Under AMD:s finansfokuserade tillställning Financial Analyst Day delar företaget logiskt nog med sig av uppgifter gällande företagets finansiella utveckling. Utöver finansiella frågor avslöjar även företaget tekniska detaljer om kommande hårdvarunyheter, bland annat grafikarkitekturen RDNA 2.

Navi_2x-1.jpg

AMD vill lyfta fram att RDNA 2 handlar om mer än bara en uppgraderad version av föregående arkitektur, och har därför tilldelat den kommande uppgraderingen kodnamnet "Navi 2X". AMD delar inte med sig av detaljer om vilka de nya funktionerna är, förutom tidigare kända hårdvarustödet för ray tracing.

I produktpresentationer visar företaget upp teknikdemonstrationer som körs med Microsofts ray tracing-gränssnitt DXR 1.1 som körs på RDNA 2-kretsar. Då företaget bekräftar att RDNA 2 ligger till grund för nästa generations PC-hårdvara såväl som spelkonsoler innebär det sistnämnda att arkitekturen även stöder funktioner som Variable Rate Shading (VRS).

Navi_2x-2.jpg
Navi_2x-3.jpg

Den största indikatorn på att RDNA 2 är mer än bara en förstärkt version av föregångaren är framstegen i prestanda per watt. Här ökas arkitekturens effektivitet med 50 procent ställt mot RDNA. Den ökade effektiviteten bygger på flera individuella förbättringar, där optimeringar i mikroarkitekturen har lett till ökad effektivitet per klockcykel (IPC).

Andra optimeringar inkluderar arkitektoniska sådana, där kretsdesignens komplexitet reducerats och energieffektiviteten ökats. Förbättrad energieffektivitet är särskilt signifikant för AMD då företaget inte kan förlita sig på ett tillverkningstekniskt försprång med RDNA 2 på samma sätt som med RDNA och TSMC:s 7-nanometersteknik.

Största konkurrenten Nvidia introducerar också ny grafikarkitektur på 7 nanometer under år 2020, och tar därmed igen det tillverkningstekniska försprång AMD åtnjöt med 2019 års grafikkort i Radeon RX 5000-serien. För att hålla sig konkurrenskraftiga med Nvidia behöver alltså RDNA 2 bjuda på mer än bara tillverkningstekniska optimeringar, vilket uppgifterna om 50 procent ökad prestanda per watt pekar på att företaget levererar.

När det kommer till just tillverkningsteknik ser AMD ut att backa runt tidigare uttalanden om att företaget nyttjar TSMC:s 7-nanometersteknik med EUV-litografi, kallad N7+. Istället nämner AMD att en "förbättrad" variant av TSMC:s befintliga 7 nanometer används. Inga ytterligare detaljer anges, men det kan potentiellt handla om att AMD istället använder TSMC:s prestandaoptimerade nod N7P.

Navi_2x-4.jpg

AMD nämner även framtidsplaner för arkitekturens nästa steg. RDNA 3 eller "Navi 3X" tillverkas på en icke-angiven "avancerad tillverkningsteknik" och äntrar marknaden framåt år 2022. AMD nämner inte när RDNA 2 gör sitt intåg i PC-komponenter, men arkitekturens premiär är bekräftad för spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X till julhandeln år 2020.

Läs mer om RDNA 2: