Wifi är en teknik som idag finns i de allra flesta enheter och används regelbundet i vardagen för att koppla upp dessa mot trådlösa nätverk. Den senaste versionen av tekniken heter Wifi 802.11ax, eller Wi-Fi 6 sedan namngivningen av standarden nyligen förenklades.

En av de aktörer som är stora när det kommer till tillverkning av kretsar för trådlös uppkoppling är processorjätten Intel. I en drivrutin för trådlöst nätverk i Linux hittar nu en rad nya nätverkslösningar ut på webben, vilka baseras på Intels länge beryktade plattform "Cyclone Peak".

Ett av nätverkskorten är det Intel-märkta Wireless-AX 22260, som kan väntas bli en vanlig syn i framtida datorer. De andra två är från Rivet Networks – Killer Wireless-AX 1650x och Killer Wireless-AX 1650W. De stora nyheterna är stöd för Wifi-standarden 802.11ax samt Bluetooth 5.0 och standarden erbjuder upp till 40 procent högre hastighet.

Standarden 802.11ax är efterföljaren till dagens 802.11ac och en av nyheterna med den är stöd för tekniken orthogonal frequency-division multiple access, eller OFDMA. Den innebär att flera enheter kan kommunicera över en och samma kanal samtidigt, vilket förutom högre hastigheter också ska leda till kortare fördröjningstider.

Kretsarna är tänkta att integreras i moderkort för såväl bärbara som stationära datorer, men när produkter med dessa dyker upp på marknaden är ännu inte känt. Stödet bland routertillverkare är ännu litet, där Asus är en av få som tillkännagivit en modell med det.

Läs mer om Wifi:

Källa: Phoronix