I samband med öppnandet av årets Computex-mässa i Taiwan tillkännagav AMD ytterligare detaljer om Ryzen 3000-serien, som baseras på arkitekturen Zen 2 och erbjuder upp till 12 kärnor för konsumentsockeln AM4. Vid sidan om löften om hög prestanda blir processorerna också först ut med stöd för PCI Express 4.0.

Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-007.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-008.jpg

Normalt sett kräver nya gränssnitt nya moderkort, men när SweClockers i början av året träffade AMD på CES 2019 var det oklart, om så verkligen skulle bli fallet med PCI Express 4.0. Detta då gränssnittet är integrerat i själva processorn, som i sin tur är kopplad direkt till moderkortets PCI Express-anslutningar.

Några månader senare dök de första uppgifterna upp om att tillverkare skulle lägga till stöd för PCI Express 4.0 på äldre modeller med styrkretsarna X470 och B450, och vissa fall även så långt tillbaka som med X370 och B350. Detta förutsatt att de äldre moderkorten parades ihop med en processor i Ryzen 3000-serien.

Det här väckte förhoppningar bland många entusiaster som redan har ett sådant moderkort och därmed kunde få tillgång till den nya funktionen genom att byta ut själva processorn. När SweClockers sätter sig ned och pratar med AMD:s Robert Hallock framgår dock att så inte blir fallet.

Under samtalet om den nya plattformen för Ryzen 3000-serien, där sockel AM4 består och styrkretsen X570 introduceras, är Hallock tydlig gällande stödet för PCI Express 4.0 på äldre moderkort. Han inleder med att berätta om alla nyheter som publicerats av såväl partnertillverkare som media, och avslutar med att AMD kommer ta bort den möjligheten genom mjukvara (BIOS/UEFI).

Kombinationer för PCI Express 4.0-stöd med sockel AM4

X570

X470/B450

X370/B350

Ryzen 3000-serien "Matisse"

Ja

Ja Nej

Ja Nej

Ryzen 2000-serien "Pinnacle Ridge"

Nej

Nej

Nej

Ryzen 1000-serien "Summit Ridge"

Nej

Nej

Nej

Hallock utvecklar med att beslutet grundar sig i AMD inte kan garantera fullgott stöd och funktionalitet på äldre moderkort. Då PCI Express 4.0 innebär en dubblering av bandbredden ställs helt andra krav på ledningsbanorna än vad äldre moderkort designats för.

Han medger samtidigt att det mycket väl kan finnas väldesignade moderkort med X470, B450, X370 och B350 där ledningsbanorna räcker för den signalstyrka som krävs. I fall där PCI Express 4.0 inte fungerar korrekt är det oklart om skulden från konsument skulle läggas på tillverkaren av moderkortet eller processorn (AMD), men också vem som bär ansvaret.

► Läs allt från #computex-2019

Beslutet att stryka PCI Express 4.0-stöd med äldre moderkort handlar helt enkelt om att AMD vill ta det säkra före det osäkra, enligt Hallock. En annan del som sannolikt också spelar in är försäljningen av moderkort, där det ligger i tillverkarnas intresse att sälja nya och i AMD:s att sälja sin nya styrkrets X570 till tillverkarna.

Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-015.jpg
Computex - AMD X570 and AM4 Platform-page-016.jpg

Den stora nyheten med PCI Express 4.0 är att standarden dubblerar bandbredden jämfört mot PCI Express 3.0, en övergång som kommer väl till pass för framtida grafikkort och i närtid möjliggör snabbare SSD-enheter.

Läs om nya X570-baserade moderkort:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!