Under de senaste månaderna har det rapporterats mycket kring kretstillverkarna Broadcom och Qualcomm. Detta då de förstnämnda visat stort intresse för att förvärv av Qualcomm och lade ett bud på motsvarande 1 biljon kronor (tusen miljarder). Detta avfärdades dock av Qualcomm, som istället menade att de kunde tänka sig sälja för 1,3 biljoner kronor.

Affären har granskats noga av amerikanska myndigheter, där bland annat Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) har avrått från att låta den gå igenom. Nu har USA:s president Donald Trump utfärdat en verkställande order (eng. executive order) som innebär att affären stoppas.

Anledningen som ges är att ett förvärv av Qualcomm skulle försvaga den nationella säkerheten. Enligt myndigheten CFIUS skulle en sådan affär bland annat ge Kina möjligheten att bli dominerande när det kommer till utvecklingen av 5G, då Broadcom väntas minska Qualcommms satsning på tekniken.

Broadcom har svarat på beslutet och berättar att de inte håller med om detta. Enligt dem skulle en sammanslagning av de två bolagen inte innebära några konsekvenser för den nationella säkerheten.