Inlägg

Inlägg som johlin2 har skrivit i forumet
Av johlin2

Nu glömde jag bort tråden.
Jag spräckte min budget i alla fall. Först var tanken Ultima-90i med fläkt för en hundring och det skulle landa på 575 tror jag det var.
Sen blev den försenad och då tog jag en Ultra-120 eXtreme med Scythe-fläkt för att ha det bästa på en gång och det blev ju en bra bit över 500.

Men jag kom på att jag inte behövde 8800gts 640mb (vem gör?) så jag hamnar ändå under min gräns.

Av johlin2
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 4bstract
Nu tror jag att du får slå upp redundans. Det handlar alltså om upptid. Om en disk strular hot-swapar du den (alternativt har en hot-spare). Nertiden blir noll. Jag har aldrig sagt något om att det skulle ersätta backup, bara att det ger redundans.

Detta gäller naturligtvis inte raid0 som inte heller var en av de ursprungliga raid-nivåerna.

Oj, förlåt. Nu missförstod jag dig.
Jo, det skulle vara en av fördelarna. På servers är det hur bra som helst.

Av johlin2

Linksys NSLU2 har stöd för att du installerar Debian (Linux) och på så sätt kan du köra vilka servrar du vill.

Av johlin2

Förmodligen vanligaste frågan här inne. Intel har byggt in en strömspararfunktion som sänker multipliern till 6 när processorn inte används. Inget att oroa sig för.

Av johlin2

Ni här säger ju emot er själva. Hela tiden pratas det om att det kommer ta 1-3 år, samtidigt som CaseW skrev en lista på 8 spel som kommer inom ett halvår och kommer att utnyttja quad-core.

Vill ni inte förstå eller lyssnar ni bara inte?

Av johlin2
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 4bstract
RAID - R som i redundans kanhända?

Redundant Array of Independent Drives / Redundant Array of Inexpensive Drives

Trådskaparen: läs i samlingstråd/faq samt sök.

Ja, man kan överleva en diskkrasch. Men risken för en sådan ökar också för varje hårddisk man sätter in. Plus att all data fortfarande kan stryka med om man får virus eller någon är framme och pillar med rm -rf /.

Därför är en backup säkrare på alla sätt även om RAID självklart är säkrare än ingenting.

Av johlin2
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DARK0
Personligen håller jag inte med resonemanget att fyrkärnigt är framtidssäkert - Quad processorerna är helt nya, och som någon tidigare nämnde är det inte ens "riktiga" fyrkärniga processorer utan två Core 2 Duos ihopsatta. I min mening är det lite för tidigt att hoppa på det tåget, men men.

Datorn gör ingen skillnad på riktig quadcore eller två hopsatta dualcore. Det går ändå lika snabbt i optimerade spel. Och optimerade spel blir bara vanligare och vanligare och därför kommer fördelen med quadcore bara att öka och öka.

Av johlin2

RAID är något som gör att du kan använda flera hårddiskar som en enda, enkelt förklarat.

De tre vanligaste:
Med RAID 0 kör du två likadana hårddiskar. Om du har 2 st 500gb så får du 1tb utrymme. Det ger ökat skrivprestanda eftersom filerna kan spridas ut på båda hårddiskarna. Jag har ingen koll på om det ger ökad läsprestanda men i teorin ska det ju ge ökad prestanda om man läser flera filer åt gången.

Med RAID 1 kör du två likadana hårddiskar. Båda innehåller exakt samma filer. Det ger ökad läsprestanda men ger ingen ökad skrivprestanda. Om ena hårddisken går sönder har du fortfarande kvar filerna.

Med RAID 5 kör du minst 3 hårddiskar. Du kan använda utrymmet på alla utom en, så om du kör 4 hårddiskar på 500gb så får du 1,5tb utrymme. Du kan tappa en hårddisk och ändå ha kvar all data men om två går sönder så är det kört.

RAID är dock ingen ersättning för backup. En hel RAID-array kan ju fortfarande drabbas av mjukvarufel, till exempel att du får ett virus som förstör alla filer. Du kan också få en åskstöt in i datorn och då försvinner ju också allting. Därför är den enda egentliga vinsten eventuell prestandavinst plus en eventuell känsla av säkerhet (även fast det inte är särskilt säkert i praktiken).

Av johlin2
Citat:

Ursprungligen inskrivet av perost
Bara så du vet så följer det med massor av buntband med P180-chassit, och det finns hållare för dem på baksidan av moderkortsplåten.

Jodå. Nu gör jag.

Men jag tänkte köpa ändå för säkerhets skull. Lär ju inte ens bli över en hundring med det jag ska köpa.
Köper jag så får jag lite mer flexibilitet och kan placera dom var jag vill.

Hur långa buntband ska jag köpa? Finns ju allt från 10cm långa till nästan det dubbla. Tänkte mig runt 15 eller något, är dom för långa är det ju bara att stänga dom mer.

Av johlin2

Jag skulle hellre ta Q6600 än E6850 (samma pris) men det beror helt på vad du har för prioriteringar. Med en Q6600 kommer datorn förmodligen att hänga med längre även om du tappar några FPS i spel som inte är optimerade för quad core.

Av johlin2
Citat:

Ursprungligen inskrivet av datorbutiken.com
johlin2 - Du tar helt enkelt bort den vara du inte längre önskar från ordern, sedan lägger du varan du vill ha istället i kundvagnen och går till Kassan. Där får du valet att komplettera din öppna order, och då ordern ursprungligen betalats med kort skickas du igenom betalprocessen igen för att betala mellanskillnaden. Du betalar alltså mellanskillnaden på samma sätt som du betalade ordern från början, men behöver inte använda samma kort.

Tack så mycket. Datoraffären med bäst service.

Av johlin2

Jag kör en Linksys NSLU2 med Debian Arm och är hur nöjd som helst.

Av johlin2
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tcntad
japp, det borde funka finfint.
självklart tror jag alla vill se hur bygget blev

Vad bra. Då ska jag springa iväg och köpa.

Ska försöka ha kameran framme.

Av johlin2
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Brallor
RING, det är det allra smartaste!

Jo det är det nog, men som jag tolkar det så har dom väl stängt på helgerna?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ErikSvensson
Tror bara dom kan svara på det, du kan iochförsig PMa datorbutiken.com här på forumet med. Men det borde väl gå att ändra tycker man, så länge det inte skeppats. Bara du får kontakt med dom innan, kort och gott.

Erik

Smart. Har mailat nu. Vore bra om någon visste dock, jag vet inte om han läser mailen på helgerna.

Av johlin2

För att hålla fast bundbanden tänkte jag mig en sådan hållare:

http://www.clasohlson.se/Archive/images/products/S/Hi/223360_U_2...

Den är självhäftande på baksidan så det ska inte vara några problem.

Sen tar jag då spiralband runt stora samlingar kablar som hör ihop:

http://www.clasohlson.se/Archive/images/products/S/Hi/322475A_X_...

Och för långa kablar snurrar jag några varv runt en skruvmejsel så att dom blir till spiraler.

Bra plan?

Av johlin2

Hur fungerar det att ändra order på Datorbutiken.com?

Nu har datumet för Ultima-90i skjutits upp ännu en dag och nu börjar det bli för långt för att jag ska orka vänta.
Då tänkte jag att jag istället lägger till en hundring till en Ultra-120 eXtreme så att jag har det bästa i luftkylningsväg direkt.

Jag betalade min order med kreditkort. Om jag nu ändrar min order så att jag tar bort Ultima-90i och lägger till Ultra-120 eXtreme, hur kommer jag att få betala prisskillnaden på ungefär 100 kr? Kommer dom att sätta tillbaka pengarna från Ultima-90i på kortet och sen ge mig postförskott/faktura på Ultra-120 eXtreme eller kommer dom att sköta allt sådant automatiskt så att pengarna bara dras från Visa-kortet så att allt blir bra?

Jag vill gärna göra det här innan måndag så att min order kan skickas iväg då och därför hinner jag inte fråga kundtjänst så det fick bli en tråd här istället.

Av johlin2

Jag har beställt en Q6600 från Datorbutiken nu jag också. Hoppas på en G0. Mailade dom och sa i princip att om jag får en B3 så returnerar jag så det ska nog var lugnt.
Men deras 5 B3 från förra veckan borde väl vara slut nu?

Av johlin2

Nytt datorbygge - vad behövs i kabelorganiseringsväg?

Delarna till nya datorn kommer i veckan och eftersom det är första gången jag bygger själv (mer än enstaka uppgraderingar) så är jag inte helt säker på det här med snygg kabeldragning.

Chassit blir ett P180b men ett nytt vilket betyder att det i princip är ett P182 med P180b-färg. Då drar man ju sladdarna bakom moderkortsplåten vilket gör allt rent och snyggt.

Men jag behöver ju i alla fall lite saker att hålla ihop kablarna med. Buntband tänkte jag. Clas Ohlson har 100-pack i olika längder för småpengar. Bundbandshållare är nog bra att ha. Spiralband tänkte jag också.

Är det något mer?

Av johlin2

Re: BLUNDEN

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Carolus12
BLUNDEN ,Ja det är riktigt det finns fördelar och jag räknade upp en av dessa, det finns säkert fler.
Men , många skriver att q6600 skulle vara en långsiktig satsning att köpa,
då hävdar jag fortfarande att det dröjer minst 2-3 år innan det finns spel som kan utnyttja quad fullt ut.

Jag har svårt att se hur du kan säga så.

Redan nu finns det spel som tjänar på 4 kärnor. Lost Planet med alternativet concurrent operations höjt till 4 gör att en Q6600 (@2.4ghz) får lika många FPS som en E6850 klockad till 3.85ghz och om man klockar Q6600 upp till 3.6ghz springer den förbi E6850 helt klart överlägset.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core2quad-q6600_12.html#sect0 .

Kort sagt: Om man inte vill klocka så är en E6850 bäst för tillfället men det kommer inte dröja länge innan spel kommer med stöd för fler kärnor än 2 (t.ex. Crysis) och därför är Q6600 det mest framtidssäkra. Om man inte är rädd för att klocka så är Q6600 bästa valet oavsett. Den springer då oftast ifrån E6850 (eller ligger i alla fall sida vid sida) och det kommer inte direkt bli sämre för Q6600 med framtidens spel.

Av johlin2

Jag skulle säga P5K-E. Skillnaden mellan Premium och Deluxe är i princip bara bundles vad jag har förstått och skillnaden mellan P5K Deluxe och P5K-E är bara lite mindre avancerad kylning i P5K-E (inga problem i bra kylt chassi), en Deluxe har en extra nätverksport och lite sådana småsaker. Inte värt det enligt mig.