Inlägg

Inlägg som anon84089 har skrivit i forumet
Av anon84089

Har för mig att man kan göra det i Synaptic. Kolla runt i menyerna där.

Av anon84089

Närmare förklaring: I Linux är rättighetspolicy's mycket striktare än i Windows. Om du gör något genom vanliga GUI't eller direkt ur terminalen så körs det som din användare. Din användare har bara skrivrättigheter i /home/din_användare. Allt som är utanför behöver särskilda rättigheter. Vanligast är att man använder 'sudo', ett prefix som tillfälligt höjer dina rättigheter till 'root'nivå. 'root' eller superuser har alla rättigheter överallt, använd därför med försiktighet.
Detta är en av flera saker som gör Linux till en säkrare plattform, då inga program du startar har någon rätt att skriva i systemfiler, för att ändra nåt. Isåfall måste de ploppa upp en ruta och fråga efter sudo-lösenordet. Ännu en anledning att vara försiktig med sudo

Av anon84089
Skrivet av MarcusW:

Oj, det hade jag ingen aning om! Då tar jag tillbaka det jag sa, tycker definitivt Ubuntu är värt att prova då.

freedesktop.org - Software/vaapi ta en titt där. Nyare Intelkort, NVidia och ATI - all kan använda sig av VA-API. Såg iofs nu att ATI endast stödjer det med den stängda drivrutinen, man kan ju inte få allt!

Av anon84089
Skrivet av lideri:

Ubuntu har nästan bättre hårdvarustöd än W7 har direkt från grundinstallation.

Nästan? Linuxkärnan har drivrutiner direkt i kärnan, använder du öppna drivrutiner till grafikkortet kommer du aldrig någonsin behöva installera en enda drivrutin. Linux har tusen gånger bättre hårdvarustöd än Windows.

Angående hårdvaruacceleration: XBMC stödjer numera VA-API. ATI stödjer VA-API med XvBA som back-end, så det kommer fungera.

Till TS: Ett bra knep är att kolla om du, direkt efter installation, har skuggor under fönstren. Om du har det så har du redan korrekta drivrutiner installerade och kan gå direkt till XBMC. Det går att trixa med drivrutinerna då det finns både öppna och stängda versioner, men jag hade provat direkt.

Av anon84089

Ja du, vet inte varför jag lägger ner tid på att försöka övertyga dig, men here goes. Ett par punkter bara till Ubuntu's fördel:
*Snabb installation
*Gratis (har du redan Windows är väl detta inget problem)
*Enklare programhantering
*Du behöver inte oroa dig för virus, bloatware osv
Eller helt enkelt den bästa anledningen: Det är roligare. När jag var windowsanvändare förr i tiden så hatade jag min dator. Nu är den rolig. Nytt är roligt. Var inte en fegis, prova. Det värsta som kan hända är att ett par timmar av ditt liv gått till att (förhoppningsvis) lära sig något litet om något annorlunda. Lärde du dig ingenting så är inte det heller någon vidare förlust att tala om.

Av anon84089

Installerade nya versionen igår, då den äntligen landade i Arch's förråd. Den enda buggen jag led av har blivit fixad, så jag är nöjd. Addon-systemet är underbart också. Kan rekommendera Alaska Revised-skinnet som finns direkt installerbart. Det är nice, om än lite ont för ögat nattetid

Förresten, nån som har Intel X4500(m)HD och provat va-api? XBMC krashar för mig när jag försöker spela HD-filmer....

Av anon84089
Skrivet av Meto:

ok för 3d animering finns det en hel del men få som "vanliga användare" kommer i kontakt med.

Om folk inte hade tankat hade nog Adobe Photoshop hört till den kategorin också. Vad kostar billigaste licensen? 6k?

Av anon84089

Det är ju inte helt ovanligt att man hör om folk som gärna hade använt Linux men som faller på mållinjen eftersom de behöver Adobe's mjukvara.

Av anon84089

Adobe CS native för Linux? Visa ditt intresse!

För några dagar sedan gick en Adobe-anställd ut och uppmanade alla som vill se Adobe CS för Linux att skicka en "feature request" till Adobe. Efter en massiv ström av requests har det börjat röra på sig, saker är definitivt på väg att hända. För nu, visa ert stöd på denna länken: Produce Creative Suite for Linux

Redan nu, efter 3 dagar, har över 6000 personer visat sitt intresse, vilket tydligt visar att det finns en marknad för Adobe CS på Linux. Men om vi verkligen vill ha det, så behövs ännu fler. Visa ert intresse nu!

Edit: My bad, 6000 pers har inte gillat det på 3 dagar utan under ett år. Men det är fortfarande mycket folk!

Edit2: Kanske ska ha med denna länken också: Creative suite for Linux: an update [updated]

Av anon84089
Skrivet av tombman:

nej, smart test visade inga errors, problem löst (ominstallation), skulle ändå vara intressant vad felet kunde ha varit

Ja du, nu löste du ju det med Windows-metoden. Vad du kunde ha gjort är att boota i textläge och se hela felmeddelandet. Antagligen var det rotfilsystemet som inte monterades korrekt, vilken borde varit hyffsat lättlöst.

Av anon84089
Skrivet av Mysticsam:

ett PPA ?! är inte det för ubuntu? och jag prioriterar stabiltet.

