Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av Stefflo:

Oj, se där ja.
Kanske tur att man inte fått något vaccin än då och absolut inte Astras.
Nu är det ju ett fåtal som dött av blodpropp så det känns som en rätt farlig biverkning det också, döden måste vara något av de värsta eller har jag fel?

Just blodpropp är ju något som inträffar rätt ofta oavsett vaccinering. Läste någonstans att i Sverige så får i snitt en person varje timme blodpropp. Om man då slår ut det på en befolkning på 10 miljoner så ska alltså 24 personer om dagen få blodpropp. Om jag inte tänker helt fel så bär det innebära att om man vaccinerar 10 miljoner personer så bör 24 personer få blodpropp inom ett dygn utan att vaccinet är boven. Sedan finns det såklart en hel del saker som påverkar var/när/hur man får dessa proppar, men det är ändå intressant om man vill få lite perspektiv.

Läste i en artikel på DN att den nuvarande misstänkta bieffekten har en frekvens på ca 1/500000 vilket gör den extremt sällsynt. Man lär dagligen göra en hel del saker som är betydligt farligare utan att ens tänka på det. Inklusive att exempelvis ta helt vanliga värktabletter.

Av Frispel
Skrivet av cyklonen:

Ett problem med att tala om skydd, både av vaccin och av genomgången sjukdom som gett antikroppar, är att man på individnivå inte kan vara säker. Därför bör man främst se vaccinet som en metod för att få ner smittan i samhället, så att även de som inte kan vaccineras, inte ännu fått vaccinet, genomgått sjukdom utan att kroppen utvecklat ett starkt skydd och de som inte får vaccineras också skyddas genom att viruset har svårt att sprida sig.

Det kommer att vara fall där vaccinerade blir sjuka, även svårt sjuka och ibland dör. Säkerligen kommer en del vaccinerade att ändå få en mild sjukdom men med långdragna besvär. På gruppnivå är förstås risken för allt detta mycket lägre bland vaccinerade, men den blir inte noll, så att vara vaccinerad bör inte tolkas som att man kan börja leva som vanligt. Det enda det bör ses som är att om man, trots att man fortsätter hålla sig isolerad, hålla avstånd, hålla god handhygien och på andra sätt minimera risken att bli smittad, har ett betydligt bättre skydd mot att bli sjuk.
Först kanske nästa år, eller 2023, tror jag att smittonivåerna kommer att vara så låga i samhället att folk kan börja leva i stort sett normalt igen. Det förutsätter förstås att det inte blir en stor spridning av virusvarianter som vaccinen inte skyddar mot. I så fall handlar det om väldigt, väldigt många år.

Skrivet av josi:

Det är som du skriver – risken kommer inte vara noll. Det kommer den nog aldrig bli, och så är det väl med ganska mycket i våra liv, att det innefattar någon form av risk. Frågan man ska ställa sig är hur många man tror kommer bli allvarligt sjuka och sedan väga det mot nackdelarna med att leva isolerade som vi gör nu. Om vaccinen är så effektiva som utlovats så förstår jag inte riktigt varför vi ska fortsätta isolera oss efter att alla som vill fått sin vaccindos.

Man kan ju sätta det i perspektiv mot andra sjukdomar som exempelvis "vanlig" influensa. Som vaccinerad så killgissar jag att man löper mindre risk att bli allvarligt sjuk av sars-cov-2 än av just en "vanlig" influensa. Jag känner väldigt få som är aktivt oroliga att få allvarliga långvariga effekter eller dö av influensa, och de få jag känner som är försiktiga med förkylningar/influensa i allmänhet är det pga nedsatt immunförsvar.

Den stora skillnaden är att vi med covid är så extremt uppmärksamma på dödsfall och långtidsproblem att de upplevda riskerna på individnivå antagligen kommer att vara klart överdrivna under en lång period. För majoriteten av befolkningen så lär den största risken på individnivå i dagsläget vara att vården kollapsar och att det fåtal som behöver sjukhusvård för att överleva inte kan få det. Oavsett vad det är man behöver vård för. Får man både ner spridningshastigheten och allvarligheten i sjukdomsfallen så kommer det inte att vara något problem.

Av Frispel
Skrivet av ztenlund:

Ahh, tack, nu sent på kvällen har jag verkligen känt mig räddad från smitta! Alla får stå i området kring kassorna, för gå bort till borden och sitta får man ju inte. Något som man annars uppmanas till för att inte skapa trängsel. Helt fantastiskt, äntligen, tack för "handlingskraften"!

Min bedömning är dock att ingen blev smittad på de 4/5 av ytan som nu var avspärrad och öde. Tänkbar yta där smitta kan överföras har därför minskats kraftigt... Se där, resultat har redan uppnåtts!

Nu framgår det inte exakt var/när/hur detta scenario utspelar sig, men det spelar egentligen ingen roll. Det är ganska självklart att restriktionerna/rekommendationerna i vissa fall kommer att skapa situationer där risken ökar, det är oundvikligt. Men så länge det är säg 90% av fallen där risken minskar och 10% där den ökar så är slutsumman ändå att risken minskar. Förutsatt att ändringen i varje enskilt fall är lika stor. Sedan så har man alltid grundregeln att hålla avstånd och undvika trängsel. Finns det inte möjlighet att undvika trängseln genom att gå bort till borden och sätta sig så får man försöka göra det på ett annat sätt.

Av Frispel
Skrivet av Hurtigbullen:

Verkar som om tuffa tider väntar i Stockholm nu då man uppmätt de högsta nivåerna av virus i avloppsvattnet sedan pandemin startade.

Fast man kan kanske tänka sig att viruset spridit sig till råttor, eller liknande, och att deras avföring hamnar i kloakerna, men jag vet inte hur sannolikt ett sånt scenario är.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/virushalterna-i-avloppsv...

Utöver en allmänt ökad smittspridning så kan jag tänka mig att den brittiska varianten gör att man utsöndrar mer virus vilket även ger ett uppsving i mätningarna av avloppsvatten. Detta är dock en totalt ogrundad spekulation från min sida.

Av Frispel
Skrivet av cyklonen:

Hade det inte varit för risken för "vaccinresistenta" (ingen bra beskrivning men duger här) virusvarianter så hade jag varit hoppfull, men jag räknar kallt med att vi till hösten har en palett av varianter som vaccinen inte skyddar mot, och då kommer detta att fortsätta. Säkert i flera år till.

Läste någonstans att vaccinen är fokuserade på spikproteinet i utkanten av höljet vilket viruset använder sig av för att ta sig in i celler. Detta protein kan inte mutera hur mycket som helst utan att bli betydligt mycket mindre effektivt vilket gör att nuvarande vacciner bör ge ett någorlunda vettigt skydd mot de varianter som är påtagligt smittsamma. Det troligaste scenariot är då att mutationer som helt ta sig förbi vaccinerna kommer att vara betydligt mycket mindre smittsamma.

Har dock ingen källa just nu och orkar inte riktigt leta rätt på någon heller. Således bör man ta mitt påstående med en rejäl skopa salt då det är min tolkning av en okänd källa

Men kanske någon annan vet mer och kan hänvisa till något som stärker eller motsäger det jag påstår här ovan?

Av Frispel
Skrivet av anon910:

Ja, lite fiaskovarning är det allt, vad har vi avverkat i Sverige 1%? på 2månader................kan ju glömma att det skulle var klart till midsommar

Fortfarande fullt möjligt. Så länge de vaccin kommer som man hoppas på så ska man nog kunna vaccinera alla (vuxna) som vill. Den magiska delen här är "alla som vill". Eftersom det bara gäller vuxna och alla inte vill vaccineras så är det inte 10 miljoner som ska vaccineras, kan tänka mig att man landar runt 5-6 miljoner vilket faktiskt bör gå.

Sedan är det lite smått bisarrt att folk tycker att det går för långsamt. Vi tillhör den bråkdel av världens befolkning som får tillgång till ett vaccin som tagits fram och testats på rekordfart. Jag fattar att folk är trötta på pandemin och vill kunna återgå till det normala, men jag kan tycka att det blir lite skevt när man beklagar sig över att man kanske måste vänta två veckor extra innan man kan vaccinera sig. Och då är dessa två extra veckor jämfört mot en prognos som alla berörda parter varit väääldigt tydliga med att om den ska hållas så krävs det att företagen klarar av att leverera vaccin i en viss takt och att fler vaccin godkänns. Faktorer som vi här i Sverige inte kan påverka speciellt mycket.

Av Frispel
Skrivet av MinscS2:

Restaurangbranschen verkar vara FHMs/regeringens hackkyckling, slumpvis utvald för att ge skenet av någon slags "handlingskraft".

Ser själv inte alls vad poängen med att tvinga dom att stänga (dvs. inte ens erbjuda hämtmat) 20:30 är.

1) Det är redan alkoholförbud på kvällen, så hela "alkoholkonsumtion ökar smittspridning"-vinkeln är redan borta.
2) Det är inte på kvällen efter 20:30 som flest folk besöker restauranger, utan det är främst under lunchtimmarna och sen under tidig kväll. Tider som inte kommer påverkas.
3) Restaurangerna har redan tunga restriktioner om avstånd och maxantal lagda på sig sedan flera månader tillbaka, och är en av få branscher där det faktiskt finns folk som kontrollerar och bestraffar missskötsel.
4) Ser inget framlagt bevis på att restauranger skulle stå för en oproportionerligt stor % av smittfallen, än mindre under dessa klockslag. (Antagligen för att det inte finns.)

Tycker synd om folk som jobbar inom den branschen, osäkerheten och oron måste vara extremt påfrestande, aldrig vetande vad regeringen kan få för sig att tvinga dom göra härnäst.

Rent krasst så är det nog så att restauranger är en hyfsat stor del av smittspridningen. Det finns väl någon undersökning från USA där man ställt samman olika ställer där man riskerar att smittas och där var restauranger relativt högt upp. Samtidigt så behöver man i nuläget plocka bort även mindre smittkällor ur kalkylen och då är restauranger en faktor.

Hämtmat är väl fortfarande ok efter 20.30?

Av Frispel
Skrivet av cyklonen:

Vi kan väl mer eller mindre redan nu konstatera att de enda som kommer att ha nytta av vaccineringen är de som vaccineras nu, och då bara kanske fram till hösten. Därefter kommer diverse mutationer ha tagit över helt, och de som vaccinerats har inget eller starkt begränsat skydd längre. Vaccinering från sen vår och framåt kommer att vara meningslös.

Detta kommer att fortsätta i många, många år. Det enda hoppet är att en extremt lättspridd variant som samtidigt inte längre orsakar svår sjukdom börjar spridas. Men det kanske aldrig sker.

Öhm, källa på att vaccinen ska bli helt verkningslösa? Mig veterligen så räknar med att vaccinen ska ha full eller partiell effekt på de flesta mutationer som kan uppstå och som gör viruset mer smittsamt. Att man får reducerad effekt påverkar på det stora hela inte så mycket, klarar vaccinet av att ge tillräckligt många ett hyffsat skydd från riktigt allvarliga symptom samt att de som är smittade generellt bär på mindre virus (och då troligen blir mindre smittsamma) så kommer detta virus att ligga och puttra på en nivå i stil med en vanlig influensa.

Som referens så kan man ju ha de årliga influensavaccinen. De har inte speciellt hög skyddseffekt, men de räddar ändå livet på en hel del som skulle dött annars. Det är inte bara en fråga om att folk inte ska bli sjuka alls, mycket av den positiva effekten där ligger i att även om man trots vaccinering blir sjuk så blir man inte lika sjuk.

Av Frispel

Intressant graf över incidens i olika åldersgrupper. Man kan se en tydlig nedgång i antal fall bland 90+ jämfört mot övriga åldersgrupper samt en måttligare nedgång bland 80-89. Ser det som ett tydligt tecken på att vaccineringarna börjar få effekt i de högsta åldersgrupperna, dvs de grupper där flest hunnit vaccineras.
https://covidstatistik.se/aldersfordelning#fall-incidens

Av Frispel
Skrivet av landahl:

Hur blir det med vacciner när man hela tiden upptäcker nya mutationer? Är det bara att justera befintliga vacciner?

Skrivet av anon301768:

Tar väl längre tid eftersom dom måste ändra och göra om hela tiden och frågan är om den spruta man tar hjälper, problemet är väl att viruset är snabbare just nu, vi har ju knappt börjat ta sprutor och de finns redan flera mutationer.

Muterar gör viruset hela tiden, däremot finns det en rätt begränsad mängd mutationer som leder till ett effektivare virus. De flesta mutationer gör i praktiken ingenting, alternativt att viruset blir mindre effektivt och blir utkonkurrerat.

Vaccinen man har just nu fokuserar på spikproteinerna i utkanten. Dessa proteiner gör att viruset kan ta sig in i cellerna och kan inte muteras på speciellt många sätt som inte hämmar reproduktionsmöjligheterna. Detta i sin tur gör det troligt att vaccinen kommer att ha viss effekt, även om viruset muterar. Man kanske inte får lika bra skydd som för originalviruset, men de kommer mycket troligen att göra att en del inte blir sjuka alls och de flesta klarar sig från allvarlig sjukdom. Även om man inte får full effekt så är det mycket värt om man kan plocka bort säg 90% av alla allvarligt sjuka och gör att många andra inte blir sjuka alls och/eller blir mindre smittsamma.

Vaccinen från Pfeizer och Moderna är vad jag förstått rätt lätta att justera, det är "bara" att ändra den sträng av mRNA som beskriver spikproteinet så har man vaccin som hjälper mot ytterligare mutationer. Den processen ska gå relativt snabbt. Det som tar tid är i är testerna, något man sagt inte ska behöva ta lika lång tid nu som när vaccinen var nya och oprövade.

Av Frispel

Om man som nörd funderar lite på hur det här med mRNA-vacciner fungerar så kan jag rekommendera denna:

https://xkcd.com/2425/

Av Frispel
Skrivet av Mindfighter:

...så varifrån kommer motståndet till munskydd om vi nu säg skulle kräva det i butiker t.ex.? Jag fattar också att vi aldrig kommer göra det i sverige, men det skulle vara intressant att förstå varifrån motståndet kommer ifrån, för jag förstår det verkligen inte. Antagligen för att jag personligen inte ser det som en särskilt stor grej att nu och då ta ett munskydd ur fickan. (har alltid med mig så jag har valet om jag tycker det är relevant eller om jag åker kollektivt de tider då FHM har rekommenderat användning).

Jag kan tänkta mig att man vill lägga störst fokus på de saker man vet har stor effekt. Såg ett inlägg på twitter som jag tycker kan vara ganska beskrivande om hur det kan bli om man lägger fokus på "fel" saker:

https://twitter.com/zeynep/status/1360295274535673859

Nu vet jag inte om detta är något som spelar in i vad man väljer att rekommendera, men debatten kring munskydd verkar i hög grad vara en symbolfråga som ligger klart över dess eventuella skyddseffekt.

Av Frispel
Skrivet av cyklonen:

Nu börjar det snackas om dessa vaccinintyg/pass eller vad man nu kommer att kalla dem.

De borde bara gälla sex månader från sista vaccindosen, anser jag. En hel del tyder på att både genomgången infektion och vaccin inte ger så värst långvarigt skydd. Vi kan nog räkna med att de flesta som vaccineras tidigt i år kommer att vara nästan som ovaccinerade i fråga om skydd när de sista doserna i massvaccinationen ges under hösten.

Har läst fler som skrivit detta lite här och var men än så länge inte läst någon direkt källa. Så jag tänkte passa på att fråga efter en nu

Själv har jag bara läst spekulationer baserade på att man faktiskt inte vet ännu hur länge immuniteten varar. Som jag uppfattat det så beror det till stor del på att man inte stött på någon påtagligt bortre gräns ännu då man inte känt till sjukdomen mer än ett år. Men jag är extremt öppen för att jag missuppfattat det

Av Frispel
Skrivet av makatech:

Du har väl rätt men eftersom inte personalen vaccineras så tvingas de ha kvar "lock down" på ålderdomshemmen ända tills sommaren till att börja med tror jag trots att i många fall alla intagna har vaccinerat sig. Frågan är om det kunde lösts på något mera humant sätt.

