Spelserien Doom ligger många gamla PC-spelare varmt om hjärtat. När första delen släpptes år 1993 kom det att forma FPS-genren. Idag, fredag, den 20 mars släpps den senaste delen vid namn Doom Eternal och likt så många andra spel används ett system för Digital Rights Management (DRM) från Denuvo för att förhindra piratkopiering.

Som vid de flesta spelsläpp står en skara människor redo att försöka kringgå och ta bort DRM-delen, att "cracka" spelet. Genom ett inlägg på Reddit-forumet Crack Watch framgår att det gått snabbare än väntat med Doom Eternal, då Bethesda av misstag lanserade spelet på sin tjänst med en .exe-fil fri från DRM.

Användaren BarryGettman rapporterar att det vid nedladdning fanns en mapp med namnet "original". I denna låg en exekverbar fil med samma namn som originalet, "DoomEternalx64vk.exe", men med skillnaden att denna är fri från den av många spelentusiaster kritiserade DRM-tjänsten Denuvo.

Sedan upptäckten har Bethesda tagit bort mappen, men för utgivaren är skadan redan skedd då filen utan Denuvo är ute i det vilda på webben. Det här är inte första gången Bethesda av misstag släpper ett spel utan Denouvo aktiverat, då det hände så sent som vid lanseringen av Rage 2 under maj år 2019.

Misstaget kan mycket väl leda till att Bethesda väljer att helt plocka bort Denuvo, vilket de valde att göra med Rage 2. SweClockers avråder från att ladda ned alternativa .exe-filer eller på annat sätt manipulerad mjukvara från inofficiella källor och detta sker helt på egen risk.

Källa: CCN

Läs vårt prestandatest och vad FZ tycker om Doom Eternal: