Den 5 oktober lanseras Intels processorfamilj Coffee Lake, som för första gången på åratal lyfter antalet kärnor från instegssegmentet och uppåt. Serien Core i3 kliver upp till fyra stycken kärnor, Core i5 till sex kärnor och Core i7 får sex kärnor med Hyperthreading för inget mindre än tolv trådar.

► Läs alla artiklar om #Intel Coffee Lake

Lanseringen var från början tänkt att ske tidigt 2018, men ska ha flyttats fram med ett kvartal till följd av AMD:s lansering av processorfamiljen Ryzen. Nu talar källor till SweClockers om att de ändrade planerna har konsekvenser på tillgängligheten och att Coffee Lake ser ut att bli en bristvara året ut.

I samtal med svenska återförsäljare framgår att tillgången av Intel Coffee Lake blir låg på lanseringsdagen och att de endast får "en handfull". Dessutom talar en av SweClockers kontakter om att ingen nordisk distributör fått de upplåsta Core i7-8700K, Core i5-8600K och Core i3-8350K, utan att säljstarten inleds med de låsta syskonmodellerna Core i7-8700, Core i5-8400 respektive Core i3-8100.

Enligt vad som kommunicerats till försäljningskanalerna hittills blir det närmast total brist på Intels Coffee Lake-familj under hela oktober och november. Situationen väntas inte förbättras förrän tidigast mitten av december, men ingen vågar lämna några garantier på god tillgång förrän efter årsskiftet.

Det känns som att Intel skjuter sig själva i foten med lanseringen av Coffee Lake. Coffee Lake kommer döda försäljningen av Kaby Lake, ingen kommer vilja köpa Kaby Lake. Det är som att Intel endast "släpper" Coffee Lake för att försöka stävja försäljningen av Ryzen.

En av de SweClockers talat med spekulerar i att Intel enbart flyttat på lanseringen för att stävja AMD:s försäljning av Ryzen. Personen tror även Intels drag dock kan komma att få motsatt effekt, då "ingen kommer vilja köpa Kaby Lake" och istället bygger ett system med AMD Ryzen när Coffee Lake inte finns att tillgå.

Samtidigt som det unisont talas om brist på processorer ska detsamma inte gälla moderkort med sockel LGA 1151 och styrkretsen Z370, där det ska råda god tillgång sett till såväl antalet modeller som volymer.

Tillgänglighet nära inpå Ryzen 2

Det som gör uppgifterna om god tillgång först januari 2018 extra intressanta är att AMD:s nästa processorgeneration "Pinnacle Ridge" då står för dörren. Enligt tidigare rapporter släpps uppföljaren till dagens Ryzen-processorer i februari, det vill säga endast en månad senare.

► Läs alla artiklar om #AMD Pinnacle Ridge

Nytt för Pinnacle Ridge blir högre prestanda, något som tros uppnås genom en ny 12-nanometersteknik som möjliggör för högre klockfrekvenser. Det här skulle minska prestandagapet främst när det kommer till enkeltrådad prestanda, där Coffee Lake väntas ha ett relativt stort övertag mot dagens Ryzen-modeller.