EU överväger förbud mot ansiktsigenkänning på offentliga platser

EU överväger förbud mot ansiktsigenkänning på offentliga platser

Förbudet mot ansiktsigenkänning på offentliga platser föreslås gälla i fem år, vilket ska ge tid till att utvärdera riskerna.

Några av de starkaste trenderna inom teknikbranschen är den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens, maskininlärning och därigenom allt mer effektiv ansiktsavläsning. Med framsteg inom dessa områden kommer också en oro för riskerna med att tekniken ska missbrukas, vilket lett till att EU tidigare publicerat riktlinjer för hantering av artificiell intelligens.

Nu har turen kommit till användning av ansiktsavläsning inom EU:s medlemsländer. EU-kommissionen arbetar på ett utkast för ett policydokument (eng. white paper) gällande just ansiktsigenkänning, ett utkast som hittat ut på webben via den EU-fokuserade publikationen Euractiv.

Dokumentet ingår i EU:s riktlinjer för hantering av artificiell intelligens och föreslår införandet av ett temporärt förbud mot bruk av ansiktsigenkänning under en period på tre till fem år. Förbudet gäller såväl privata bolag som offentliga funktioner, exempelvis myndigheter. Detta följer att EU-kommissionen ämnar att driva igenom en lag från 2016 som förbjuder massövervakning i medlemsländerna.

Om förslaget drivs igenom ska förbudstiden användas till att utvärdera riskerna med ansiktsigenkänning och hur det påverkar individen. Dokumentet innehåller konkreta områden som skulle regleras sett till både artificiell intelligens och dess användning i kombination med ansiktsigenkänning, däribland obligatorisk riskbaserade krav när tekniken ska användas i känsliga sammanhang.

Dokumentet beskriver också frivilliga märkningar där företag som tillämpar ansiktsigenkänning kan välja att frivilligt följa de krav och förordningar som definieras av EU:s riktlinjer. Dessa företag skulle då få tillgång till en form av märkning eller etiketter som visar att de följer riktlinjerna.

Gällande bruk av tekniken i offentliga funktioner och myndigheter föreslår dokumentet att EU anammar en modell där en miniminivå etableras, som samtliga offentliga funktioner måste rätta sig efter. Förslagen berör även juridisk användning av ansiktsavläsning, där regleringen förankras i EU:s generella dataskyddslag vilken stipulerar att beslut gällande medborgare inte får baseras helt på automatiserade processer.

I dess nuvarande form innehåller utkastet flera områden där regleringen behöver kompletteras över tid. Dessa innefattar bland annat nya krav på säkerhet och ansvarsskyldighet som uppstår i takt med nya utvecklingar på området. Utkastet berör inte heller frågor gällande privat säkerhet och skydd av personlig data.

EU-kommissionen konstaterar att den formella tillämpningen sannolikt landar i en kombination av förslag till reglering som utgör utkastet i dess nuvarande form. Ett färdigt förslag väntas publiceras under februari månad som en del av en större översyn av EU:s reglering av artificiell intelligens.

Läs mer om EU och personlig integritet:

Skicka en rättelse
71

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

26

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

85

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

37

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

71

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

147

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

31

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

64

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer