De senaste dagarna har Intel, Nvidia och AMD avtäckts ett flertal komponenter för kraftfulla bärbara datorer. För Nvidia gäller Geforce RTX 2080 och 2070 i Super-utförande, medan processormakarna avtäckt åttakärniga modeller med med TDP-värde på 45 watt. I fallet AMD handlar det om Ryzen 4000 "Renoir", medan Intel kör Skylake-baserade "Comet Lake-H".

Nu presenterar Asus den bärbara datorn Republic of Gamers Zephyrus Duo 15, och som namnet avslöjar är det en spelinriktad pjäs i 15-tumsformat. Modellen kombinerar det senaste från Nvidia och Intel, där det i toppkonfiguration handlar om Geforce RTX 2080 Super och Core i9-10980HK.

Asus Zephyrus Duo 15.jpg
Asus Zephyrus Duo 15 2.jpg

Det mest iögonfallande särdraget är den sekundära skärmen som huserar ovanför tangentbordet, något som tidigare använts hos Zenbook Pro Duo. Till skillnad från Zenbook-skärmen vinklas den 14,1 tum stora pekpanelen uppåt för att vara lättare att se, men även för att öppna en luftspalt som underlättar för kylanordningen. Upplösningen är på 3 840 × 1 100 pixlar i 60 Hz uppdateringsfrekvens.

Den primära skärmen finns i 4K UHD-upplöst utförande som validerats för god färgkorrekthet, medan alternativet är uppdateringsfrekvens på 300 Hz. Sannolikt handlar det om upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, men detaljer kring detta och paneltyp nämns inte. Båda varianter kommer dock med stöd för G-Sync och Optimus, som innebär att den integrerade grafiken används vid enklare uppgifter för att spara ström.

På minnesfronten finns upp till 48 GB DDR4 i sällskap av NVM Express-baserad lagring i RAID 0-konfiguration. Upp till 2 TB lagringsutrymme kan väljas, men några överföringshastigheter listas inte. Däremot menar tillverkaren att grafikkortet kan nå 1 330 MHz, och med hjälp av Thermal Velocity Boost kan processorn nå 5,3 GHz på en kärna.

För den som vill expandera med externt grafikkort eller andra tillbehör finns en USB Type-C Thunderbolt 3-anslutning. Anslutningarna består i övrigt av en HDMI, tre USB Type-A, Ethernet samt separata in- och utgångar för ljud. Datorn kan laddas med 65 watt över USB Type-C, men en mer kraftfull och proprietär anslutning krävs för snabbare laddning.

asus-rog-mothership-13.jpg

Fjolårets flaggskepp Mothership använde också flytande metall, något som Asus ska applicera på samtliga Intel Core 10000-datorer.

Asus lyfter fram att de inte använder traditionell kylpasta för att få kontakt mellan processor och kylare, utan att de istället kör med flytande metall från Thermal Grizzly. Tillverkaren skriver att detta ska bli standard för alla deras bärbara datorer med senaste generationens Intel Core-processorer. Kyllösningen består i övrigt av fem värmeledningsrör, fyra aluminiumkylflänsar och dubbla radialfläktar.

Den extra skärmen medför att tangentbordet och musplattan förskjuts från de traditionella positionerna, och pekplattan är placerad längst åt höger. Om användaren önskar kan denna istället agera numeriskt tangentbord, med belysning som enda ledtråd till siffrornas placering.

Avslutningsvis väger datorn in på 2,4 kilogram och chassit av aluminium och magnesium har en tjocklek på 20,9 millimeter. Enheten blir tillgänglig på den nordiska marknaden i början av det tredje kvartalet, där det rekommenderade startpriset är saftiga 45 999 kronor. Det är i skrivande stund oklart vilka specifikationer som gäller för olika prisnivåer.

Är en extra skärm på bärbara datorer det bästa sedan skivat bröd, eller anser du att det är ett onödigt tillägg? Berätta i kommentarstråden!