Under föregående vecka publicerade Intel ett öppet brev där företaget bad om ursäkt för den rådande bristen på processorer. Trots att Intel ökat tillverkningen av processorer tillverkade på 14 nanometer med 25 procent har efterfrågan ändå varit större än tillgången. Processorbristen påverkar även partner som förlitar sig på processorer från Intel.

Reuters rapporterar att datortillverkare som Dell nu börjar känna effekterna av bristen. Dell har tvingats sänka prognosen för räkenskapsåret 2019 då företaget inte haft tillgång till de kvantiteter av processorer som krävts för datorer i konsument- och premiumsegmenten. Detta konstaterar Dells operativa chef Jeffrey Clarke i samband med företagets kvartalsrapport.

Intel CPU shortages have worsened qtr-over-qtr, impacting our commercial PC and premium consumer PC Q4 forecasted shipments

I samband med publiceringen av det öppna brevet bekräftades även att Intel tar hjälp av kontraktstillverkare (foundry) som TSMC för att mildra den bristande tillgången. Denna brist börjar nu påverka Intels partner, där Dells aktie sjönk med 5 procent efter att företaget sänkte prognosen för årets fjärde kvartal.

Detta följer att Intels finanschef George Davis i början av november konstaterade att företaget har några svaga ekonomiska år framför sig. Problemtyngd tillverkning på 10 nanometer spås gälla fram till år 2023 då tillverkning på 7 nanometer väntas vända finanserna i en positiv riktning.

Läs vidare om Intels processorbrist: