Inlägg

Inlägg som Gfield har skrivit i forumet
Av Gfield

Tack för feedbacken! Trevligt att allt såg så bra ut. En sak som jag ändå skulle vilja veta, mest av nyfikenhet, är hur en dator med så mycket prestanda/kr skulle se ut? En så prisvärd dator som möjligt helt enkelt.

Av Gfield

Datorköp ca 10K - förvirrade funderingar

Hej! (Min första post )

Nu börjar det äntligen bli dags för en ny dator, då min gamla AMD 2800+, GeForce 6600GT och 1GB RAM dator inte duger till mycket längre. Jag har läst och sökt massvis, men det har bara lett till massa beslutsångest och förvirring... Jag hoppas någon kan hjälpa min förvirrade hjärna.

Till att börja med är budgeten ganska lös, och det är bara själva burken jag behöver. Jag hade tänkt bygga datorn själv (första gången det med). Datorn ska främst användas till spel / surf / film. Jag måste inte nödvändigtvis spela med högsta i ALLT även om det skulle vara trevlig omväxling. ^^

Utifrån vad jag sett i andra trådar plockade jag ihop följande att utgå ifrån:
http://www.komplett.se/k/shoplist.asp?mode=receive&si=456031&...

Min första fundering är processorn. Jag har läst lite om C2D E4300 och jag blir ju frestad att köpa den tillsammans med en fet kylare och överklocka massvis, men det kanske inte är det smartaste då jag aldrig överklockat innan + att jag inte har råd att pajja sakerna. Är det värt det? Och hur stor skillnad gör de 2 MB extra i cache som E6600 har? Jag kanske borde köpa E6600 och överklocka den istället?

Det jag känner mig mest tveksam till är grafikkortet. Hur stor skillnad är det mellan denna och de med mer minne? Sen funderar jag också på om det är smart att spendera 3k på ett DX10 kort när det inte ens finns DX10 än, trots att det så klart presterar oerhört bra i DX9. Ska man köpa ett billigare grafikkort och uppgradera till DX10 senare?

Jag är inte direkt bombsäker på de andra delarna heller... Hur ska man göra med HD? Bättre att ha flera (system + lagring)? Ska man köra RAID (inte så insatt i hur det funkar)? Chassit vill jag ska ha bra luftflöde. Jag är inte så kräsen med ljudnivå, fast tyst är så klart ett plus. Har ingen lust att spendera över 1k på ett chassi... Externt ljudkort tror jag inte behövs, för jag kör ändå bara med billiga headsets. Jag behöver ingen DVD brännare för det har jag externt. Moderkort och minnen beror väl på hur mycket man överklockar, men även om det blir en E6600 vill jag gärna ha möjlighet att överklocka lite.

Om man skulle plocka ihop en dator bara efter prestanda/kr hur skulle den se ut då?

Tack i förväg!