Inlägg

Inlägg som Inveramsay har skrivit i forumet
Av Inveramsay
Skrivet av dumbo:

Jag tänkte att jag skulle kommenterat på detta åxå, men glömde tidigare.
Antalet megapixel har, i praktiken, slutat spela roll. Det är endast under optimala förhållanden som man har en chans att ändå nyttja de höga upplösningar som dagen kameror. I praktiken kommer nästan alltid andra faktorer än sensorupplösningen att begränsa den VERKLIGA upplösningen. Det finns såklart tillfällen då hög upplösning kan göra nytta, men jag tänker sticka ut hakan och säga att allt över 12Mpix i praktiken är att elda för kråkorna. Det tar bara upp onödig plats på hårddisken och gör bilderna tygre att redigera helt i onödan.
Redan vid 6Mpix funkar det fintfint att printa 50x75cm. Beroende på motiv kan det faktiskt funka fint att printa ännu större med lägre upplösning är så. Jag har gjort prints på 60x80cm från 3-4Mpix, men det funkar ju inte för alla motiv. En detaljerad landskapsbild kommer att se rätt "mjuk" ut under dylika förutsättningar. Skalar man upp bilden rätt kommer den däremot inte att bli "pixlig".

Jag skulle rent av saga 10mpix ar mer an nog sa lange du inte ager en fotostudio. Sen den gamla 5d3 vs d800 debatten, jag vet vilken kamera jag hade valt och det ar inte en nikon. Alla objektiv utom de tre billigaste canon har metallbajonett. Sen om nagon vill ta en nikon istallet for att den passar battre i handen ar en annan sak.

Canon ar battre pa supertele men jag tror inte op ar beredd att lagga 100kkr pa ett 600 f4 objektiv men ett 400 f5.6 fran canon ar svarslaget nar det kommer till pris

Av Inveramsay

Gamla objektiv fungerar bättre på canon eftersom det finns fler adapters tillgängliga. I övre medelklass och uppåt är canon billigare och anses generellt ha bättre objektiv. Det enda stället nikon vinner utan tvekan är fasta objektiv 35, 50 och 85 samt riktigt vidvinkliga objektiv, till resten hade jag hellre tagit canon och ska du fota fåglar är canon's objektiv att föredra. Det är förutsatt att du vill lägga runt 10kkr på ett objektiv, vill du inte det har det ingen större betydelse eftersom sigma eller tamron kommer vara enda valet.

Av Inveramsay
Skrivet av LordAlgar:

Jag skulle heller inte rekommendera "Fullformat", då den har en annan DOF (Depth of field) jämfört med crop-sensor. Vilket gör det svårare att sätta fokus vid lågt bländarvärde (dvs. den är mindre förlåtande om fokus ligger lite fel). För sport behöver du lågt bländarvärde, dvs. ta bilder snabbt med så lågt ISO du kan.

Fast en fullformatssensor tar upp 1.3x extra ljus vilket betyder att ISO 100 på fullformat tar upp lika mycket ljus som ISO 250 på crop.

Sigmas 70-200 f2.8 HSM varianter utan OS är inte så dyra och tillsammans med en 60D kan du nog hålla dig runt 6000 men det är nog på håret. Hade du haft några tusen till hade du kunnat få mycket bättre hus som en 1D MkIII men fortfarande samma lite halvtråkiga sigma 70-200

Av Inveramsay

Om du har fjärrkontroll till kameran behöver du bara en RF603 för att kunna fyra av blixtarna. Det skulle rent av gå utan genom att sätta blixtarna på optiskt slavläge (dom fyrar av så fort dom ser en annan blixt) men extrainvesteringen är liten för mycket bättre funktion

Av Inveramsay

Satsa helt klart på blixtar istället för vanliga lampor. Vanliga lampor ger antingen inte tillräckligt med ljus eller så smälter allt i din studio för att det blir så varmt.

Alternativ inköpslista från ett Ebay närmre dig, lite dyrare men mycket bättre

x1
http://www.ebay.co.uk/itm/Studio-Light-Stand-x-2-3m-10ft-4-Se...

2x
http://www.ebay.co.uk/itm/Metal-Umbrella-Flash-Mount-Adapter-...

2x (billigare alternativ finns men det kan vara en bra ide att satsa på lite bättre märke där det faktiskt kommer göra skillnad på dina bilder)
http://www.ebay.co.uk/itm/Westcott-43-Optical-White-with-Remo...

2x
http://www.ebay.co.uk/itm/YONGNUO-YN560-III-YN-560lll-Wrieles...

1x (ersätt med rätt variant för din kamera för fjärrutlösaren, om du redan har en fjärrutlösare leta upp en ensam RF603 istället)
http://www.ebay.co.uk/itm/Yongnuo-RF-603-Wireless-Flash-Trigg...

1x
http://www.ebay.co.uk/itm/16-x-SANYO-ENELOOP-AA-RECHARGEABLE-...

Om du kollar runt kan du nog hitta blixtarna, fjärrutlösarna och batterierna billigare.

Av Inveramsay

x-equals kodachrome som andra skrivit borde fungera bra

Av Inveramsay

Gjutjärnspanna är perfekt till det mesta men vissa saker blir svårare iom att det bränner fast lättare. När det kommer till att steka pannkakor är teflon svårslaget och vissa tomatrika rätter blir gråaktiga i gjutjärn. Steka köttbitar blir mycket bättre med gjutjärn dock eftersom pannan håller värmen bättre vilket är en fördel. Gjutjärn slår sig inte heller, åtminstone inte med vanlig användning. Har du induktionshäll är gjutjärn helt fantastiskt men du måste vara mer försiktig på glashällarna eftersom gjutjärnspannorna är rivigare på undersidan och kan skrapa samt att dom väger mycket och det är lättare att tappa greppet om dom när man ställer ner den vilket inte är så bra om det är en glashäll man ställer pannan på. Skaffa dig en panna med metallgrepp och ett extra handtag på andra sidan för att underlätta lyft genom att man kan lyfta med båda händerna. Metallgrepp eftersom du då kan ställa in hela stekpannan i ugnen utan att plasthandtaget smälter.

Hade jag bara fått en stekpanna hade det dock varit en teflon eftersom det inte finns något en teflonpanna inte klarar som en gjutjärnspanna kan men gjutjärnet har nackdelar. Själv har jag sex stekpannor, en gjutjärn och fem teflon, alla används. En bra teflonpanna (1000kr+) är bra. Dom är tjocka i botten men inte lika tunga som en gjutjärn, teflonet är mycket stryktåligare och man kan använda metallredskap utan att slita av teflonet. Dom slår sig heller inte och det börjar inte bränna fast efter ett tags användande. Köp en med teflon platinum (finns rätt billiga på ikea faktiskt) så håller det bra.

Lite OT men jag bor nu i ett hus med gasspis och fyfan vad bra det är. Aldrig mer elspis!

Av Inveramsay

Flickr för dussinbilderna och 500px för dom bilderna jag faktiskt blivit nöjd med. Fördelen med flickr är att det är lätt att länka till bilderna. Om du använder lightroom finns det inbyggd i programmet att ladda rakt upp till flickr vilket kan vara smidigt. Jag är inte helt säker på vad jag tycker om 500px, bilderna som ploppar upp där är oftast fantastiska men så mycket av den sidan kokar ner till att putsa sin rankning.

