Inlägg

Inlägg som Lidodido har skrivit i forumet
Av Lidodido
Skrivet av GLaDER:

https://www.kaffeadventskalendern.se/ har varit bra de senaste två åren, men jag tycker den börjar bli lite för dyr. Visst, den är nog värd pengarna, men jag tycker inte att variationen rättfärdigar priset och lägger då hellre pengarna på "mitt vanliga kaffe".

Tucker problemet de år jag köpt den har varit att för många bönor varit mörkrostade. De har då rostats och packats i typ september-oktober för att konsumeras i december, vilket gjort att många kaffen smakat gammalt. De ljusaste sorterna har ju mognat till sig och smakat bra, men vissa rosterier kör nästan bara mörkt.

Köpte en kalender ifjol mitt i december på utförsäljning i en butik, halva priset. Tyckte de flesta var helt ok färska då, men precis som du säger lägger jag då hellre de pengarna på ett par bra påsar som jag själv väljer.

Av Lidodido

Köpte billigaste iO-varianten av Braun jag hittade. Borstar egentligen inte bättre än de billigare modellerna men de billigare låter för hemskt och sambon sa stopp när hon fick höra hur illa det lät. Är trots högt pris nöjd, borsthuvudet är bra, batteritiden bättre än de billiga och laddaren är smidig.

Av Lidodido
Skrivet av Ozzed:

Jag tänker ofta och mycket på hur marknaden sett ut idag om inte Intel gjort som de gjorde. Känns då som att de kommer jävligt billigt undan.

Om man genom otillåtna medel sätter sig i en position där man sedan alltid har råd att betala böter om man blir påkommen med fingrarna i syltburken... Kanske inte böter är ett särskilt effektivt och kännbart straff.

Det sägs ju att brott inte lönar sig. Men det motbevisa gång på gång.

Ja, tänk om AMD hade gått i graven som en följd av detta (inte helt orimligt om alla potentiella kunder i princip förbjuds från att faktiskt bli kunder). Även om pengarna skulle kunna motsvara de direkta förlusterna från de förlorade affärerna så är ju den faktiska skadan förmodligen många gånger värre då AMD halkat efter på ett sätt som är svårt att repa sig efter.

Lite som att vara en av två maratonlöpare som är ensamma om att tävla om tronen, och så knäcker jag knäskålarna på en konkurrent mitt i ett lopp och blir diskad i det loppet, men kan stå som ohotad segrare i de kommande 10 åren, om konkurrenten ens nånsin repar sig och kommer ikapp.

Skrivet av tintinj:

Menar du att det ska vara fritt fram att begå grova brott och gå fri om det "går bra" för offret långt senare? Jomentjena

/s betyder att stycket var sarkastiskt.

Av Lidodido
Skrivet av LeonHart:

Det är en 2024 enligt SAMS (VGS ordersystem för de som inte vet). Den var en 2023 från början men uppdaterades till 2024.

OK, då är det inte helt en årsmodellsuppdatering med andra ord. Kanske blir så att dom ser till att skeppa alla beställda bilar enligt den spec dom beställts som. Tycker mig läsa nåt om att Enyaq ökat i pris i tyska konfiguratorn sen uppgraderingarna tillgängliggjordes, så det vill dom väl inte bjussa på.

Skönt om det är så, för mig som suttit och haft ångest över att just ha snubblat på målsnöret med att få en årsmodell 24 "gratis" i alla fall. Jag menar, man vill ju inte att andra ska få massa goa grejor medan man själv fick nåt gammalt och sunkigt

Av Lidodido
Skrivet av LeonHart:

Det här stämmer inte. Min nya Id 4 2024 står i exporthamnen nu. Den har däremot inga nya motorer eller infotainmentsystem vilket jag antar är det de syftar på när de säger 2024.

Det är dock konstigt att göra förändringar mitt i modellåret men det är väl för att man inte vill vänta till 2025

Är det en årsmodell 2024 då enligt VGS? Låter snarare som att du har en 2023:a. Senaste jag läste var att 24:orna skulle börja tillverkas v43.

