Fristående VR-headset har blivit en trend på marknaden Oculus var senast ut med att visa upp en egen lösning med namnet Oculus Go. Denna kan köras utan att vara kopplad till en dator eller liknande och blir kompatibel med befintliga GearVR-applikationer.

Nu visar även HTC en egen modell med namnet Vive Focus, vilken precis som Oculus Go blir en helt fristående enhet. Enheten har inbyggd rörelsespårning (eng. inside-out tracking) vad HTC kallar för world-scaletracking, vilket innebär att den kan känna av användarens position i rummet utan krav på externa basstationer eller kameror.

Enheten drivs av en Snapdragon 835-krets från Qualcomm samt en AMOLED-panel. Denna benämns endast som "högupplöst" och den exakta upplösningen har ännu inte tillkännagivits. Headsetet använder också en justerbar huvudrem som liknar Vives Deluxe Audio Strap.

Lanseringsdatum och pris är i dagsläget okänt, men HTC meddelar att de till början kommer fokusera på den asiatiska marknaden och då främst Kina med Vive Focus. Detta innebär troligen att en lansering i övriga regioner sker först senare under 2018.