är bättre/mer beprövade?

Av toge

Hittade också den här raden en bit upp i loggen:
"[Sun Jan 30 20:20:53 2022] [EXFAT] No bh, device seems wrong or to be ejected."

Av toge
Skrivet av varget:

Ja du kan köra det dagar efter, så länge du inte bootat om. Då får man leta i /var/log/dmesg*

Jag har formaterat den interna disken på NUC:en för att börja om på ny kula, dock är externa fortfarande så som den var tidigare. Har kört den sedan igår och såg precis att disken inte är tillgänglig, dock är det ett nytt felmeddelande i terminalen som jag inte fått tidigare. Har också testat att tejpa över pin 3 med eltejp som MatteN tipsade om för att se om det gör någon skillnad.

När jag försöker köra 'ls' när jag är i mappen för disken så får jag följande:
"ls: reading directory '.': Input/output error"

Detta är som sagt inget som jag fått tidigare. Jag har då antingen möts av en tom mapp, så att inget listats, eller att mappen innehåller enstaka filer och mappar.

Jag testade då att köra "dmesg -T" som du tipsade om. Får en massa listat i loggen så klart, men längst ner står följande:
"[Sun Jan 30 20:21:04 2022] [EXFAT] statfs on device that is ejected"

Finns det något mer i loggen som jag bör titta efter?

Kan det vara formatet, i detta fall exFAT, som orsakar problemet? Eller bör det inte spela någon roll?

Av toge
Skrivet av varget:

Ja precis, det är en ganska generisk logg du får som troligen kommer ge ledtrådar om var du kan fortsätta leta.
Man ska väl inte copy pasta random saker folk postar på internet så jag länkar lite om det https://en.wikipedia.org/wiki/Dmesg

-T anger tid i mänsklig form och inte sekunder sen boot.

Tack, ska kolla närmare på det. Det dumma är att det ofta händer utan att jag märker något, så jag kanske upptäcker först en eller två dagar efter att disken har matat ut. Men det kanske ändå är en del av loggen då givet att så mycket annat inte händer på NUC:en då den är rätt beroende av disken för sin aktivitet.

Av toge
Skrivet av MatteN:

Bäst så, även om det är svagström.

Vilka potentiella nackdelar får man räkna med när man tejpar pinnen? Kortare livslängd?

Av toge
Skrivet av varget:

vad säger "dmesg -T" efter att det hänt?

Är fortfarande rätt färsk med Linux, men ska testa! Är det någon form av logg som visas då?

Av toge
Skrivet av MatteN:

Okej! Värt att testa! Är det eltejp som gäller då?

Av toge

Okej, intressant! Finns det några instruktioner för hur man gör någonstans?

Av toge

Seagate Expansion Desktop matar ut sig själv

Jag har en NUC som jag använder som mediaserver över nätverket hemma. Till den så har jag kopplat en hårddisk av modellen Seagate Expansion Desktop på 16TB via USB där jag lagrar allt. Jag använder Ubuntu Server på NUC:en och formaterat disken i exFAT-formatet. Tanken är att NUC:en ska stå på 24/7, men problemet jag nämner nedan förhindrar detta mål.

Allting fungerar strålande, förutom en väldigt störig grej där disken med jämna mellanrum matar ut sig själv, tror jag. Jag märker detta genom att filer helt plötsligt blir onåbara, och när jag via SSH tittar till /media där disken ska vara mountad, så ser jag att den inte längre är mountad, dvs att mappen för disken är där men är tom. Jag måste då reboota NUC:en för att disken ska mounta igen.

Tiden mellan då disken matar ut sig varierar väldigt mycket. Ibland kan den fungera utan problem i veckor, ibland kan jag behöva starta om NUC:en efter en eller två dagar.

Ibland kan enstaka mappar och filer ändå ligga kvar när jag tittar i mappen för disken, trots att disken inte är mountad. I det scenariot måste jag rm -rf mappen för disken och reboota NUC:en för att den ska mounta korrekt vid uppstart. Då kan det ibland hända att vissa filer är borta.

Jag försöker förstå vad det är som orsakar detta. Jag har fått upplysning om att det kan vara att disken automatiskt hamnar i viloläge och att den då matar ut sig själv. Jag har dock inte hittat någon metod för att i sådana fall avaktivera den funktionen.

Är det någon som vet vad det annars skulle kunna bero på? Är modellen av disk inte menad att användas för det jag vill använda den till?

Av toge

Mus som både är trådlös och trådad?

Har ett Keychron-tangentbord som jag gillar just för att jag kan köra det både trådlöst och trådat. Laddningen av batteriet kräver inte en docka eller liknande, utan det kan användas precis som vanligt under tiden det laddas så länge sladden är ansluten.

Jag letar efter motsvarigheten för mus, men har lite svårt att hitta. Viktiga med den trådlösa funktionen är räckvidden, är inte jätteviktigt med responstid eller liknande då jag mest kommer använda musen i trådlöst läge för att kunna navigera när jag använder TV:n i vardagsrummet som monitor. Vet inte vad det är för skillnad i räckvidd mellan Bluetooth-möss och möss med "egen" typ av trådlös teknik. Har sett några varianter där det krävs en dongel för anslutning. Men om Bluetooth har bättre räckvidd så är det i mitt fall helt klart att föredra.

Tacksam för tips!

Av toge

Skruvar för VESA-stativ

Jag har en gammal ASUS-skärm på 27" som jag skulle vilja montera på ett stativ från en lite nyare ASUS-skärm på 27". Båda är definitivt enligt VESA-standard då jag använt dels skärmen i fråga samt skärmen som hör till stativet i fråga till samma universal-VESA-stativ tidigare. Frågan är bara vilka skruvar som behövs, då jag inte har kvar dessa till varken stativet eller skärmen.

Jag har hittat information om att det ska vara M4 10 mm, men det är lite otydligt. Är det någon som kan bekräfta om det låter korrekt eller ej?

Av toge

Möjligt att fullständigt avaktivera grafikkort i Windows?

Jag har i nuläget två grafikkort installerade i min dator: ett AMD-kort och ett Nvidia-kort. Anledningen till detta är att jag har flera operativsystem på datorn som används för olika saker, där AMD-kortet fungerar bättre för vissa operativsystem och Nvidia-kortet för andra.

I den här processen så har jag använt anslutningarna PCIe 16x_1 och PCIe 16x_2 på moderkortet, som är ett Asus Prime Z370-A II. Om jag förstått det rätt så innebär användningen av två PCIe 16x-anslutningar att bandbredden begränsas till 8x för båda korten.

Min fråga gäller ifall det på något sätt går att avaktivera AMD-kortet under Windows 10 för att på så sätt få tillgång till 16x för Nvidia-kortet? Jag har avaktiverat det i Device Manager, men misstänker att kortet ändå ligger latent och "drar" både kraft och bandbredd. Scenariot jag ser framför mig är att datorn helt enkelt stänger av PCIe 16x_1 helt i samband med att Windows används och att bandbredden allokeras fullständigt till PCIe 16x_2, istället för att båda anslutningarna delar på bandbredden.

Är detta möjligt?

Av toge

Precis, det är exakt en sådan jag behöver! Verkar dock vara helt omöjligt att få tag på, åtminstone hona-hane. Någon som vet var man kan hitta i lager eller om man kan göra på något annat sätt?

Av toge

9 pin-kabel

Jag har ett WiFi-kort som jag vill byta plats på i datorn, men den nya placeringen gör att kabeln som är kopplad till USB 1112 på moderkortet inte räcker. Honan på kabeln som går in i moderkortet har 9 pin, alltså fem på ena raden och fyra på andra. Finns det förlängningskablar för dessa att köpa eller kan någon annars peka mig till en kabel som bör fungera att byta till?

Antar att jag kan köra på 10 pin-kabel, bara att den tioende pinen då inte används?

Av toge
Skrivet av Printscreen:

Skadan är redan skedd, jag hade installerat om OS, sen ska du låta bli att stänga av det inbyggda windows defender, eller sluta surfa snusk på konstiga siter

Haha. Inget snusk här och Windows Defender har jag haft igång och uppdaterat när det frågat mig. Så väldigt konstigt hur detta skett, men måste ju ha ramlat in på något skumt vid något tillfälle.

Men hur manifesterar sig annars ett felande grafikkort? Hade det inte fungerat över huvudtaget om något var fel/slitet eller skulle det också kunna vara att själva hårdvaran på GPU:n har sett sina sista dagar och därför gör att datorn låser sig då och då?

Av toge

Task Manager var "inaktiverat av min administratör", vilket minst sagt lät suspekt. Så jag laddade ner Malwarebytes och scannade datorn. Hittade 56 hot med "bitcoin" och "trojan" i namnet, så efter att ha rensat detta så fungerar datorn som den ska igen. Skönt!

Dock när jag först höll på att skriva detta meddelande så låste sig datorn och musen fick en konstig artefakt runt sig. Den blev liksom pixlig och låste sig på skärmen, så att jag var tvungen att starta om datorn. Detta låter för mig som att grafikkortet fortfarande felar, vilket säkert inte har med malwaret att göra.

Jag använder datorn som en hackintosh och har macOS installerat på en separat disk. Har fått liknande låsningar där, där muspekaren fastnar och får glitchiga pixlar runt sig.

Kan mitt grafikkort vara sönder på något sätt eller varför får jag denna typ av låsningar lite då och då oavsett operativsystem?