Av Lidodido
Skrivet av MP-Jan:

Latest Study Finds Tesla Autopilot in a Class of Its Own Outshines Competitors
https://energy5.com/a-study-of-teslas-autopilot-capability-co...

Sant, åtminstone i USA.

Rent objektivt spelar det ingen roll vad du eller jag tycker. OK, bro?

OTA uppdateringar är ju något som många tillverkare fortfarande kämpar med, för att inte tala om UX.

Tesla Hardware 4 – Full Details and Latest News
Antar att inte alla kan hålla koll på vad man hos Tesla försöker göra. Bilar med HW3 prioriteras för mjukvaruuppdateringar. HW4 finns redan men för att inte segmentera Teslor med FSD för mycket vill man få mjukvaran/FSD för bilar med HW3 att fungera "super well".
https://www.autopilotreview.com/tesla-hardware-4-rolling-out-...

https://youtu.be/zcpfeMXM344?si=DRbtvGHnHZBGDMDv

När HW4 får skina fullt ut, tror jag att det kan bli riktigt bra.

Tesla Vision och deras parkeringshjälp är dock i nuläget sämre än i bilar med UL-sensorer. Model S: en som jag körde för några veckor sedan fick spel när jag skulle parkera bilen.

<Uppladdad bildlänk>
Den här gräskanten, eller bara förändringen/kanten mellan armeringen och asfalten gjorde att systemet tjöt som att jag var på väg att köra in i en vägg. Och när jag en knapp timme innan hade skrivit på avtal om ansvar för ev. skador på denna nya demobil för ca. 1,3 miljoner, blev jag lite nervös.

Återigen: i dagsläget är mjukvaran för Tesla Vision, oavsett om det är HW3 eller HW4, långt ifrån perfekt eller ens lika bra som när bilarna hade UL-sensorer. Men UX, OTA och dylikt fungerar fortfarande bättre än för de flesta biltillverkare. Och vad gäller Auto Piloten - den är bäst, i USA, enligt Consumer Reports.

Den där artikeln sa ju inte så mycket om VAD den är bäst på. Nämns det ens när studien gjordes? "Senaste studien", med 3 konkurrenter. Försökte googla fram, och det enda jag hittade var en rapport från samma källa (Consumer Reports) som sa att Autopiloten halkat efter: https://www.consumerreports.org/cars/car-safety/active-drivin...

Men då verkar dom fokusera på t.ex övervakning av vad föraren gör i kupén. Kanske är så att dessa olika studier mäter hur bra systemet fungerar utifrån helt olika kriterier. Det nämns t.ex att Autopiloten hanterar filbyte bra i artikeln du länkade (vilket väl är en EAP-funktion, så är det FSD dom testar eller bara basic AP? Eller har jag missuppfattat vad EAP gör?) och anpassar hastigheten bra, men är det utifrån skyltar eller utifrån övrig trafik? För det säger ju många att AP hanterar rätt ryckigt. Finns säkert att hitta nån artikeln men att dra slutsatsen att dom är rent objektivt bäst totalt sett blir svårt när man inte vet vilka områden man testat eller hur man viktat dom.

FSD är säkert bäst på att hantera vissa komplexa scenarion som t.ex en BMW inte kan hantera, men när det gäller vanlig hederlig adaptiv farthållare kanske den är sämre. Vilket system är då bäst? Å ena sidan är Teslas system kanske mer imponerande med tanke på vilken hög topp systemet har, medan det samtidigt är rätt svagt att inte kunna hålla lika bra avstånd och sakta ner lika mjukt som min 8 år gamla Passat kunde, men det beror väl på om man fokuserar på hygienfaktorerna eller de mest avancerade funktionerna.

Oavsett så håller jag med om att UX-mässigt, funktionsmässigt, stabilitetsmässigt och hur långt fram dom ligger i sina processer för utveckling, testning och deployment av mjukvara är skrattredande långt före övriga tillverkarna, bortsett från de som valt Google Automotive (som förmodligen ligger efter men inte med lika sanslösa marginaler). Man kan tycka att min smart-TV från 2013 har bättre mjukvara än en Apple TV också, men då tycker man fel.

