Förr i tiden liknandes överklockning i bärbara datorer med dårskap. Det har dock på senare år blivit något av ett säljargument för vissa tillverkare, som kombinerar de energieffektiva mobila processorerna och grafikkorten med extra kylkapacitet som står pall för eventuella frekvenshöjningar.

Nvidias Geforce GTX 900M-serie är likt de stationära motsvarigheterna mycket mer energieffektiv än föregående generation och har därmed gott om svängrum för överklockning. Nu har dock Nvidia med drivrutinen Geforce 347.29 valt att stänga ned den möjligheten, vilket i praktiken gör att eventuella höjningar återställs till referensvärde och att reglagen i tredjepartsmjukvara låsas ned.

Ändringen har väckt starka reaktionen bland användare som vänt sig till Nvidias forum, där en representant hävdar att överklockning var aktiverat av misstag och att det nu stängts av för att skydda de bärbara komponenterna från att ta skada. Nämnvärt är att Nvidia historiskt inte haft denna begränsning.

Den nya spärren går givetvis att kringgå genom att undvika drivrutinen 347.29 och framtida, men det innebär även att användare går miste om framtida optimeringar och buggfixar för de senaste speltitlarna.