Av Inveramsay

Jag köper gärna en kamera som är uppenbart använd. Varför har den inte använts annars? Något fel på den? Sen är prylarna ju mycket billigare om dom har lite skavanker

Av Inveramsay

Personligen föredrar jag kameraväskor som inte skriker dyra prylar i väskan. F-stop är favoriten

Av Inveramsay
Skrivet av Bakwetu:

Ja, 5d mkII har liknande AF som 6D, faktiskt lite sämre i och med att 6Ds mittpunkt är bättre och den har riktigt bra mörkerfokusering. Kunde du inte leva med det hos 6D (??) så får du problem med 5D mkII. Vad jag sett på forum verkar de flesta använda sig av centrumpunkten och sen omkomponera så hela motivet kommer med. Ska du ha bättre AF och fullformat blir det 5d mk3 och väldigt långt över budgeten, alternativet inom budgeten är i så falll crop kameror.

Fördelen med 5D II är att den har två extra assistfokuspunkter över och under centerpunkten vilket gör den bättre till saker som rör sig även om 6D är bättre i mörker. Sen att det är enda FF alternativet är väl inte riktigt sant, du kan hitta en beg 1Ds III för liknande pengar som en ny 6D. Fokus är strålande, bilderna bättre än 5D III och 6D så länge iso är under 400 ungefär, fantastisk ergonomi, riktig vädertätning men kameran har inte mörkerfårmågan en 6D har, ingen video och huset väger närmre 1.5kg vilket inte är för alla. För mig personligen hade jag hellre haft en 1Ds men jag förstår helt klart om den inte passar OP. Beg här åtminstone brukar dom gå på mellan 12-15k beroende på skick.

Av Inveramsay

Ditt 55mm objektiv är tillräckligt speciellt för att det ska tillverkas en adapter för det http://www.ebay.com/itm/EdMika-Canon-FD-55mm-1-2-Aspherical-A...

Av Inveramsay
Skrivet av DaBone:

Japp, 5d MKIII - 300mm 2,8L..

Men det beror också kanske vad man är van vid.. Brukar använda Canons 1D: or till sport annars, vilka är ljusår bättre.

Våra 1D modeller klarar att driva runt de stora vita canonobjektiven snabbare än en mindre kamera kan.

Har du inte gått med i CPS? Då borde du ju ha fått tillbaka prylarna för två veckor sen

Av Inveramsay

Tänk på att de flesta objektiv blir skarpare om dom används på en FF kamera. Jag hade hellre tagit 12mpix FF än en 24mpix crop med likvärdigt glas så länge som man inte får slut på brännvidd.

Av Inveramsay

Ingen aning varför dom skjuter fyrverkerier men ändå

http://farm8.staticflickr.com/7431/10765673564_8b1b1d32c9_b.jpg

Av Inveramsay
Skrivet av deadich:

Genererar pumpar mycket värme? Dom brukar ju låta en del om man har en stark pump och det skulle ju vara fantastiskt om man kunde ljuddämpa hela pumpen.

Beror pa pumpen och hur den dumpar varmen, vissa dumpar mer i loopen medan andra dumpar ut i chassit. Googla lite pa din modell

Av Inveramsay

Med 26k exponeringar har den ju knappt varmts upp. Jag hade nog salt alla sakerna separat dock, allt ar tillrackligt bra saker for att du far ut mer var for sig.

Av Inveramsay

Är du inte arbetande fotograf hade jag satsat på Tamrons 24-70 alla dagar. Tänk dock på att f4 är mycket mindre begränsande på en FF kamera än en crop och 24-105 är svårt att slå till priset det går för, det ploppar ju ofta upp för £500 på brittiska ebay

Av Inveramsay

55mm objektivet ar vart pengar, ett par tusen formodligen. Ebay.co.uk skulle vara mitt tips for att salja det, kolla dar for lite prisideer. Kamerhuset nan hundring pa sin hojd och teleobjektivet och blixten ett par tior

Av Inveramsay

Negativscanner ar snabbare an papperscanner och resultatet blir battre, jag har provat bagge varianter och jag vet vad jag hade valt forutsatt att det ar bara vanliga 35mm rullar och inte 120 eller andra format inblandat