Inlägg

Inlägg som Strumpa har skrivit i forumet
Av Strumpa
Skrivet av kwame:

Generellt sett brukar förlorarna vara de som försöker sälja av för att de "tror" att en krasch är på gång och sedan försöka köpa billigt. Då kan de stå utanför marknaden i flera år av fortsatt uppgång. Det är nästintill omöjligt att tima rätt, särskilt för oss "vanliga" personer. Kan sluta med att du efter 1 år av uppgång köper in dig igen - och då kommer kraschen.

Min pappa t.ex sålde av för 3 år sedan då de två tidigare krascherna hände i cykler av åtta år samtidigt som de gått extremt starkt senaste åren. Kan ju säga att han har förlorat en hel del pengar pga detta.

Kör du långsiktigt på 20-40 år hade jag definitivt inte sålt av. Själv sålde jag av allt mitt innehav idag, jag tror personligen på en nedgång snart och möjligt att jag kommer behöva dessa pengar inom de kommande 3 åren. Trots att jag har en buffert utöver aktierna på ca 60k och tänkt ta fullt studielån.

edit: Jag är förövrigt likt dig en nybörjare, så jag hade absolut inte lyssnat allt för mycket på mig.

Tackar för ett bra svar. (Tack föregående svarare också)

Men säg att jag säljer alla fonder idag och sedan börjar jag köpa samma fonder igen för pengarna, över säg en ettårsperiod? Blir det en nedgång så tar jag väl då del av rean och blir det en uppgång så har jag inte gått miste om allt för mycket potentiell vinst?

Jag funderar alltså inte att sälja allt och sedan sätta in dem på banken i flera år.

Av Strumpa
Skrivet av Calsoe:

Det beror lite på. Om du tar ut dina pengar, vad ska du göra av dom då? Ska du lägga in dom på ett sparkonto eller ska du använda dom?

Om du har sparat till ett mål som du nu kommit fram till så ska du absolut ta ut pengarna. Om du däremot tycker att du har för hög risk och inte känner att du kan förlora värdet du har i portföljen (räkna med att du kan förlora 60% av en portfölj som endast innehåller aktiefonder om världsekonomin skulle gå dåligt likt under finanskrisen) så kanske du har för hög risk på ditt sparande. Om du endast är orolig för att "marknaden är dyr just nu och det finns fallhöjd" så bör du inte bry dig överhuvudtaget. Större vinster har gått förlorade på att folk har försökt time:a marknaden än som har gått förlorade under lågkonjunkturer.

Till att börja med så bör du se till att ha en rejäl buffert till hushållskassan. Bufferten bör ligga på ett sparkonto med insättningsgaranti, men kommer att gå minus i relation till inflationen. Om du inte vill gå minus så kan du ha ett fondsparande med väldigt låg risk (exempelvis 20/80 sparande med låga avgifter).

Dessa pengar har inget mål annat än att göra livet lättare om säg 20-40 år beroende på hur mycket jag kan få dem att växa.

Portföljen är riktad globalt med spridning över sverige, europa, asien, usa och global-fonder. Därför jag är orolig, om det blir en lågkonjunktur, sker inte det ofta globalt?
Är helt enkelt lite orolig bara. Det hade ju varit skönt att sälja dyrt och sedan köpa tillbaka sig billigt.

Har en buffert på 4-5 månadslöner som dubblar som spar till bostadsköp inom 3-5 år, har därför inte investerat dessa.

Av Strumpa

Vad tror ni om världsekonomin i dagsläget? Tänker inte just på den lilla svacka som sker just nu utan i det stora hela.

Många verkar ju tro att en lågkonjunktur står vid dörren. Vad för indikatorer tittar man på för att få sig en uppfattning?

Funderar på att sälja mitt fondinnehav som har gett en avkastning runt 25% på totala beloppet. Om jag säljer detta och sedan fortsätter mitt månadssparande precis som vanligt så borde jag väl inte förlora så jättemycket om börsen fortsätter uppåt och skulle det gå nedåt så vinner jag ju bara på det eftersom jag "handlar till reapriser"?

Av Strumpa

Japp, har själv en och nästa skärm blir minst 1440p om det ska vara 27".

Av Strumpa
Skrivet av Neon:

Hur skiljer det sig från Diablo? Det har också multiplayer läge men det är inte alls omtyckt här.

Enda likheten mellan dem är att man ser en gubbe ovanifrån som slåss mot monster. Utöver det så är spelen väldigt olika.
Diablo 3 skulle jag kunnat tänka mig att köpa på rea om jag inte redan hade det på PC. Helt okej spel.
Men magicka 2 hade jag å en polare riktigt skoj med här för några helger sedan. Man är magiker som har ett antal olika typer av magier: eld, earth, is, åska, death, life, vatten osv. Dessa magier kan man blanda ihop lite hur man vill för att skapa olika spells, riktigt kul å de finns väldigt många olika kombinationer och alltså lite djup i magisystemet. Det måste ni spela!

Av Strumpa

Magicka 2 är mycket underhållande!

Av Strumpa
Skrivet av BergEr:

Yikes, har du inte använt en dator sen 90 talet eller?
Det är exakt på pc som du beskriver nedre stycket som du tror är exklusivt på ps4

De flesta PC spel sparar även din saves i molnet så man har kvar dem efter krasch, vilket fortfarande inte är standard på konsol. Så dör en konsol är ibland allt borta.

Ehm, jo det har jag.
Om du läser hela mitt inlägg så framgår det av sista meningen att jag tycker TS borde börja med att spela på sin PC. Försökte bara förklara varför en PC är mer tidskrävande men det misslyckades tydligen eftersom du inte förstod.
Kanske överdrev något(skrev inlägget 03:20) men menade på att det överlag är mer tidskrävande med installationer, patcher, olika launchers och så vidare på PC i jämförelse mot en PS4.

