Inlägg

Inlägg som wereaz har skrivit i forumet
Av wereaz
Skrivet av Ozzed:

Skyddar sig vid sex gör man för att det finns en bevisad risk för att få könssjukdomar annars. Vaccinerar sig gör man för att det finns en bevisad risk för att man kan få diverse olika sjukdomar (och smitta andra) annars.

Syndafloden skrevs in i bibeln för att någon tyckte att Gilgamesheposet var en kraftfull historia de kunde sno och applicera på sin egen förtryckarapparat.

Men visst. om google etc blir "övertaget" av hackare så förtjänar jag såklart att min data blir stulen eftersom jag inte vidtagit alla paranoida konspirationsteoriåtgärder som vissa gör... Men med det resonemanget så borde ju alla bära hjälm jämt, eftersom det minskar risken för allehanda skador. Men skulle de flesta säga att det är värt att gå runt med hjälm för jämnan bara för att det är säkrare mot teoretiska tillbud? Nej.

Hade du varit anställd hos mig hade du avskedats direkt.

Av wereaz
Skrivet av 13ers3rk:

Det är så det blir när företaget inte tar i höjd för dess säkerhet eller dumma arbetare kringgår skydden och sabbar hela infrastrukturen.

Skickades från m.sweclockers.com

Hur vet du att det var dumma användare som sabbade infrastrukturen? Är du en sådan dum människa som drar förhastade slutsatser?

Organisationer måste ta hänsyn till dumma användare, förbannade användare eller externa partners som lagrar lösenord i klartext. Eftersom man inte kan skydda sig mot detta, måste man ta höjd även för detta. Något sådant blir dyrare, men exempelvis Maersk kunde ta in order via pappersformulär när IT-systemen låg nere. Eftersom andra delar av förädlingskedjan var låst till IT stoppade hela organisationen ändå.

Det hjälper således inte att en del av organisationen klarar av sina processer om det någonstans i en given förädlingskedja finns ett teknologiskt oöverstigligt hinder på kort sikt. I detta fall att terminalerna inte kunde utföra sitt arbete. Det hjälpte inte att man kunde ta in order, eftersom man inte kunde leverera.

Innan IT-attacken var förädlingskedjan teoretiskt

100 % -- 100 % -- 90 % -- 100%

Efter IT-attacken

100 % -- 100 % -- 0 % --100 %

Kan man inte ta sig förbi nollan är det kört. Annorlunda uttryckt, man har flaskhalsen-Arne.

Av wereaz
Skrivet av Ozzed:

Det här blir bara flummigare och flummigare.

Som jag sa så handlar det för mig om att eventuella konsekvenser av att leva "oskyddat" helt enkelt inte väger upp mot det som krävs för att skydda sig.

Med bränna ner huset syftar jag såklart på att man där har de flesta spåren av sin existens.

Och vad då "till och med bibeln"... Jaha?

Jag tar det sista först. Redan då hade människor observerat riskerna med att inte förbereda sig att man till och med skrev in historien om syndafloden i sina heliga texter. Varför vaccinerar man sig, har skyddat sex och så vidare? Det är blott en fråga om i hur stor utsträckning man vill skydda sig och i vilket syfte.

De som lever på att samla in andras information vill såklart ha så många användare i sitt hägn som möjligt.

Resten förtydligade du i detta inlägg.

Ha en bra dag.

Av wereaz
Skrivet av Pelegrino:

jobbar på ett av de drabbade företagen. 10 dagar senare och vi har fortfarande inte fått igång vår infrastruktur. Helt jäkla kaos. Nämnvärt kan vara att vi servar över 200 länder i världen och det har drabbat alla delar av företaget...

Man skall inte lägga alla ägg i samma korg, även om det innebär redundans.
Tänk när den stora solstormen kraschar datorer runt om världen om de inte fått adekvat Faraday-skydd. Jag tror inte laptops plastskal är att jämställa med stationära datorers plåtchassin.

Slås oljepumpar, raffinaderier och annan infrastruktur ut i en sådan situation sitter hela världsbefolkningen med snoppen i taggtråden inom en månad.

Av wereaz
Skrivet av Ozzed:

För mig känns det ungefär lika meningslöst som att gå och vänta på en Alieninvasion, bara så du förstår hur avlägsewt det känns.

Om jag var nervös för att storföretagen skulle tas över av hackare så skulle jag alls inte använda någon utrustning som kan koppla upp sig mot internet. Man behöver ju inte ens ha ett konto för att bli spårad utan det räcker att man är inne på en sida som har en "social"-knapp så är man "fast". Hur kul är det? Hur många sidor kan du besöka om du ska undvika allt med "gilla och dela"-knappar? Det blir ju fruktansvärt torftigt.

Hade jag kännt så så hade jag stängt av datorn, dragit ur sladden, sagt upp elräkningen, brännt ner huset, köpt en jävla massa ravioli och grävt ner mig under en stor sten på en ännu vid fläck på kartan, typ. Det går ju inte. Man är inte skyddat någonstans om man tror att de stora bolagen eller att de kan bli hackade är ett hot. Man kan inte leva ett normalt liv... Såtillvida man inte ljuger för sig själv och intalar sig att diverse åtgärder man vidtar skulle vara tillräckligt för att undkomma "hotet", vilket tyvärr också är vad många verkar göra.

Ett alldeles för förenklat resonemang från din sida.

Det är svårt att undvika att vara uppkopplad eftersom mamma staten med lagstiftning tvingar övergång till IT. Ärenden skall skötas på nätet även om du vill göra det via papper.

Att man skulle bränna ner huset när man vill skydda sitt hus är så dumt att det är pinsamt. Men den som gör det lever ett normalt liv utifrån sin synvinkel. När väl katastrofen kommer är det bara de som klarar sig.

Till och med bibeln säger att de som inte förbereder sig förtjänar att dö.

Av wereaz
Skrivet av Bloodstainer:

Alltså... du har inte fel. Men det här typen av argument är av samma typ som "Tänk om en terrorgrupp fick ALLA vapen i världen?"

Den typen av argument används i USA:s antitrust-lagstiftning och EU:s konkurrenslagstiftning. Ingen får bli för stor, för man vet hur det gick på rövarbaronernas tid.

På samma gång slåss politikerna om att själva få skapa en total världsordning med en världsregering och en lag. Man är rädd för företagens totala monopol men inte sitt eget.

Av wereaz
Skrivet av Paddanx:

Tror inte direkt jag skulle vilja kalla den "ny", men okej. Att de får "mer sökningar nu" är nog mer pga Windows 10 söker på bing även om du så söker på anteckningar eller skrivare i din dator... tro tusan den inte då "får mer sökningar".

Sökmotorer som DuckDuckGo är typ samma ålder (2008), med betydligt mindre resurser bakom sig... och till skillnad från Bing, hittar den faktiskt saker och till skillnad från google och bing... utan att spåra dig

Tror du på det själv?

Bing har i vissa fall mer relevanta svar än ankan. I de flesta fall till och med.
Att man inte skulle spåra dig, hur vet du det? Sitter du med SSH in i deras huvudserver? I annat fall fantiserar du bara något du hört någon säga och tagit det för sanning. Tomten och Elvis lever.

Av wereaz
Skrivet av Storage Jar:

Polisen gör väl knappast husrannsakan för misstanke om "olaga TV-innehav"?

Olaga TV-innehav är högt prioriterat inom den svenska poliskåren.

För det första går det emot statens inkomstmöjligheter och det är väldigt allvarligt. Hur annars skall statens aktörer få leka med andras pengar?
För det andra är det väldigt enkelt att styrka brott genom ett hembesök.
För det tredje är gärningsmannen oftast fredlig vilket håller nere sjukförsäkringskostnaderna på myndigheten (finansministern blir glad)
För det fjärde är det ett bra sätt för höga chefer att visa att de är produktiva och har hög uppklarningsgrad inom vissa brottstyper.

Slutligen och det är det viktigaste. Privata hemsmygare får känna sig som viktiga agenter vilket håller samman samhället väldigt fint.

Av wereaz

@Shudnawz:
Pactum turpe

Av wereaz

Bara att stämma skiten ur dem om de använder någon av våra icke vinnande idéer i framtiden. Bevisen har ni väl kvar?

