Inlägg

Inlägg som Gfield har skrivit i forumet
Av Gfield

Vagar man kopa i Thailand?

Hej!

Ni far ursakta att jag skriver sa har men det finns inget aao pa det har tangentbordet.

Jag har ett behov av ny kamera, och jag har lange varit sugen pa en systemkamera. Jag kommer nog mest anvanda den for semesterbilder och dylikt, men det skulle vara trevligt att kunna experimentera med lite annat fotografi vid sidan av. Jag har ganska begransad budget och vill inte lagga mer an 3k. Jag har kollat pa kameror har i Bangkok, och pa Panthip Plaza (gigantiskt elektonikvaruhus) gar det att hitta en Nikon D40 + kitobjektiv + minneskort och vaska for 13,500 baht (= ca 2,600 kr). Dock sa antar jag att det ar graemarknadsvaror, och att jag blir utan garanti. Paketen innehaller bade ett thailandskt och internationellt garantikort. Jag har forsokt googla och man hittar olika bud om vad som galler, men det verkar troligt att de maste vara stamplade av Niks Thailand (officiella importoren) for att vara giltiga. Forsaljaren sager att huset har thailands garanti och objektivet internationell, men jag vagar inte riktigt lite pa honom.

Ingen av de aterforsaljare som listas pa Nikons hemsida har D40, utan bara D60, och om man fragar Niks Thailand (som har en egen butik) verkar de vilja ha 18000 baht for en D40 (dock osakert om de ans forstod vilken modell jag ville ha pga bristande engelska )

Fragan ar dels om nagon har battre koll pa hur graemarknad och garantier fungerar? Alla google-resultat har varit ganska tvetydiga. En thailandsk garanti pa huset skulle inte vara nagra storre problem, da min far besoker Thailand med gamna mellanrum for jobbet. Om garantin inte galler undrar jag om det ar vart de ca 1000 kr man sparar? Man kan ju se det som att valja bort en extraforsakring? Jag kollar sa klart att kameran fungerar i butiken. Vad ar det billigaste som gar att fa tag pa i Sverige med garanti? Vad skulle ni gjort?

Av Gfield

Det är ganska stor skillnad på vad CS, WoW och Age of Conan kräver av en dator. Du kan antagligen spela CS 1.6 på en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=267668, medans jag gissar att du behöver lägga ut närmare 10k om du ska spela Age of Conan. Jag är inte så insatt på bärbara datorer, och man har ju olika krav på grafikinställningar och fps, så jag kan ha fel.

Jag letar förövrigt lite smått efter en laptop i liknande prisklass. Jag vill främst ha den för surfande, men även kunna spela lite äldre spel så som WC3 och Source-spel (kör gärna med allt på low, så länge fps:en aldrig går under 30). Gärna användbar batteritid, och mindre än 15".

Av Gfield

Jag tror äntligen att problemet har löst sig för mig nu, men jag är inte helt säker, och jag ville inte vara för snabb med att skriva den här gången med.

Först testade jag att byta ut ljudkortet helt. Jag fick fortfarande frysningar och bytte tillbaka. Därefter bytte jag ut mitt trådlösa nätverkskort, från en D-link USB-adapter, till ett internt D-link-kort, och nu verkar det som om det löst sig. Det känns ganska logiskt att det skulle vara nätverkskortet, för om jag minns rätt så började problemen ungefär i samband med att jag bytte router. Den nya routern har WPA-kryptering, och D-links trådlösa USB-adapter har inget riktigt hårdvarustöd för WPA, utan de har löst det via drivrutiner. Det interna nätverkskortet har dock riktigt WPA-stöd. När jag tänker tillbaka, så inser jag också att datorn oftast frusit när jag haft mycket internet-trafik, t ex laddat ner, surfat, eller spelat multiplayer-spel.

Jag säger nog ungefär som Mr. Miffo: Ta bort allting förutom de nödvändiga komponenterna (moderkort + minne + processor + grafikkort + HD) Om du orkar och har möjlighet så testa att installera OSet på en annan HD. Om det fortfarande strular då, så måste det väl vara nätagget (då du testat byta allt annat)? Sen kanske man kan testa andra uttag på nätagget, och se om det hjälper (jag hade fel på ett av mina på mitt första nätagg).

Av Gfield

Jag ska testa att byta plats på ljudkortet.... Ljudkort verkar aldrig fungera som de ska... Det inbyggda Soundmax ljudkortet på moderkortet knastrar och sprakar i spel, och Creative ljudkortet jag köpte för att lösa det ger extrema mikrofonbrus i Ventrilo, samt att det eventuellt orsakar frysningarna... Suck.

Mitt första HX520 hade problem med ett av uttagen som skulle gå till grafikkortet. Hade jag kabeln inkopplad i den första så fick grafikkortet ingen ström, men det fungerade med den andra.

EDIT: Det verkar ha hjälpt att byta plats på ljudkortet. Tack så mycket!

EDIT2: Morr.... Det frös igen. Jahopp... då kvarstår frågan. Vilken del är mest trolig att det är fel på?

Av Gfield

Slumpmässiga frysningar = defekt nätagg?

Hej!

Jag har de senaste månaderna haft problem med att min dator fryser slumpmässigt. Bild, ljud, tangentbord, och mus fryser, utan förvarning, när jag gör allt från att surfa, till att se på film eller spela. Alla fläktar osv går som normalt, men LEDen för hårddiskaktivitet slutar blinka. Det sker ganska sällan, och oregelbundet. Ibland kan det gå flera dagar, och ibland fryser det flera gånger under bara några timmar.

Systemet:

Moderkort: Asus P5B
Processor: Intel E6600
Minnen: Corsair Value Select PC5300 2x1GB
Grafikkort: Asus 8800GTS 320MB
Ljudkort: Creative Sound Blaster Audigy SE
Nätagg: Corsair 520HX

Jag har:

Resettat BIOS.
Formaterat och ominstallerat Windows XP.
Kört memtest utan fel.
Kört Samsungs hårddiskstest-program utan fel.
Bytt moderkort.

Vad kan vara fel? Jag misstänkte moderkoret först, och har nu fått det utbytt på garantin, men problemet kvarstår. Kan det vara nätagget? Går det att testa nätagget? Det känns ganska osannorlikt att det skulle vara fel på det också, då mitt första Corsair 520HX var defekt vid leverans, och supporten sa att jag var den första som haft problem med den modellen. Andra idéer?

Av Gfield

Jag har en TRUE, och jag har kört den med en tyst 120mm Nexus fläkt. Out of the box så fick jag 10 grader bättre temp, med en mycket lägre ljudnivå. Jag behövde heller inte använda någon bricka. Det går att vrida på den om man tar i, men den sitter stabilt nog.

Men... alldeles förra veckan fick jag för mig att lappa den, och det gav en temp förbättring på ytterligare 8 grader! Från 60 grader load med stock-kylare till ca 42 grader load.

Av Gfield
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RAPAPPA
Du kan vara säker, den passar.
http://www.arctic-cooling.com/vga2.php?idx=147

Hur är det med kylflänsarna till minnen och voltregulatorer? Kylflänsarna för voltregulatorerna passar t ex inte till 8800GT, även om Arctic Cooling säger att de inte behövs.

Av Gfield

Jag misstänker att de flesta som har problem med klistret inte rengjort ordentligt. Det gamla klistret är nog inte helt lätt att få bort.

Av Gfield

Jag tror inte kylflänsarna för voltregulatorerna som följer med Accelero S1 passar 4850.

Av Gfield

Om du ändå ska gå igenom böket med att byta kylare, varför inte....

http://pici.se/pictures/ThyaJHLYd.png

?

Av Gfield

Gammal dator underpresterar

Hej!

Jag har problem med att mitt datorsystem underpresterar. Systemet ser ut som följer:

AMD Athlon 2800+
1 GB minne
Geforce 6600 GT 128MB

Jag ligger mellan 20 och 40 fps i Counter-Strike: Source i 1280*960 med allting satt på absolut lägsta. Har tagit bort bumpmaps, specular och lite annat onödigt.

Vad är fel?

EDIT:

Jag inser att det kanske inte presterar fullt så dåligt som jag trodde först. Jag får 3003 poäng i 3Dmark05, och omkring 3500 verkar vara det normala. Känns fortfarande som om det borde ge bättre prestanda i CS:S, dock.

EDIT2:

Ok, nu blir jag förvirrad... Att höja grafiken verkar öka min fps... När jag gick från allt på lägsta till allt på högsta fick jag ~5 fps bättre i Stress Test. Sänkt upplösning ger dock bättre fps...

Av Gfield

Mystiskt problem! Frysningar.

Hej!

Jag har senaste månaden haft problem med att min dator fryser. Helt plötsligt fryser ljud, bild, mus och tangentbord. Jag hör ingen skillnad på datorn fysiskt. Alla fläktar snurrar precis som vanligt. Jag kan inte heller se något samband mellan tillfällerna det fryser. Den har frusit när jag spelat, surfat, och sett på film. Counter-Strike Source orsakar garanterat att datorn fryser inom 5 minuter, medans jag kan spela t ex Team Fortress 2, Assassin's Creed och Crysis i timmar. Jag upplever också att det fryser oftare om jag kör uTorrent samtidigt som jag t ex surfar.

System:
Moderkort: Asus P5B
Processor: Intel C2D E6600
Minnen: Corsair Value Select DDR2 PC5300 2x1GB
Grafikkort: Asus 8800GTS 320MB
Nätagg: Corsair 520HX 520W
Hårddisk: Samsung SpinPoint T166 HD252KJ 250GB
Ljudkort: Creative Sound Blaster Audigy SE

Processortemperaturen går aldrig över 50 grader i load. Grafikkortet går upp mot ca 80 grader i load, men om jag förstått det rätt så är det en relativt normal temperatur. Asus PC Probe varnar för min moderkortstemparatur som ligger på ca 46 grader idle och 47 grader load (PC Probe har sin gräns satt vid 45). Sedan har jag också märkt att min vcore varierar krafigt mellan 1,15V och 1,3V i idle. I load så ligger den dock stabilt på 1,3V.

Jag har testat:
ominstallerat Windows XP
memtest (inga fel)
Samsungs program för att diagnostisera hårddiskar (inga fel)

Idéer?

Av Gfield
Citat:

Ursprungligen inskrivet av feliQ
Jadu, om man vill kan man köra 16580x1050 ändå..

Alltid trevligast med native... Men du har så klart rätt... det går ju att sänka upplösningen...

Av Gfield

Jag har en kompis som letar efter en spellaptop i liknande prisklass, och Dell XPS 1710 verkar vara ett bra val, bortsett från skärmen. Varför har de valt gigantupplösningen 1920*1050 på en 17" skärm? Blir inte det mycket svårdrivet i spel? Hade det inte varit mycket bättre med t ex 1680*1050?

Av Gfield

Testa att köra memtest? Jag har ett liknande problem och behöver också råd om vilken del det kan vara och hur jag gör för att felsöka de olika komponenterna.

Min dator har den senaste månaden börjat hänga sig slumpmässigt. Bild och ljud fryser, och datorn blir helt oresponsiv. Alla fläktar och allting går som normalt. Svårt att uppskatta hur ofta det händer, men alla gånger förutom en så har det skett när jag suttit vid den. Det kan hända när jag spelar/ser på film/surfar. Den har klarat flera fulla nätter med uTorrent utan att frysa (förutom en gång), men när jag sitter med den kan det hända flera gånger under bara några få timmar.

System:
Asus P5B
Intel Core 2 Duo E6600
Asus GeForce 8800GTS 320MB
Corsair Value Select DDR2 PC5300 2x1GB
Corsair CMPSU-520HXEU 520W

Jag har testat:
Resettat BIOS
Formaterat och ominstallerat Win XP
Kört memtest en natt (utan fel)

Processortemperaturen går aldrig över 43 grader. Grafikkortet kan gå upp mot 80 grader, men om jag förstår det rätt så är det inte helt onormala temperaturer, och dessutom så fryser ofta datorn när jag inte gör något speciellt krävande, så jag tror inte det har med temperaturer att göra. Mitt moderkort har sedan flera månader (innan frysningarna började) flimrat och haft sig under POST när "Asus-bilden" visas. Finns det en koppling? Andra huvudmisstänkta?

Av Gfield

Dator under 7000k - moderkort med firewire?

Hej!

Jag hjälper en kompis plocka ihop ett datorsystem, och tack vare tråden "Bästa Datorpaketen 5-10k!" är allting klart utom moderkortet. Min kompis behöver firewire och det allmänt rekommenderade moderkortet, GA-P35-DS3, saknar detta.

Så... vilket moderkort under 1000-lappen, med firewire, och som klarar en liten snällklock, rekommenderar ni? Desto billigare desto bättre.

Av Gfield
Citat:

Ursprungligen inskrivet av illusi0n
Kan man inte bara ha en ljudfil på mp3/mobilen som piper så som du vill, t ex först efter 3 minuter sen efter 2 minuter, så kan du mixa ljudfilen så att den blir så lång som du vill ha ditt träningspass eller helt enkellt ha en kortare ljudfil som du loopar. Gratis dessutom och du behöver inte ha några särskilda kunskaper.

Varsågod!

Det var en jättebra idé. Tack!

Av Gfield

Intervallträning

Hej!

Jag tänkte börja löpträna i intervall. Jag skulle vilja ha något enkelt hjälpmedel för att hålla koll på tiden så enkelt som möjligt. Något man kan ställa in på att pipa efter t ex 3 minuter, och sedan pipa igen efter 2 minuters vila, och därefter upprepa.

Ett program till mobilen skulle ju vara optimalt, så finns det kanske något liknande till en Sony Ericsson-mobil? (Jag har googlat lite snabbt utan resultat.) Annars, hur svårt skulle det vara att göra ett eget program? Jag har lite grundläggande programmeringskunskaper. Någon kanske till och med är vänlig nog att göra ett åt mig? Som sista utväg kanske jag kan tänka mig att köpa en klocka/pulsklocka med sådan funktion, men i såna fall måste den vara mycket billig, då jag har det lite knapert i kassan.

Tack i förväg.

Av Gfield

Jag ska hjälpa en kompis att plocka ihop ett system i liknande prisklass, så jag tänkte låna tråden och fråga hur t ex http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=323910 är mot motsvarande intel-setup i pris / prestanda. Om man inte ska överklocka antar jag att det är bättre med AMD?

Av Gfield

Hade samma sak ett tag när jag körde Episode Two. Jag har för mig att jag hittade nån tråd på steamforumet med flera som hade samma problem, men det stod ingen lösning. I alla fall så försvann problemet helt plötsligt för mig, så jag antog att Valve hade patchat det.