En del tragedier som utspelar sig tror jag. Man får boka tid att träffa den som är "intagen" på hemmet, ofta får man sitta i ett rum med en plexiglasskärm mellan sig (samtidigt som man har på sig både munskydd och visir). Sådana miljöer är inte enkla för äldre demenssjuka att ta åt sig, de är ju förvirrade redan från början, blir inte enklare av att man ser ut som en rymdgubbe. Tror att det kommer bli vanligare att man mer eller mindre totalt tappar kontakten med den äldre demenssjuka.

Är det inte så att personal inom vården/äldreomsorgen ska erbjudas vaccinering i fas 2, dvs samtidigt som de 70+ inte bor på boende eller har vård/omsorgsinsatser i hemmet?

Av Frispel

På meddelandet så ser det ju ut som att den laddar med 10w (5v med 2A). Om laddarna är specade till 40w/45w så är det nog rimligt att snegla på sladden mellan laddaren och datorn, alternativt kontakter på laddare eller dator. Är sladden kapabel att bära mer ström än 10w?

Av Frispel
Skrivet av Balconette:

Som de VET Brightstar är skyldiga...

Som det ANSER sig veta är skyldiga...

Av Frispel
Skrivet av aragon:

tittade på läkemedelsverkets rapporter om biverkning, är inte detta väldigt högt antal som som får biverkningar jämfört med andra vacciner? https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/i...

Skulle tro att det ligger ungefär i nivå med många andra vaccin. Plus att jag kan tänka mig att det faktum att det är ett så pass nytt och uppmärksammat vaccin gör att en större andel av de vaccinerande kommer att rapportera potentiella biverkningar. En hel del av dessa är en normal reaktion på att immunförsvaret kickar igång och är något man kan förvänta sig. Ytterligare en del är en allergisk reaktion mot själva sticket, något som gäller oavsett vad som sprutas in. Det som finns kvar är då de oväntade biverkningar som ska sållas fram ut rapporter som även kommer att innehålla en del saker som inte är relaterade till vaccinet, men som av en slump drabbar den som nyss vaccinerats.

Av Frispel

Vill man köpa nytt men ändå komma undan lite billigare så kan man titta på dessa cyklar:

https://www.radon-bikes.de/en/trekking-cross/trekking/

alternativt:

https://www.radon-bikes.de/en/trekking-cross/cross/

Mycket cykel för pengarna om man jämför med "vanliga" märkescyklar.

Säljs via bike-discount.de som generellt har bra priser på cykelsaker.

Annars så rekommenderas att man tar sig till en affär där man kan provcykla, det kan vara förvånansvärt stor skillnad i hur det upplevs att sitta på olika märken/modeller.

Av Frispel
Skrivet av konsum:

Någon som varit tvungen att returerna en produkt och kan berätta hur det gick? Samt om säljaren var Amazon själva eller en 3e part.

Skrivet av konsum:

Har returen kostat pengar eller har den varit gratis?

Returnerade en skärm jag köpte på black friday, fick en returfraktsedel i mailen och lämnade in på posten. Kostade inget. Däremot hörde jag inget från dom efter att paketet landat i Tyskland, så efter en vecka frågade jag i chatten vad som gällde. Dom fixade det direkt och några vardagar senare hade jag pengarna tillbaka.

Amazon var säljaren.

Av Frispel
Skrivet av Mateush:

Evidens för detta?

Skrivet av Mateush:

Nej ingen sån nörderi utan ett direkt evidens som hela världen vet om.

Vet inte vad du menar med att hela världen vet om, men denna typ av graf kanske kan underlätta om man inte vill läsa sifforna?

https://wp.technologyreview.com/wp-content/uploads/2020/12/PFIZE...

Gäller då Pfizers vaccin.

Mar ser rätt tydligt att de vaccinerade följer ungefär samma kurva av andel som blivit smittade...fram till runt dag 10-15 efter första sprutan då de märks tydligt att det är betydligt mycket färre bland de vaccinerade som blir sjuka. Jämför man antalet som insjuknat efter det att vaccinet börjat verka så ser man att de bara är en bråkdel jämfört med som fick placebo. Tittar man på siffrorna så får man fram att man minskar risken att insjukna med >90%.