Av wereaz
Skrivet av getenralf:

Tänkte köra backslick à la sturep och en Mac för 30k då nej men skämt åsido så absolut hade en dator för 3k räckt men tro det eller ej men är faktiskt lite av en nördig ekonom(de finns ja) så vill ja lite trevliga grejer att roa mig med under tiden om jag får för mig att spela lite. Sen tenderar kvaliteten att vara högre ju längre upp du klättrar i pris. Tipset om Python tackar jag för, redan kollat så smått på det faktiskt, någon bra guide du kan gå i god för?

Läs på om alternativkostnader innan du köper dator. Om du skall spela kan en billig lapp och en fetare stationär vara en bättre lösning. Annars kan du simulera recession och lågkonjunktur och tvinga dig att spara till en större dator.

Jag har inte någon specifik rekommendation. Det finns gratis-pdf runt på nätet. Alltså inte torrent utan legitima böcker. När du blir student kan du även ladda ner via pdf-böcker via universitetsbibliotekens interna system. Vid de flesta svenska lärosäten kan man ladda ner från amerikanska universitet. Dessa kan jag gå i god för.

Ekonomirelaterat är filinläsning, csv-manipulering (fil-format) med paketen matplotlib, bokeh, numpy och så vidare. De är specialbibliotek för att hantera datormängder samt presentera dem visuellt. För mindre datamängder räcker Excel, men vid riktigt stora mängder dör Excel av overhead. Är du duktig på matematik kan du kontrollera att Python inte fuskar med beräkningarna.

Skall du bli modern moln-datorerare kan du titta till R som är ett statistikspecifikt programmeringsspråk. De har en molnvariant där du kan distribuera beräkningar på flera kärnor, exempelvis AWS eller Azure eller varför inte den stora koncernens egna serverpark som konsultas av IBM eller HP?

Även Python har molnpaket, men R är direkt lättare vad avser statistik.

Av wereaz

Du har ett val att göra.
Skall du schteka behöver du en mycket större spellapp. Skall du spela American psycho i framtiden i megastädernas finanskvarter duger inget annat.
Skall du däremot vara ekonomekonom så räcker en dator på 3000 på realisation. Ju större skärm desto bättre. Resterande 6000 investerar du i annat. Lär dig grundläggande Python för att komplettera Excel-arken.

Så bakåtslickat hår eller snagg?

Av wereaz
Skrivet av Gremanz:

Du får gärna hoppa basejump från klippor eller dyka för djupt på enbart syrgas.

Men du har fan inte rätt att riskera andras liv i trafiken bara för att få din "fix". Inne i staden kör de flesta OK, men så fort folk kommer ut på landsvägen upphör allt sunt förnuft sålänge det inte finns fartkameror i närheten.

Och det är inte bara "unga risktagande män" vi pratar om här. Har en bekant som inte gör mycket väsen av sig, tittar ned golvet, säger inte så mycket... men när han kör bil är det han som äger vägen och alla andra ska flytta på sig.

Jag spolar gärna fram 20 år och ser att självkörande bilar är normen. Människor är inte tillräckligt funtade för att köra bil. Det går för fort, vi bedömer risker felaktigt, vi överskattar vår förmåga. Vapen och knark är strikt reglerat, men vem som helst får köra bil.

edit: Jag skriver av mig dels för att folk körde som puckon på landsvägen idag, dels för att min bror var med om en allvarlig olycka där han klarade sig, men den han krockade med gjorde det nästan inte eftersom denne "ändå inte behövde ha bilbälte när det var en så kort sträcka".

Människor överlag är idioter. Människor bygger självkörande bilar. Människor fixade VW dieselsiffror för att klara laboratorietesterna. Så vad får dig att tro att idiotin inte kommer att flyttas över till självkörande bilar? Roota bilen och få maximal prestanda.

Du jagar en svans som springer efter nästa fix.

Det skulle kunna avhjälpas om de som åker bilar i framtiden får åka i VR-glasögon och låtsas-köra i vansinniga hastigheter. Sjukt, men kanske nödvändigt.

Tänk också på att livet är farligt. Dör inte du, så kommer mänskligheten att dö när solen dör. Kasta av dig din ångest.

Av wereaz

150 dpi standard
50 dpi svart papper som underlag.

Av wereaz

Ah, den gamla goda tiden med diet.

Alaska mixad ej skakad är dietande i sig. En Alaska Pollock, mixas med mjölk eller vatten.
Drickes och sedan skriker man manligt genom lösskägget.

Av wereaz
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Är helt för en gemensam valuta men tycker att vissa medlemsländer inte riktigt har skött sin ekonomi i den mån som de lovat när de gick med i euro-samarbetet...... Euron har många fördelar men med tanke på hur bostadsbubblan ser ut i Sverige idag så kan jag inte förstå hur ECB kan tänka sig ett samarbete i detta läget.

Du menar ECB som sköter Spaniens bostadsbubbla, Italiens och Irlands? Det ECB?

ECB som köpt skulder som medlemsstaternas inhemska men multinationella banker inte kunde hantera för de spekulerade hej vilt med jättelika hävstänger och dubiösa "tillgångar".

ECB som trycker enorma mängder pengar tillsammans med BoJ, FED och FBOC?

I det sammanhanget kan jag förklara för dig att ECB mer än gärna skulle vilja ha ännu fler som de skulle kunna expandera sin balansräkning över, så oroa dig inte för mycket i onödan.

lite kul ECB-statistik.

Av wereaz
Skrivet av Ozzed:

Det ska bli väldigt intressant att se hur det här påverkar folks inställning till Windows 10. Det visar ju att Windows 10 är säkrare än Windows 7, och jag har läst att diverse analysfirmor nu tror att det kommer bli en slags "rusning" till Windows 10 som alltså visat sig mer motsåndskraftigt mot sådanna här gisslanattacker eller vad man skall kalla det.

Sen finns det ju såklart andra sidan av myntet. Jag har också läst att många tror att Microsoft gjort Windows 7 mer sårbart med flit för att de vill se att folk går över till 10:an men det tror jag är skitsnack. Dock är det väl såklart en fjäder i hatten för dem att nyare faktiskt är bevisat bättre när det kommer till kritan.

Bevisat bättre i det här avseendet. Nu utvecklades i och för sig wannacry i en tid då W10 inte var så spritt vilket kan vara anledningen attackvektorn är designad för detta äldre operativsystem.

Vidare har inte NSA och de andra avslöjat sina modernaste varianter men du örlar på om W10 förträfflighet. Det kan finnas många fina hål i W10 som tillkommit i de nya finesserna som inte existerar i gamla W7. Tyvärr vet varken du eller jag om det eftersom det tar några år innan läckor sker.

Av wereaz

Det var ett jäkla tjat i denna tråd. Tipsa för böfvelen.

Myrmedel, lägsta konkurrent 99 kronor här 59.

Myrmedel ÖoB

Av wereaz

hoppas baben i videon har en verklig person som förebild. Uj uj uj. Ser ut som kundtjänst-flickan som Telenor hade på sin hemsida förr. Hon var dock brunett men hade lika förlustiga läppar.

Fint spel!

Som Sims, Farm Simulator, Day Z och Ray Mears en stor röra.

Av wereaz
Skrivet av newtoninja:

Jag är definitivt inte djupare insatt men de ekonomibloggar jag följt rekommenderar de flesta en större del globala fonder.

Däremot kan man se simuleringar om hur en portfölj med enbart svenska fonder vs en portfölj med både globalt och Sverige och lite räntor ser ut här. (skrolla ner till slutet av artikeln) Det är en markant skillnad i hur stort det svänger mellan dessa två investeringsmetoder. Stockholmsbörsen går ner uppemot 90% medans den blandade portföljen går ner max 50%. Om man enbart investerar i svenska fonder och ser en liten dipp på 80-90%, hur många kan ha is i magen och inte paniksälja?

Om man följt med på en dipp på 90 % skall man inte sälja. Idioter säljer när raset skett, smarta personer säljer innan raset kommer.

De flesta bolag på de stora listorna överlever krascher eftersom de har produkter människor köper om och om igen. Det gäller att ha årslånga perspektiv när man investerar. Att vänta ett år på att gå in på marknaden kan spara en 100 %!