Efter åratal av vaga uttalanden och återanvändning av arkitekturen Skylake på 14 nanometer började Intel under vintern 2018 att tala om nästa steg. Till slutet av året anländer arkitekturen Sunny Cove, som ska tillverkas på länge försenade 10 nanometer och användas för processorfamiljerna Ice Lake och Lakefield.

Intel-Lakefield-7.jpg
Intel-Lakefield-8.jpg
Intel-Lakefield-6.jpg

Medan Ice Lake blir en mer traditionell processor på en ny tillverkningsteknik är Lakefield en mer innovativ lösning. Intel Lakefield använder ett nytt sätt att tillverka processorer på, "Foveros", där flera kretsar sätts ihop och staplas på varandra för att skapa en mer kompakt och energieffektiv processor.

Intel Lakefield är en systemkrets som mäter in på 12 × 12 millimeter (144 mm²), vilket inkluderar såväl processorkärnor som en integrerad grafikdel och primärminne. Totalt har den fyra lager, där det nedersta tillverkas på en energioptimerad variant av 22 nanometer (22FFL) och huserar minneskontroller, input/output (I/O) samt cacheminne.

Intel-Lakefield-3.jpg
Intel-Lakefield-4.jpg
Intel-Lakefield-5.jpg
Intel-Lakefield-10.jpg
Intel-Lakefield-9.jpg

Näst på tur står själv beräkningslagret som tillverkas på 10 nanometer och har en kärna av arkitekturen Sunny Cove, vilken flankeras av fyra mer energieffektiva "Atom"-kärnor vid namn Tremont. Dessa samsas med en grafikdel av den nya arkitekturen Gen11 med 64 beräkningsenheter.

Ovanpå dessa återfinns två lager av primärminne (DRAM), där varje lager huserar fyra kretsar av strömsnåla standarden LPDDR4. Vilken kapacitet dessa ligger på framgår inte men en kvalificerad gissning är att varje minneskrets är 8 Gb (1 GB), vilket skulle innebära att Lakefield har 8 GB LPDDR4.

Intel-Lakefield-11.jpg

Med så pass mycket integrerat i en kapsel gör det att Lakefield blir ungefär lika stor som andra högpresterande ARM-kretsar med staplat minne. Det här möjliggör också för riktigt små moderkort, vilket i sin tur öppnar för mer slimmade datorer eller extra utrymme för batterier.

Intel-Lakefield-12.jpg

En intressant detalj i videon är designerna på de bärbara datorer som visas. De påminner mycket om Intels visioner med Project Athena, som enligt bolaget ska vara slimmade bärbara datorer i världsklass med god prestanda, lång batteritid, maskininlärning (AI) och 5G-stöd.

Intel Lakefield med tillhörande bärbara datorer väntas lanseras till slutet av året.

Läs mer om Intels processorår 2019: