Inlägg

Inlägg som Lidodido har skrivit i forumet
Av Lidodido
Skrivet av achdor:

Ränta gäller på årsbasis, det blir 1000 kr per år

D'oh, ja så går det när man skriver inlägg när man är trött

Var dock många som fick hiskeliga räntehöjningar när de väl började dra igång, men då höjdes ju räntorna på flera procentenheter på rätt kort tid (inte styrräntan då utan räntan till oss konsumenter). Borde inte höjas med de nivåerna igen, men samtidigt kan ju de här kampanjerna vara beräknade på orimligt låga räntor och så fort det sker en "svängning i marknadsläget" eller vad finansbolagen nu vill kalla det så kan det ju helt plötsligt gå från 4,99 till 8,5% i ränta på ett par månader, och då blir det lite pengar.

Jag kanske bara är cynisk när det gäller leasing, men man sitter ju låst med ett finansbolag som kan justera räntan lite hur man vill utan att det riktigt syns för kunden, eller att man har någon chans att påverka den.

Sen verkar prisskillnaderna i det här fallet vara så stora att lite räntehöjningar ändå käkas upp av besparingen med råge, så det låter som en bra affär.

Av Lidodido
Skrivet av Sammanhang:

Köpte för ett halvår sedan en begagnad bensinare och har sakta men säkert börjat ångra mig. På förhand kändes det väldigt rimligt att köpa en fossildriven bil för ca 120.000 - 140.000 kr och köra med den i ganska många år.

Problemet är bara att det rent ekonomiskt knappt är försvarbart. Särskilt med tanke på priset vid pump (över 20 kr litern) för bensin i förhållande till att bara ladda upp en elbil hemma i garaget. Sedan åkte jag tidigt på bromsbyte, besiktning och någon felsökning för halvskum felkod osv. Det rinner snabbt iväg kostnadsmässigt.

När jag sedan jämför totalkostnader för att betala av ett privatlån på 3-4 år som jag ska göra nu jämfört med privatleasing av en elbil (tänk MG4/MG5, Byd Atto 3, Nissan Leaf osv) så blir det en ganska tragisk läsning. Parametrar i min kalkyl: privatlån/privatleasing, drivmedel, försäkring, service, reparationer, fordonsskatt, besiktning, värdeminskning.

Nuvarande bensindrivna kombi landar på ca 8.420 kr i månaden. Drar jag av pengarna jag kan tänkas få för bilen om fyra år förutsatt att någon ens vill köpa den så går månadskostnaden ned till strax under 7.000 kr. Elbilen däremot blir ungefär 4.000 kr i månaden. Då kan man även börja titta på andra faktorer som att det är en nyare bil (mindre huvudvärk och oro) samt en trevligare körupplevelse.

Får hålla koll på bilmarknaden och eventuella trevliga erbjudanden framöver. Lutar mer och mer åt att leasa en elbil istället för att slänga ännu mer pengar på en sämre bil.

Kör du då långt att en så pass billig bil med så lite värdeminskning kostar så mycket per månad så är du definitivt en som ska ha elbil, om du kan ladda hemma.

Tänk dock på att en räntehöjning på 0,25% blir en höjning utifrån hela bilens värde, inte bara på månadskostnaden. Är det en bil för 400k så blir det alltså en tusenlapp i månaden. Men nu spås ju räntorna lugna sig inom den tid du kommer leasa, men man vet aldrig.

Av Lidodido
Skrivet av Bjirn:

Detta argument om att "jaha, bojkottar du allt från Kina då?" Är ganska tröttsamt. Jag kör en kinabil, av ekonomiska skäl men ser inget konstigt i att försöka begränsa sin konsumption av Kinesiska varor särskillt på dessa områden som tex elbil.
Ingen kan undvika Kina helt men att bara göra ETT medvetet val att skippa tex en Kinabil är ett steg på vägen. Även om man gör det sittandes med en telefon tillverkad i Kina.

Precis. Sen har jag som sagt respekt för dom som väljer att köpa en kina-bil i en marknad där de är de enda bilarna som ligger i ett lågprissegment, oavsett kvalitet. Så länge västvärlden kämpar om att framhäva sig som lyxbilar och sätter priserna därefter så kommer vissa behöva välja kina-bilar. Börjar man gå upp i de prissegment där europeiska bilar är starkare så skulle jag dock aldrig överväga en kinabil, men att leasa en MG för 3000kr/mån känns ju som en no-brainer om bilen passar ens behov.

Skrivet av SuperDuperKillen:

Meec är ett ritkigt skitmärke, oavsett vart det kommer ifrån. Bahco tillverkas också till 99% i Kina med de har åtminstone någorlunda kvalité.

Biltema har mycket bättre kvalité än Meec och antar även de köper de mesta från Kina. Tl;dr undvik Meec.

Helt klart, just i det här fallet ser domkraften helt identisk ut med Biltemas motsvarighet, fast i en annan färg. Samma pris och samma specifikationer. Alternativet från Bahco vägde över 50kg så jag skippade den. Köpte en snöslunga från Biltema (i stort sett identisk som en motsvarande Al-ko fast flera tusen kronor billigare), och när vajern till utkastet frös och infästningen som tycktes vara gjord av det mjukaste blötjärn vår planet har att erbjuda gav vika, och det inte fanns reservdelar att köpa TROTS att slungan fortfarande säljs så insåg jag att kina-köp alltid kommer vara kina-köp. Inte bara för kvalitén (motorn går utmärkt!) utan pga. köp-nytt-mentaliteten de byggs runt.

Men då är vi väldigt off-topic då det här ju inte är en Kina mot världen-tråd Vill bara inte ha liknande upplevelser när jag köpt en bil. Känns nästan som att Tesla snuddar på denna filosofi ibland också med alla deras olika revisioner av saker. Men där är bilarna så populära att tredje part kan lösa eventuella brister.

Av Lidodido
Skrivet av Jonas79:

Tänker du likadant när du köper något annat tillverkat i Kina som bomull till kläder, teknik prylar, hushållsartiklar, möbler, lithium batterier m.m.

Antar att du blir enormt begränsad när du ska köpa saker och vet att Ö&B var tidigt ute och köpa från Kina och så dom byggde upp sitt företag likadant med Dollarstore, Jysk, Ikea mfl.

Många väljer Kina för tillverkning för att sänka sina kostnader och maximera sina intäkter och så man får lönsamhet och vet att Tesla viktigaste fabrik är Kina pga kapaciteten den klarar tillverka och lönsamheten och utökas hela tiden.

Apple produkter tillverkas av Foxconn i Kina och vet att det blev löpsedlar när någon tog sitt liv av arbetarna och en dokumentär på tv om deras arbetsförhållanden på fabriken.

Bmw Ix 3 tillverkas också i Kina och antar att I4 gör det också och hur många som tillverkas i Europa av det som säljs här vet nog enbart Bmw.

Nä jag vet, det är omöjligt att helt exkludera Kina. Har en Roborock-dammsugare, min förra telefon var en Huawei och i helgen köpte jag en Meec-domkraft (Julas märke för deras Kina-grejor) istället för en Bahco. Oftast handlar det om att jag inte tycker vettiga alternativ finns, men ibland rycks man så klart med av prislappen.

Just när det gäller bilar är min tanke snarare att kinesiska staten går in och i princip subventionerar bilarna - täcker upp för att de ska kunna sälja med förlust - för att ta över och slå ut den västerländska marknaden. Sen blir det så klart svårt när många europeiska tillverkare köper batterier från Kina, och där vet man ju inte hur mycket kinesiska staten haft ett finger med i spelet på samma sätt som med bilarna. Gör man inte oss konsumenter beroende av deras bilar så gör man våra tillverkare beroende av Kina som leverantör.

Säger inte att det är lätt att vara helt svart och vitt "korrekt" uppe på nån moralisk hög häst. Det jag egentligen menade från början var att om kinesiska bilar ger så mycket mer för pengarna, så får man fundera på vad exakt det är man får mer av, och till vilket pris. Dels är ju bilen ofta sämre ur andra aspekter än det man ser på pappret, och dels låter man sig köpas av kinesiska staten.

Men jag kanske överdriver kinesiska statens inblandning i det hela och bara är en paranoid foliehatt. Som sagt är lätt att prata om att göra "rätt" val när man kan lägga 650k på en Skoda.

Av Lidodido
Skrivet av MP-Jan:

Brottas med det där också. Det är bara så eländigt att se en bakhjulsdriven VW för 800tkr och tvingas acceptera att det inte blir bättre. Och snart kommer VW/Xpeng- och Audi/SAIC-bilar. Vilka har vi kvar då i den klassen? BMW som tänker bygga V8-bilar tills 2035 och gör kompromissade elbilar (iX3, i4, i5) under tiden? Mercedes som kostar 740tkr bara att få fyrhjulsdriven (EQE innan någon som helst utrustning)?

Så om valet står mellan en dyr VAG-bil, för att dom helt enkelt inte KAN bygga billigare just nu.
Eller en Kina-bil som utvecklats i Göteborg? Vet inte vilket som är värst.

För alla som läser det här och rullar ögonen, och tänker: vilket jäkla i-landsproblem. Jag vet! Men det suger ändå.

Frågan är dock om man hellre bär kostnaden av en Model S (LR), hellre än en dyr VAG-bil (ID7) eller en betydligt mer prisvärd Kina-bil (001/P4)?

Samtidigt slåss ju alla om att vara så premium som möjligt, och visa upp flaggskeppsmodeller som ska locka till just deras märke. Antingen får man betala mer för en lika väl utrustad bil, eller så får man betala lika mycket för en sämre utrustad bil, men med vetskapen att man får bättre byggkvalitet och förmodligen bättre premiumkänsla och pålitlighet i det långa loppet. Antingen får man lägga pengarna på en robust bil i grund och botten, eller så får man köpa en som ger mer teknik för samma peng men som kanske brister på andra håll (kinabilarna). Det som saknas är mellantinget, men det är nog där koreanerna kommer slå sig in, och när t.ex Skoda väl släpper en vanlig kombi så blir den nog vad vi egentligen ville ha av ID.7 nu då den snarare siktat in sig på att tampas med Audi och BMW.

Sen har jag förstått att många kinabilar faktiskt levererar riktigt bra komfort och kvalitetskänsla, men frågan är hur bilen står sig om 10 år. De kanske helt saknar brister, men då vettetusan om jag vill leva med att låta kinesiska staten sälja till förlustaffär för att uppnå nån slags världsdominans. Bara av princip vill jag inte att deras strategi ska fungera. Men då är det ju lätt att säga när man har råd att lägga 650k på en Skoda. Har all respekt för de som hellre leasar en MG eller nåt för att ha råd med elbil, för att det är helt enkelt ett segment som resten av världen totalt har missat i deras jakt på premium-stämplar. Det är nog mer när man börjar vara uppe och lägga pengar på mer av en "drömbil" som jag aldrig skulle låta mig mutas av kinesiska statens subvention av massa flashig lock-teknik. Men jag kanske är naiv och för ideologisk

Av Lidodido
Skrivet av Daniel75:

När man kikar på A6 avant, E klass/EQE, 5-serie/I5, ID7 etc.
Det är i princip omöjligt att få en under 800k med lite lull-lull på. En del drar iväg till miljonen och är inte ens fullutrustade med största motorn.
Priserna har verkligen ökat sista åren...

Helt klart. De Svensson som inte köper bilar för 800k köper inte t.ex ID7:an med all utrustning. Kollar man hur många Volvo välutrustade V90, XC90, Audi och BMW som rullar på gatorna så har inte en bil som kostar från 650k med bra utrustning nåt problem att sälja, om bara kvalitetsintrycket håller måttet.

Av Lidodido
Skrivet av MP-Jan:

Ser ju schysst ut den där. En E-GMP-bil är ju fortfarande en kompetent bilplattform. Se bara på hur Ioniq 6 slår det mesta i energieffektivitet och laddning.
Förarmiljön ser ut att vara en sund mix av touch och fysiska (ICKE GLANSIGA) knappar. Överlag ser ytorna ut att vara matta och natur-inspirerade. Växelväxlare med spak, intressant. Nya gränssnittet för infotainmentsystemet verkar vara ett kliv upp i upplösning och detalj. Exteriöra designen är SUV-typiskt kantig. Dom verkar ha hittat sitt designspråk. Som ju åtminstone är mer tilltalande än Mercedes elbilar.

Med den där formen kommer den knappast matcha ioniq 6 på effektivitet, men det är helt klart en bra plattform. Konstig interiör fram, som en soffa fast inte en soffa man kan sitta på, men inte heller ser det ut som ett klassiskt armstöd med förvaring under. Men det kanske finns nån smart tanke. Spännande!

Av Lidodido

https://www.kianewscenter.com/news/all/all-electric-kia-ev5-e...

Kia EV5 utannonserad, verkar i princip vara ett mindre alternativ till EV9. Lite som en XC60 mot en XC90 antar jag. Det där kan bli en riktig storsäljare om den inte har några allvarliga brister eller är helt galet prissatt.

Av Lidodido
Skrivet av Xyborg:

Min Google-fu måste ha försvagats över åren, för jag hittar banne mig inga siffror för hur snabbt den laddar bortsett från ("upp to 200KW"),

Tyckte jag såg upp till 135kW, vilket skulle tyda på att den presterar som befintliga MEB-bilar (dvs en väldigt jämn och fin laddkurva som håller över 100kW upp till typ 75% och peakar på runt 145). 200kW är förmodligen det ännu lite större batteriet som inte verkar finnas att köpa än, som förmodligen kommer med den fyrhjulsdrivna varianten.

Av Lidodido
Skrivet av MrWIB:

Väldigt väldigt nära, de lanseras imorgon och jag fick av en säljare pris på 694 900,00 "färdigmatad med utrustning".

Men har redan beställt min EQE, så det var lite sent, annars hade det kunnat vara en kandidat.

Skulle det stämma även utan dragkrok och metalliclack så känns den ju riktigt intressant med tanke på hur mycket utrustning det handlar om.

Av Lidodido
Skrivet av Felixark:

Håller med om sätes värmen bak mär vi beställde våran Passat kunde man lägga tlll det enskild för 3300kr tror jag hoppas att man kan göra det på ID.7 också.

Dom skulle ju skala av paketen så tvivlar på det. Tror mer att det blir standard eller nåt sånt. Så dumt att en sån bas-grej ingår i samma paket som ljudanläggning och massa "lyx", men men. Bra bil säkert, och har man barn i stol spelar det ju ingen roll 🙂

Av Lidodido
Skrivet av Felixark:

Om lägger till allt som går på ID.7 enligt den norska pris listan hamnar man på 654 337 NOK sen får man lägga på 20% för den svenska skatten 785 204 SEK hamnar en helt fullutrustad ID.7 med 75kwh batteriet på med 615km räckvidd.

Dock borde man kunna få en väl utrustad en för drygt 700 000 SEK.

Plus 20-30k för vinterdäck men då beror det ju på om man inkluderar det när man jämför med andra bilar. Tycker helt klart priset är bra, grundutrustningen verkar vettig och den skulle man nog klara sig gott på, men just sätesvärme bak tycker jag är synd att det ingår i ett så dyrt paket som sagt. Men det finns ju inte ens till ID.4 så det är ju ändå ett kliv upp! Hade vi inte redan beställt och fått Enyaqen, och började titta på bil nu, så hade den definitivt legat på radarn, i alla fall när kombin kommer.

Av Lidodido
Skrivet av Felixark:

ID.7 går nu att beställa i norge för 549 900NOK så lär ju bli strax under 700 000sek för bas modellen hör i Sverige /:

<Uppladdad bildlänk>

Då behöver man inte ha för mycket ångest för att man just plockade ut en Enyaq. Enligt norska prislistan ca 30k NOK för akustikglas, DCC och dämpbart panoramatak och ca 60k för interiörpaketet med massage, Harman Kardon-ljud och annat lull-lull (även sätesvärme bak vilket för mig är ett krav). Exteriörpaketet kan jag leva utan, men sätesvärme bak är trist att ha gömt i ett så pass dyrt paket.

Bilen för mig med vinterdäck och drag skulle således kosta närmare 650k i Norge, och då är det ju med momsen borta på beloppet under 500k (dvs 125k extra) och sen lite växelkurs på det så säg 750k. Och då är den ju bara bakhjulsdriven och inte i kombiutförande så säg 800k när den modellen lanserats.

Men då får man ju lite mer utrustning, bättre infotainment, bättre batteri och effektivare motor och sånt så jag säger egentligen inget om priset. Bara att min ångest dämpades lite och att jag ska vara nöjd med vår bil till det pris vi fått den

Av Lidodido

Tagit premiärturen med Enyaqen nu. 40 mil rundresa förbi svärföräldrarna med de omvägar som alla vägarbeten innebär. Mycket tyst och behaglig bil, sätena skönare än jag minns demobilen, bra styrning, bra fjädring (även om jag märker rätt små skillnader mellan de olika DCC-lägena). Både härlig att åka och köra.

Blandad 70-80-90-100-väg samt lite 110. En del upp och ner också då vi åkte från inlandet till kusten. Förbrukning på ca 16kwh/100km, och 9% kvar efter 405km. GOM sa då 39km kvar. Allt från 24 plus-grader ner till 9 grader så både värmepump och AC har fått jobba.

Kommer med utförligare recension, men är extremt nöjd så långt.

Av Lidodido
Skrivet av Aktsu:

Är inne på 4e nu de senaste 5 åren, Model S, två st Model 3 och nu i4 M50. Tappade i princip ingenting på mina Model 3or vilket gjorde det överkomligt men det är fortfarande rätt stora summor totalt vi pratar om när bara garaget gått på runt 30k per år i genomsnitt och det är ju inte alls den enskilt största posten.

Hade väl egentligen velat ha kvar bilen och ha andra elbilar i framtiden men när vi kört runt 500 mil per år de senaste 2-3 åren så är det inte rimligt att ha egen bil för det.

Ja det är ju en frihet med bil och allt, men kudos till dig som avsäger dig den lyxen när du inte har behov. Blir alltid förvånad när jag besöker Stockholm och ser massan av bilar som trängs i eviga köer, med tanke på den kollektivtrafik ni har. Stan skulle kunna bli mycket bättre om mindre yta skulle gå åt till bilvägar och parkeringsplatser.

Hoppas tjänster med bilpooler och smidig bilhyrning och sång börjar dyka upp mer och mer för folk i din sits för de gånger man faktiskt behöver bilen, och att de har tillräckligt bra bilar för en entusiast som dig 🙂

Av Lidodido
Skrivet av ckghagen:

Efter lite tid, blev avbruten och behövde även brygga så att jag kunde kontrollmäta så: 725gran kaffe, 125 gram vatten "försvinner" således i bryggningen. Vågen väger up til 40kg med 5g intervall det är tänkbart att den underskattar små mängder massa. Jag har dok kommit fram till att när den visar 25 gram är det lagom, lika omständigheter samma resultat så att säga.

Köper aldrig något annat än mörkrostat eller extra mörkrostat

Det verkar som att det inte är ett linjärt sammanband mellan pulver och vatten utan att det flins en optimal punkt där urlakningen av kaffepulvret är som störst (i min bryggare). Brygger jag med 15g och 300g vatten så blir det blaskigt trots att det ska ge högre koncentration. Sen dricker jag ca 5dl kaffe till frukosten så tänkbart att jag föredrar det något svagare när jag bälgar i mig det som det vore vatten.

Nedan en bild som försöker illustrera koncentrationen 135g i glaset
<Uppladdad bildlänk>

Ja det som händer när man tillför mer vatten är att kaffet extraheras mer, dvs fler ämnen som ger smak löses upp. Ett underextraherat kaffe blir ofta sydligare och ett överextraherat blir bittert. Om inte bryggaren brygger på för låg temperatur eller nåt så borde kaffet bli extremt överextraherat och därmed väldigt beskt. Vet själv att jag har råkat brygga med en ratio på 1:20 istället för 1:16 som jag normalt sett gjort och det har ändå smakat lika starkt för att den mindre mängd kaffe jag använt har extraherats mer, men då är det de mörkare tonerna som tagit över. Borde bli extremt med mörkrostat kaffe.

Funkar det för dig så kan jag ju inte säga att du har fel, men såvida vågen inte väger helt galet låter det som ett märkligt recept. Vilken bryggare använder du?

Av Lidodido
Skrivet av Björn Endre:

Grattis! Nu är du en av oss (Enyaq-ägare) :). Och får erkänna det tog tills typ nyss att jag fattade Chippens skämt .... lite ouppmärksam igår när jag läste först :).

Färger är definitivt väldigt trevlig. Också fått en hel del kommentarer om den. Ser snyggare ut i real life än på bild också.

Jo finns definitivt en del RAR-skämt att plocka ut från den. Tänkte säga att den rymmer mer än vad den tar plats, men mitt garage tycker nog ändå bilen är rätt stor till ytan

Av Lidodido
Skrivet av NisseG91:

Blev tillslut en maxutrustad renault mégane e-tech som gått som demobil. Blev dubbla vår budget, men den bilen enda vi kunde enas om 🤷

Riktigt trevlig att köra, förvånansvärt hög kvalitetskänsla ändå.

<Uppladdad bildlänk>

Riktigt snygg också 😁

Läcker! Inte gett den bilen så mycket uppmärksamhet annat än att den fått rätt positiva omdömen, men den ser verkligen grymt bra ut!

Skrivet av MacAllan:

Grattis och välkommen i klubben
Automatisk parkering är som du säger, kul att prova men sen använder man det inte eftersom det tar för lång tid.
Vilken färg är det?
Tycker den går åt det gröna hållet.

Precis, Arctic Silver Metallic. Går I en rätt kall grön färg, lite som polar-is. Ska försöka fota med en riktig kamera som kanske för färgerna rättvisa, men har fått väldigt många kommentarer om just färgen 🙂 tydligen klassisk färg på Porsche 911!

Av Lidodido
Skrivet av Chippen2188:

Vad du än gör, betala inte för någon prenumeration, den kommer fungera ändå (rar-skämt, förlåt)! Kul att den finns på riktigt, Enyaq är verkligen en trevlig bil Grattis!

Ja tyvärr fick jag inte bara knuffa fram betalningen när jag löste ut bilen imorse 😅 tackar, skönt att äntligen vara en i gänget på riktigt 🙂

Av Lidodido

Då var det äntligen dags, efter 14 långa månader. Bilen går helt gudomligt, och Passaten känns numera som en skördetröska. Går mjukt och tyst men ligger ändå rätt stabilt i krokarna och erbjuder hyfsad körglädje.

Den enda missen var att sidosensorerna för automatisk parkering och automatiskt filbyte saknas. De fanns inte att beställa när jag beställde bilen så de specades aldrig in. Saknar dom inte, men just automatisk parkering hade ju varit kul att testa en gång och sen aldrig använda.

Alla har kommenterat hur snygg färgen är, och lyckades få ett par lätt använda originalfälgar topp vinterdäcken istället för nåt eftermarknads till lägsta pris som dom hade räknat på, men blir nya sulor. Och i slutändan slog dom in priset för en offert jag hade fått utan fällbara bord bak, så jag fick ytterligare nån tusenlapp i rabatt.

Nu är det bara laddboxen som saknas, men om ca 12 timmar är det på plats också 🙂