Inlägg

Inlägg som Inveramsay har skrivit i forumet
Av Inveramsay

strunta i iden med frys, den kommer gå sönder väldigt fort och kalluft in i en dator är sällan en bra ide.

Av Inveramsay

350D är ingen dålig kamera men den börjar bli lite till åren. Jag fick en i present 2006 som jag använde i fem år, iso 800 var användbart men inte mer och en modernare kamera kommer klara 8x högre ljuskänslighet bättre. 8 megapixlar är tillräckligt för det mesta dock men eftersom specen var för nattfoto finns det bättre kameror, dock inte i den prisklassen.

Av Inveramsay
Skrivet av sebbeharry:

Tack så mycket Se33 för all information! Lärde jag mig något nytt också.

Absolut, det är en väg att gå också. Vad tycker ni om begagnat?
Till exempel går 70-200 4L på ca 5000kr ny och begagnad kan man hitta den för ungefär 3500kr.
Hur mycket slits ett objektiv vid användning? Haha något flummig fråga men tappar det någon form av kvalité efter x antal bilder t ex?

Kamerautrustning, speciellt saker byggda till proffstandard, är inga problem att köpa beg i regel. Jag har köpt det mesta av min utrustning begagnat eftersom bildkvalite etc blir inte sämre genom att det använts. Ett par saker att se upp med är dock att det inte finns mögel i objektivet, det set ut som spindelnät. Har det mögel så köp inte objektivet oavsett hur billigt du får det. Kolla efter tecken på skada på utsidan, lite skrapmärken etc är inga problem men om det är djupa märken eller det ser ut som det har blivit tappat, undvik. Du bör ha kamerahuset med dig när du kollar på beg saker och se så allt fungerar som det ska. Autofokus ska vara i stort sett tyst, det ger av sig ett litet vinande men inte mer. Zoomen ska vara lätt att vrida och det ska inte knastra eller haka upp sig någonstans. Alla reglage bör kunna flyttas smidigt. Kolla front och bakglaset så det inte är repor på dem, små repor på framglaset i utkanten är inga problem men man kan undra vad objektivet har varit med om. Ta med en ficklampa och lys genom objektivet, damm är inga problem så länge det inte går till överdrift och eventuellt mögel syns rätt bra då också. Ta ett par kort med kameran monterad på olika avstånd. Iom att 1100D inte har mikrojustering av fokus bör bilderna se rätt skarpa ut över hela fotot, bäst är om du kan ladda ner bilderna och kolla på en datorskärm innan du bestämmer dig. Alla fyra hörn ska vara lika skarpa och det ska inte bli oskarpt på vissa brännvidder. Sätt kameran i AV läge, ställ bländaren till f32 och tryck på den lilla knappen på framsidan som låter en se skärpedjupet och kolla på bländarbladen. Dom ska alla röra sig exakt lika och dom ska inte vara täckta med olja. Kolla runt fästet så kontakterna ser hela och rena ut, lite repor runt fästet är normal men om det är väldigt repigt hade jag varit tveksam.

Av Inveramsay
Skrivet av sebbeharry:

Canon EF 70-200/4,0 L USM har ni några synpunkter på det? Olikt det hon har och verkar ha fått bra recensioner!

Fantastiskt objektiv men utan stabilisering behovs ratt mycket ljus for att det ska bli skarpa bilder. Det spelar i en annan klass nar det kommer till skarpa, autofokus och byggkvalite. Hon kommer knappast bli missnojd om hon behover lite langre objektiv men det ar inte perfekt. Ett 70-200 f4 IS skulle vara battre men det ligger utanfor budget. Om du ar ok med beg objektiv finns det ofta 70-200 f4 ute pa blocket etc nar folk byter upp sig.

Av Inveramsay
Skrivet av sebbeharry:

Kul med nya synpunkter! Frågan är ju om jag inte ska satsa på ett liknande objektiv som hon har fast ett bättre tills hon vet vad nästa steg blir. Jag tittar mycket på Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II LD IF då det är en rimlig prisklass för en hyffsad förbättring mot det hon har nu, korrekt?

Nu kommer ännu en halvkass fråga. Låt säg att hon tar två bilder samtidigt med samma motiv och använder sig av orginalobjektivet och tamron 17-50 som jag skrev här över. Skulle jag som dödlig se skillnaden? Vad skulle skillnaderna kunna vara i bilden? Skärpa? Färger?

Tack återigen och god jul på er!

Jag skulle säga att du borde skaffa VC varianten istället för Di-II varianten i så fall för jag antar att 1100D inte kom med 18-55 IS objektivet? Då kommer hon få en märkbar skillnad eftersom VC är bildstabilisering som kommer låta henne ta skarpa bilder med längre slutartid (långa slutartider ger suddiga bilder om det inte är stabiliserat men bildstabilisering hjälper inte om motivet rör sig) och så kommer hon kunna ta bilder i mycket mörkare omgivningar eftersom f2.8 släpper in 4x så mycket ljus som f5.6. Objektivet är även skarpare än det som följde med men VC varianter är tyvärr inte riktigt lika skarpt som icke-VC varianten men bildstabilisering kan vara guld värt. Har hon inte klagat på oskarpa bilder med sitt nuvarande objektiv hade jag inte oroat mig om den marginella kvalitetsförbättringen utan VC

Av Inveramsay

Kolla in bilderna här så får du en ide vad du kan göra med ett objektiv som går ner till 10mm istället för 17 http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-10-22mm...

Ett 50mm 1.4 kommer komma till pass om man har tagit kameran ur P-läget men knappast annars. Med bara ett objektiv i bagaget är det en bättre ide att skaffa något som kompletterar, jag skulle till och med påstå att ett canon 55-250 STM skulle vara ett bättre köp än ett fast 50mm till en crop kamera. 50mm är rätt långt för mycket iom den lilla sensorn, ömtåligt och såvida hon inte kör i AV läge kommer det nog snarare frustrera när skärpedjupet blir minimalt inomhus. Hade kravspecen läst porträtt så hade det varit en annan femma. Om du skaffar ett fast objektiv skulle ett sigma 30 1.4 eller canon 35 2.0 vara bättre och mer allsidiga alternativ.

Ultimat för arkitektur skulle vara ett canon 17mm TS-E men det ryms ju knappast i budgeten och jag tror inte manuell fokus kommer bli så populärt heller, anledningen till att jag inte tror på samyang 14mm heller som annars skulle vara ett alternativ.

Av Inveramsay
Skrivet av skog1s:

Men skulle vilja lägga till 18-200
Det är väldigt mycket i det objektivet som passar in i meningen "ett som fungerar till mycket"
Nu är ju jag nikonägare men är helt säker på att det finns lika fina 18-200 till Canon, som det finns till Nikon.

Tyvarr inte, canons ar ratt sunkigt, sigmas ar inte battre. Nikons ar mycket battre tyvarr, tamrons 18-270 ar nog ett battre val.

Av Inveramsay

Om hon tar mycket arkitekturbilder kommer något vidvinkligare vara en bättre ide än ett 50mm. Ett väldigt bra objektiv är canons 10-22, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=31846 . Sigmas 10-20 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=31994 är inte riktigt lika bra men billigare och med pengarna som blir över skulle du kunna köpa ett vettigt stativ vilket är rätt bra att ha till arkitektur.

Om hon letar efter en kompetentare ersättare till objektivet som följde med är tamrons 17-50 2.8 ett bra alternativ http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=491816

Av Inveramsay

Två loopar är mest en kvarleva från förr i världen när pumparna inte var lika starka i regel och blocken mycket mer restriktiva vilket gjorde att flödet blev lidande när man kylde CPU, två grafikkort, ett phys-x kort, minnen, hårddiskar och moderkort i en loop. Iom att man inte bygger såna löjliga system längre (nåja i regel åtminstone) så räcker det men en loop. Har man väldigt dåligt med plats i chassit kan två loopar vara en bra ide eftersom grafikkort kan köra med högre vattentemp och ändå få acceptabla temperaturer, exempelvis en 120 rad till ett högpresterande grafikkort och en 120 rad till processorn. Om båda går i samma loop kommer processorn bli för varm medan om man delar upp det så kommer båda ha ok temperaturer.

Av Inveramsay

prova aven valet "data for dammborttagning" och kor med en lang slutartid

Av Inveramsay
Skrivet av alexlander:

Alright förstår!

Kan fan inte bestämma mig för vilken kamera jag ska ha.. får ju tuppjuck!!

Har du varit ner i en affär och känt på kamerorna i handen och sett hur du gillar ergonomin? Själv skulle jag aldrig köpa en kamera med EVF med dagens teknik och en m4/3 kamera är inte så mycket mindre att det spelar någon större roll för den går inte ner i en ficka med ett zoomobjektiv ändå. Personligen ser jag inte poängen med en m4/3 kamera för stillbilder men dom har onekligen fördelar när det kommer till video.

Av Inveramsay

Köp ett filter i övre medelklassen såvida du inte sitter på något riktigt sunkigt objektiv. Hoya lite bättre varianter är inte så dyra i 67mm

Personligen använder jag endast UV filter för vädertätningen eller om det är risk för stenskott el liknande. Resten av tiden kommer ett motljusskydd ge långt mycket mer skydd än ett filter.

Av Inveramsay
Skrivet av mrqaffe:

Det beror ju på vad man ska fota, 50mm brukar inte alls kännas lika bra till porträtt som korta teloptiker gör, själv så vill jag nog snarare gå lite uppåt än neråt från 85mm om det gäller porträtt, jag har en 50mm men den använder jag inte lika ofta, utan det blir vidvinkligare eller längre typ under 30mm eller 70-200an förutom om man planerar porträttande, då blir det 85 f1,8 eller 105 f4. ( Mikro Nikkor)
http://www.kenrockwell.com/nikon/105mm-f4.htm
Den är trevlig till porträtt speciellt o man vill kunna gå riktigt nära och ta bilder på enskilda kroppsdelar eller bara skintexturer och liknande.

Jag drömmer om en 105 f2 DC och nån gång ska det nog bli en sån också.
http://www.kenrockwell.com/nikon/105mm-f2-dc.htm
Alla är vi olika så det handlar mycket om personlig smak och stil och generellt så är ju denna typ av optiker väldigt bra optiskt så man kan egentligen inte göra så fel vilket man än väljer.

I vanliga fall skulle jag hålla med dig men om han ska specifikt fota katter hemma tycker jag 50 1.4 är en bra lösning

Av Inveramsay

50 f1.4 låter som en bättre ide. 85mm kommer kännas väldigt långt såvida du inte har väldigt stort hemma.

Av Inveramsay
Skrivet av Punchdrunk:

Är ju inte ovanligt att optik är skarpast i mitten och har vignettering vid kanterna. Så i vissa fall kan säkert ett mindre bra objektiv för FF passa bättre för mindre sensorer. Kanske krävs det därför lite mer av ett objektiv passande en FF.

Snarare tvärt om, att crop behöver bättre optik. Fördelen med FF objektiv på crop är som du skriver att man inte får med kanterna så bilder blir jämnare skarp men å andra sidan inte lika skarp i snitt. Sen är dom flesta objektiv rätt bra i kanterna nu för tiden

Av Inveramsay

Rena och fina färger beror rätt mycket på objektivet som används och de enda objektiv du kommer kunna använda på en sigma är just sigmaobjektiv vilka går från sunkiga till sådär med några undantag för deras nyare modeller.

Av Inveramsay

Större sensorer har även en del andra fördelar. En större sensor kommer ge skarpare bilder med samma objektiv. Maxupplösningen kommer begränsas av objektivet eftersom upplösning mäts i linjepar per mm. Pga funktionen med en mindre sensor att den inte har någon magisk zoom utan istället beskärs bilden vilket betyder att så länge man inte har helt fantastiska objektiv kommer många av megapixlarna vara bortkastade eftersom den faktiska upplösningen (linjepar/mm) inte ökar nämnvärt. Ett praktiskt exempel är min gamla 1D mkIII och min 40D, båda är samma generation, i stort sett samma hårdvara även om 1dn har bättre elektronik i sig men mina objektiv är märkbart skarpare på min 1D. Sensorn i en 1D är visserligen crop också (1.3x) men den har ändå en 66% större area ungefär. Bruset är nästan ett stopp bättre också

Problemet med de minimala pixlarna på en 24mpix aps-c eller en m4/3 med 16mpix är att diffraktionen börjar väldigt tidigt vilket åter igen börjar stjäla skärpa och många av megapixlarna slösas bort. Det är inte en slump att man använder mellanformat i mode och bättre produktfotografi

Av Inveramsay

Frågan är om hon vill använda den som en förväxt kompaktkamera och titta på lcd skärmen eller vill använda sökaren. M4/3 kamerorna är mindre, billigare men har en del nackdelar jämfört med en större DSLR med spegel ffa i smidighet när man väl fotograferar med den, brus i bilden, bildkvalite (ju större sensor ju bättre blir det i regel men mest beror på kvaliten på objektivet) och bättre sökare. Ska den gå ner i en handväska är dock en M4/3 kamera med pannkaksobjektiv svårslaget.

Av Inveramsay

Få det gjort på riktigt papper som tex Fuji Chrystal Archive som ska hålla hyffsat i 100+ år. Sedan beror det på hur bilderna lagras också, svalt, mörkt och torrt är att rekommendera

Av Inveramsay

det ar unikt per site