Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av anon317915:

Hade alla över hela världen samarbetat och tagit chansen att äntligen göra något bra så hade den här pandemin aldrig kommit till överhuvudtaget.

Viruset har inga ben, armar, vingar eller fenor och kan inte reproducera sig ens utan hjälp av oss människor och ändå har det hittat väg ända från Kina till lilla Sverige. Den första responsen från världen var hur ska det gå för turismen och reseindustrin och så hällde man skattepengar över dom och resten är historia med miljoner döda och över 14 000 bara här.

Man ska komma ihåg att det ska stå flera än vanligt stå efter dödstalen men oftast står refererar man bara till att många dör av sjukdom ändå varje år.

Kort sagt utan hjälp av oss idioter till människor hade viruset dött av sig självt.

Den enda nyttan man har av statistik när det gäller pandemin är ju rent statistiskt att ju mera sällan du träffar nån ju större chans att överleva dvs att vi skulle ha stannat hemma för hvitte, alla överallt.

Astras vaccin har ihjäl folk men det är ju så några så det gör inget är ju väldigt vanligt att folk tycker. Jag är 67 och frugan 65 och har har levt med vaccinationer i hela våra liv utan höra att folk dör av vaccinationer. Den första gången vi hörde om nåt problem överhuvudtaget var för några år sedan när folk fick sömnsjuka efter vaccinationen. Nu är det nåt man tutar ut hela tiden och överläkare står här och där i media och är så indignerade och spänner ögonen i kameran över att folk inte vill ha Astra vaccinet.

I Indien finns världens största vaccinfabrik som istället för att lägga alla klutarna till och samarbeta alla forskare och specialister tillsammans för att ta fram ett riktigt kickass vaccin så producerar man alla sorterna och tydligen även Astras. Sen glömmer man att beställa till sin egen befolkning så dom måste dumpa kroppar i Ganges på grund av alla som dör. Men här och i många delar av världen fantiserar vi om att öppna upp och tänker förmodligen i hemlighet att skicka dom vacciner vi inte vill ha ner till Afrika och andra fattiga ställen på klotet så vi kan tjäna tillbaka lite pengar ändå.

Vi är förmodligen närmare ett storskaligt krig än på väldigt länge och vaccinet används som det verkar som maktfaktor som en strategi att nå världs herravällde.

Politiker i alla länder snackar skit för att behålla eller nå maktpositioner men det är det som är politik ska man nog ha klart för sig.

Jag har aldrig ens i min vildaste fantasi trott att det skulle kunna bli så här och att det skulle övertrumfa all annat idiotiskt vi människor har ställt till med. Men tji fick jag och det är minst sagt tragiskt att man ska gå ur tiden med vetskap om att vi inte lärt oss nåt och att som längst kanske vi kom till 1800 talet när det gäller förstånd.

När det gäller olika vaccintyper så måste man ha i åtanke att AZ har en enorm fördel iom att det kan lagras och transporteras i kylskåpskyla. Pfizer/Moderna kräver ju speciallösningar med transport och lagring i -40 respektive -70 grader, något som är mycket svårt att åstadkomma i fattigare länder och regioner. Det är alltså ingen universallösning för hela världen.

Så ja AZ är verkligen kickass i sammnhanget. Jämfört med sjukdomen så är de allvarliga biverkningarna extremt ovanliga samtidigt som det går att transportera/distribuera över större delen av världen. Globalt sett är det definitivt en av de stora verktygen för att komma tillrätta med pandemin. Det är egentligen bara vi i den rikare delen av världen som har lyxen att kunna välja mRNA-vacciner.

Av Frispel
Skrivet av Pantsoff:

https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/i...

Här kan man läsa mer. Om vi tar tex Comirnaty (Pfizer) står det att det finns 10 460 rapporter. Men när man läser i dokumentet går det bara att läsa om 2608 handlagda rapporter, inklusive 180 döda. Det finns 1436 ej allvarliga rapporter och 1172 allvarliga rapporter. Då borde det finnas ca 8000 till rapporter som inte är med i denna lista.

Vaxzevria (Astra Zeneca) 20 563 rapporter, men bara 1041 står listade i dokumentet. Där är 91 ej allvarliga och 950 allvarliga. Alltså saknas ca 19500 rapporter i den sammanställnigen... Samma sak med moderna. Just med Astra Zeneca har vi alltså ca 5% handlagda rapporter där ca 90% var allvarliga...

Ser inte riktigt problemet här? Man skriver ju att:
"När många rapporter kommer in till oss samtidigt prioriteras handläggning av rapporter med okända misstänkta biverkningar. Det kan bidra till att okända misstänkta biverkningar i perioder utgör en större del av antalet handlagda rapporter än vad dessa motsvarar i inflödet.

För att kunna få en representativ helhetsbild av rapportläget bedömer vi det därför värdefullt att presentera både antalet registrerade och antalet handlagda rapporter. "

Alltså finns det tillgängligt både handlagda rapporter och icke handlagda rapporter. Vad är det för problem med det?

Sedan kan man ju konstatera att det faktum att man endast uppmärksammat ett fåtal av dessa handlagda rapporter tyder på att de allvarligare biverkningarna inte är påtagligt utanför vad man kan förvänta sig i normalbefolkning, oavsett vaccin eller inte. Att jämföra med de ovanliga blödningsrubbningarna som AZ verkar kunna orsaka. Där har man uppenbarligen konstaterat att detta ligger utanför det normala.

Skrivet av Pantsoff:

Det gick väldigt fort att få fram Vaccin till Sars-Cov2. Trots stora problem när Vaccin till Sars-Cov1 skulle tas fram. Stora problem i bla djurstudier. Där upptäcktes detta: https://en.wikipedia.org/wiki/Antibody-dependent_enhancement

Djuren som fått vaccinerna blev bra mycket sjukare och dog i stor utsträckning av Cytokinstormar när de blev utsatta för viruset. Detta var det många som tog upp ibörjan av den här Vaccineringshysterin. Men knappt någon har hört om det.

Det har diskuterats om att Placentan hos kvinnor har ett protein som är väldigt likt spikproteinet i Sars-Cov2 och att detta i sin tur kan leda till "molecular mimikry" där proteinerna är såpass lika varandra att immunförsvaret tar fel.

Jag tycker det finns alldeles för många frågetecken som bara viftas bort.

*Edit* Missade en vital del i texten.

Hade ADE varit ett påtagligt problem så hade det upptäckts i studefaserna. Generellt verkar det som att att de som trots vaccinering blir sjuka får mildare förlopp, alltså är ADE inget som man verkar behöva oroa sig för. Plus att man knappast hade kunnat fortsätta ens till fas-3 studier ifall man misstänkt att det var ett problem med dessa vacciner.

Angående att spike-proteinet skulle likna moderkakan så har man i så fall ett problem även vid infektion av viruset i sig. Immunförsvaret kommer att utsättas för och reagera mot dessa även vid en naturlig infektion. Man kan lugnt konstatera att enda sättet att få viruset under kontroll är flockimmunitet - antingen genom naturlig infektion eller via vaccin. Således kommer den övervägande majoriteten av världens befolkning att utsättas för dessa risker oavsett om man vaccinerar eller inte. Själv kan jag då tycka att man lika gärna kan vaccinera för att att slippa överbelasta sjukvården och samtidigt rädda en rejäl drös med liv.

Om det nu faktiskt skulle vara ett potentiellt problem och inte bara är något som antivaccinationsivrare försöker lägga fokus på för att stärka sin egen ståndpunkt, oavsett om det är ett riktigt eller påhittat/teoretiskt problem.

Av Frispel
Skrivet av jeppe109:

Skrämmande att man inte ens får uppmana folk att träna utomhus. Den här pandemin kommer få hemska konsekvenser utöver viruset i sig.

Hoppas verkligen att vi får vaccinerat majoriteten av befolkningen innan sommaren är över för det här har pågått länge nog. Hörde senast igår att hundratusentals människor riskerar att få allvarliga konsekvenser till följd av missade cancerundersökningar. Jag har inte letat efter mer information men det låter inte helt otroligt att väldigt många personer kommer att möta en tidigare död till följd av alla åtgärder vi infört.

Nä det här är en situation som är skit oavsett vad vi gör. Snacka om otacksamt jobb att försöka rädda så många som möjligt. Vad man än gör får det konsekvenser, konsekvenser som skördar folks liv. Svårt att vara positiv i dagens läge.

Blir ledsen när jag tänker på hur mycket osämja det skapar också. Man märker av det överallt och nu för tiden får vissa inte ens ha en åsikt utan att personen ska attackeras.
Känns som att vi är i olika tribes och är man inte med i triben så är man emot den och då ska man oskadliggöras.

Utan att ha satt mig in i just detta fallet så tänker jag mig att detta normalt är ett återkommande lopp som går av stapeln såhär års och att man bara "råkar" tipsa om att man kan springa just denna helgen. Inte alls att man på något sätt försöker kringgå lagen genom att inte uttryckligen skriva att det är ett lopp det handlar om...

Att hävda att det är en uppmaning att träna utomhus är kanske att glida en aning på sanningen?

Av Frispel
Skrivet av Pantsoff:

Visst vet ni att det bara är ca 10% av alla rapporter som är handlagda? Det finns om jag minns rätt 30 000 rapporter.
Det är de handlagda rapporterna som visas i biverkningsstatistiken.

Är du säker på det? Mig veterligen så finns alla inrapporterade biverkningar med, däremot så är det bara en liten del som de har hunnit gå igenom och titta på rent statistiskt mm för att se om det är en potentiell biverkning eller bara något som inträffat av en slump. Mycket av de saker som rapporteras in existerar i samhället även utan vaccin så man måste ju räkna bort den naturligt förekommande frekvensen innan man kan se om det kan vara något som faktiskt orsakats av vaccinet.

Sedan ska man också vara medveten om att de prioriterar de allvarliga rapporterna först. Så exempelvis blodproppar/stroke/dödsfall kommer att gås igenom först och i sista skedet tar man rapporter i stil med "lite ont vid injektionsstället". Om det är som du säger så skulle det i princip bara vara de allvarligare biverkningarna som finns med statistiken. Ont i axeln, lätt huvudvärk, lite feber mm skulle inte finnas med alls. Är det så att dessa inte finns med?

Av Frispel
Skrivet av sher!kan:

Gå in och läs statistiken på SCB finns dag för dag sen 1januari. Bara att läsa och inse fakta, så det är styrkt där igenom.
Har du statistik på att restriktionerna har minskat smittan? för vad jag kan se se så har dom ju inte det.
många mer öppna stater i USA har färre fall och dödlighet än stater med fler restriktioner. fantastiskt va?

Tycker inte ni det är fantastiskt att vi knappt har haft ett enda fall av vanlig influensa iår? kanske säger något om hur felrapporterat det är med dessa PCR tester, säsongsinfluensa fall har försvunnit in i corona statistik. Ett virus raderar inte ut ett annat.

Här blandar vi och ger lite i vad som som är fakta och inte fakta

Att det är underdödlighet just nu (vilket stämmer) innebär inte att sjukdomen är ofarlig eller ens att restriktionerna varit överdrivna. Angående skillnader mellan USAs stater så skiljer det mycket mellan både regionen och länder, trots liknande förhållningssätt. Man kan alltså inte dra några som helst slutsatser om vad som orsakar vad.

Däremot är det rimligt att utgå från att större social distansering gör det svårare för viruset att smitta. Desto färre det finns i ens närhet, desto färre kan jag smitta. Det är ett rätt okomplicerat och logiskt koncept. Samma sak med avstånd - det är mycket troligt att ju närmare man umgås, desto större risk att man smittar. Vilket också lär vara en starkt bidragande orsak till att man ser så få influensafall, det viruset är helt enkelt inte tillräckligt bra på att att smitta för att kunna föröka sig när folk håller avstånd och ser till att vara hemma om de har symptom. Om inte annat så skulle det märkas i setinel-programmen där man bl.a. håller koll på de vanliga influensorna. Det är alltså inte corona som nollar vanlig influensa, det är vår efterlevnad av covid-restriktionerna.

Av Frispel
Skrivet av MeSaber:

Det är mestadels smak jag fått höra tex att personen i fråga inte kan äta vissa saker längre pga det smakar sk*t.

Men ja personen har även sagt lukten är sämre, spekulativt såklart då det inte går att bekräfta.

Poängen var att det låter som en effekt av covid-infektion, inte en effekt av vaccin. Om jag får spekulera lite fritt så tänker jag mig att dessa personer blev infekterade med covid innan/medans/straxt efter dom blev vaccinerade och att det var infektionen som gjorde att de tappade smak- och luktsinne.

Jag har i alla fall inte hört några rapporter om att vaccinet skulle ge denna typ av bieffekter, samtidigt är det fullt rimligt att ett antal personer faktiskt råkar ut för en infektion i närtid kring vaccinationen vilket då kan ge denna typ av effekter.

Av Frispel

Och det där säger absolut ingenting om man inte samtidigt tar med hur många som fått de olika vaccinen. Är det så att det är 1000 personer som fått Moderna så är det en väldigt hög grad av inrapporterade potentiella biverkningar...och tvärt om. Är det 100 miljoner som fått Pfeizer så är det extremt låga mängder inrapporterade potentiella biverkningar. Man skulle behöva bryta ner det till antal inrapporterade biverkningar per 100 000 vaccinerade eller så om man ö.h.t. ska kunna jämföra de siffrorna. Men inte ens då kan man dra några slutsatser. Du måste även ta hänsyn till vilka som fått vaccinen - skiljer det sig i demografi? Var det många äldre som fick ett av vaccinet? Var det extra många vårdpersonal som fick något av dom? Det finns många faktorer som påverkar dels hur många som upplever biverkningar och dels hur benägna dessa är att rapportera in dessa potentiella biverkningar.

Av Frispel
Skrivet av MeSaber:

@Baner85 - Känner några som tog AZ och de har efter månader inte fått tillbaka lukt-/smaksinne än.

Pfizer är väl den som har minst negativt skrivet om sig än så länge.

Skrivet av Forsgren:

Eftersom att tappa smak och lukt är en av biverkningarna av att just få viruset så är det kanske möjligt att de hade tappat det även utan vaccin (dvs att de istället blir smittad och tappar det). Men med tanke på hur vaccin fungerar så ser jag inte det som en omöjlighet. Visserligen bara breda spekulationer 😁

Att tappa lukt- och smaksinnet låter mer som en effekt av att man har covid snarare än något man får av vaccinet, har faktiskt inte hört talas om det som en biverkning av vaccinet tidigare alls. För mig låter det i så fall troligare att det faktiskt haft covid i samband med att de blev vaccinerade. Eller finns det några rapporter om just tappat luktsinne som biverkning av vaccinet?

Av Frispel
Skrivet av Forzo:

https://www.clasohlson.com/se/Gipskrok-Hercules/p/Pr314620000
Sjukt smidiga och lämnar bara ett minimalt hål efter sig.
Väger tavlan mer än 25 kg skulle jag använt Molly eller träskruv i regel.

Skrivet av zyberzero:

This! Dom är skitbra. Hålet de lämnar är verkligen litet, jag behövde inte spackla igen efter att använt dessa när jag bodde i hyresrätt.

+1 På dessa. Superenkla att sätta upp (behövs inga verktyg alls), väldigt stabila och tål hög vikt (25kg enligt tillverkaren) samt lämnar ett minimalt hål på någon mm efter sig. Oslagbar kombination av egenskaper när man ska sätta upp saker i en gipsvägg.

Av Frispel
Skrivet av Söderbäck:

Ahaaa! Så det kanske går att sätta två trådfribrytare till ett uttag även utan en gateway!
Ja jag får rota med det här tillsammans med Ikea tror jag för att se vad som är möjligt att göra.

Zigbee får jag läsa in lite på vad det är. Tanken är att hålla projektet ganska enkelt. En trappkoppling får jag till med två sladdar och två brytare kring hundralappen antagligen. Men ja... sladdar ugh. I dont want it.
Lägger hellre 300 på en enkel snygg lösning. Men kanske inte 600 hehe.
Hur som haver - ska kolla vad zigbee erbjuder för framtiden. Intresset är svalt att förkovra mig i smartutbudet - men man kanske blir såld

Jaha! Bra tips!
Ja jag har ingen aning om möjligheterna här. Det står liksom inte på köpsidan för nexaknappen hur trappkontaktstödet ser ut ;). Hur man synkar två knappar till ett uttag exempelvis. Kanske är det standardfunktion för alla märken?
Därför är jag lite vilse här nu när jag tittar på att lösa det här med "smarta" prylar första gången.

Har ett par nexabrytare med dimmerfunktion hemma, men bara en sändare till varje brytare. Men jag har för mig att man kan para ihop flera sändare till varje brytare. Sändaren behöver veta vilken kod brytaren har, men brytaren bryr sig inte om vilken sändare som skickar signalen. Man kan alltså styra samma brytare med flera olika sändare. Ska även gå att para en sändare till flera brytare så man kan styra flera uttag med en kontakt, så det finns en uppsjö av olika kopplingsmöjligheter.

I alla fall är det så jag uppfattat det

Av Frispel
Skrivet av Söderbäck:

Jag har ingen aning om hur man navigerar kring utbudet på den här fronten så här behöver jag nog lite hjälp kring utbudet.

Tanken är väl ganska simpel. Styra en ljusslinga i sovrummet så att båda sidor av sängen kan nå on/off.
Helst då med små brytare också. Fullstora väggbrytare känns väldigt stora och klumpiga vid sängen.

Jag kollade lite på IKEAs trådlöst uttag + två brytare.
Men förstår jag det rätt där så behövs även deras gateway för IoT om man vill ha mer än en brytare till samma smarta vägguttag eller lampa - right?
Det blir lite för många prylar - och för mycket pengar för att få till delad styrning för att tända/släcka en ensam lampslinga.
I så fall kan jag likväl bygga en egen trappkontaktslösning med sladd. Men det hoppas jag såklart fuska mig runt med trådlöst ;).

Så ja - finns det nå enkla och bra väggkontakter som tar trådlös inpud med trappbrytarmöjlighet och där brytarna inte är enorma?

Bör väl gå att lösa med valfritt fjärruttag, typ nexa? Som brytare kanske något i stil med detta fungera?

https://www.kjell.com/se/varumarken/nexa/smarta-hem/fjarrkont...

Av Frispel

Läste just i nyhetsflödet om corona på DN att Lettland ska ha drop-in vaccinering med Astra Zenecas vaccin nu i helgen. Dvs vem som helst kan komma och ställa sig i kö, men det enda som erbjuds är AZ. Faktiskt lite intressant förhållningssätt, de som vill bli vaccinerade tidigare kan komma förbi turlistorna, men man får då själv värdera riskerna för eventuella biverkningar.

Kan tycka att det är en hyffsat vettig kompromiss - de som tycker att AZ verkar läskigt kan låta bli samtidigt som de som tycker riskerna verkar överdrivna kan själv välja att då bli vaccinerad tidigare samtidigt som man snabbare når en fullvaccinerad befolkning.

Vad tänker ni andra om denna typ av tillvägagångssätt?

Inlägget gjordes 18:22 idag:
https://www.dn.se/sverige/det-nya-coronaviruset-folj-utveckli...

Av Frispel
Skrivet av THB:

Av det jag läst mig till så är det vaccinet som har lägst antal bieffekter, både allvarliga samt mindre allvarliga.

Fakta.

Läst var då? Finns det en öppen tillgänglig databas över inrapporterade misstänkta biverkningar när det gäller Sputnik V? Och är inrapporteringsfrekvensen likvärdig med exempelvis den europeiska databasen över misstänkta biverkningar?

Är klart nyfiken över att se vad Sputnik V har för inrapporterade misstänkta biverkningar, men har helt enkelt utgått från att denna data inte finns tillgänglig. Kan du länka till var man kan hitta detta?

Av Frispel

Har tre uppgradering som verkligen märkts:

Första var ett soundblaster 2 - innan dess kom ljudet endast via pc-högtalaren, men plötsligt kunde man få midiljud i flera kanaler i vettiga högtalare! Helt otroligt skillnad när man spelade lemmings . För dom som inte upplevt pc-spel utan ljudkort så kanske det är svårt att sätta sig in i, men upplevelsen förändrades totalt!

Sedan var det första gången man startade ett spel med voodoo kort...en helt otrolig skillnad i grafikkvalitet!

Sist men inte minst är precis som många andra en ssd. Plötsligt startade datorn snabbt och man kunde multitaska utan att hårddisken började tugga och sega ner allt.

Av Frispel
Skrivet av KAN1N:

Köp RT-AX82U men vänta några dagar för den går på kampanj typ hela tiden och verkar gå att hitta för under 2000 då.

Fast då är vi uppe på en bra bit över 1000:-

Jag tänker mig att det måste finnas funktionella routrar även för 1000:- eller mindre? RT-AX82U är säkert en alldeles utmärkt router, men det känns som lite overkill för mina behov.

Av Frispel
Skrivet av KAN1N:

Jag skulle börja med din TG799VAC XTREAM om du ändå fått den gratis. Hårdvaran är bättre i den än RT-AC66U. Den bör räcka till 250/250 utan problem. Testa och är du inte nöjd så återkom igen.

Jo, men jag "lånar" den av Telia så den kommer att åka tillbaka när jag säger upp mitt nuvarande abonnemang. Plus att det i förlängningen nog är bra om jag själv kan se till att uppdatera firmware mm, misstänker att Telia låser sina routrar och att eventuella uppdateringar sker via dom. Något dom knappast kommer att göra när jag använder en annan nätleverantör. Att Telais router räcker till 250/250 kan jag dock intyga, det är vad den används till nu

Av Frispel

Ska flytta inom några månader och kommer då behöva införskaffa en ny router. Sitter för tillfället med den router som Telia tillhandahåller, dvs en Technicolor TG799VAC XTREAM. Har inte upplevt denna som begränsande på något sätt och prioriterar stabilitet framför fartmonster. Vad finns det att välja på för under tusenlappen? Har sneglat lite på Asus RT-AC66U B1, eller finns det vettigare alternativ? Har massa trevliga minnen från förr med en Linksys WRT54GL, men den hänger ju inte riktigt med i dagens hastigheter

Kan ju tillägga att den kommer att användas med 250/250Mbit och åtminstone en dator kommer att kopplas via LAN.

Av Frispel
Skrivet av Hurtigbullen:

Jag tycker nog du är lite fel ute, att separera "smitta andra" från "bli smittad" går helt enkelt inte. Vi vet att AZ vaccinet skyddar till 75%-85% mot infektion (dvs att bli smittad) och till snudd på 100% mot allvarlig sjukdom. Vi vet också att om man inte blir infekterad så sprider man inte heller sjukdomen (annat än möjligen passivt).

Vi har även indikationer från Israel på att Pfizers vaccin skyddar mot infektion, även om den kliniska fas 3 studien inte svarade på den frågan.

Risken att någon vaccinerad smittar är nog mest om de personer där vaccinet inte fungerat blir smittade och sen är oförsiktiga och smittar andra. Mao ska man följa rekommendationerna; känner man sig sjuk så ska man undvika att träffa folk även om man är vaccinerad. Vilket för övrigt nog hör till vanligt hyfs även utan en pandemi.

Sen är det nog så att man som vaccinerad kan utsättas för en så stor dos virus att man blir infekterad trots en fungerande vaccination, men jag tror att det är mer sällsynt.

Vet vi att det skyddar så pass bra mot infektion? De siffror jag sett rör endast sjukdom och inte infektion. Men det faktum att jag inte sett dom innebär såklart inte att de inte existerar

Av Frispel
Skrivet av Pamudas:

En betydligt större vattentank, aktiv moppning och möjlighet att höja moppen då den går över mattor.

Detta är något som jag verkligen saknar i våran S5 Max. Jag tänkte att moppningen bara "pausades" vid de moppningsfria zonerna som man kan placera ut, men istället blir det som en vägg som roboten vägrar åka in i. Då vi har en rumsmatta i vardagsrummet och en längre/större matta i hallen så skulle det alltså blockera av 2/3 av lägenheten.. vi kan alltså inte köra moppningen utan att behöva plocka undan mattorna precis som om vi skulle moppa "manuellt"

Kanske blir ett byte om tomten är snäll i år

Går att ta sig runt genom att markera mattor som egna rum/zoner, sedan kör man rumsstädning de gånger man vill våttorka. Iofs så får man starta två olika körningar för att klara av hela rummet (en för zoner med våttorkning och för zoner utan våttorkning) men det är ändå hyfsat smidigt.

Edit: Kanske missförstod hur s5 max hanterar moppzoner, har en vanlig s5 och hanterar moppzoner på det sätt jag beskriver här ovanför

Av Frispel
Skrivet av cyklonen:

Men det är inte så enkelt om man börjar titta på vilka det är som får blodproppar "dagligen". Hur ser den gruppen ut i förhållande till gruppen med misstänkt vaccinrelaterade biverkningar i form av proppar? Om det handlar om personer under 50 år, t ex, ja då får man kolla på hur många under 50 år som förväntas få en blodpropp varje dag. Om man även tar med sjukdomshistorik, riskfaktorer och annat, så försvinner förmodligen de allra flesta av de där 24 per dag. Kvar är kanske en mycket mindre skara, kanske bara nån per månad, när likvärdiga grupper jämförs. Obs, här vet jag ju inte hur de misstänkt drabbade fördelar sig åldersmässigt och riskfaktorsmässigt, utan jag vill bara belysa att det är direkt felaktigt att jämföra dessa grupper med befolkningen som helhet. Det kan inte vara helt rätt och det är sannolikt rejält fel.

Absolut!

Poängen är att om man pratar om att X antal personer fått blodproppar så bör man samtidigt vara medveten om hur frekvent det inträffar i befolkningen i stort. Läser man bara rubriker/artiklar om att det är 17 personer som fått blodproppar så säger det i sig inget mer än det jag skrev. Mer än att folk uppfattar det som hotfullt och skrämmande då man inte har någon referens.

Och precis som du säger så är det mycket troligare att det rör sig om faktiska biverkningar om dessa 17 personer i yngre ålder än om det rör sig om 70+. Men när det gäller ålder har jag om jag inte missminner mig bara läst om ett fall där man rapporterat ålder. Då gällde det en norsk kvinna runt 30.

Men med tanke på att man vaccinerat gamla först så tycker jag att det rent generellt är förvånande att det inte rapporterats in fler dödsfall eller andra allvarliga tillstånd som potentiella biverkningar. Rimligen så bör det inträffa en hel del saker i närtid till vaccineringen när det rör sig om 17(?) miljoner människor som vaccinerats i EU.