Av Lidodido
Skrivet av FatherOfThree:

Vad är problemet med Teslas adaptiva farthållare?

De MY-ägare jag känner, säger att den fungerar bra.
(men de kanske har Tesla-tatueringen på insidan av ögonlocken, vad vet jag.)

Tror det brukar klagas på att den ligger onödigt nära framförvarande bilar eftersom kamerasystemet inte klarar att bedöma avståndet på ett bra sätt när avståndet blir för långt, och att den då är lite för aggressiv med att ligga baki kofångaren innan den pallnitar när avståndet börjar krympa. Men jag har inte provat själv utan bara läst diverse kommentarer runt FSD och autopilot i allmänhet, det är ju förmodligen de som klagar värst som jag har läst synpunkter från.

Av Lidodido
Skrivet av Aktsu:

Ingen vet om det ens finns en kamera i fronten, fanns inte på de bilarna som pressen kollat på. Personligen tycker jag att ultraljudssensorerna är värdelösa på alla bilar jag haft så jag bryr mig inte om dem, jag parkerar nämligen närmare saker än vad deras upplösning tillåter så de tjuter bara hela tiden ändå och säger att jag är för nära något så jag använder hellre kameror. Men man måste ju ha något i fronten, min i4 hade en väldigt bra kamera där så man kunde använda den så hoppas väl att nya Model 3 får dem när de börjar levereras.

Såg nåt tidigt inlägg på Reddit med en skärmdump där en kamera fanns, men sen verkade den vara borta. Frågan var om man försökte dölja kamerorna medvetet från bilderna eller om fel bilder hade lagts ut. Kan ha varit fake också, vet ej, men det skulle säkert ge en rejäl förbättring.

Angående ultraljudssensorerna så tycker jag alltid de har varit klockrena. På de VAG-bilar jag ägt har den förvisso tjutit på ett rätt långt avstånd, men jag tror mer det är för att man ska få varningen med en god marginal. På skärmen brukar jag kunna se att det finns marginal (alltså inte på kamera, utan på markeringarna som symboliserar sensorernas utslag) även om den tjuter för fullt. Äldre Passaten vi hade som firmabil förr tjöt mycket senare, men då var det nästan så att om man körde lite för fort och lät den pipa lite för länge så rammade man extraljusen i väggen så jag tror det är ett medvetet val.

Oavsett så är USS väldigt svåra att lura, medan Tesla Vision ser helt katastrofalt ut. Björn Nylands teståkning av nya Model 3 visade ju också några helt katastrofala visualiseringar av närliggande bilar så jag tvivlar på att det blivit bättre med den.

Av Lidodido
Skrivet av MP-Jan:

Det spelar ingen roll vad jag tycker. Den är det.

Är den perfekt? Nej.

Kan den slås av exempelvis Google? Ja.

Är vi där ännu? Inte riktigt, men kanske snart.

UX, stabilitet, funktioner är helt klart överlägset på Tesla. Inte bara mjukvaran på infotainment utan mycket annat runtikring är smart och väl genomfört.

Det dom brister på är väl att dom ibland litar för mycket på vad dom kan göra med mjukvara. Dom slänger ut dedikerade sensorer, och förlitar sig på kameror och mjukvara för att försöka lösa ett problem som aldrig fanns. Att inte kunna parkera mot en vägg och ha koll på avståndet år 2023 är nästintill ett tecken på hybris.

Skrivet av Xyborg:

Det blir ju såklart ren spekulation från min sida. Men jag skulle säga ”nej”. Nya faceliftade Model 3 har ju exakt samma lösning (med kameror som ”ersätter” sensorer) som den tidigare Model 3. Jag ser ingen anledning till att de skulle göra annorlunda med faceliften av Model Y.

Tyvärr, bör tilläggas. För Tesla gick från att ha marknadens bästa sensorer med tillhörande visualisering - till att ha de absolut sämsta. Min 2021 Model 3 har sensorerna och är top-notch med avståndsbedömning ner på centimetern runt hela bilen. De nya är helt värdelösa, bara att titta på diverse tester på Youtube.

Det som pratas om kommer skilja är väl att facelift verkar få en kamera på fronten, istället för att förlita sig på den högre upp. Det borde göra det lättare att få en klar sikt över hinder, och om inte annat får man en tydligare kamerabild när man tittar på kameran.

Tillräckligt bra? Det vettetusan. Tesla är oerhört kompetenta ingenjörer och så, men ibland är den enklaste vägen den bästa, och då är inte Tesla Vision den enklaste vägen.

Av Lidodido
Skrivet av MP-Jan:

Läser ofta inlägg om MEB-bilarna (ffa. Enyaq och iD4) och MY som tre olika alternativ beroende på vad man prioriterar. Men lite yxigt förenklat:

- Antingen bekväm körning med schysst interiör i Enyaq och iD4, men med substandard mjukvara.

eller

- Model Y med spartansk interiör med världsledande mjukvara.

Alla tre lastar mycket och således rimliga som en vardagsbil.

Inte sett någon nämna gamla familjelastaren Renault Scenic som nu kommer i elutförande.

https://youtu.be/msrKf6CDsRg?si=4o5297HU7BZByhVE

Gällande mjukvara är det Android Automotive som gäller. Verkar lovande om man vill ha något praktiskt och inte bryr sig särskilt mycket om drivlinan (framhjulsdrivet och lite dåligt med pulver) - en vettig vardagsbil! Att glastaket går att elektrokromatiskt justera känns riktigt najs, har ju hittills varit reserverat för skrytigare bilar. Måhända att denna lastar lite mindre men inne i kupén verkar den ganska ombonad och väldigt rymlig.

En annan modell som verkar ha passerat nyhetsflödena utan att diskuteras här är Smart #3. Eller som många valt påpeka: en snyggare elbil från Mercedes med Geely-teknik.

https://youtu.be/HnGGyw1Wfag?si=Ip9PlCD30oXlJHCb

(OBS: detta är Brabus-versionen)

Jag gillar den! Helt klart värt att åtminstone ha som jämförelse jämte populära XC40.

Renaulten såg inte så dum ut, känns bra att fler normala bilar börjar dyka upp.

Av Lidodido
Skrivet av Robiban:

Okej det låter bättre än förfarat. Tycker mig ha sett på exempelvis reddit att inställningar kan återställas och andra konstigheter. Det är just lovorden om de bra egenskapera en enyaq har som gör att den ligger högst men att ha en mjukvara som är irriterande när stor del av bilens funktioner styrs via den kommer gå mig på nerverna. Den blir också rätt dyr med mycket utrustning jämfört med teslan.

Det blir helt klart 2024 modellen om något för enyaq. Känns dumt att inte invänta den nu. Enligt min kontakt på skoda ska den komma in i deras system den här veckan.

Karusellen fortsätter snurra

Lane assist återställs ju, och vissa hävdar att andra inställningar ibland återställs. Kanske stämmer, inte varit med om så här långt. Tycker inte jätteofta jag läser såna rapporter, förmodligen äldre mjukvara.

Men ja, det är ingen Tesla. Det gör det den måste, och inte så mycket mer. Har inte på någon av mina resor hittills känt att den hade varit bättre om den kunde göra nåt mer, utan när jag kör har jag ögonen på vägen och interagerar mest med rattens knappar, lite spakar, och ratten själv. Förväntar du dig mer av en teknikpryl så kommer du bli besviken, annars är bilen fantastisk.

Provkör den och Model Y så känner du nog rätt fort. Helt olika bilar för olika människor.

Av Lidodido
Skrivet av Robiban:

Efter många månaders fundering kan jag inte bestämma mig för vilken ny förmånsbil jag ska beställa.