Har aldrig sagt att PS4 är exklusiv till varken funktionen att kunna uppdatera spel när man inte är hemma eller att kunna starta från "sleep mode", men tycker definitivt att detta funkar bättre på PS4.

På PC ska man ha massa olika launchers, Steam, Origin, Epic Launcher, Battle.net, Bethesda Launcher, UPlay och så vidare. Tycker personligen att det funkar bra, mycket bättre än förr när man manuellt fick installera, men det är fortfarande mer tidskrävande än att bara sätta in en skiva och spela.

Visst, på PS4 får du betala för att få dina save-filer på molnet men du har iallafall allt på ett och samma ställe. Man kan även enkelt göra backup till USB.

Vi kan prata för och nackdelar med konsol vs PC väldigt länge. Jag har båda och enligt mig är en konsol ett utmärkt val för en oerfaren person som vill spela singleplayerspel utan krux.

Av Strumpa
Skrivet av BobbyM:

Tack för listan, men kan du förklara varför mindre tid och single player innebär att man skall välja PS4 istället för Xbox eller PC?

Vad jag egentligen är ute efter är en riktigt kul och spännande upplevelse som gör att jag fortsätter spela. Lite som när man plockar upp en riktigt bra bok som man har svårt att släppa och bara vill läsa så fort man får tid. Kan vara en bra story, otroligt bra grafik eller bara en open world experience. Vill minnas att jag tyckte GTA (vice city) var riktigt häftigt när det kom och så otroligt stort, kändes helt nytt om man jämförde med något annat. När man läser RDR2 reviews verkar detta vara något åt det hållet. Men kanske finns det betydligt mer som jag nu missat när jag haft gaming-uppehåll i nära 10-15 år

Jodå det kan jag försöka förklara!

När man har en PC så får man själv sitta och installera spelen och patcha dem och du själv får hålla reda på dina save-filer. Du ska ha uppdaterade drivrutiner till datorn som även den får underhållas. Tar ju inte mycket tid men har man bara en timma på sig så.

Samtidigt som en PS4 håller reda på allt det där själv kan den även uppdatera dina spel när du inte ens är hemma. Du kan bara sätta dig och fortsätta exakt där du slutade inom loppet av några sekunder.

Många av de singleplayerspelen som toppar "Game of the year"-listorna återfinns på just PS4. God of war, horizon zero dawn, spiderman, RDR2, until dawn, last of us OSV. Massor med kanontitlar som du tyvärr inte finner på PC.

Men med det sagt så finns det ju faktiskt många PC titlar också. Du skulle säkerligen hitta spel du gillar på PC och eftersom ni nyss fått en ny sådan i hemmet så är det ju definitivt den billigaste vägen att spela för dig just nu. Lämnar lite storslagna spel här med: Witcher 3, Fallout 4, skyrim, GTA5, Forza Horizon 4, Assassin's Creed Odyssey, Går väl även rykten om att RDR2 ska komma till PC

Hade jag varit du så hade jag nog köpt det spel jag vart mest sugen på som finns till PC och helt enkelt börjat spela

Av Strumpa

Eftersom det verkar som att du har barn = mindre tid, samtidigt som du även verkar vara inne på att spela singleplayer spel så föreslår jag PS4 Pro.
Går att göra "wishlists" på både prisjakt och i playstation store så du kan hålla koll efter rabatter på spel du är sugen på så går det att komma undan rätt billigt. Finns ju även Tradera. Köp inte på spel på release, det är bara onödigt när det redan finns så många spel du missat.

Slänger med lite speltips:
God of war
Horizon Zero Dawn
Spiderman
RDR2
Until Dawn
The Witcher 3
The Last of Us Remastered
Stardew Valley
Dirt Rally
Assassin's Creed Odyssey
GTA 5
Fallout 4 Game of the year edition
Detroit Become Human
Magicka 2
Rocket League

Av Strumpa

Om Grandahl98 ångrade sig så tar är jag intresserad av datorn för 6000:-
Mvh

Av Strumpa

Jag å en polare brukar lyssna på "EPIC BATTLE MUSIC" när vi lanar på Supreme Commander, mycket episkt till det spelet!

Här har vi en klassiker som är "Pure epic!!!" ^^

Bara söka på "epic battle music" på youtube så hittar man massvis

Av Strumpa

@Sebbegerbert: Tyvärr inte. Hoppas du hittar något annat.

Av Strumpa

Förstår inte dom som klagar på priset. Visst, det är ju mycket pengar för en privatperson men nu är ju detta ett företag som arbetar med sånt. Tycker de vart kul å följa!

Av Strumpa

Gta San Andreas soundtracket har mycket bra bilmusik!

Grattis till kortet

Av Strumpa
Av Strumpa
Skrivet av Nima2001:

En riktig kontorsstol så länkar du till Ikea

Jag hade sagt köp en riktig gamingstol istället t. Ex. Dxracer. De är oerhört ergonomiska mer så än billiga kontorsstolar.

Skickades från m.sweclockers.com

Synd bara att dxracer är så jävla fula! Ikea stolen ser ju OK ut och har rätt så bra komfort.

Av Strumpa
Av Strumpa

Har länge sneglat på LG's OLED skärmar. Vill dock ha 65" men det kostar ju en hel del. Sen så har man ju hört att de får en viss "burn in"? Är lite rädd för det eftersom jag spelar PS4 och PC på TV. Någon som vet om de är så farligt med det?

Av Strumpa

Har du kollat temperaturen på din processor?

Av Strumpa

LG B7