Inlägg

Inlägg som djonn har skrivit i forumet
Av djonn
Skrivet av Huzzbutt:

Avsaknaden av direkt juridiskt tvång är inte detsamma som avsaknaden av juridiskt tvång, särskilt inte om de nödvändiga praktiska förutsättningar tas i hänsyn.

Jag förstår inte vad du menar med juridiskt tvång som icke är direkt. Vad är det för tvång som skulle hindra bondsonen i mitt exempel från att bli bankir? Vilka nödvändiga praktiska förutsättningar menar du?

Skrivet av Huzzbutt:

En bondson kunde gott i sold hos den lokale legoknekts styrkan, i sitt värv kunde han ha nått framgångar och ställt in sig hos adeln eller till och med kungen, genom ihärdighet kunde han på den vägen blivit adlad och ingift i en fin släkt eller än bättre blivit kung.
Men nog kallar vi inte feodalismen för liberal för det?

Jag vet inte om jag missförstår dig eller om det är tvärtom. Jag menade inte att säga att möjligheter att ta dig upp i världen innebär att det är fråga om ett liberalt system. De liberala värderingarna jag nu talar om (som har sin grund i den negativa friheten) kännetecknas av en avsaknad av tvång. Feodalismens livegenskap är en form av tvång. Att förvägra personer friheten att flytta, att sälja varor eller något liknande är tvång.

Med det inte sagt att det är den enda liberala värderingen.

Av djonn
Skrivet av phz:

De uttalandena låter ekvivalenta, upp till en godtyckligt definierad "grundnivå" för "frihet", där kvarvarande skillnad bara ligger i semantik (glaset halvfullt eller halvtomt?).

Nej, ekvivalenta tror jag inte de är. I så fall har jag uttryckt mig dåligt. Att söka maximera människors frihet kan, översatt till statligt tvång, innebära obligatorisk skolgång. Du kommer inte till den slutsatsen om du bara söker undvika att människors frihet begränsas av tvång. Det ena talar om någon form av "grundnivå" på individen som fordras för att denne ska kunna vara fri men inte det andra.

Med "begränsas" i sista meningen i mitt förra inlägg menar jag "begränsas av tvång". Med tvång talar jag då om något externt från andra människor. Jag vet inte om det framgår riktigt.

Skrivet av Huzzbutt:

Givetvis bygger liberalism på frånvaron av tvång men för att frånvaron av tvång ska vara relevant krävs där förutsättningen allas lika möjlighet. Ett liberalt system utan lika möjligheter är ett aristokratiskt system.

Du menar, om jag förstår dig rätt, att det inte är fråga om någon egentlig frihet om du inte har möjligheter att bestämma över dig själv på ett visst sätt. En son till en fattig dräng får ingen utbildning och kommer att bli en fattig dräng, dagarbetare eller liknande. Han kommer, likt sin far, att arbeta till dess ryggen går och sedan överleva på sin familjs eller främlingars godhet. En person som är son till en burgen godsägare kommer att få en fin utbildning och bli lite vad han vill. Eller så kanske han inte fixar någon fin utbildning, utan bara sitter och lever som rentier. Oavsett så har han möjligheter.

Visst! Det är vad Berlin kallade för "positive liberty". Hegel och Marx är exempel på personer som diskuterat i dessa banor. Det jag beskrivit (eller i vart fall försökt beskriva) är det han kallade för "negative liberty". Självklart kan båda ligga till grund för liberala värden. Positiv frihet kan också ligga till grund för mycket annat.

Nu köper jag däremot inte att ett liberalt system utan det du beskriver som allas lika möjlighet är ett aristokratiskt system. Det aristokratiska systemet söker skydda aristokratin. De burgna ståndet i det liberala systemet skulle inte skyddas genom tvång. Inga lagar och regler hindrar sonen till drängen från att bli bankir. Om det däremot skulle utvecklas hinder av den arten så är det givetvis inte fråga om någon liberalism längre.

Av djonn
Skrivet av Huzzbutt:

Liberalismens förutsättning är allas lika möjlighet, effektfull valfrihet. Liberalismens aspirationer är den individuella valfriheten.

Andra skulle säga att liberalismen bygger på minimering av annat mänskligt tvång. Alltså en definition av liberalismen grundad i den negativa friheten. Vad för faktiska val individer gör under ett sådant system blir mindre relevant. Hobbes, Locke och Helvétius är exempel på personer som givit uttryck för sådana tankar. Talar vi om sådana system skulle jag inte säga att aspirationen är att (såsom jag förstår det du skriver) maximera den individuella valfriheten, utan snarare att undvika att den begränsas.

Från vem eller vilka har du tagit definitionen du använder dig av?

Av djonn
Skrivet av Huzzbutt:

Liberalism bygger på allas lika förutsättningar, om inte alla har lika förutsättningar kan där ej heller finnas ett liberalt system. Alla har inte lika eller ens liknande förutsättningar. Den personliga utvecklingen är kopplad till förutsättningarna och med det kan vi enkelt konstatera att ett system som inte försöker parera olikheterna aldrig i sin effekt kan anses vara ett system byggd på liberalismens aspirationer.

Vad menar du med förutsättningar och liberalismens aspirationer?

Av djonn
Skrivet av foxzox7:

S, M för att de ljuger och S för att de förlorat sin socialdemokratiska ideologi och istället jagar röster.
M för att de ljuger och kommer köra samhället i botten om de fortsätter sin kapitalistiska politik och smygsänker skatterna för de rika.

Hur menar du att de ljuger?

Av djonn
Skrivet av ilstallione:

Kan du ge mig ett exempel på en liknande kampanj där det är andra åsikter som lyfts fram? Gärna en där privatpersoner får namn och bild publicerat.

Aftonbladet, Expressen, DN och SvD kartlade nationalsocialister och medlemmar i MC-gäng 1999 och publicerade namn och bild på ett antal personer. Det var däremot inte för att de bara gett uttryck för mer eller mindre vedervärdiga åsikter. Aftonbladet beskrev sitt urval av de som de publicerade med namn och bild som följer: "De utvalda har antingen själva begått sådana brott som hotar rättssystemet eller är som aktivister genom agitation och propaganda ansvariga för att uppvigla andra".

Inte direkt jämförbart med att någon sitter hemma på kammaren och kommenterar att flyktingar bör gasas ihjäl, men det är det närmaste exemplet jag vet om.

Vi böjer oss aldrig för hoten från nazismen - Aftonbladet

Av djonn

Jag struntade i det där med ungdomsarbetslöshet. Jag läste juridik i stället och är i skrivande stund skattejurist. Det hela var till och med rätt roligt. Så det rekommenderar jag. Kanske inte just juridik om ni är ointresserade av det, utan att läsa vidare, ha en karriär och försöka bli riktigt bra på det ni gör.

I vart fall tycker jag att det låter mer konstruktivt än att gå in på Arbetsförmedlingen, klaga på att de tar upp all din arbetslösa tid och skrika ut din frustration till en ointresserad handläggare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av djonn
Skrivet av ronnylov:

Jag gick inte efter påhittade siffror utan detta påstående:

Om han verkligen har betalat 3700 kr i skatt så är detta efter alla avdrag.

De påhittade siffrorna var för att exemplifiera. Det jag gick efter var 17 § lagen om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete, 11 kap. 14 § 2 st. 2 p. d. skattebetalningslagen och 67 kap. 2 § 2 st., 4 §, 18 § 1 st. 1 p. inkomstskattelagen, lagen om allmän pensionsavgift och 9 kap. begravningslagen. Ja, och det ursprungliga inlägget då.

Av djonn
Skrivet av ronnylov:

Men han betalade ju 3700 kr i skatt så då måste man väl kunna dra av 1500 kr från detta? Men det kanske är andra saker som "beror på hur mycket du betalar i statlig och kommunal inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt" som gör att det ändå inte går.

Troligen betalade han ingenting alls i skatt. Hans kommunalskatt fastställdes kanske till 10 000 kr. Sedan ska han få skattereduktion motsvarande den allmänna pensionsavgiften på 3 300 kr. Sedan smackar vi på en skattereduktion för arbetsinkomst (jobbskatteavdraget) på resterande.

Kvar att betala i skatt är noll kr. Han kan därmed inte få någon skattereduktion för hushållsarbete. Däremot ska han fortfarande betala den allmänna pensionsavgiften på 3 300 kr och en begravningsavgift på 400 kr.

Siffrorna är givetvis påhittade.

Av djonn
Skrivet av MyZk0:

Är det lögn att SD är rasister? Bildens innehåll står jag inte för då jag bara hittade den.
Hans statement verkar ju vara taget ur sitt sammanhang, men oavsett sammanhang så visar ju Björne tydligt vad han anser om invandrare. "Usch, jag vill inte bli kallad invandrare! Vad fräck du är!"

Huruvida SD är rasister är inget jag berört. Som jag skriver är citatet lögnaktigt. Jämför det nedanstående.

Skrivet av MyZk0:

Usch, jag vill inte bli kallad invandrare! Vad fräck du är!

Såsom jag tolkar ditt ursprungliga inlägg så menar du att SD är rasister och att du lägger det förfalskade replikskiftet till stöd för detta. Även om du numer inte menar att citaten är korrekta så får du stå för att du gjort ruskigt kass efterforskning och spridit villfarelser.

Av djonn
Skrivet av MyZk0:

Jasså SD är inte rasister?
http://i.imgur.com/1tncHPs.jpg

Amen jösses. Där har du lögnaktigt citerande.

http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Ovriga-debatter/O...

Citat:

Anförande 481 Adnan Dibrani (S):
Herr talman! Väldigt snabbt vill jag bara säga att ja, jag har invandrat till det här landet en gång i tiden, men det kan jag lova att även Björn Söder och hans kamrater har gjort. Alla i det här landet har invandrat - vissa för väldigt länge sedan, medan andra kommer varje dag. Än en gång: Vården är otroligt viktig. Om jag nu slänger ut mig själv och alla mina vänner som har invandrarbakgrund är det fortfarande så att det tar lite tid innan det sätter avtryck i ekonomin. Björn Söder, du röstar igenom massiva skattesänkningar som kommer att slå hårt mot vården. Tycker du att det är rimligt? Varför inte satsa de där 12 miljarderna på vården om nu vården är så pass viktig för dig?

Citat:

Anförande 482 Björn Söder (SD)
Herr talman! Jag tycker att det är lite fräckt av Adnan Dibrani att komma hit som invandrare, som han stoltserar med, och förringa Sverige, svenskheten och svenska folket. Vi är alla invandrare i Sverige, säger han. Då är ju alla invandrare överallt i hela världen. Jag tycker det är lite fräckt att stå här i Sveriges riksdags kammare, Sveriges högsta beslutande organ, och förringa mitt folk, svenska folket. Det tycker jag är lite fräckt.

Det är fullständigt uppenbart att Söder struntar i Dibranis andra moment i hans anförande – det om vården – och i stället söker attackera det första momentet – att alla i Sverige är invandrare. Det är för övrigt solklart av bildens innehåll att det är ett barockt meningsutbyte. "Du förringar Sverige" som svar på "Du röstar igenom skattesänkningar som slår mot vården" är bara konstigt.

Du behöver inte vara lögnaktig för att argumentera mot SD och deras politik.

Av djonn
Skrivet av Kilroy:

Så, problemet ligger inte hos ordet i sig utan hos dig pga dom fördomar och antaganden du har om ordet?
Tolkar jag dig rätt då?

Nja, det är inte riktigt det jag menar. Det problem jag ser med ordet är det jag skriver om. Det tar för mig bort fokus från den övriga texten och det författaren faktiskt vill förmedla. Den här tråden är ett gott exempel på det. Men det är inte begränsat till ordet "hen". Jag stötte på en dom för någon vecka sedan då författaren använt ordet "lapidarisk". Det tog mig direkt ur texten. I mitt inre öga såg jag en pretentiös föredragande som slår upp ålderdomliga ord för att tvinga in dem i domar och verka smart. Jag kan reagera likadant på semikolon och trema.

Så min fördom rör snarare folk som använder ordet. Ordet i sig bryr jag mig inte nämnvärt om.

Av djonn
Skrivet av Kilroy:

Vad har folk emot "hen"?
Jag fattar verkligen inte problemet.

Och ni patetiska små människor som pratar om höna, blir ni lika engagerade när någon skriver 6 som sex?

Visst kan man formulera om hela meningar för att undvika att använda han/hon/hen eller liknande men varför inte använda hen?
Jag läser massa argument om vad man kan göra istället, men ingenting om varför.

Vad är problemet med hen?

Rent personligen skulle jag inte använda det för att jag tycker det tar fokus från texten. När jag ser ordet i en nyhetsartikel stannar jag upp. Inte för att det nödvändigtvis är ett politiskt eller socialt ställningstagande eller försök till social ingenjörskonst, utan för att jag läser in att författaren har något annat i bakhuvudet än att enbart bli förstådd. Jämför med Slipknot882222:s andra inlägg i den här tråden. Med det inte sagt att det alltid finns någon baktanke.

Men den egentliga anledningen till varför jag inte använder det är att jag inte har det naturligt i språket.

Av djonn

Ja, nu kanske min putslustighet blev olycklig. Hotet bör inte vara något hot om något brottsligt utan ett sedvanligt ultimatum. "Gör ni inte det här säger vi upp oss", "Vi kommer att ta kontakt med lokalpressen om ni inte efterkommer vår begäran", "Vi har börjat studera Marx och Lenin och ämnar att förena oss om ni inte gör något" etc. Om det ens ska vara där då.

Av djonn

Nu borde det fungera. Jag som tyckte att bayimg var bra just för att det gick att hotlinka.

Av djonn

Inte så mycket att gå på, men håll till godo.

http://lakebranch.se/bild.png

Edit igen. Nu borde det fungera.

Av djonn
Skrivet av dencoolasnubben:

Jag är säker på att jag har rätt och ni kan inte ändra på det med eran bullshit, ni får tycka som ni vill.

Är inte det samma inställning som många turkar har till folkmordet?

Av djonn

Humbug, ruffel och båg, skulle jag tro. Jag kan inte tänka mig att någon skulle betala 25 USD per dag för att få tillgång till min dator. Det är nästan 60 000 kr årligen. För att få tillgång till den dator jag sitter med just nu (en ett år gammal laptop med ett nypris på ungefär 8 000 SEK) och en 100 mbit/s delad uppkoppling.

Jag skulle tro att det är något Ponzi-upplägg. Det skulle innebära att de pengar du eventuellt får är de pengar som andra människor erlägger för att köpa fler "threads". Upplägget håller så länge det strömmar in nya människor med nytt kapital, men kommer i slutändan att falla samman när nytillströmningen inte längre klarar av att försörja användarbasen.

Det är också möjligt att din dator blir en del av ett botnet, att programmet snor alla dina lösenord, omdirigerar din internettrafik och så vidare.

Nu står det att första "threaden" ska vara gratis. Var den det? För jag skulle inte bli förvånad om du stöter på att du ska betala någon avgift ändå. Kanske genom att SMS:a in någon verifikationskod eller liknande, och att det sköts genom ett betal-SMS. Möjligen motiverat med att de måste ha din identitet för att förhindra missbruk av tjänsten.

Det ovan sagda är ganska mycket gissning från min sida. Men jag har svårt att se att de på något sätt kan gå runt på det hela. Och om affärsmodellen de presenterar inte är hållbar så är det nog inte deras affärsmodell.

Av djonn

Du har inte ett underskott och ett överskott i kapital samtidigt. Kapitalinkomster, -utgifter, -vinster och -förluster slås ihop, varefter det resulterar i ett överskott eller underskott av kapital. Om du bara har 100 000 kr i ränteutgifter är ditt underskott av kapital 100 000 kr. Det medför att du får en skattereduktion på 30 000 kr (30 procent av underskottet) i inkomstslaget tjänst.

Om du har 100 000 kr i ränteutgifter och 100 000 kr i utdelning från ett företag där ditt innehav är kvalificerat, kommer ditt underskott i kapital att vara 33 334 kr (100 000 kr i ränteutgifter - (100 000 kr i utdelning x 2/3)), vilket medför en skattereduktion på 10 000 kr (30 procent av underskottet) i inkomstslaget tjänst.

Du tjänar ingenting på att föra över något till frugan i ditt exempel.

Av djonn
Skrivet av Ice Frontier:

Visst finns det andra partier som påstår att de vill göra någonting, tex Moderaterna som har kampanjat för hårdare straff så länge jag kan minnas, men som gjort precis ingenting. De etablerade partierna har ingen trovärdighet kvar. I mina ögon är de fat cats och det behövs konkurens och det är där SD kommer in.

Vad pratar du om? Förra mandatperioden höjdes straffen för mord, grova våldsbrott och grovt vållande till annans död.