När det kommer till processorer för bärbara datorer saknar Intel fortfarande en stark konkurrent. Företaget är sedan en tid tillbaka den dominerande aktören på marknaden och även om bärbara datorer med processorer från exempelvis AMD finns är de relativt få.

Tidigare under året lanserades ett flertal ARM-baserade bärbara enheter som använde processorer från Qualcomm och utlovade betydligt längre batteritid än vanliga x86-baserade system. En av de stora nackdelarna var dock prestandan, men enligt ARM ska detta ändras i och med kommande kretsar som nu avtäcks.

ARM presenterar två kommande kretsar med namnen Deimos och Hercules vilka tillverkas på 7-nanometers- respektive 5-nanometersteknik. Företaget ställer in siktet på den dominerande aktören Intel och menar att de kommande kretsarna ska erbjuda mer prestanda jämfört med konkurrentens processorer för bärbara datorer.

arm-intel.jpg

Enligt ARM presterar företagets senaste krets Cortex-A76 minst lika bra som Intels tvåkärniga Core i5-7300U och att gapet mellan Intels och ARM endast kommer bli större i och med framtida kretsar. De hävdar att de kommer kunna erbjuda prestanda i "laptop-klass" med en betydligt mer energieffektiv krets än vad som finns idag.

Nämnvärt är att ARM inte tillhandahåller egna processorer till datortillverkare, utan licensierar istället sina kretsar till bland annat Qualcomm och Samsung. De modifierar sedan dessa och tillverkar sina egna kretsar, i form av exempelvis Snapdragon.

Qualcomm är idag exklusiv partner för att erbjuda ARM-baserade kretsar för datorer och troligen är det även de som kommer tillverka kretsar baserade på Deimos och Hercules. De nya kretsarna ska enligt ARM hitta ut på marknaden under år 2019 och 2020.

Källa: Anandtech