Inlägg

Inlägg som Grumie har skrivit i forumet
Av Grumie
Skrivet av Petterk:

Jag kan skriva om vad de gått ut med offentligt, någon annan motivering finns inte. Som jag tidigare skrivit, man behöver göra bedömningen att det blir sämre i framtiden 5-10 år bort. Där kan de ha oro, men väljer man att inte kommunicera detta så kommunicerar man inte detta.

Då misstförstod jag dig. Jag lästa mig till att du anklagade en av våra myndigheter för att aktivt handla främlingsfientligt.

Skrivet av ToddTheOdd:

Fast hen har 100% rätt. För ingen, inte ens SÄPO, kan säga vad som kommer hända i framtiden. Om du nu inte tror att SÄPO har en tidsmaskin så de har varit och hämtat bevis att år 2027 så kommer HUAWEI att "spionera" på Sverige med hjälp av 5G utrustning. Så det är skit samma hur fantastiskt duktiga du tror att SÄPO är så har de inga bevis för vad som kommer hända i framtiden.

Att handla på bedömningar av tillgänglig information är ju grunden till hela mänskligheten. Man kan göra ganska precis bedömningar om framtiden. T.ex. då du kastar upp en boll i luften - står du och väntar på svar om den ska falla ned eller ej? Det gör inte SÄPO heller - dom arbetar efter den information som finns tillgänglig i detta nu.

Av Grumie
Skrivet av Petterk:

Nej de har de inte. Finns inget, för deras motivering är att det inte går att lita på de – i framtiden. Huaweis och ZTEs utrustning får sitta kvar till 31 december 2024.

Bara för att man inte drar i nödbromsen betyder inte det att åtgärden är helt utan grund.

Sen har du lika mycket insikt i SÄPOs arbete som alla andra i detta forum - nära noll. Sluta skriv som att det din åsikt är den absolut sanna.

Av Grumie

Headset/hörlurar med aktiv brusreducering

Hej

Jag har länge (läs flera år) sökt efter en lösning att köra aktiv brusreducering (ANC) i gamingheadsetet. Enkel uppgift kan man tro för vad använder "gaming-proffsen" som sitter på scenen framför en väsande publik?! Det har väl varit perfekt där?

Min vision är alltså att jag ska hitta ett gamingheadset med en bra ANC - men efter att ha letat länge så har jag insett att detta är en nära omöjlig uppgift. Anledningen till varför jag vill ha ANC är att jag bor mitt i stan nära en väl trafikerad väg, nära ett sjukhus och nära en polisstation. Konstant buller och brus alltså. Jag känner att avsaknaden av ANC står som en mur mellan Diamond 3 och Supersonic legend i Rocket League - trist att begränsas av materialet.

Hur som helst har jag nu börjat leta runt efter alternativ men hittar ingen lösning jag är nöjd med.

Min önskelista:
1. Gamingheadset med ANC.
2. Hörlurar med ANC som drivs av USB.
3. Trådlösa hörlurar med ANC som laddas via USB.
4. Trådlösa hörlurar mad ANC där man måste byta/ladda batterier.. blä.

OBS: Jag pratar inte om brusreducering i mikrofonen - det skiter jag fullständigt i

Vill helst inte gå längre ned än "2an" på min önskelista men är öppen för alla lösningar vid det här laget. Är det någon som har något tips eller har en lösning på detta? Kanske till och med erfarenhet i frågan?

MVH

Av Grumie
Skrivet av Ahlen:

Går det köpa luren löst utan att teckna något abonnemang och ändå få med en scooter? Testade att välja bort abonnemanget och bara välja telefonen och betala allt direkt på tele2 och de ville ha 11999kr....

Skrivet av Garvey:

Jag gjorde det från telia alldeles nyss. Fick dock kontakta deras support via chatten då det strulade med mitt BankID. Ca 6800:-

Även jag köpte för 6795 kr. Fick bekräftat från deras kundtjänst-chat att kick biken ingick och den dök upp i kundvagnen när jag la in mobilen.

Av Grumie
Skrivet av Rubberduckrof:

E det nån OP som har lagt upp den då? Hittar inte den alls

Ja, man kanske borde göra det. Inte ens hunnit installera allt på nya och jag skulle spara några tusenlappar

Av Grumie

bubb. Köpte ny telefon igår. Bra timing

Av Grumie

Du kan ju glo på fullmetal alchemist: brotherhood. Verkar omåttligt omtyckt.. jag har bara sett 3 avsnitt själv men svårt när man är nybliven förälder

Av Grumie
Skrivet av xxargs:

Dom är långsamma som frusen sirap i jämförelse med en Toshiba N300-disk - ja, Toshibadiskarna kan i stort sett köra cirklar kring WD-green med dubbla prestandan på allt (bokstavligen!!) och kör man med varsina av dem i en varsin diskdocka så kommer man stöna och muttra högljutt över hur långsamma WD-green faktiskt är...

