Spelfantaster som är ute efter högupplösta skärmar med snabb bilduppdatering har överlag få alternativ när det gäller paneltyper. På senare tid har de tidigare TN-panelerna kompletterats av IPS-paneltyper som erbjuder bättre bildkvalitet, men Alienwares nya spelskärm AW5520QF rör om i grytan med en högupplöst OLED-panel och 120 Hz bilduppdatering.

Alienware har tidigare meddelat att en 55-tumsskärm med OLED-panel ska släppas mot slutet av 2019. Nu blir detta uttalande blir verklighet i och med AW5520QF, rapporterar Tom's Hardware. Skärmen är bestyckad med en 55 tum stor OLED-panel med upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar, eller 4K UHD.

Panelen uppdateras i 120 Hz vilket också kan synkroniseras med grafikkortet via Freesync 2. En följsam spelupplevelse ska också fås tack vare responstid på 0,5 millisekunder (grå till grå, GtG). Skärmens kontrastnivå ligger på respektabla 130 000:1, ett ordentligt steg över kontrastnivåerna i LCD-baserade skärmpaneler som sällan överstiger 4 000:1.

Alienware2.jpg
Alienware3.jpg

Alienware utrustar inte skärmen med HDR-stöd, men OLED-panelen ska stöda 98,5 procent av färgutrymmet i DCI-P3 med en maximal ljusstyrka på 400 cd/m². Skärmens baksida är föga förvånande bestyckad med RGB-belysning av både Alienware-logotypen och en horisontell list. En inte lika vanlig egenskap är baksidans lösning för kabeldragning, där ett fack på skärmens bakre nedre del både hyser kabeldragningen och döljer den för omgivningen.

Sett till utbudet av bildingångar är Alienware AW5520QF bestyckad med en Displayport 1.4- och tre HDMI 2.0-ingångar samt fyra USB-portar, S/PDIF för ljud ut och en 3,5-millimeters hörlursport. Skärmen har också två integrerade högtalare på 14 W. Trots att skärmstorleken är på nivå med TV-apparater finns här ingen integrerad TV-mottagare, men en fjärrkontroll ingår i paketet.

Dell Sverige meddelar att Alienware AW5520QF lanseras på svenska marknaden den 30 september. Svenskt pris är i skrivande stund oklart, men det amerikanska priset ligger på 3 999,99 USD, motsvarande cirka 48 500 kronor inklusive moms.

Läs mer om spelfokuserade skärmar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!