Enyaq har länge legat högst på listan men det verkar vara väldigt mycket klagomål på mjukvaran. Ni som kör enyaq, hur stort problem är det?

Bland de bilar som ryms i företagets policy blir tesla MY mer och mer intressant med lågt förmånsvärde och mycket utrustning men lastkapaciteten avskräcker.

Vilken fyrhjulsdriven elbil ska man välja idag med inköpspris på runt 630.000? Jag räknar med ca 10% rabatt på nettopriset på "allt" utom tesla.

Vilken

Lastkapaciteten på Tesla MY har ju blivit bättre. Däremot är det inte lika enkelt med takbox om du behöver det.

Har själv en Enyaq sen en månad tillbaka, och mjukvaruversion 3.5 funkar rätt bra. Inte stött på några buggar, men UX är inte heller jättegenomtänkt. Vid uppstart måste man bekräfta vilken användare man är, även om man är ensam med bilen t.ex. Lane Assist är rätt aggressiv på smala vägar och måste stängas av vid varje uppstart om man vill det, vilket går lägga som en genväg i botten. Android Auto är lite söligt men det är nog lika mycket Googles fel. Tar lite tid för systemet att starta upp och så.

Generellt stör jag mig inte så mycket på mjukvaran. Den finns där, jag kan göra det mesta jag vill (förutom att förvärma batteriet), och Android Auto tar hand om resten. Bilen i sig är dock MYCKET trevlig att köra. Väldigt tyst, bekvämt chassi, sköna stolar, bra sikt. Led Matrix-funktionen fungerar helt fenomenalt, regnsensor, filhållning och annat är bra. 360-kameran är trevlig som tusan osv.

En liknelse jag skulle kunna dra är min gamla smart-TV från 2013. Smart-funktionerna är så pass tröga att jag inte använder dom, men som TV funkar den riktigt bra. Jag slår på TV:n på HDMI och låter receivern välja input, och sen spelar jag spel eller tittar på chromecast. I min bil sätter jag mig i stolen, trycker OK, lägger in backen och kör.

En Tesla ger en hel del mer på smarta funktioner-fronten men har då sina brister (regnsensor, helljusautomatik, helt förstörd parkeringsassistent, stötig och bullrig) men har då även bättre räckvidd och effektivitet.

Så det beror nog på vad du vill ha och förväntar dig av en bil.

Beställer du en Enyaq idag är chansen enorm att du får en årsmodell 24, som får samma uppgraderingar som ID4 kommer få (ny, kraftigare och mer effektiv motor, ny infotainment-hårdvara som är betydligt snabbare, förvärmning av batteri och lite annat).

Av Lidodido

Annat - 11GB (2080Ti)

Av Lidodido
Skrivet av Aktsu:

Att bygga bilen sportigare tar också av utrymmet så det kommer påverka såklart. Sedan är jag själv frågande vem kunden är som vill ha en gigantisk SUV-liknande bil som är inriktad på sportighet istället för praktikalitet, men det finns väl säkert de som vill ha en roligare SUV också.

Du tänker att det behövs för den extra prestandan, och för att styva upp chassit och så? Eller tänker du mer formgivningen? För jag köper fortfarande inte 30cm skillnad.

Skrivet av Sando:

Jag har en Q4, och grannen bredvid mig i parkeringshuset har en Enyaq. Jag tror att längdskillnaden mest beror på att Enyaq har lite mera nos framtill, och en lite utstickande stötfångare där bak. Skillnaden verkar i själva konstruktionen är nog minimal, och jag tror att det större bagageutrymmet mest beror på att Q4 är mera sluttande baktill.

Det är möjligt. Jag fick dock inte in våran Thule Chariot i en ID.4 medan den går in i våran Enyaq, så det skiljer definitivt även på djupet längst nere på golvet och inte bara uppe just under taket. Q4 är väl närmare ID.4 än Enyaq utrymmesmässigt.

