I och med lågnivågränssnitt som DirectX 12 och Vulkan har grafikkortstillverkarna tappat mycket av den kontroll de tidigare haft med drivrutiner. Samtidigt som de nya gränssnitten öppnat nya möjligheter har de fått AMD och Nvidia att mer eller mindre lägga ned sina satsningar på sammankopplade grafikkort med teknikerna Crossfire respektive SLI.

Med DirectX 12 är det istället upp till spelutvecklare att se till att stöd finns för flera grafikkort. En fördel med detta är att gränssnittet är agnostiskt till vilka tillverkare de båda grafikkorten kommer ifrån, men även att de grafikkretsarna inte måste ha liknande kapacitet och prestanda. Med SLI och Crossfire paras normalt fall två eller fler närapå identiska grafikkort ihop.

Intel-mGPU-4.jpg
Intel-mGPU-5.jpg
Intel-mGPU-6.jpg
Intel-mGPU-7.jpg
Intel-mGPU-8.jpg
Intel-mGPU-9.jpg
Intel-mGPU-10.jpg
Intel-mGPU-11.jpg

En tredje aktör som snart ger sig in i grafikkortsmatchen är Intel, som nu föreslår att spelutvecklare ska börja nyttja den integrerade grafikdelen i processorer även när ett dedikerat grafikkort är installerat. Det normala är annars att den integrerade grafikdelen i processorer inaktiveras.

Intel-mGPU-12.jpg
Intel-mGPU-13.jpg
Intel-mGPU-14.jpg
Intel-mGPU-15.jpg
Intel-mGPU-16.jpg
Intel-mGPU-17.jpg
Intel-mGPU-18.jpg
Intel-mGPU-19.jpg
Intel-mGPU-20.jpg
Intel-mGPU-21.jpg
Intel-mGPU-22.jpg
Intel-mGPU-23.jpg
Intel-mGPU-24.jpg
Intel-mGPU-25.jpg
Intel-mGPU-26.jpg
Intel-mGPU-27.jpg
Intel-mGPU-28.jpg

Med DirectX 12 introducerade Microsoft Explicit Multi-Adapter, som gör det möjligt att kombinera olika grafikkort/-kretsar och hur det används är upp till utvecklarna. Förutom mer traditionella metoder som att fördela rendering av bildrutor mellan olika grafikkort eller att dela upp renderingen av en bild på flera, är det möjligt att lägga över vissa enstaka delar av renderingsprocess.

Intel-mGPU-33.jpg
Intel-mGPU-34.jpg
Intel-mGPU-35.jpg
Intel-mGPU-36.jpg

Det Intel avser nyttja är det senare i samspelet mellan integrerade grafikdelar och dedikerade grafikkort. För att komma dit har bolaget tagit fram kod som ska underlätta för spelutvecklare att implementera just detta. Exempel på uppgifter som en integrerad kan avlasta grafikkort med nämns skuggor, AI, mesh och fysik.

När och om speltitlar som använder både processorns integrerade grafikdel och dedikerade grafikkort återstår att se. Sannolikt är i sådana fall att det sker genom ett uttalat samarbete med Intel när de första Xe-grafikkorten når marknaden.

Läs mer om Intels grafiksatsning: