Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av muki91:

Produkt: Crucial SSD och M.2 diskar runt 30%
Länk: https://www.amazon.de/deal/473a6e1a&showVariations=true/ref=a...
Kategori: Lagring
Prisjakt:
Pris: från €25 till €250

Ofta verkar det gå att byta ut .de till .se på de enskilda produkterna, då får man ett pris i svenska kronor som stämmer rätt väl med vad det kostar med svensk moms mm men utan växlingsavgift.

Av Frispel
Skrivet av Meantek:

Produkt: Kamasa Hylsnyckelsats 138 delar
Länk: https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/handverktyg/...
Kategori: Övrigt
Prisjakt:
Pris: 1799 kr

Kräver Jula Club-medlemskap, men en jävligt bra verktygssats. Har en komplett 3/8"-sats inklusive kråkfötter, de flesta inklusive tidigare länkade Bahcoset har bara 1/4" och 1/2", det senare är för stort för att meka något med, mest användbart för typ hjulskifte på bil och andra större, lättåtkomliga jobb.

Apropå Jula så brukar de ha Black Friday erbjudanden där man säljer Bahco, Stanley och något mer märke med 30%-50% rabatt. Kan vara värt att hålla ett öga på om man är ute efter verktyg.

Av Frispel
Skrivet av ZyntaX:

Jag åkte tunnelbana både igår och idag. Knökfulla vagnar.
Det är alltså ok att smitta och smittas på tunnelbanan men inte i en biosalong eller i restaurang/krog.
Man får inte umgås i grupp mer än 8 personer, om man inte åker kollektivtrafik då förstås. För där är det ju ok.
Så trött på menlösa begränsningar. Stäng ned landet fullständigt eller öppna upp fullständigt. Det här är ju bara löjligt.

Tanken är nog att om man sitter på en restaurang så sitter man med samma människor under längre tid och pratar och umgås. Något som lär öka risken för smittspridning. Sitter du på en tunnelbana så sitter du inte speciellt länge med samma människor samt att det inte pratas speciellt mycket. Vad jag läst så verkar det som att kollektivtrafik inte är någon större källa till smittspridning. Vet dock inte hur pass säker man är på detta.

Skrivet av Shudnawz:

Brasilien fick tydligen testa det, och avbröt när nån fick nån tråkig reaktion vad jag minns.
Fast nu har de visst börjat igen:
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-54908537

Var det inte någon som begick självmord? Och/eller befann sig i placebogruppen? Har läst om det, men minns inte vad som var påtaglig information och vad som var rykten.

Av Frispel
Skrivet av Johan.ka:

För mig gick det absolut inte att prismatcha och för att returnera skulle de ha 150 kr.

Från komplett? De har väl fria returer?

Edit: Såg just att det nog gällde elgiganten...om man har möjlighet så är det ju alltid gratis om man tar sig förbi en butik

Av Frispel
Skrivet av TuHack:

Liten varning gällande "Frustrationsfri förpackning". Kan vara begagnat om man ska tro omdömen.

Gissningsvis så är det OEM snarare än retail. Sedan är det såklart fullt möjligt att det är returnerade produkter, men för mig spelar det ingen roll när det gäller en lagringsdisk. Funkar den inte så är det bara att reklamera.

Av Frispel
Skrivet av HenrikN:
Skrivet av reflux:

Och jag som som tyckte att det var ett klipp när jag köpte den för 1843:- för ett par dagar sen
Sjukt bra pris.

Håller med! Lurade på en 2GB SSD för under 1500 och detta blir ju alldeles utmärkt

Av Frispel

Produkt: BenQ EX2780Q 144Hz IPS 2560 x 1440
Länk: https://www.proshop.se/Bildskaerm/BenQ-Bildskaerm-EX2780Q-144...
Kategori: Skärmar
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5189143
Pris: 4290kr

Av Frispel
Skrivet av Frispel:

Produkt: Asus 27" skärm ProArt PA278QV
Länk: https://www.komplett.se/product/1164956/datorutrustning/bilds...
Kategori: Skärmar
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5371529
Pris: 3495kr

Citerar mig själv för en kommentar här - detta ska vara en vettig skärm för de som inte har spel som huvudfokus, har fått bra betyg på exempelvis rtings:

https://www.rtings.com/monitor/reviews/asus/proart-display-pa...

Har beställt en själv som en allroundskärm, ifall det dyker upp något bättre så kan man ju allt returnera utan kostnad till komplett.

Av Frispel

Produkt: Asus 27" skärm ProArt PA278QV
Länk: https://www.komplett.se/product/1164956/datorutrustning/bilds...
Kategori: Skärmar
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5371529
Pris: 3495kr

Av Frispel
Skrivet av Smileduck:

Funderar på att beställa https://www.amazon.se/gp/product/B07MBQPQ62/ref=ppx_yo_dt_b_a... men jag funderar över returfrakt om det är så man skulle ångra sig, försöker läsa på hemsidan vad som gäller men hittar inget tydligt.

Någon som vet hur Amazon hanterar returer?

Skrivet av crypot:

Du får betala retur om det inte gäller garanti.

Har för mig att returer är gratis så länge det är amazon som är säljare. Då står det "Fraktas från och säljs av Amazon." under knappen där man lägger prylen i varukorgen.

Om någon vet att jag har fel så får ni gärna rätta mig

Av Frispel
Skrivet av Chris_Kadaver:

Green Weekend hos webbhallen. "Vårens största rea". Våren kom snabbt i år?!

Japp, inte bara julen som kommer tidigare och tidigare, nu börjar man även med våren innan julen är klar!

Av Frispel
Skrivet av omdull:

det var inte mycket att hurra för

Näe, själv är jag på jakt efter en någorlunda kvalitativ skärm till vettigt pris. Dom hade en LG 27", men jag tänker mig att den modellen borde kunna gå ner till 4000:- i alla fall

Av Frispel

Angående netonnet så pågår nedräkningen här:

https://www.netonnet.se/art/justnu/black-friday

Startar om 4 minuter

Av Frispel

Nu sparkade CDON igång sin rea också. Orkar inte leta fynd själv såhär dags, men någon annan kanske är intresserad

Av Frispel
Skrivet av Jaxione:

Brukarfölja antal intensivvårdsfall och det känns som att det kanske klingat av lite även om det är svårt att säga säkert. Så om folk bara håller sig till de almänna råden och restriktionerna så tror jag att det kommer en vändning snart.

Det är väl lite det som allt kokar ner till - de rekommendationer som finns räcker troligen...så länge folk följer dom. Om rekommendationerna inte följs så krävs det kraftigare och mer tvingande åtgärder för att få tillräckligt många att ta detta på allvar. Förhoppningsvis så har den senaste tidens höjning av tonläget fått folk att börja fundera lite extra på vad man bör inte och bör göra.

Av Frispel
Skrivet av Taskman:

Håller helt med dig. De sparkar på en bransch som ligger ned medans ställen som MOS (Mall of Scandinavia) håller öppet och har tusentals människor inne och få in/utgångar och folk möts extremt nära. T.om. arenan bredvis har fler in/utgångar och kan hantera ett par tusen bättre. Eller Gekås/Ikea för den delen där jag antar man inte har max 50 per samtidigt per varuhus, vilket hade varit lämpligt.

Brorsan är i restaurangbranschen har haft 2 jobb mer eller mindre klara men inte kunnat få den p.g.a. nya restriktioner regeringen gjort. Många ställen vågar inte anställa p.g.a. restriktioner väntar bara på deras svar eftersom det är max 8 per bord/sällskap på ställen med underhållning max 50 pers även om det i teorin finns plats för 800.

Sen att man i tunnelbanan är över 100 pers per vagn, har regeringen inget problem med alls eller att man på en buss sitter över 30 pers. Hade samma restriktioner varit där hade t.ex. en SL buss fått vara max 3-5 pers på och kanske 20-30 max per tunnelbanevagn. Men det går ju in ha det så, så vi sparkar så branschen där folk redan ligger ner och blöder eftersom den största smittan sker just där enligt dem.

Edit: Det bästa är nog detta; ett event bakom stängda dörrar får vara max 50 pers. Så om sällskapet är 50 inklusive personal är det OK tills man ska servera mat. Då måste 42 av dem gå ut eftersom de får max vara 8 i sällskapet.

Det är nog inte krångligare än att man använder det utrymme som existerande lagar ger för att styra hur folk möts. De verksamheter som kräver tillstånd går att styra via dessa tillstånd, verksamheter som inte kräver tillstånd kan man inte kontrollera utan att ändra lagar.

Angående restaurang kontra butiker så lär ju även exponeringstiden vara en faktor. Du kommer troligen att vara på samma ställe under en längre tid i en restaurang än i en butik. Har du då någon som är smittsam i din närhet så exponeras du över längre tid. Möter du någon som är smittsam inne på IKEA så är du troligen inte exponerad under tillnärmelsevis lika lång tid.

Och ja, det blir yxigt med dessa regleringar för verksamheter, samtidigt går det inte att styra ner på detaljnivå. Samma sak me oss privatpersoner, det rekommendationer som finns är inte perfekta, exakta och styr allt i minsta detalj. De är grova, enkla och okomplicerade för att man ska kunna hålla koll på vad som gäller. Det finns massa tillfällen där rekommendationerna är onödigt inskränkande, men om man skulle göra detaljregler så skulle en stor del missförstå och blanda ihop saker och ytterligare en del skulle strunta i dom för det blir för krångligt.

Men hur tycker du man borde göra? Anser du att de nya regleringarna om alkoholförsäljning inte kommer att ha någon effekt? Eller att exempelvis IKEA borde regleras hårdare då det sker mycket smittspridning där? Vad borde man göra annorlunda och varför? Och vilka konsekvenser skulle det kunna tänkas ha?

Av Frispel
Skrivet av ronnylov:

Ja som att alkohol sprider covid-19 och då enbart efter klockan 22...

Och smittan stannar exakt vi armlängds avstånd...

Det är väl rätt uppenbart att man anser att folk inte följer rekommendationerna när de blir påverkade, något man uppenbarligen tänker sig sker efter kl 22. Själv tycker jag inte att det verkar helt orimligt - då hinner man utan problem äta middag och dricka alkohol till det, men stoppar det när folk går över till att fortsätta dricka och bli mer påtagligt påverkade. Samtidigt brukar ljudnivån ofta går upp vilket i sig lär öka risken för smittspridning då högre tal rimligen bidrar till att man sprider mer virus om man är smittsam.

Skrivet av MinscS2:

Tycker att det är en extremt dum idé att förbjuda alkoholförsäljning efter 22, och då är jag en person som i princip aldrig är ute och dricker. Detta luktar mest signalpolitik, något som regeringen lyckats undvika fram tills nu;

- Privata fester är en betydligt större smitthärd än barer och krogar. Vad kommer hända med dessa nu när i praktiken allt kvällsuteliv försvinner? De kommer öka i antal och längd.
- De flesta krogar och barer är rätt bra på att förhålla sig till FHMs rekommendationer och de är redan under lupp, medans inte en jävel bryr sig om någon flåsar dig i nacken på kollektivtrafiken eller i matbutiken (eller på systemet, som kommer få ett betydligt större kundflöde nu.)
- Detta slår hårt mot en branch som redan är på knäna, och antagligen helt i onödan. Vi kommer inte se en minskad sprittsmidning utöver felmarginalen, men vi kommer se en massiv våg av nya konkurser i denna restriktionens spår. Jag känner flera resturangägare som hävdat att de enbart överlevde våren pga. sin alkoholförsäljning på (helg)kvällarna.

TLDR: Detta kommer slå hårt mot ekonomin och leda till konkurser samtidigt som det finns en reell risk att smittspridningen kommer öka.

Skrivet av Olegh:

Det här är ju temat för de flesta Corona-åtgärderna. Anlägger du ett visst perspektiv kisar med ögonen och begagnar "rätt data" så ser det ut som att den här åtgärden måste ju göra mer nytta än skada... I själva verket? mjääääe. Fan vet

Det här blir ju lätt avdelningen för killgissningar. jag kan tänka mig att det är mer komplicerat än så. Kan ju själv bidra med lite killgissningar åt andra hållet

Jag tänker mig att det på en bar (efter kl 10) när folk börjar bli lite mer påtagligt påverkade och mindre omdömesgilla så riskerar man att folk sprider smitta mellan grupper. Går man istället hem och festar så gör man det nog oftast med ett mindre sällskap där man redan känner/känner till varandra, vilket då gör att spridningen håller sig inom en begränsad grupp och det blir betydligt mycket lättare att smittspåra.

Är det större fester hemma så lär de inträffa oavsett om man får vara på krogen eller inte.

Det lär finnas betydligt mycket fler argument åt båda håll, men det är ju alltid intressant fundera på aspekter från flera olika håll

Av Frispel
Skrivet av twit:

Fluor är det nog ni vill ha, inte mjöl.

Är det inte allmänt känt att alla tandläkare bakar surdegsbröd på fritiden? Bästa sättet att hålla tänderna friska!

...snacka om att man är van vid att rättstavningen reagerar och plockar den typen av missar, tog ett tag innan jag såg vad som var fel även efter ditt inlägg

Av Frispel
Skrivet av Lofen:

Vad vi vet är att Pfizer hävdar ca 90% effektivt efter dos 2, exakt hur dom menar vet jag inte men jag har bara hört talas om några tiotal återinfekterade bland total miljoner bekräftat sjuka... Vilket låter som det bästa skyddet hittills? 90% effektivt eller några tiotal fall på tiotals miljoner sjuka?

Jag gissar att man har två grupper, en som får vaccinet och en som får placebo. Sedan jämför man hur många i respektive grupp som smittats och blivit sjuka ute i samhället och kan då se att det för varje person som smittades i vaccingruppen så är det 10 personer som smittats i placebogruppen.

Nackdelen med "naturlig" immunitet av att faktiskt vara sjuk är ju det finns en hel del rejält jobbiga biverkningar med det. Allt från långvarigt bortfall av lukt och smak till att man faktiskt dör. Vaccin brukar generellt inte ha den typen av biverkningar.

Av Frispel
Skrivet av m4gnify:

Har samma tillverkare flera olika produkter inom samma område så blir ju chansen att du väljer deras produkt större.
"Rekommenderas" är nog bara bullshit. Det går väl lika bra att någon enstaka tandläkare en gång sagt "visst den är väl ok" så kan dom skriva så. Garanterat köpt också.

Tror att kravet är att den innehåller en viss mängd flour...