Intel lider för närvarande av bekymmer med att tillverkningen av processorer inte möter efterfrågan, vilket fått datortillverkare att leta efter andra alternativ. Problematiken är så pass stor att företaget nu väljer att återuppliva processorn Pentium G3420 – från 2013.

Pentium G3420 tillhör Haswell-generationen och tillverkades på 22 nanometer. Produkten nådde försäljningsslut (End of life, EOL) för flera år sedan, men återupplivas nu i vad Intel kallar en förändring av produktplanerna. Processorn huserar två kärnor på 3,2 GHz utan Hyperthreading, 3 MB L3-cacheminne, den inbyggda grafikdelen HD Graphics med arkitekturen Gen7+ och 53 W TDP.

Förändringen meddelas i ett dokument (PDF) på Intels webbplats, men det innehåller inga konkreta anledningar till varför produkten återupplivas nu.

Reason for Revision: Cancelling this Product Discontinuance completely per new roadmap decision and enabling the product long term once again. The Intel® Pentium® Processor G3420 product listed in the Products Affected/Intel Ordering Codes table will not be discontinued.

En anledning till beslutet kan vara att Intel inte kan leverera tillräckligt antal processorer för alla marknadssegment, och att äldre processorer på 22 nanometer kan fylla behovet för enklare OEM-datorer. Då Pentium G3420 inte kan hävda sig mot mer moderna processorer i budgetsegmentet används återupplivandet sannolikt för att mildra belastningen på Intels produktion av processorer på 14- och 10-nanometersteknikerna på mindre marknader.

Det återstår att se om återupplivandet av Pentium G3420 är ett isolerat fall eller om Intel tar fler processorer ur pension för att avlasta den ansträngda tillverkningen.

Läs mer om Intels kapacitetsbrist: