Inlägg

Inlägg som bzn har skrivit i forumet
Av bzn
Skrivet av Radiogöran:

Hej,
Jag läste din annons att du söker Mikrodatorn. Jag har ca 45 tidningar (1979-1986), nyskick. Är du intresserad hör av dig.
Jag bor i Häljarp/Saxtorp

Mvh
Göran

Ja det är intressant. Jag skickade PM.

Av bzn

KÖPES: Nummer av tidningen Mikrodatorn

Jag söker nummer av tidningen Mikrodatorn.

Speciellt från åren: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

Jag har många dubbletter om byte önskas!

Läs hela annonsen här

Av bzn

Bara för att det går med 12V så är det faktiskt bättre med 9V DC i detta fallet. En 7805 behöver 3V högre spänning på ingången för att reglera korrekt. Allt över det blir bara förlusteffekt. Helt i onödan. Så om man inte har någon nätadapter är en som ger 9V ett bättre val. Det ger mindre effektförlust och värme. Värme dödar elektronik på lång sikt.

Av bzn

Eftersom datorn "alltid" lidit av problem med frysningar så är det recapping inte lösningen på problemet. Men det är ett känt problem och kanske borde fixas ändå.

Jag skulle börja med att se till att köra datorn öppen med ordentlig luftgenomströmning med en extra fläkt för att se till att det inte är ett värmerelaterat problem. Sen skulle jag antingen mäta matningsspänningarna eller testa med ett annat nätaggregat.

Nu kan jag inte så mycket om just Amiga, men detta är två mer generella tips.

Av bzn

Köpes: Gamla datortidningar (Mikrodatorn)

Jag söker gamla datortidningar att komplettera min samling med, framförallt nummer av Mikrodatorn som gavs ut mellan 1978 och 2007. Även andra tidningar kan vara av intresse som:

ABC-bladet
DEC-nytt (?), tidning från Digital Equipment Corp. Sverige

Läs hela annonsen här

Av bzn

Sök på retr0bright, jag gör det inte på mina prylar...

Av bzn
Skrivet av jensa86:

Har du öppnat och tittat om några kondingar är skadade? Trasiga elektrolyt kondensatorer brukar vara enkla att identifiera genom att de antingen läcker eller är "runda i toppen". Kanske bara är så att någon av de gått sönder och det räcker att byta ut den istället för alla.

Det stämmer inte, jag har sett många kondensatorer som är dåliga utan att de är runda i toppen. Det är mest i modern elektronik som jag sett bulliga elektrolytkondensatorer.

Jag har hittills lyckats laga de CRT:er som jag försökt mig på, så länge som jag har kunnat finna delar. Men det är fortfarande inte speciellt många så jag skulle inte ge mig på någon annans monitor.

EDIT: Jag hittar ingen bild på hur bilden ser ut. Det kunde varit intressant.

Av bzn

Stämmer bra, kommer inte ihåg vad han hette men han spelade midi med sin Compis.

Jag har ju faktiskt både Compis I och Compis II, dessutom flera Compis I som suttit ihopkopplade med varandra i ett nätverk (har servern också). Jag har inte haft igång någon Compis på evigheter, frågan är om jag kört någon Compis:arna som jag själv äger...

Av bzn

Minns någon Telenova Compis?

Jag minns Telenova Compis från någon fysiklaboration på 1990-talets början, då var den riktigt omodern. Fast det var den nästan redan när den kom 1985? Då hade både IBM PC och AT kommit och om man inte var PC-kompatibel så var man konstig, Amiga eller Mac. Compis använde i första hand CP/M-86 som operativsystem, även om den också kunde köra MS-DOS. Den använde Intels 80186 processor som nästan inga andra datorer använde, jag vet att det finns någon PC från Nokia som också använde den.

I vilket fall så har jag några Compis:ar som jag inte startat detta millenniet, men disketterna som jag har till blev jag färdig att dumpa till slut, ni hittar dem här: http://www.abc80.net/archive/misc/compis/compis-disk-images.z...

Är det någon mer här som har sett eller har en Compis?

Av bzn

Datorn behöver en diskett för att kunna starta. Gör som videopac skriver och försök starta med en lämplig diskett (kanske finns det någon som det står boot eller dos på). Vad det gäller och läsa disketter så kan det ordnas (skicka PM).

Av bzn

När det kommer till C64 så finns där inte så mycket kondensatorer och byta. Det som verkar vara en notorisk felkälla är att nätaggregatet går sönder och då lämnar betydligt mycket mer än 5V till datorn som då går sönder. Ett annat nätaggregat eller en "C64 saver" är nog mer rätt.

Själv byggde jag detta: http://www.pdp-9.net/c64-power-supply

Av bzn

Jag har bidragit till denna. Jag tycker det är en kul grej, jag har för avsikt att montera en C64C i ett genomskinligt skal. Har någon som ser jätterisig ut som kan få en ny låda.

Av bzn

http://www.classiccmp.org/dunfield/img/index.htm

Imagedisk har jag kört nyligen på icke-DOS disketter på en Pentium med Windows 98 i DOS-läget

Annars kan man gå den hårda vägen: http://www.kryoflux.com

Av bzn

Låter som disken är död.

Gamla os,, inga problem: http://www.info.apple.com/support/oldersoftwarelist.html

Av bzn
Skrivet av GuessWho:

Så frågan är inte enbart om det någonsin funnits hårddiskar som rymt så lite som 5MB. Utan om det funnits hårddiskar som är så kompakta och 'moderna' med så låg lagringskapacitet.

Seagate's första hårddisk som introducerates 1980 var just på 5 megabyte.
http://en.wikipedia.org/wiki/ST-506

Skrivet av GuessWho:

Lite intressant, vad fanns det för alternativ till 1ton+ 5MB hårddisk på 50-talet? Vad rymde dåtidens band och disketter? Eller var det så primitivt att alternativet var hålkort?

På 1950-talet fanns inte disketter, de uppfanns i slutet på 1960-talet. Alternativen var hålkort, papersremsa eller band.

Av bzn

Det går bra, den här maskinen tar fortfarande upp dyrbar plats på min arbetsbänk. Jag kör den inte ofta, men hade igång den för några veckor sedan och viss fungerar den fortfarande.

Sen har jag börjat lite försiktigt med ett nytt projekt, att renovera en PDP-8a som är sista modellen i PDP-8 serien. Länk till EF: http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=68634

Av bzn

Jodå, ruttna kondingar förkommer även de i äldre elektronik.

Jag har repat en Luxor TV/monitor på senare tid där X-kondensatorn brunnit upp. Jag har även reparerat nätdelen i en Luxor ABC830 diskettstation där en elektrolyt givit upp.

Jag har också hittat kortslutna tantalkondensatorer i gamla datorer.

Med visst det är inte riktigt på samma sätt som i modern elektronik. I gammal elektronik kan man inte förutsätta att det är en kondensator.

Tips: Mät spänningarna ut från nätaggregatet först. Att mäta är att veta. Att laga saker med hjälp av gissningar går inte.

Av bzn

Vilken bump. Till och med tråden är ju retrogammal snart...

Av bzn

Batteriet ska absolut vara fulladdat.

Av bzn

Meddela gärna hur det gick!