Det blir allt populärare att köpa elektronik och andra varor direkt från Kina. Resultatet är stora volymer försändelser, vilket bland annat aktörerna Tullverket och Postnord ser som ett stort problem.

Många paket seglar nämligen under radarn för moms, vilket inneburit att staten gått miste om upp mot en miljard kronor i uteblivna skatteintäkter per år. Vems ansvar det egentligen är har tidigare varit oklart. Nu är dock Postnord och Tullverket enligt uppgifter till Breakit överens, vilket kommer innebära kraftigt höjda avgifter för privatpersoner.

Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan. Tullverket vill ha återrapportering 1 mars.

Konkret kommer Postnord ta ut moms på alla paket som direktimporteras från exempel Kina – tidigare har varuvärden under cirka 200 kronor släppts igenom utan åtgärd. Själva insatsen innebär också att köpare får betala en administrativ avgift, i dagsläget 125 kronor. Det hela väntas dessutom leda till längre leveranstider då paketen måste hanteras på ett nytt sätt.

Den extra avgiften gäller oavsett vad varans värde är. Ett mobilskal för 10 kronor kommer med andra ord att rent praktiskt kosta privatimportören cirka 138 kronor – en ökning på flera hundra procent, om uppgifterna visar sig stämma.

När de skärpta reglerna införs är ännu oklart, men första steget mot förändringen kan ske så tidigt som 1 mars 2018.

Uppdatering 2018-01-19 13:00: Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman har i en intervju med Ehandel.se dementerat uppgifterna om att avgiften kommer vara 125 kronor även för småpaket från Kina. Han bekräftar däremot att det kommer införas en ny avgift, men de exakta summorna är ännu inte fastslagna.