Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin
Skrivet av mrqaffe:

Mycket mindre än om det köps av ett företag som främst är ute efter att minska konkurrensen.

Även om jag gärna ser att Nvidia blockeras av just den anledningen tror jag dom skulle gjort ett klart mycket bättre jobb än "EU" som mig veterligen inte driver ett enda företag idag.
Bästa för marknaden är att ha ägare som inte är intresserad av att konkurrera med sina kunder, d.v.s. som Softbank idag, alternativt att börsnotera det.

Av ddelin
Skrivet av mrqaffe:

Arm borde snarare ägas av EU.

Ett hightech företag som styrs av byråkrater och politiker från dussintals länder som aldrig kan komma överens ? Vad kan gå fel.

Av ddelin
Skrivet av Yoshman:

Det vet nog bara Nvidia.

Men några gissningar går ju att göra

Bara den som äger Arm har mandat att kontrollera riktningen på ARM64 ISA. Nvidia borde rimligen vilja utnyttja det till att säkerställa att ARM64 fokuserar rejält på att bli ännu bättre för datacenter, machine-learning och liknande.

Nvidia har gjort flera försök på att designa sin egen mikroarkitektur, alla med mer eller mindre kasst resultat. Arm hade fram till att Softbank köpte dem och lät Arm fokusera betydligt mer på FoU mikroarkitekturer med bra perf/W och väldigt bra perf/transistor. Men de kunde tidigare inte konkurrera på high-end, första försöket att slå sig in i datacenter var dömt att misslyckas då prestandan var direkt usel ställd mot x86_64.

Nu har man Neoverse för servers och Cortex X för high-end bärbara, fortfarande en bra bit efter Apple (ryktas om att Qualcomm ska lansera något som kan ge Apple en match mitten av 2022, så Arm kommer ligga efter det också). Neoverse / Cortex X kan konkurrera med AMD/Intel på servers och laptops, men man kan inte matcha peak-prestanda hos x86_64 (vilket Apple kan) då man "bara" har ungefär samma "IPC" fast inte kan klocka lika högt (på servers blir räddningen att AMD/Intel klockar ännu lägre p.g.a. effektbegränsningar där det blir riktigt många kärnor).

Gissar att Apple (som var de som först fick frågan från Softbank att köpa Arm) inte är intresserad då de inte verkar intresserade att ge sig på datacenter. För mobiler och desktop är det långt viktigare att grundläggande designen för ISA är bra, vilket den är för ARM64, så för Apples del finns inte så mycket värde i att styra utveckling för ISA. Apple designar ju redan sin egen mikroarkitektur, det har man alltid kunna göra inom ramen för Arm-licensens.

Qualcomm har sagt att de inte är intresserade av att köpa Arm själva. Likt Apple har Qualcomm också sagt att deras satsning med uppköpet av Nuvia (de som designat den som ryktas kunna ge Apples CPU-design en match) bara riktar sig mot mobiler och bärbara datorer. Qualcomm har sagt att de kan licensiera deras design till andra om de vill ta det till server/datacenter. Så av samma orsak som Apple finns inget större värde för Qualcomm att äga Arm (inte något som motiverar 40 miljarder USD, Nuvia kostade ~1,4 miljarder USD).

Samtidigt: vad finns för poäng för Nvidia att lägga 40 miljarder dollar för att sedan göra något som i praktiken kommer göra ARM64 irrelevant? Nvidia som Arm ägare lär bli ett problem för de som designar sin egen mikroarkitektur, för rimligen lär Nvidias plan vara att ta Neoverse och Cortex X/A till absolut high-end toppen.

Om detta köp går igenom (vilket verkar allt mindre sannolikt, om inte annat tror jag Nvidia drar sig ur snart) lär Cortex M ryka relativt snabbt. Till och med Nvidia kör RISC-V, inte Arm-baserade, mikrokontrollers i deras GPUer.

Edit: en som specifikt säger att om Nvidia får köpa Arm och om de "ställer till det" för de som idag använder Arm så kommer det driva företagen mot RISC-V är Xilinx som numera ägs av AMD. Har skrivit det flera gånger, vad är problemet? Endera händer det "alla befarar" och RISC-V får en superboost -> drömscenario! Eller så har "alla" fel i sina farhågor...

Jo, RISC-V är ju förhoppningsvis det som kan rädda oss från propritära instruktionsset med monopol/duopol som kontrollerar licensieringen.
Lär ju dock vara ett tag tills man kan matcha ARM både prestandamässigt, och i mognad på mjukvarusidan.
Man skulle ju kunna leka med tanken att Nvidia istället investerade $40 miljarder i att utveckla bra RISC-V designer, man borde komma en bra bit med dom pengarna.
Det ryktas ju även att Intel vill köpa Si-Five för för att få en genväg till RISC-V, och dom sitter ju också på en väldans massa stålar som dom skulle kunna pumpa in om dom hotas av Nvidia.

Kommer bli spännande att se vad detta tar vägen.

Av ddelin

Är det nån som lite snabbt kan förklara varför Nvidia vill spendera $40 miljarder för ARM om det inte är för att förhindra/försvåra för andra ? Varför inte vara kund till ARM som idag ?
Vill man ha lite större friheter liknande vad Apple har borde man väl kunna deala till det för mindre pengar, utan att äga all IP kring ARM ?

Av ddelin
Skrivet av DevilsDad:

Varför behöver du en GPU i servern?

Installation och felsökning till exempel.

Av ddelin

Trevligt.
Ryzen är ju en riktigt bra CPU för hem server bruk med ECC stöd och gott om kärnor, blir kanon med en billig inbyggd GPU istället för att lägga pengar och en 16X slot på löst grafikkort.

Av ddelin
Skrivet av Dockland:

Då är vi tillbaka i mitt första inlägg.

"Linux kommer inte nå större marknadsandelar så länge kompatibiliteten med i synnerhet spel inte är närmare 100%"

Återigen, hur skulle tillgången på spel påverka dom 100-tals miljoner datorer som det inte spelas på ? Om dom kör Linux eller inte beror på andra saker.

Av ddelin
Skrivet av Dockland:

Du tror inte användarbasen för Linux skulle bli större om det gick att köra alla trippel-A spel native i Linux?

Absolut, ju mer som går att köra, dess enklare är det ju att byta.
Min poäng är att man på ett forum som detta måste påpeka att det finns en enorm användarbas i världen som inte spelar spel som man inte skall glömma bort, inte bara när det gäller Linux vara eller icke vara.

Av ddelin
Skrivet av Dockland:

Så varför tror du Linux inte har större marknadsandel idag än vi har?

Finns flera anledningar.

1. Gammal vana att köra Windows, vill inte lära sig nytt.
2. Windows levereras med nästan alla datorer som säljs, varför anstränga sig att byta ?
3. Vissa applikationer saknas (utöver spel), och folk orkar inte kolla efter alternativ, du vet alla som bildbehandlar bara måste köra Photoshop.
4. Microsoft har ju i princip haft monopol på desktopsidan i många år, så det är inte enkelt att ändra.

Installerade Linux på min totalt dator inkompetenta mammas laptop för 7-8 år sedan, och hon klarar sig alldeles utmärkt, surf, office, kamerabilder och vad hon nu gör. Har varit befriad från supportärenden efter det.
Bytte från Windows, och hon märker inte mycket skillnad mot Linux med KDE, Firefox i startmenyn ser precis likadan ut. Fördelen var väl att hon kunde inte Windows heller, så det blev liksom minimal skillnad för henne.
Skulle tro att användargruppen som liknar min mamma är mycket större än hardcore gamers, så det finns en del potential där.

Av ddelin
Skrivet av Dockland:

Linux kommer inte nå större marknadsandelar så länge kompatibiliteten med i synnerhet spel inte är närmare 100%

Linux är kul

Varför då ?
Det finns mängder av desktops (och laptops) som enbart används för nytto ändamål, framförallt på företag, men det finns mängder med folk som skiter fullständigt i spel även privat, men ändå behöver en dator för andra grejor.

Av ddelin
Skrivet av Cloudstone:

Det absolut bästa med Linux, är att om man har lyxen som jag och får arbeta med det varje dag... gud. Det är bliss. Terminalen är för mig nästan terapeutiskt. Min relation med Linux har förändrats under tidets gång. För mig är Linux är inte bara kärnan, det är hur jag interagerar med ett system. Om det system nu är avsett för grafisk användning, gaming, eller industriell produktion, det spelar ingen roll. Man börjar lära sig vilket språk systemet talar. Det är en fantastisk filosofisk abstraktion av verkligheten.
Ditt system är filer.
Filsystemet börjar under /
Under / finner du allt om ditt system
Under /bin finns dina exekverbara filer (binärer)
Under /lib finns alla libraries, skrivna i whatever språk dem nu kan vara skrivna i (python, C, Haskell...) för ditt system
Under /proc finns alla körande processer och deras olika värden i filer.
Under /dev finns dina tada! Devices.

Allt är en fil. Inget är dolt för dig. Detta är enkelt, det är inte komplext. Det är så otroligt mycket enklare än Windows. Förlåt, jag menar inte att offenda någon, men min subjektiva åsikt är att Windows är sjukt tråkigt att använda, efter att man använt ett system och inte en konsumentmediamaskin. Windows är något man tolererar. Powershell gör ont att läsa.

Pop_OS!, Ubuntu, Debian, Arch, Gentoo, whatever Linux du kör är rätt. När jag fick upp ögonen för Linux för typ 10 år sedan, då tändes mitt intresse för teknik på riktigt. Jag fick åtkomst till mitt system. Allt blev genast så mycket lättare att experimentera med.

Jag försöker inte övertala någon, jag kunde inte bry mig mindre om vad folk använder för OS. Men om man tycker om teknik, system, datorer, IT, så tycker jag man borde testa det i alla fall och använda det till vad du vill. Att vara passionerad och tycka om teknik och aldrig röra Linux, det vore lite som ett slöseri av det potential som finns i oss alla.

Jag skriver detta från min Windows 10 virtuella maskin, som jag kör under Ubuntu 20.04 med min RTX 2070 tillägnad till min VM så jag kan spela vad jag vill, men hålla Windows säkrat i sin egna miljö där den hör hemma. Det kräver lite kunskap men jag skrev en liten how-to här - https://www.sweclockers.com/forum/trad/1630533-linux-for-arbe...

Amen
En av anledningarna till att man började med Linux/Unix är att det är rätt konstruerat från grunden.https://en.wikipedia.org/wiki/Unix_philosophy

Att man nu börja komma ikapp även när det gäller spel är en bonus, hade varit skönt att kunna dumpa Windows helt och bara ha ett O/S.

Av ddelin

Gaming sidan av Linux har ju utvecklats med stormsteg, framförallt sedan Valve började leverera Proton. Finns ju liten risk att detta hämmar lanseringar av native Linux spel, men i dagsläget har det fler fördelar än nackdelar.

Ta en titt i Protons databas över hur det står till med kompabilitet även för dom titlar inte Valve officiellt säger att dom funkar https://www.protondb.com/

Av ddelin
Skrivet av Stefan_JL:

Jag har en C64 men har inte använt den på kanske 2 år eftersom jag använder originaltransformatorn och jag har läst att den har en tendens att förstöra datorn och jag antar risken ökar ju äldre den blir.
Har dock funderat på att skaffa en MiSTer men har inte bestämt mig än, tänkte jag skulle testa C64-emulatorer på PC först om dom håller måttet från senaste gången jag kollade upp dom vilket säkert var över 15 år sedan

Ja, dom gamla skall man passa sig för, skall du använda den, mät upp spänningen innan du kopplar den i datorn. Har för mig det är likströms delen som brukar spåra ut, men mät båda.
Jag köpte ett nytt mordernt aggregat här https://www.c64psu.com/ , det har funkat utmärkt så här långt.

Av ddelin

Linux sedan runt 15 år både på desktop och server. En Windows burk kvar för dom spel som ännu inte funkar i Proton.

Av ddelin
Skrivet av shelter:

Farsan har Linux på sin dator, han klarar det och är 75 år... jag har visserligen installerat det åt honom men han surfar och kollar mail så det är ju inga kompicerade grejer han gör. Ljud eller grafik var inget problem att få igång i just det här fallet.

Gjorde samma på min mors (68 år) dator, och det var säkert 7-8 år sedan, tröttande på att fixa hennes Windows maskin i tid och otid.
Web, youtube, mail, fixa med kamerabilder och lite office dokument är allt hon behöver. Och jag tror inte man skall underskatta hur stor användargruppen som ser ut som henne är.
Senaste två åren har hon gått över till en rullande distribution (Opensuse Tumbleweed) och då slipper jag till och med O/S uppgraderingarna med några års mellanrum.

Av ddelin
Skrivet av highspeed:

Dem kommer göra tvärtom enligt en source på ett tysk forum. Amd kommer dra ned på deras egna försäljning och sälja mer gpu kretsar till tredjepart.

Där ser man, då är dom med andra ord inte så oroliga för konsumenternas vrede iallafall.
Att flytta kretsallokering till sina egna kort är enda sättet jag kan komma på om man nu vill straffa olydiga partnertillverkare som tar ut ockerpriser.

Av ddelin
Skrivet av lappen81:

Gissar att det inte har gått så bra men citat nedan

https://www.sweclockers.com/nyhet/30950-amd-fortsatter-tillve...
Radeon RX 6800 XT: 6 999 kronor
Radeon RX 6800: 6 249 kronor
I samtal med Hardware Unboxed har AMD tidigare uttalat sig om att de ska "möjliggöra" för sina partner att nå rekommenderat pris till början av år 2021. Förutom att sänka priserna på sina kretsar till partner och gå ut med tidsbegränsade rabatter hos återförsäljare, är en möjlighet att tillverkarna får sälja referensdesign men med egen märkning i form av klistermärken på fläktarna.

Spelar ingen roll då deras "partners" (korttillverkare) kan sälja för vilket pris dom vill, vilket vi kan se att dom också gör.

Det enda jag kan se dom kan göra är att allokera fler/alla kretsar till dom kort som säljs för MSRP i deras egen webshop, men det finns väl kanske avtal med "partners" som omöjliggör det, eller så är dom rädda att deras "partners" skall bli upprörda när dom inte längre kan mjölka korkade konsumenter till dubbla priset.

Av ddelin

Nej, jag har tänkt köra SATA. Jag behöver inte någon jättehög dataöverföringshastighet och sedan är priset lite högre med. Jag har inte för avsikt att plotta på dessa diskar utan det är mer för långtidslagring. All plottning sköts av speciella "plottnoder" som sedan skickar färdiga plots till servern.

Jag skulle kunna bifoga länk till hårdvaran men är osäker om man får länka på forumet.

OK, men då tror jag du blir begränsad till 8 diskar som sagt, lådan du skall använda ser ut att ha SAS expanders i bakplanet så du kan köra alla 36 diskarna på en kontoller, men det kräver ju då givetvis SAS diskar. Prismässigt verkar det nästan inte skilja något på dom Seagate diskarna du skulle använda, men det kan ju begränsa återanvändningsbarheten i framtiden kanske.

Jag tänker att om jag hade 36st individuella diskar så skulle jag aldrig få plotta om mer än en disk. Men om jag har någon form av raid så finns ju alltid risken att jag får plotta om en massa. Du skrev att man kunde köra 3st 11+1 raid-z. Innebär det en pool med tolv diskar och en disk är paritet? Eller är det så att pariteten sprids ut över alla 12 diskarna?

Jag ska kolla lite på den här lösningen. Jag tror att TrueNas har någon rekommendation om hur många diskar det bör var i en uppsättning.

För att vara helt säker på det skulle du behöva skapa 36 pooler med en disk i varje, och sedan 36 datasets som du exporterar med CIFS eller NFS. Det jag menade med raid-z (som i princip är raid-5) är att du kan ha 3 uppsättningar med 11 datadiskar och en paritetsdisk, och sedan pytsar du in dessa 3 uppsättningar (vdevs) i samma ZFS pool, sedan går det att skapa ett dataset som kan utnyttja allt det aggregerade utrymmet. Detta gör ju dock att om du får ett dubbeldisk fel i samma vdev så tappar du allt data.
Ett annat alternativ är att skapa 3 st 11+1 raid-z vdevs och skapa 3 pooler med en vdev i varje, då tappar man bara 1/3 av datat vid dubbeldisk fel, men det blir ju då 3 CIFS exporter/enhetsbokstäver.

Tror man brukar rekommendera max 12 diskar per vdev, men kolla Truenas manualen.
En annan fördel med att köra raid i någon form i Truenas är att du i kombination med ECC minne har end-to-end checksumming hela vägen ner till disk, och ZFS kan reparera ev. fel som upptäcks vid ex. en scrub.

Av ddelin

System:
Moderkort X11SCH-LN4F
Intel Xeon E-2246G 6C/12T
Minne 16GB DDR4 ECC @ 2666 (för att sedan utökas när diskarna blir fler)
Raidkort Supermicro 8-port 12GSAS3 HBA
Chassi MRS-9136E1C.H4 - 36 disk max

Supermicro brukar göra fina grejor, Antar att du tänker använda SAS diskar, annars är det max 8 diskar på en sån kontroller.

Det finns vissa saker som jag inte hänger med på helt. För det första raidkortet. Filerna som lagras på servern är ganska "billiga" om man förlorar dem för att en disk krashar. Så det betyder att det kanske inte är vettigt att köra raid. Jag har kollat lite på den TrueNas jag kör nu och den gnäller hejdlöst när en disk blir över 80% full. Att då köra raid uppe på detta gör att jag tappar ännu mer lagring. Är det specifikt för TN att inte "klara" av diskar med mer än 80% utnyttjat, kanske får jag vänja mig vid det? Diskarna kostar ca 250-300kr per tb så det är ganska dyrt att tappa 20%.

Har du flera 100TB med plots lär du nog inte vilja plotta om dom för att en disk pajjar, så jag skulle definitivt köra med nån form av redundans. Med 36 diskar hade man som exempel kunnat köra 3 st 11+1 raid-z vdevs i samma pool och ha ett visst skydd.
80% varningen är nog rätt harmlös om du kör Chia som bara är stora filer som det bara läses från, använder du den mer som en generell filserver med blandad läs/skriv går väl prestandan ner när filsystemet börjar fyllas. Tror dessutom varnings nivån går att sätta i Truenas.

Jag måste kunna komma åt filerna från servern genom en enhet. Det har visat sig att det fungerar utmärkt att mounta en nätverksenhet till windows så man får en enhetsbokstav på det. Det känns ju "så där" att mounta 36 olika enheter, men det är kanske det jag måste om jag inte vill köra raid?

Du kan exportera ut all disk via ett specifikt dataset så länge dom ligger i samma ZFS pool. Om man inte vill ha redundans går det att lägga till diskarna en och en som massa "raid 0:or" i samma ZFS pool och på så sätt kunna exportera ut allt utrymme via en monteringspunkt/enhetsbokstav. Alternativt som jag skrev ovan att man lägger in en eller flera raid-z vdevs i samma pool

Av ddelin

Tror inte det kommer finnas så stort intresse av GPU mining efter Ethereum skiftat över till POS, skulle all den hash kraften läggas på andra coins blir dom ju olönsamma p.g.a. den enorma ökningen i svårighetesgrad som skulle ske.
Skulle vara intressant att se en siffra på hur stor procent av GPUer som minar Ethereum jämfört med alla små skitcoins, då hade man ju kunnat få en idé om hur POS övergången kommer påverka.

Jag tror det kan bli fyndläge på begagnade GPUer runt årskiftet. Eller jag kanske bara hoppas...