Intel presenterar Co-EMIB – chiplet-design för framtida processorgenerationer

Kort efter att AMD introducerat processorer byggda med modulär chiplet-design visar Intel de egna planerna. Namnet blir Co-EMIB och bygger på tidigare aviserade tekniken Foveros.

Med Ryzen 3000-familjens processorer introducerade AMD vad som kallas chiplet-design, där olika kretsar kopplas samman i ett processorpaket. Detta till skillnad från tidigare där processorer byggts som en monolitisk helhet, med minskad flexibilitet som nackdel men omedelbar kommunikation med låga latenser som fördel.

Intel_EMIB.jpg

Bildkälla: Wikichip

I AMD:s chiplet-design kombineras processorkomponenter tillverkade på 7 nanometer med en I/O-del som tillverkas på 14 nanometer. Förutom flexibilitet ger detta också företaget möjlighet att spara in på komponenter som tillverkas på den betydligt dyrare tekniken 7 nanometer. AMD kom först till marknaden, men Intel har också planer för modulär chiplet-design och denna har nu presenterats som Co-EMIB.

Avtäckandet sker under halvledarkonferensen SEMICON West där Intel presenterar en rad olika tekniker relaterade till chiplet-designen. Utöver själva Co-EMIB presenteras även kommunikationslagret Omni-Directional Interconnect (ODI) och systemgränssnitt över flera kretsar vid namn Multi-Die I/O (MDIO).

Sett till chiplet-designen består Intels teknik av flera olika delar. Foveros 3D är en tidigare aviserad teknik för tredimensionell chiplet-design som gör det möjligt att stapla kretsar på höjden, för att på så sätt få in mycket processorkraft på mindre yta. Processorer med Foveros 3D-design kommer introduceras i och med Intel Lakefield-familjen.

En teknik som inte är riktigt lika nära tillhands är Co-EMIB, som gör det möjligt att koppla samman flera Foveros-staplar till en större krets. I Intels presentation av Co-EMIB visas en processorkrets där fyra Foveros-staplar med åtta chiplet-enheter vardera ansluts i en enda krets. Processorn har dessutom HBM-minnesmoduler anslutna till processorstaplarna via Co-EMIB.

Intel_EMIB_2.jpg

EMIB är i sig inte en ny teknik. Intel har tidigare använt den för att koppla samman egna processorkretsar med AMD:s grafikteknik i den bärbara processorfamiljen Kaby Lake-G. Denna variant är dock mer begränsad i sin flexibilitet, och med Co-EMIB blir det i teorin möjligt att bygga enormt komplexa processorpaket som hade varit omöjliga med EMIB eller tidigare monolitiska designer.

Större kretsar till trots kommer det fortsatt vara nödvändigt att krympa kretsarnas yta och komplexitet, och det är här Omni-Directional Interconnect (ODI) kommer in i bilden. Lustigt nog möjliggörs detta genom att använda både horisontell och vertikal kommunikation mellan komponenterna som ansluts på processorkretsen. ODI kräver färre kanaler för denna kommunikation och ska erbjuda lägre latens och resistans jämfört med tidigare tekniker.

MDIO.jpg

Detta hänger också ihop med Multi-Die I/O (MDIO) som ger avsevärt ökad bandbredd i kommunikationen mellan olika kretsar i ett processorpaket. MDIO ger en bandbredd på 5,4 Gb/s per processor-pin, vilket är ett avsevärt steg upp från de 2 Gb/s som nuvarande kommunikationslagret Advanced Interconnect Bus (AIB) ger per pin.

MCP.jpg

Alla dessa tekniker ser ut att medföra ett stort steg framåt för hur Intel bygger processorer, men det kommer dröja innan de används i konsumentprodukter. Foveros kommer som tidigare användas i Lakefield som ska släppas senare i år, men MDIO ska användas först någon gång under 2020 och då sannolikt för serverprocessorer. Intel meddelar ingen tidslinje för när ODI kan tänkas användas.

Tidigare rapporter har angivit att Intel ska använda Foveros-staplar sammankopplade via Co-EMIB i kommande processorarkitekturen Granite Rapids för entusiast- och serverprocessorer. Processorer med Granite Rapids-arkitekturen väntas lanseras först under 2022.

Läs mer om Intels processortekniker:

Skicka en rättelse
15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

36

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

6

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer

10

Intel avslöjar strategi för Xe-baserade grafikkort

Under Intel Architecture Day avslöjade Intel sina planer för både hårdvaran och mjukvaran som ska driva deras grafikkortssatsning. Läs mer

27

Intel presenterar Xe-HPG – grafikkrets framtagen för spelande

Nästa år tar Intel upp kampen med AMD och Nvidia om spelarnas gunst med grafikkretsen Xe-HPG, vilken erbjuder hårdvaruaccelererad ray tracing. Läs mer

9

Intel presenterar Tiger Lake med Willow Cove och grafikkretsen Xe LP

Under Intel Architecture Day avslöjades mer information om kommande Tiger Lake, där bland annat grafikkretsen Xe syns till. Läs mer

26

Intel avtäcker tillverkningstekniken 10nm Superfin

Kraftigt förbättrade FinFET-transistorer ska ge företagets nya 10 nanometers-process en rejäl skjuts i energieffektivitet och prestanda. Läs mer

50

Thermaltake "optimerar" applikationen av kylpasta

Företagets nya kylpastor TG-30 och TG-50 inkluderar bikakemönstrad plaststencil. Läs mer

61

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

11

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

29

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

12

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer