Denna vecka går Nvidias konferens GPU Technology Conference av stapeln i San Jose. I vanlig ligger fokus dock inte på konsumentinriktade produkter som grafikkort för spel utan snarare på företagsinriktade områden som djupinlärning och artificiell intelligens – områden som företaget satsat hårt på de senaste åren.

Då djupinlärning kräver en hel del beräkningskraft för att utföras inom en rimlig tidsram har Nvidia börjat satsa på färdigbyggda system för ändamålet, vilket utgörs av DGX-seriens datorer för både datacenter och arbetsstationer. På GTC avtäcker företaget nästa steg i satsningen i form av DGX-2.

DGX-2 är en särskilt framtagen rackmonteringslösning för datacenterbruk, där systemet är anpassat för tillämpningar som djupinlärning och artificiell intelligens i molnlösningar. För att uppnå en rekordhög teoretisk beräkningskraft på 2 petaflops har maskinen bestyckats med 16 Volta-baserade Tesla V100-grafikkretsar, där dessa sammanlagt bidrar med 512 GB HBM2-minne till systemet.

Då Nvidias höghastighetsgränssnitt Nvlink2 begränsat antalet grafikprocessorer som kan användas tillsammans till åtta, har företaget tagit fram det nya gränssnittet Nvswitch till DGX-2. Detta möjliggör systemet att sammanbinda två kluster med åtta V100-kretsar vardera att kommunicera med varandra med hastigheter upp till 300 GB/s samtidigt som samtliga kan dela på en gemensam minnespool om 512 GB.

Övriga specifikationer talar om två ospecificerade Xeon Platinum-processorer, upp till 1,5 TB primärminne samt 30 TB NVME-baserad SSD-lagring. För att koppla ihop flera system i ett kluster tillhandahåller DGX-2 åtta EDR Infiniband- alternativt 100 GbE-anslutningar för kommunikation i hastigheter upp till 1600 Gbit/s.

Nvidia DGX-2 skickas just nu till utvalda kunder med en prislapp på 399 000 USD eller motsvarande 4,1 miljoner kronor inklusive moms.