Av Lidodido
Skrivet av Blomman90:

Så du menar att det finns massa dödutrymme gömt någonstans i bilen? PS3 är enormt rymlig i kupén, man sitter jättebra såväl fram som bak. Bagaget är inte jättestort, då man dels har givit en hel del utrymme till baksätet, men även för att man satsar på "design" och vill ha ett väldigt sluttande bakdel, vilket äter upp mycket av utrymmet i bagaget.

Hade man gjort en mindre bil, så hade man ju behövt skala bort något av ovan. Mindre kupé-utrymme, alternativt ännu mindre bagageutrymme. I vart fall om man vill behålla sitt designspråk. Annars kan man såklart räta ut det sluttande taket och få mer utrymme så, men då blir ju skillnaderna till Volvo närmast minimala...

Det kan man absolut tycka, men då kanske det inte är en Polestar man ska titta på. Alltså, hade Polestar varit helt fristående så hade jag kunnat köpa argumentationen. Men då Polestar är ett systermärke till Volvo, så har man gett Polestar möjlighet att gå en egen väg, där man fokuserar på andra värden än exempelvis lastutrymme (som traditionellt ligger i Volvos DNA), som istället då bland annat design. Så det ligger alltså i Polestars egna filosofi att fokusera mer på vad de anser är snygg design, än praktiska egenskaper som stort lastutrymme. Om man föredrar praktikalitet över design så finns det alltså ett snarlikt val (med samma plattform, drivlinor, mjukvara, etc.), och det är Volvo. Jag antar att själva syftet med Polestar är att attrahera en annan, ny kundgrupp, snarare än att bara flytta över kunder från Volvo.

Absolut, men det är inte som att en PS3:a har litet bagageutrymme, dock så är det inte fantastiskt stort.

En PS2a har ganska litet bagageutrymme, men det är också en ganska liten bil (samma plattform som XC40, men mindre "praktiskt" och mer design). En Q4a är en betydligt större bil än en PS2 (på Volvo-språk så är den väl större än XC60, och således betydligt större än XC40), jag skulle säga att de överhuvudtaget inte ens är jämförbara. Vad som däremot kan jämföras är Q4a mot Enyaq (då de är samma plattform), och där är ju Enyaqen betydligt rymligare, just för att Audi satsar mer på design än praktikalitet, precis som Polestar jämfört med sina syskon från Volvo.

Nej, det har ingen annan heller. Dessutom har jag svårt att se vad det har med diskussionen att göra. Menar du att Polestar 3 borde vara mer rymligt för att Volvo inte gjort någon elektrisk V60 ännu? Eller menar du att Polestar borde kasta allt vad deras filosofi och DNA är för att hinna göra en elektriskt V60 innan Volvo själva gör det? Det hade nog varit ytterst underlig koncern-strategi.

Jag förstår inte vad din kritik av C40, EX30, dyra EX90 (och andra sportbilar kompakta suvar) har att göra med bagageutrymmet på PS3...

Skrivet av Chippen2188:

Jag upplever att du fortsätter missa poängen. Du verkar tro att vi säger ”köp inte en P3 för den har dåligt bagageutrymme” vilket vi inte gör. Ingen har kallat den laståsna, det var något du la i mun på oss. Ingen har sagt att dom ska gå ”ifrån sin filosofi” om design och sportighet, det är återigen du själv som la det i munnen på andra.

Det vi säger att det är väldigt mycket bil på utsidan men insidan levererar inte lika mycket. Vart tar alla metrar vägen? Jag tog upp EX90 för jag ställer samma fråga där. Det är kritik som är riktat mot plattformen som bilarna är byggda på, inte märket Polestar eller märket Volvo.

Precis som Chippen säger så klagar vi inte på att bilen är sportig och designig, utan att man gör den onödigt stor utvändigt. Visst, den kanske är rymlig i baksätet, men bilen är 25cm längre än en Skoda Enyaq och jag tror knappast att den har 25cm mer benutrymme bak. Den är säkert större, men Enyaq är STOR bak så skillnaden är knappast motsvarande hur mycket större den är utvändigt. Q4 E-tron är 6cm kortare än Enyaq och jag skulle tro att lastutrymmet ganska väl motsvarar den längden sett till yttermått i kombination med en något mer sluttande baklucka.

Säger ingenting om att Q4 inte lastar nog bra, för precis som du säger är det den prioriteringen man har valt, men hur kan den då vara mer än 30cm kortare än Polestar 3 utan att vara 30cm trängre invändigt? Fine att PS3 är något "klumpigare" utvändigt, men 30cm för nästan ingen som helst ökad rymlighet tycker jag är lite väl brutalt då det ska vara byggt på en modern, ren elbilsplattform. Då ska man ju komma ihåg ett MEB-plattformen knappast är något underverk när det gäller effektivt utnyttjande av storlek, på det sätt Model Y är.

Men vad vet jag, det kanske är 25-30cm extra ljudisolering och annat. Och den har väl en liten frunk? Är såna saker jag undrar, vad har man fyllt det extra utrymme bilen tar upp med?

Av Lidodido
Skrivet av Sando:

Tja, finns ju nog en del alternativ. Både Tesla Model Y och Skoda Enyaq (/ID.4/Q4) har ju större bagageutrymme än V60. De är ju båda dessutom billigare än en V60 Recharge.

Och de är mer kompakta utvändigt trots mer utrymme invändigt. Därav poängen att det är så märkligt att Polestar gjort 3:an så slösaktigt stor när den inte är mer rymlig än vad den är. Vad har man fyllt övriga karossen med?

Av Lidodido
Skrivet av Blomman90:

Jag förstår nog inte er kritik riktigt. Polestar är ett märke som uttryckligen säger sig fokusera på design och sportighet. Att då inte förvänta sig "laståsne"-nivåer på utrymmena känns väl inte så oväntat? Polestar 3 är alltså en "sportigare" och mer "design"-inriktad variant av EX90. EX90 sväljer 655 liter upp till lastskyddet, vilket är helt okej (70 liter mer än Enyaq). Att Polestar 3 inte sväljer lika mycket borde inte komma som en överraskning. Behöver man en laståsna så ska man i så fall alltså kolla på Volvo, inte Polestar. Samma sak som att den som gillar VW-koncernen och vill lasta mycket gör klokt i att kanske kolla på Skoda eller VW, snarare än Audi och Porsche...

Men varför så stor utvändigt? Förstår att baksätet är stort, men knappast mer än 25cm längre än MEB-bilarna, så var får man ut nåt av det yttermåtter? Köper helt att polestar inte är laståsnor, men då behöver dom inte vara stora som laståsnor heller. EX90 är ju ännu större, 504cm lång. Men då finns iaf ett syfte. 655 liter för en Volvo är enormt för de brukar ofta vara "små" på papper.

Av Lidodido
Skrivet av Sando:

Intressant egentligen, verkar vara medvetna avvägningar i designen eftersom samma problem återfinns hos både 2 och 3, och nya Volvo EX30 plus äldre XC40 och C40. Har det kanske nåt att göra med prioriteringar för kinesiska marknaden, när modellerna baserar sig på bilar som sålts där först?

Polestar 4 verkar ju lite bättre med baklucka på 500 liter, men det är ju fortfarande i mindre ändan när man jämför med MEB-bilar och Tesla MY, men okej jämfört med de flesta andra.

Tycker det är väldigt konstigt prioriterat. Polestar 3 är 4,9m lång och rymmer 100 liter mindre än en Enyaq, om man tittar på antalet VDA-liter. Polestar 4 är 4,84m lång och även där är ju 500 liter betydligt mindre än en MEB-bil trots att den är längre. Och då är ju MEB-bilarna inte fenomenala i kompakt design, på det vis t.ex Tesla är.

Känns så slösaktigt med en så stor bil med så dåligt lastutrymme när just möjligheten till kompakta yttermått är en av elbilarnas stora fördelar.

Av Lidodido
Skrivet av ghoti:

Fast så har det väl alltid funkat med VAG, de gör på sin höjd lite buggfixar i ett par år och går sen vidare till facelift/ny modell. Skillnaden den här gången är väl att man lovade en hel massa saker vid lansering som sen aldrig infriades.

Med det sagt så har jag nu fått ID4 uppdaterad från 2.4 till 3.2 och en del saker har faktiskt blivit bättre men det är lite tidigt att säga så mycket mer än så. Plug&charge är aktiverat, bilens position syns numera i appen, man kan ha flera användarkonton till samma bil...lite sånt. Samt säkert ett gäng justeringar, som att filhållningsassistenten gör lite mer rimligt motstånd.

Vad lovade man? Kom in i elbilsmatchen rätt sent så har nog missat en hel del löften. Snappat upp en del rykten och en del "Vi jobbar på den här och den här funktionen" men inga rena löften om funktioner som skulle komma.

Skrivet av DaBone:

Jo, men fram till att min hade gått 27000 mil, så hade jag bara bytt bromsbeläggen fram. Sen är det i stort sett bara slitdelar, som på alla bilar. En hel del som jag kunnat byta själv, precis som jag bytte bromsbeläggen själv.
Grejen är väl att dyrare bilar över lag har dyrare reperationer/delar och att Tesla tar runt 2000kr/tim på verkstaden. Men om man inte har tummen mitt i handen och har lite grundläggande verktyg, så är Teslan den bil som jag utan tvekan anser är den bil som varit lättast att meka med själv.
Finns massor av Youtube-klipp på olika typer av reperationer, om man skulle få problem. Så bara att kolla och se om det är något man vågar sig på... innan man bokar tid på verkstaden.

Jo det är ju inget Tesla-unikt, eller elbils-unikt för den delen. Luftfjädring brukar ju t.ex kunna bli kostsamt, på alla bilar som har det. Det jag menade var väl mer att det är lätt att lura på sig själv en bil i ett högre segment än man normalt sett hade köpt för att TCO-kalkylen ser så bra ut, men då havererar nåt och så sticker det iväg. På samma sätt som att många inte tänker på att kolla upp vad bilen kostar att försäkra, och när år 3 har passerat så sticker tusenlapparna iväg trots allt.

Sen är väl fördelen just att det finns färre saker som kan haverera Och fördel precis som du säger med Tesla att det finns ett starkt community och massa DIY-grejor och kunskap, vilket kanske behövts med en bristande serviceorganisation. Gott om tredjeparts-prylar också - på gott och ont.

Slår du ut kostnaderna över så många mil och tittar på vilket segment bilen ligger i så kunde det trots allt helt klart ha varit mycket värre!

Av Lidodido
Skrivet av DaBone:

Är en fantastisk bil, så länge man kan hålla sig borta från Tesla Servicecenter och reperationer. Blir rätt lätt ganska dyrt.
Min 2016 har rullat 32000mil och älskar den fortfarande lika mycket. Men med den beska smaken av reperationer senaste månaderna.

Har inne den just nu och ska byta bakre länkarmar där fram, fixa vindbruset på vänster sidoruta fram och ett metalliskt ljud i luftkonditioneringen. Fick en estimerad kostnad på 18000kr först. Nu är den uppe i 52000kr....... Min totala repairbill för senaste månaderna ligger nog runt 120000kr.

Sitter och åker runt i en diesel-SUV och kan inte vänta på att få tillbaka Teslan ändå.....

Skulle säkert kunnat göra en hel del själv på bilen och kommit betydligt billigare undan, men har varken haft tid eller ork. Då får man helt enkelt hosta upp och se glad ut.

Är väl det som är nackdelen med dyrare elbilar. Man kan räkna hem en bil som är "lyxigare" än vad man hade haft råd med om man köpte ICE-bil med tanke på de låga drivmedelskostnaderna. Reparationer kan dock dra iväg ordentligt. Ännu lättare att tänja på sin budget och köpa nåt som riskerar bli väldigt dyrt om nåt pajar. Gäller så klart även ICE-bilar, men där kan man inte spara pengar på drivmedel och då är det lättare att inse när en bil är för dyr för ens eget bästa.