I december kunde SweClockers avslöja att AMD tänkte återintroducera den mobila processorfamiljen Kabini för stationära datorer, någonting företaget offentliggör idag. Plattformen riktas främst mot länder där lågkostnadsalternativ efterfrågas, men kommer även lanseras i Sverige.

Den nya versionen av Kabini använder sockel AM1 och företaget trycker på att det till skillnad från konkurrenten (Intel Bay Trail) möjliggör framtida uppgradering. AMD vill dock varken bekräfta eller dementera om det innebär att framtida APU:er, som efterträdare Beema, kommer fungera i sockeln.

Utmärkande är att alla AM1-moderkorten helt kommer sakna styrkretsar från AMD, detta då de funktionerna är integrerade på samma kisel som processorn. Det rör sig om samma inbyggda finesser som den mobila varianten av Kabini, det vill säga två SATA 6.0 Gbps, två USB 3.0, åtta USB 2.0, Displayport, VGA och HDMI. Plattformen stöder även fyra kanaler PCI Express 2.0.

AMD vill ännu inte gå in på detaljer om de kommande processorerna, men av tidigare material att döma handlar det inledningsvis om fyra modeller med två till fyra kärnor i 1,30–2,05 GHz. Till det hör en grafikdel med 128 streamprocessorer, stöd för upp till 16 GB DDR3-minne i 1 600 MHz och 25 watt TDP.

AMD räknar med att instegspriset för en Kabini-baserad processor och moderkort tillsammans ska ligga på 60 dollar, motsvarande cirka 500 kronor inklusive moms. Kabini för stationära datorer lanseras den 9 april.