De går inte helt harmoniskt med BTRFS heller med mer eller mindre långa stallningar när den stänger/uppdaterar transaktioner/synkar på diskar med väldigt många små filer (> 1 miljon) som man kanske flyttar eller kopierar in då det är väldigt många sektorer (i metadatan) i varierande skrivordning som skyfflas i en del moment och 64 MB i diskcache är för lite för att disken skall kunna sortera alla dessa i optimal skrivordning för hela transaktionen utan det stackar och man kan plötsligt ha > 10000 sektorer i skriv-kö och man får IO-starving. Medans med 128 MB diskcache och mer så märker man inte mycket av det - vill man ha det riktig plågsamt så kan man prova med en gammal 1 och 2TB WD-green med bara 16/32 MB disk-cache...

nu skall sägas att med kärnan som fins i ubuntu 20.04 så har detta förbättrats en hel del (kanske att det sorteras redan i linux-disk-cache för bättre skrivordning - det som normalt disken själv eller HW-RAID gör, men i ubuntu 18.04 och dess använda linuxkärnor så var det rent plågsamt på just WD-green...

Som arkivlagring för långtidslagring av data (dvs man tittar knappt till dessa ens en gång per år) så fungerar de säkert - men till NAS - nja...

Tack för ett utförligt svar. Jag har redan beställt "riktiga nas-diskar" nu.. Beställde först Ironwolf 8TB för 3000 kr/st men avbokade denna snabbt och beställde två N300 på 8TB istället. Prisskillnaden var den avgörande faktorn här

Skrivet av RCA56:

Min äldsta WD green har gått i ca 7 år i en dator som är påslagen dygnet runt.
Jättebra som lagringsdisk.

Jag gör nått liknande med mina.. får bli backup på datorn eller i nån kabinett.

Av Grumie
Skrivet av osgorth:

Det stora "problemet" med WD Green är att dess firmware har en rätt aggressiv strömsparfunktion, som gör att den försöker stänga av och parkera huvudet så fort den inte används. Det blir m.a.o. ganska mycket start och stopp om man använder den lite mer kontinuerligt, och det sliter på mekaniken. Disken i sig är det inget fel på, men som sagt dess mjukvara lämpar sig inte för server/NAS-bruk.
Det är såklart fullt möjligt att det går att stänga av detta alternativt byta firmware, men det får du gräva i på egen risk - aldrig testat själv.

Kanske kan sätta in dessa diskar i någon kabinett och ha som extra lagring via USB kanske, känns som att de lämpar sig bättre där.

Citat:

Jag hade personligen returnerat den nya 4TB-disken du köpte, och skaffa något större att börja med. Det är inte alltför långt till Black Friday vilket historiskt sett är ett ypperligt tillfälle att köpa disk, så orkar du vänta så..

Så länge kan jag inte vänta.. Någon hundring hit eller dit spelar ingen roll. Har ingen kontroll över alla fulla SD-kort här hemma och måste lösa det ASAP!

Av Grumie
Skrivet av Prebz:

@Grumie: Dom är ju inte gjorda för att köra 24/7/365 direkt. Till 95% kommer dom funka alldeles lysande, men troligen inte lika länge som Seagate Ironwolf eller WD RED. Men skulle nog hellre gå på 8TB diskar än att köpa nya 4TB diskar nu i slutet på 2020...

Anledningen till att jag köpte 4tb var just för att jag hade dessa två liggandes. Jag får nog kanske tänka om här då. Hade varit skönt att spara in en peng bara.

Av Grumie

WD Green från 2015 - NAS-lämpliga?

Hej

Idag köpte jag en Synology DS420+ men beställde bara en 4tb Seagate Ironwolf hdd eftersom jag har två 4tb-diskar liggandes här hemma. Dom är båda använda endast 2-3 timmar och har de senaste ~5 åren legat i ett skåp.

Det jag undrar är om dessa två diskar är "nas-lämpliga" (SMR eller CMR?) eller om jag bara ska köpa två till ironwolf.

Har försökt googla men hittar bara massa gamla ebay/amazon-annonser så hittar ingen info om dom och jag är verkligen ingen expert på detta.

Nån här som vet?

https://i.imgur.com/6xSc9BG.jpg

Av Grumie
Skrivet av Allavetinget:

Någon som jobbar på MediaMarkt/Elgiganten och har möjlighet att se vad inköpspriset är på produkter?

Jag har kontaktat en grossist som säljer tv-spel, priserna de erbjuder mig är högre än vad det skulle kosta mig att köpa direkt från butiker såsom Elgiganten/Mediamarkt.

För mig så är detta otroligt.

Har en grossist rätt att ta ut olika priser beroende på vem som köper?
För ingen lär köpa spel från dem om priserna jag ser är korrekta.

Jag syftar inte på bulk-rea, där man få rabatt om man köper 1000 spel, för det är inte rimligt att de erbjuder spel dyrare än vad det skulle kosta att köpa från Elgiganten.

En grossist säljer sällan till privatpersoner eller till mindre volymer. Processen kanske därför är omständig och de saknar rutiner och system för detta. Detta kanske är anledningen till varför du får ett högre pris - helt enkelt för att de inte pallar att sälja endast ett ex.

Av Grumie
Skrivet av Siimuliize:

Tror ni på fullaste allvar att ni ska få dessa pengar från folk?

Kanske. Varför inte testa? Nvidias nya grafikkort är bara papper än så länge.. Finns inte att få tag på.. är just nu inget annat än en häst med horn. Därför.. låt marknaden bestämma priset.

Citat:

Antagligen från någon stackare som blir lurad på värdet utav era kort..

Att göra ett dåligt köp är verkligen inte att bli lurad. Informationen är tillgänglig för alla i marknaden och folk får helt enkelt acceptera att dom får ett sämre pris om dom inte gör sin research eller då de desperat behöver produkten ifråga. Precis som när du betalar 50% mer för en läsk på pressbyrån än vad du gör på ICA.

Citat:

Jag riktar mig nu till alla er där ute efter ett 2080ti eller 1080ti. KÖP INTE! Om de överstiger 3000kr på ett 2080ti. Ni blir lurade och kan lika gärna köpa ett RTX 3070 som både slår 2080ti och är billigare NY!. De som säljer nu är desperata! Då Nvidia precis dödat värdet på dessa kort.

Definitionen av blåögdhet verkligen. Att förvänta sig en god uppgradering efter Nvidias siffror är något man såklart gör men att ta dom på orden när de kommer med ett sånt här nästan absurt påstående (sett utifrån tidigare release) är ju bara fail. Invänta riktiga benchmark från oberoende käller och inte bara någon slider i en av Nvidias powerpoints.

Av Grumie
Skrivet av Lodisen:

Torguard kör en ny drive för att fira att de har implementerat stöd för Wireguard.
50% rabatt för evigt samt 1 månad gratis om man registrerar sig med promokoden: wireguard50off
www.Torguard.net

Det blir bara runt $2 per månad om man betalar för 2 år på direkten.

Edit: Koden fungerar även för nuvarande kunder, inte bara nya.
Får ut full fart på en 1000/1000 Lina nu när dom kör wireguard, fick tidigare runt 400/400.

Tack för tipset!!

Av Grumie

Bara Rocket League.

Hittar inga andra roliga spel. Ser fram emot ett nytt diablo men kommer väl bli besviken som vanligt.

Av Grumie

Din granne har redan bäddat för allt djävulskap i världen efter att ha gjort en sån här grej. Självklart ska du behandla denne som denne behandlar dig.

Har din granne ingen upphöjd altan vars bärande stolpar du kan råka såga ned?

Av Grumie
Skrivet av JonasT:

Låter som om Euclideon hade designat en processor.

Vi får se om den australiensiska staten bidrar med en slant!:D

Av Grumie
Skrivet av medbor:

För att sammanfatta det mönster jag ser verkar det röra sig om 45 minuter till två timmar som nån timme borde betyda enligt den andra omröstningen i tråden. Det verkar också stämma ganska bra med vart de flesta kommentarerna landar om gör någon form av snitt. Självklart finns det många som inte tycker lika eller alls detta intervall, men känns lite som att massan har talat. Vad tycker TS @Grumie?

Ja, utifrån den datan verkar spannet 45 till 120 minuter vara OK därefter avtar det.

Skrivet av Mindfighter:

@Grumie återkommer med svar om ”nån timme”.

Nu har nån timme gått och jag är redo att kasta in handduken. Vad vi alla har kommit fram till är att "nån timme" är högst otydligt och bör inte användas alls, eller hur?

Däremot kommer jag fortsätta i ren trotts. Jag och min sambo får helt enkelt agree to disagree men jag måste nog erkänna att jag har ca 25% mer fel än henne.

Av Grumie
Skrivet av Zyces:

Håller helt med dig att ”ett par” betyder 2. Men som du själv citerar,” någon timme” betyder inte 2 eller fler timmar...
Och det var det jag sa, dvs att någon timme i min uppfattning är i om 60min gränsen...

Fast tyckte bara det var roligt att du också skrev att om det är fler så säger du ett par.

Men svår nöt detta. Har börjat ändra min tolkning av "nån timme" efter jag startade denna tråd. Men verkar vara ganska godtyckligt hur man tolkar det (utan att se till grammatiska regler och sånt)

Av Grumie
Skrivet av TobiasStockholm:

Du har fel. Nån är samma som någon som du skriver. Det inte är inte en synonym till några dock. Hur får du någon till plural? Synonymer till någon är "en, en eller annan, nån; en viss, litet grand, en smula" och dess motsatsord är just "många" https://www.synonymer.se/sv-syn/någon

Det verkar ju dock som att det är ca 50/50 på hur man tolkar detta om man ser till omröstningsresultatet.