Debian använder väl också apt, så ett ppa borde la fungera? Använder varken Ubuntu eller Debian så är inte säker, men det är väl i princip samma distro, fast Ubuntu har en annan skrivbordsbakgrund och knapparna på andra sidan...

Av anon84089
Skrivet av Mysticsam:

Jag löste det genom att testa andra libflashplayer.so som lite varsom på min dator och till slut så funkade det men jag kan inte med säkerhet vet vilken version av flash jag kör. Det är helt sjukt jag har libflashplayer.so och npwrapper.libflashplayer.so i /usr/lib/(firefox, iceweasel, mozilla, nspluginwrapper) och /home/minanvändare/.mozilla hur rensar man upp en sådanhär situation?

Sluta göra på Windowssättet. Leta upp ett PPA och använd pakethanteraren. För övrigt, om du vill ha nya versioner av program kanske inte Debian Stable är bästa valet. Prova Unstable eller typ Arch.

Av anon84089
Skrivet av ronnylov:

Som vanligt kommer det väl inte med någon GPU-acceleration för Linux?

Jodå, använder VDPAU vad jag hört, så lär bli perry för er nvidia-användare nu. Vi som sitter med Intel får väl vackert vänta. Dessutom är jag osäker på om dom släppt för x86_64 än. Död åt Adobe.

Av anon84089

Använder inte XBMC HAL? Isåfall borde diskar monteras automatiskt.

Av anon84089
Skrivet av Cl0wn:

Förövrigt kan jag inte bestämma mig för om jag ska sätta dessa delar i en HTPC , sätta dem i en ny dator och köra HDMI till TVn eller köpa en Western Digital WD TV Live HD Media Player - Inet.se + ny dator.

Sätt dem i en ny dator och koppla till TV'n! Hemma hos mig har jag laptop kopplad till TV som fungerar både som spel-, surf-, arbets-dator och HTPC. Den har f.ö. 3g-uppkoppling som delas till mitt PS3. Väldigt smidigt med allt i "ett" tycker jag. Sitter i soffan med mus, tangentbord, fjärrkontroll och ps3-dosa så har man allt inom räckhåll

Av anon84089
Skrivet av Foss:

Jag förstår inte att det skulle göra någon skillnad alls, den underliggande pluginen är ju ändå Adobe Flash. Nej, jag har inte provat. Troligen fungerar den pluginen perfekt till XBMC i Windows, men sämre till XBMC i Ubuntu/Linux (såvida man inte har en riktigt snabb processor + snabbt grafikkort).

Det är inte säkert. Det finns massor med skript för webbläsare för tex att använda mplayer istället för flash player på youtube. Resultatet är ofta en massa bättre Kan tänka mig att en plugin till XBMC inte använder flash.

Till trådskaparen: Glöm inte att XBMC finns live också. Provade häromdagen (Dharma beta4) och det fungerar riktigt bra. OOTB kunde jag köra 1080p laggfritt på min UL30a med 1,3ghz cpu och integrerat intel-kort

Av anon84089
Skrivet av basn:

Fy, desktop effects slöar bara ner...

Men Perry är gött... från rätt ort och allt

Var inte så säker på det, lägger man en del fönsterhanteringen på grafikkortet så blir det mindre för processorn att hantera

Av anon84089
Skrivet av bergmanman:

Men herregud? Läser du varannat ord som han skriver eller? Han kommer ju inte ha plats för både Windows och Linux på sin SSD så därför tänker han köra Windows från sin externa hårddisk och Linux från sin SSD.

Sällan du kommer med något som tillför trådarna, bara en massa missförstånd och one-liners.

OnT:
Can windows 7 boot from an external usb or firewire drive? - Super User
How can I Boot Windows from my external Hard drive? - Tech Support Forum (Denna kan nog vara något ändå)

Verkar vara lite småknivigt att få det att fungera, däremot tvärtom fungerar ju såklart mycket bättre (Linux från Extern); men det hjälper ju inte dig tyvärr

Tack för hjälpsam feedback. Vad jag förstår av länkarna så ska man inte ge sig på det, helt enkelt? Hade hoppats på att inte behöva göra så mycket mer än att flytta hårddisken ut ur datorn och fixa lite i min boot loader, men det kanske var lite optimistiskt av mig

Av anon84089
Skrivet av tcntad:

Jo jag läste det.. Läste du vad jag skrev? Vi vet inte om din dator (bios) kan boota från USB och jag förstår ärligt inte varför du vill boota från USB när du har (nästan) en SSD. Förklara gärna det för mig. Kan du boota från USB lär det inte speciellt fort.

Jag klargjorde i första inlägget att jag inte vill boota windows från SSD'n, då jag använder Linux till iaf 90% av tiden. Windows är som sagt endast till för HOMMIII och WCIII.
Om min dator kan boota USB eller inte är inte min fråga, jag vet mycket väl att min kan det. Frågan var om WINDOWS kan det.

Vad gäller boot-hastighet är det inget problem. För att ytterligare klargöra, jag ska bara spela dessa två spel, behöver inget annat. Försämras prestandan väldigt mycket i dessa spel då? Man tycker ju att de kan läsas in helt i arbetsminnet, för att på så sätt förhindra en flaskhals i usb, men jag vet inte om det är så det fungerar...

Av anon84089

Usch, vem vill ha x86 och Windows i en sån platta? I med en ARM så är jag på. Snygg var den dock, och 3g är ju fint det med.